Kako bodo gradili? Preprosto: z novim davkom!

Foto: Facebook

Na včerajšnjem odboru za delo na zahtevo SDS je potekala razprava o gradnji najemnih stanovanj, kjer so predstavniki aktualne vlade postregli z novimi izgovori o tem, zakaj so spreminjali obljube o številu novih stanovanj. Poleg prelaganja odgovornosti na pretekle vlade je bil ključni problem tudi financiranje, ki pa to zdaj očitno ni več. Državni sekretar na ministrstvu za solidarnost je bil namreč jasen – zagotavljanje virov za gradnjo stanovanj bo šlo iz nikoder drugod kot iz žepa davkoplačevalcev.

Nov dan, nov davek. Tako si svoje vire financiranja za svoje cilje zagotavlja aktualna vlada. Če je še včeraj bila težava v financiranju gradnje stanovanj, je državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Klemen Ploštajner napovedal “rešitev”, ki smo jo pričakovali. Uvedbo novega “namenskega” davka.

“… ali pa bo v neki obliki namenskega davka, mu rečemo, se pravi, da bo nek specifičen davek stekel točno za to področje, kar je ključno s tem sistemskim virom in kar je osrednji pomen tega je, da je neodvisen od vsakokratne politike,” je na državni televiziji povedal Ploštajner. Spomnimo, da je na včerajšnjem odboru za delo na zahtevo SDS poslanka Anja Bah Žibert med drugim opozorila tudi na iskanje vira financiranja gradnje stanovanj, saj, kot je dejala po besedah Stanovanjskega sklada, “če zdaj ne bo konkretnih ukrepov, realizacija 20 tisoč javnih najemnih stanovanj do leta 2030 ne bo izvedljiva, saj so bila sredstva iz načrta za okrevanje že porabljena in bo treba poiskati nove vire”, kakor so obljubljali. Ploštajner je ob tem napovedal vzpostavitev stabilnega vira financiranja stanovanjske gradnje in povedal, da ministrstvo išče stabilen sistemski vir, za katerega pa je zdaj jasno, da so ga našli. Vlada očitno načrtuje uvedbo novega namenskega davka, kar pomeni, da bodo njihove nerealistične načrte financirali vsi davkoplačevalci.

“Kako si Ministrstvo za solidarno prihodnost predstavlja financiranje solidarne prihodnosti? Simpl. Solidarno. Vpelješ nov davek, pa je,” je ob tem zapisal Edvard Kadič na Twitterju.

https://twitter.com/EdvardKadic/status/1660745891400110104?s=20

Spomnimo, da je vlada poleg obljub o številu stanovanj načrtovala tudi uvedbo dunajskega stanovanjskega modela, pri katerem “polovico odstotka na bruto plačo plača delodajalec, drugo polovico iz bruto plače pa še delojemalec. Tako se financirajo najemna stanovanja na Dunaju, po čemer se zgleduje vlada Roberta Goloba,” so glede opevane dunajske stanovanjske politike pisale Finance.

Gre za nedelujoč model, ki temelji na socialističnih zablodah. Prva je ta, da je težava pomanjkanje neprofitnih najemnih stanovanj. Slovenija ima v resnici najvišje razmerje neprofitnih najemov proti profitnim najemom v razvitem svetu; na vsakega Slovenca, ki biva v tržnem najemu, sta skoraj dva, ki bivata v neprofitnem najemu.

Ana Horvat