Kako bomo izšli iz krize, je v veliki meri odvisno tudi od sindikatov, ki zavračajo dialog

Datum:

Obžalujem, da sindikati zapuščajo pogajalsko mizo, in jih pozivam, da se za njo čimprej vrnejo,” je dejal minister za delo Janez Cigler Kralj na današnji novinarski konferenci in ob tem tudi dodal, da so po njegovi oceni trenutne razmere težke, saj se postavljajo temelji za čas po koronski krizi. Včeraj so se sindikalne centrale odločile, da se umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta, razlog naj bi bilo pomanjkanje socialnega dialoga s strani vlade. Neuradno so nekateri mediji tudi poročali, da centrale razmišljajo o demonstracijah. Ministrstvo za finance pa je presenečeno pojasnilo, da pripomb socialnih partnerjev niso prejeli, pač pa so tik pred sestankom prejeli obvestilo, da sindikalne centrale ne bodo sodelovale pri delu ESS.

Moja vrata so vedno bila, so in bodo odprta vsem socialnim partnerjem,” je poudaril minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj in dodal, da ve, da sindikati z nekaterimi potezami vlade niso bili najbolj zadovoljni. Po poročanju STA je tudi pojasnil, da je moral kot minister loviti ravnotežje med učinkovitostjo in kompleksnostjo oziroma konsenzom pri rešitvah. Koronska kriza je vse prisilila v hitrejše ukrepanje, je izpostavil in izrazil zavedanje, da bi si sindikati želeli daljša pogajanja pri sprejemu interventnih zakonov. Sedaj pa se snuje izhodno strategijo iz krize in je po njegovem izjemno pomembno, da optimalne rešitve dorečejo vsi socialni partnerji. “Socialni dialog in socialni partnerji so pomembno posvetovalno telo pri tlakovanju poti za čas po koroni,” je poudaril.

Obvestilo, da sindikalne centrale ne bodo sodelovale pri delu Ekonomsko socialnega sveta, je presenetilo tudi Ministrstvo za finance, saj si vseskozi prizadevajo za dialog in sodelovanje z vsemi deležniki. “Odprti smo za vse tehtne in konstruktivne predloge,” so zapisali. S strani Ministrstva za finance je bilo na seji Ekonomsko socialnega sveta, ki je potekala 23. aprila 2021, pojasnjeno, da so pripombe socialnih partnerjev dobrodošle že tekom javne obravnave, oblikovanje končnega besedila predlogov zakonov pa se bo nadaljevalo po zaključku javne obravnave in pregledu prispelih pripomb. Postopek priprave in sprejemanja posameznih zakonskih predlogov se ne konča niti s sprejemom le-teh na seji vlade, ampak so možne spremembe in dopolnitve tudi v nadaljnjem procesu (amandmaji). S tem so seznanjeni tudi socialni partnerji. Na seji je bilo dogovorjeno, da vse tri strani do 30. aprila predlagajo člane pogajalske skupine. To je do roka storila vladna stran. Ministrstvo za finance je za sejo, ki je bila predvidena za 13. maja poslalo vabila vsem predlaganim članom pogajalske skupine. V vabilu sta bila socialna partnerja zaprošena, da do 10. maja posredujeta pripombe, da bi bila pogajanja kar najbolj operativna. “Pripomb nismo prejeli, tik pred sestankom pa smo prejeli obvestilo, da sindikalne centrale ne bodo sodelovale pri delu ESS,” so še presenečeno pojasnili na ministrstvu.

Slovenija se je na krizo odzvala pravočasno in ustrezno
Po besedah ministra Cigler Kralja se Slovenija zadnji dve desetletji giblje v začaranem krogu nizkih plač zaradi previsokih davkov. Na žalost smo še vedno prepoznani kot država s poceni delovno silo z nizko dodano vrednostjo. “Manjka nam delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, dobrimi delovnimi pogoji in boljših plač. Tu vidim izziv, ki čaka vse socialna partnerje,” je pojasnil. Glede razmer za trgu dela je ocenil, da je trend od februarja izjemno ugoden. Slovenija se je na krizo odzvala pravočasno in ustrezno, brez ukrepov bi število brezposelnih naraslo mnogo bolj, kot je. Ključna ukrepa sta čakanje na delo in skrajšani delovni čas, ki naj bi se predvidoma iztekla konec junija. “S tem lahko napovem, da se bo ukrep čakanja predvidoma podaljšal do konca julija,” je dejal, saj bo NSi tak predlog predlagala vladi. Minister je tudi pozdravil napovedano malo davčno reformo. “Podpiramo celovit predlog male davčne reforme s ciljem, da ljudem ostane več. Neto plače so danes v Sloveniji prenizke in NSi je odločena, da se to spremeni,” je dejal.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...