fbpx

Kako deluje “politbarometer”, RTV-jev propagandni stroj za ustvarjanje javnega mnenja: Kdo sploh pozna Bulčevo, zakaj je Janša tako nizko, Šarec pa leti v višavah?

Raziskava Vox populi (Foto: posnetek zaslona)

Javnomnenjske raziskave, ki jih za režimske medije izvajata Ninamedia in Mediana, so pogosto deležne kritik, še posebej pa v oči bodejo lestvice priljubljenosti posameznih politikov. Na njih je namreč na samem dnu predsednik stranke, katere podpora je med najvišjimi, prav tako pa je – kljub največjemu številu poslancev – na lestvicah le peščica njenih politikov. Med bolj priljubljenimi so politiki, ki delujejo v Bruslju in niso del slovenskega političnega življenja in medijskega prostora, na lestvicah pa se znajdejo celo nekateri radikalci. Poznavalci menijo, da lestvice niso dejansko namenjene merjenju priljubljenosti, pač pa njenemu ustvarjanju. Na Nova24TV smo se tokrat poglobili v ozadje slavnega “politbarometra”, ki že desetletja v Sloveniji za potrebe vladajoče politike ustvarja javno mnenje.

Javnomnenjske raziskave, kot je na primer Vox populi, ki jo za javno hišo RTV Slovenija in režimsko trobilo tajkuna Bojana Petana Dnevnik izvaja Ninamedia, ter Mediana Pulse, ki je izvajana za pajdaško-kapitalistični POP TV, vključujejo tudi ocenjevanje posameznih vidnih politikov, ki so nato glede na oceno razvrščeni na lestvico. Pri tem bode v oči, da Slovenska demokratska stranka zmaguje iz volitev v volitve, prav tako pa uživa najvišjo ali pa drugo najvišjo podporo v okviru merjenj javnega mnenja, a pri istih raziskavah se njen predsednik Janez Janša pojavlja proti dnu lestvic ali pa ga na njih sploh ni. A ne samo to, tudi drugi politiki iz vrst te stranke so med najmanj priljubljenimi politiki, ne glede na največje število poslancev v državnem zboru pa se le redko kdo iz te stranke sploh znajde na lestvicah.

Med desetimi najbolj priljubljenimi politiki v raziskavi RTV prevladujejo levičarji, celo radikalni
V okviru zadnje javnomnenjske raziskave Vox populi, katere rezultati so bili objavljeni v nedeljo, 14. julija, so za RTV Slovenija in Dnevnik najvišjo priljubljenost namerili premierju Marjanu Šarcu, na drugo mesto lestvice pa se je uvrstil Borut Pahor. Sledita zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon in radikalni Milan Brlgez, za njima pa se je uvrstila evropska poslanka NSi Ljudmila Novak. Na šestem mestu je nekdanji prašičerejec in zdajšnji vodja Socialnih demokratov Dejan Židan, na sedmo mesto pa se je uvrstil ljubljanski šerif Zoran Janković, ki se pogosto spopada z obtožbami o korupciji. Sledijo še predsednik NSi Matej Tonin, Alenka Bratušek in evropski poslanec SLS Franc Bogovič.

Med desetimi najbolj priljubljenimi politiki tako ni nobenega iz vrst največje opozicijske stranke, desnosredinskemu političnemu prostoru pa pripadajo le dva oziroma trije izmed desetih najbolj priljubljenih. Kot navaja MMC RTV SLO, so svoj položaj na lestvici izboljšali še Luka Mesec, Jožef Horvat in Matjaž Han, sledijo pa “jim novouvrščeni Jernej Pikalo, Milan Zver in Anže Logar. Na dvajsetem mestu je Zmago Jelinčič Plemeniti, Janeza Janšo in Violeto Tomić pa bosta prihodnji mesec zamenjala Aleksandra Pivec in Branko Grims“.

Foto: STA

V zvezi z lestvicami priljubljenosti politikov smo na RTV Slovenija poslali naslednja vprašanja:

– Kako poteka izdelava lestvice priljubljenosti politikov, ki je del vsakomesečne raziskave?
– Kakšen je namen izdelave te lestvice? Ali kot naročnik ocenjujete, da je namen dosežen?
– Številni analitiki so kritični do takšnih lestvic. Kako ocenjujete kakovost pridobljenih rezultatov in njihovo uporabno vrednost?
– Koliko stane izvedba raziskave Vox populi RTV Slovenija? Kolikšen delež k strošku celotne izvedbe raziskave Vox populi doprinese lestvica priljubljenosti politikov?

Z RTV Slovenije smo prejeli odgovor na naša vprašanja, v njem pa so bili z informacijami skopi:

“Raziskavo Vox populi enkrat mesečno za časnik Dnevnik in Televizijo Slovenija izvaja agencija Ninamedia. Merijo javnomnenjsko podporo vladi in sprašujejo tudi, koga bi anketirani volili, če bi bile volitve v nedeljo. Na podlagi tega vprašanja napovejo tudi razdelitev sedežev v parlamentu. Zadnje vprašanje zadeva merjenje priljubljenosti politikov. Javnomnenjske raziskave so zanimive kot pokazatelj odziva anketiranih na aktualno politično dogajanje – ne samo za Televizijo Slovenija, ampak tudi za druge medije. Zanimive so tudi primerjave anket skozi časovno obdobje (primerjave podpore različnih vlad, vladi na daljše časovno obdobje, gibanje podpore posamezni stranki …) in primerjave aktualnih anket, kot jih objavljajo različni mediji, če so izidi različni. Najbolj odmevajo preobrati – ko se določena stranka zavihti na vrh, druga drastično zdrsne, ko se vladi podpora skokovito poveča ali strmoglavi … – v takih in podobnih primerih se TV Slovenija odloči za obširnejšo analizo, s katero skušamo ugotoviti razloge za preobrate in možne posledice. To, da so ankete za javnost zanimive, dokazuje med drugim tudi to, da jih po naši objavi navadno objavijo tudi drugi mediji. Še posebej so ankete zanimive v turbulentnih političnih obdobjih, ko je, na primer, čas pred volitvami.

Glede same metodologije raziskav predlagamo, da se obrnete na agencijo Ninamedia; TV Slovenija ob anketah vedno objavi tudi vzorec in čas anketiranja.

Strošek mesečne raziskave je 800 evrov + DDV, lestvica priljubljenosti politikov je del raziskave.”

Radiotelevizija Slovenija (Foto: STA)

Glavni režimski mediji v državi imajo velik vpliv na politbarometer
Za komentar glede lestvic priljubljenosti politikov smo prosili tudi poznavalca Mira Petka, dolgoletnega novinarja in pozneje tudi predstavnika za odnose z javnostjo pri največji parlamentarni stranki SDS, ki je poudaril, da te ne merijo resnične priljubljenosti, pač pa ustvarjajo priljubljenost posameznih politikov: “To dokazujejo vse lestvice, kjer se na vrhu pojavljajo politiki, kot sta na primer Violeta Bulc ali pa Janez Potočnik, ki sploh niso prisotni v slovenskem političnem življenju in medijskem prostoru. V bistvu so te lestvice na eni strani namenjene ustvarjanju določenih politikov in določenih političnih opcij, predvsem pa na drugi strani kot medijska zanimivost. Ljudje namreč radi berejo, primerjajo in rangirajo ljudi. V medijskem prostoru je to precej brano.” Kot je še omenil Petek, številni izjavljajo, da anketarji agencij za merjenje javnega mnenja, kot sta na primer Ninamedia ali Mediana, pogosto anketirancem sugerirajo odgovore, tako da ankete nikakor ne predstavljajo realne slike dela posameznih politikov in njihove priljubljenosti.

Petek še opaža, da je stranka SDS po vseh javnomnenjskih raziskavah v samem vrhu, pred državnozborskimi volitvami je bila 24 mesecev v vrhu, “po drugi strani pa se predsednik te stranke Janez Janša uvrsti na to lestvico vsake toliko časa, že naslednji mesec pa ga izbrišejo z lestvice. Že sam razkorak med priljubljenostjo stranke in njenega predsednika kaže na nek izraziti defekt v merjenju te popularnosti oziroma priljubljenosti posameznih politikov”. Kot še ocenjuje, imajo velik vpliv pri priljubljenosti politikov tudi mainstream mediji, kot so Delo, RTV Slovenija in POP TV.

Stranka LMŠ, ki ni bila prva niti na enih volitvah, je v nekaterih anketah še vedno na prvem mestu
Za komentar smo prosili tudi profesorja dr. Matevža Tomšiča, predsednika Združenja novinarjev in publicistov, ki nam je povedal: “Posamezne ankete javnega mnenja se razlikujejo, tako da so posplošitve vsaj do neke mere problematične oziroma nehvaležne. Zaznati pa je recimo pri merjenju javnega mnenja kar nekaj takšnih nenavadnosti. Ena je, da je stranka aktualnega premierja Šarca do zdaj izgubila vse volitve oziroma na nobenih volitvah do zdaj ni dosegla relativne večine. Tako na državnozborskih volitvah kot na lanskih lokalnih volitvah pa tudi na letošnjih evropskih volitvah ni bila prva. Na nacionalnih volitvah je bila druga, na evropskih celo tretja, a je po nekaterih najbolj promoviranih raziskavah javnega mnenja še vedno na prvem mestu.”

Drug problem je po njegovih besedah to, da “je stranka SDS v zadnjih desetih letih večinoma na prvem mestu, a so politiki drugih manjših strank na višjih mestih na lestvicah priljubljenosti. Imamo tudi razne politike, o katerih ljudje zelo malo vedo, kot je na primer evropska komisarka Violeta Bulc, pa je ves čas zelo visoko. Izpade, da bolj kot si neprepoznaven, višje kotiraš”. Glede tega opozarja tudi, da so nekateri radikalno levi politiki deležni precejšnje medijske promocije, mediji jih pri svojem poročanju postavljajo v ospredje in o njihovem delu poročajo nekritično. Tudi to se pozna na njihovi priljubljenosti. SDS-ove najbolj priljubljene poslance, kot sta Vipavka Eva Irgl in Ljubljančan Anže Logar, pa se preprosto ignorira. Manj ljudje o njiju govorijo in vedo, manj sta nevarna tistim na levi.

Matevž Tomšič (Foto: Demokracija)

Glede odnosa med priljubljenostjo politikov in merjenjem javnega mnenja je Tomšič povedal: “Seveda je to dvoje med seboj povezano, tudi izraz merjenje javnega mnenja je lahko problematičen. Konec koncev, to, kar ankete zaznajo, so tudi vtisi, ki jih ljudje dobijo o političnih strankah in so v veliki meri povezani s tem, kako mediji o njih poročajo. Ne gre za objektiven instrument detektiranja dejanskega stanja.”

Poleg anket Šarcu pomagajo tudi mediji, nekateri so postali propagandni servis LMŠ
Že pred nekaj dnevi smo na Nova24TV poročali, da se Šarec precej zanaša na podporo medijev, ki v Sloveniji ne delujejo kot četrta veja oblasti, pač pa kot vladni propagandni stroj. Do vloge medijev je bil v zvezi s tem kritičen tudi politični analitik Miloš Čirič, ki je delovanje RTV Slovenija komentiral takole: “RTV postaja popolnoma neprikrito ideološko levi medij, gredo se kulturni boj.” To je predvsem sporno, ker smo ta medij prisiljeni financirati plačniki RTV-prispevka. Splošneje je Čirič še ocenil, da je dobro, da je vlada nekoliko razbremenila plače, “kar je ljudem omogočilo, da zadihajo”. “A to nam še zmeraj ne pomaga, saj nimamo jasne politike, ne vemo, česa si želimo. Vodijo nas politiki, ki razmišljajo, kaj je priljubljeno, in ne državniki, ki bi razmišljali o tem, kaj je za nas dobro. Šarec je dober politik, ni pa državnik.”

Miloš Čirič (Foto: posnetek zaslona)

V zvezi s poročanjem medijev smo novinarsko vprašanje naslovili tudi na Listo Marjana Šarca, saj nas zanima, kako realno na politbarometer gledajo vodilne leve stranke. V zvezi s tem smo jih vprašali, kako komentirajo visoko priljubljenost predsednika LMŠ Marjana Šarca in evropske poslanke Irene Joveve, kot je izmerjena v raziskavah javnega mnenja in prikazana v obliki lestvic priljubljenosti politikov, čeprav o slednji vemo bore malo. Ali poročanje RTV Slovenija in POP TV ocenjujejo kot naklonjeno stranki LMŠ, bi tudi radi izvedeli. Na njihove odgovore še čakamo.

Foto: STA

Rok Krajnc