Kako je Futura dobila 3-milijonski posel z Židanom? Na trgu ne blesti, podrobnosti glede izbora pričajo o čistem dogovorjenem poslu!

Foto: STA

Glede na dogajanje v zadnjih dneh v povezavi z afero maketa in odstopom ministra Jureta Lebna skorajda ni človeka, ki ne bi slišal za obstoj agencije Futura. Ta je bila namreč izbrana za izdelavo makete, čeprav je ponudila najvišjo ceno. Povsem enaka zgodba se je zgodila v primeru njenega sodelovanja z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v vrednosti kar 3 milijonov, ko je bila vnovič izbrana kljub najvišji ceni, zaradi česar je poslanec SDS Žan Mahnič pozval k smotrnosti in ekonomičnosti projekta in poudaril, da obstaja sum o nezakonitem financiranju Židanove stranke SD.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 3. junija 2016 objavilo največji javni razpis v zgodovini slovenske prehrambene industrije. Šlo je za javno naročilo z naslovom “Zasnova in izvedba nacionalne kampanje za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov 2016-2019” v okvirni vrednosti 3 milijonov evrov. Po merilu ekonomsko najugodnejše ponudbe je z najvišjo ponudbeno ceno, 3.035.877,20 evra, zmagala Futura, ki je prejela 168,8 točke, na drugo mesto se je uvrstila agencija Pristop, ki je zbrala 165,2 točke, na tretje pa agencija Direkt Media komunikacije, ki je prejela 126,9 točke.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Razlogi za nenavadnost
Glede izbora Future je najbolj nenavadno, da je bila ponudba najdražja izmed vseh treh ponudb. Prejela je izrazito boljšo oceno na področju medijskega zakupa, čeprav je Futura od vseh treh agencij, ki so se potegovale za posel, najmanjša. Letni promet Future v zakupniškem poslu se je v letih pred prijavo na razpis gibal med 3 in 4 milijoni evri, kar je zanemarljiv obseg poslovanja v zakupniškem poslu. Glede na veliko manjši obseg zakupljenega prostora Futura ni mogla ponuditi nižje cene od drugih agencij, ki so se prijavile na razpis.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Futura ne blesti na trgu, a je dovolj dobra za SD
Futura je boljšo oceno dobila tudi na področju ideje kampanje, pri čemer vemo, da je ocenjevanje tega področja podvrženo subjektivnosti ocenjevalne komisije. Poleg tega velja, da se kreativa po razpisu pogosto tudi prilagaja in spreminja, za kar je šlo tudi v tem primeru. (Slednje vemo iz pripovedovanja, ne moremo pa dokazati.) Nezanemarljiv je tudi podatek o nagradah, ki jih je v zadnjih letih prejela agencija Futura, saj se po slednjih ne uvršča v sam vrh slovenskih agencij. V zadnjih petih letih je Futura na Slovenskem oglaševalskem festivalu tako dosegla mesta med 6. in 12., z izjemo lanskega leta, ko je bila uvrščena na drugo mesto. Podobno je tudi z nagradami  effie – za učinkovitost v komuniciranju, ki bi morala biti ključni kriterij uspešnosti agencije pri tovrstnem ocenjevanju.

V zadnjih petih letih Futura tako ni beležila vidnejših uspehov, medtem pa je s strani ministrstva slabše ocenjena agencija Pristop v zadnjih petih letih redna zmagovalka slovenskih in regijskih tekmovanj ter med 100 najbolje ocenjenimi agencijami na svetu.

V nadaljevanju bomo še naprej preiskovali ozadje največjega posla s Futuro, vse do točke, ko bo jasno razvidno, da je šlo obvodno financiranje stranke SD.

H. M.

 • Franjo Trojner

  Obstajajo sumi, da je stranka SD nezakonito financirala volitve leta 2014 in 2018″.
  Če to kar poročajo nekateri mali mediji res drži, se Fajonca še predobro zaveda, da je umazan denar prispeval tudi k njeni izvolitvi v EU parlament.
  Ta dvojna merila, ki jih imajo v stranki SD in jih venomer zastopa tudi Fajonca, so naravnost škandalozna, nenačelna in nemoralna! Kaj bo zdaj rekel Han? Grešili so drugi in grešili smo tudi mi v stranki SD? Kaj bo rekel Židan? Tiste, ki so to počeli je treba po prstih, jaz o tem nisem obveščen, stranka SD je enotna in dela dobro???????
  Popolno se je odpr dekl politične greznice in popolnoma razgalil vso umazanijo naše politične scene. Tisti, ki se venomer delajo največje čistune in s prstom vedno kažejo na demokratično stranko SDS ter se na ves glas derejo: ” ujemite tatu”, so sami največji tatovi!
  Nekoč mogočni strici in tete bivšega totalitarnega režima, njihovi potomci in klani, še danes iz položaja moči krojijo usodo naše države in s tem vseh državljanov. Ni slučaj, da dominatni, politični levici ( beri tetam in stricem iz ozadja) servilni mediji, medijsko vedno zelo fanatično in usklajeno podprejo prav vse predloge in obraze, ki jih na površje potisnejo ravno ti isti strici in tete iz ozadja! Zato ni slučaj, da je po razpadu stranke LDS, stranke ZARES in vedno bolj ugasujoči stranki SD, v dominatnih politični levici servilnih medijih na hitro fanatično favorizirana že razpadla Jankovičeva PS in nato še etična, sestopljena in prav tako že ugasujoča stranka SMC. Ker že lep čas pospešeno ugaša cmerarova SMC, je vsa fanatična podpora politični levici servilnih medijev takoj usmerjena v Serpentinškovo stranko LMŠ, ta fanatična podpira je danes na samem višku. Ko se v bližnji prihodnosti izpoje še podtaknjena Serpentinškova vlada in stranka LMŠ, pa bo vsa fanatična podpora politični levici servilnih dominatnih medijev usmerjena v ekstremno levo stranko ZL.
  Tako gre to v baje demokratični Sloveniji
  Kako je mogoče, da prav vsi dominatni mediji z nacionalnim vred, non stop vzagnjajo histerijo in se gredo pravo gonjo/vojno proti politikom in strankam tako imemovane politične desnice??? V zadnjih 25 letih naše samostojne države, nisem v dominatnih medijih z nacionalnim medijem na čelu zasledil niti enega samcatega pozitivnega članka, poročanja na temo osamosvojitve, osamosvojiteljev, osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991, DEMOSA, pomladnih strank, pomladnih politikov in strank politične desnice!
  Ko so levičarski mediji in politiki tudi sami spoznali, da je medijski prostor v Sloveniji izključno ideološko levi, so zaradi čudnih pogledov iz EU, da bi zamaskirali, prikrili stanje levičarskega medijskega enoumja v SLO, tu in tam začeli pozitivno pisati in poročati o miceni desni stranki Nsi, z Ljudmilo Novak na čelu, ker so vedeli, da jih stranka z miceno 4 do 5% podporo volilnega telesa v ničemer ne ogroža.
  Ne stranka Nsi, ne naivna presednica stranke Nsi ni dojela, da jo politična levica izrablja za napad na desni političen blok. Prav žalostno je bilo videti Ljudmilo Novak, ko je v levičarskih medijih pljuvala po ostalih desnih strankah, še posebno rada po mogočni stranki SDS, ker je zmotno mislila, da bo s tem pridobila volilce in postala lider desnega političnega bloka. Rezultat njenega nerazumnega početja danes, je izguba mesta predsednice stranke Nsi, oslabljena politična desnica in leva vlada/koalicija neznanega komika Serpentinška na oblasti.
  Sedaj sami vidite in bi vsakemu bebcu moralo biti jasno, da v Sloveniji demokracija nikoli ni imela prave možnosti za uspeh, za kar si vse zasluge mirno lahko pripišejo vsi NELUSTRIRANCI in vsi tisti na politični desnici, ki so z njimi paktirali za pet minut lastne slave.

 • Van Der Waals

  RDEČA MAFIJA KRADE!!!

 • Peter

  Futura futra naše, torej je ok.

 • Peter

  Navezo med Juretom Lebnom in agencijo Futura, znano iz afere Maketa, kampanje za 2. tir in verjetnega financiranja stranke SMC, pa potrjuje tudi sodelovanje med Futuro in Katjo Gaspari Leben, ženo Jureta Lebna. Prav neverjetno naključje je, da je žena Jureta Lebna začela sodelovati s Futuro ravno v času, ko je Leben najemal Futuro za referendumsko kampanjo 2. tira, vključno s sporno maketo.
  Katja Gaspari Leben je takrat, leta 2017, namreč postala kreativna direktorica projekta “Daj se na seznam!”, ki ga je vodila Futura DDB, d. o. o., naročnika projekta pa sta bila Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo ter Zavod za transfuzijsko medicino Slovenije. Ta projekt se je leto kasneje pojavil tudi na 28. Slovenskem oglaševalskem festivalu (Sof).

  Pozareport

  • RATATA

   Tu smo sami teoretiki zarot matr!

 • Andrej

  Kaj zdaj težite nekaj za izpred dveh, treh let? Samo kosti izkopavate. SD, Levica, komunisti gledajo naprej. Oni so usmerjeni v prihodnost, ne pa v preteklost.

  • Imperial Commando

   Aja, zato se že 70+ let govori o NOB in išče fašiste, ker je levi pol napreden? Nisem vedel.

   • Andrej

    Seveda nisi vedel, večina tega ne ve. Ne sme vedeti. Komunisti pa vedo, da iz zgodovine poberejo samo tisto, kar jim ustreza, ostalo je pa sovražni govor. Glede prihodnosti so pa tako vizionarski, da večina njihovega početja ne razume. Njihova sfera je za navadne smrtnike nedosegljiva in omejena le na: delaj, plačaj in molči.

    • samotoje

     Že Kardeljev Edi je bil en tak strašen vizionar. Naravnost morilsko vizionarski.

     • Vera

      Tito je Kardelja ščuval naj s poboji v Sloveniji po II.sv. vojni pohiti .To smo pred leti slišali od Stanovnika na RTV SLO 1 .

     • samotoje

      To je res, ampak Edi ni rabil kake posebne spodbude pri pobijanju. On je bil tudi kreativen. Posebno pri “kulakih” in duhovnikih se je izkazal.

 • RATATA

  FUTURA DDB d.o.o.
  Poljanski nasip 6, 1000 LJUBLJANA
  Direktor, kreativni direktor
  VITAL VERLIČ
  Kreativni direktor, direktor
  MARKO VIČIČ

  oba sta “oglaševalska osebnost”!
  http://www.soz.si/novice/oglasevalska_osebnost_marko_vicic_vital_verlic

  • samotoje

   Pa dobro, kolk direktorjev je to? Na MIT imajo enega.

   • RATATA

    2 + 2 = 4

 • Jan Kovalski

  Po poteh stare slave gre rojeni vodja, kamniški Dončić:

  Šarec se je na srednji lesarski šoli “izkazal” s šestimi popravnimi izpiti.
  Sedaj pa kot premier se je, v samo pol leta, “izkazal” že s tremi popravci.
  Kdaj bo predvidoma dosegel svoj srednješolski “uspeh”?
  Ali ga mogoče celo presegel?

  • Joško

   Mislim,da bo že v prvem letu presegel svoj srednješolski “uspeh”.

  • Steiermark

   Takšni, brez “popravcev”, ali celo z neponerejenimi diplomami – magisteriji, bi bili pa prenevarni za te vladnike iz ozadja….. nebi jih mogli voditi kot lutke na vrvici. Mafijski prijemi , pač….

 • Hunyađi

  Židan se orng masti.

  • Joško

   Saj se mu že na zunaj vidi, še posebej v glavo.

   • Hunyađi

    Gujdek.

 • rubec

  Čakte mal no, kaj tole na sliki je vse glava?

  • Amerikanc

   Dosti za obiranje.

  • Nšo-či

   ha,,ha

 • Amerikanc

  Fajonko na raženj.

 • Peter

  Dejte raj mal o JaJotu pisat. Baje je že zimske gume na Volvotu za letne zamenu, pa se nuben ne upraša, ud ke mu dnar, madona, no.

  • Amerikanc

   Slabo si obveščen. Parcelo v Lepeni je prodal. In to za 10 x višjo ceno od komunistične cenitve.

  • rubec

   Na tem portalu ne pričakuj kakšnih poglobljenih zapisov o janezu janši. Desničarski maksimalen domet o njemu je zapis ŽIVEL JANEZ JANŠA..

   • lojze

    Bereš članek pa ne moreš mimo Janše. Te je obsedel, potem rabiš eksorcista (pa še nekoga, ki bi te slovnice učil). Peter se ti ponuja!

    • rubec

     Peterja kar ti vzami Lojz. Jaz sem poročen sa ženskom.

     • lojze

      Meni je dovolj ena Petra, ženskega spola. Sa moškom me ne intarasira!

 • Peter

  Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Peter Vilfan je
  premierju Marjanu Šarcu poslal odstopno izjavo. Zanj je bila usodna
  zgodba o izogibanju plačevanju davkov, z odstopom pa naj bi tudi končal
  svoje udejstvovanje v slovenski politiki.

  • rubec

   Še bolj zaželjeno, da bi končal komentiranje v slovenskem športu.

  • Dragan Krstič

   Janša ne sme v Bruselj. Naj pošlje svojega bodočega naslednika Logarja.

   • Vera

    Zakaj pa Janša ne bi smel iti v Bruselj ? Njega in Pahorja povsod sprejemajo odprtih rok .

 • Aton

  Kjer je Brglez, tam se dogaja…

 • Peter

  Peter Vilfan se je »po skoraj dveh mesecih medijske gonje, blatenja in
  pritiskov« odločil odstopiti s položaja državnega sekretarja v kabinetu
  predsednika vlade Marjana Šarca.

  Če bi odstopil takoj, bi se tema mesecema medijske gonje, blatenja in pritiskov mirno izognil, no.

 • Amerikanc

  Židan, v vrsto pred Šarčevo pisarno in počakaj na odpustnico !

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++++ SE STRINJAM, SEVEDA. L.R. JANEZ K.K. KOMENDA

 • Amerikanc

  Še pomnite, kako so brezmadežni veljaki iz SMC (Brglez, Cerar,…), sklenili, da IJJ poteče mandat poslanca in ga strpali na DOB (brez dokazov).

  • Peter

   Imeli so dokaze, da je neznanega dne ob neznanem času na neznanem kraju prejel obljubo neznane osebe o nagradi v neznanem znesku.
   Dokazov več kot dovolj.

   Ps, čudno, da je bilo znano, kdo je obljubo prejel, no.

 • Janez Kepic-Kern

  SD ŽIDAN
  BO KMALU ČISTO SIVOLAS,
  LE DA IMA LAS PRECEJ MANJ KOT “TISTI” – SAJ VESTE.
  POLITIKA
  NE VPLIVA DOBRO NA LASE.
  ZLASTI, ČE SI DOLGO V POLITIKI – OSIVIŠ,
  POSTANEŠ PLEŠAST ITD. Se vsaj zdi tako. JAZ SEM NESIV. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Frank Novak

  v resnici se je dogajalo tole:
  https://www.youtube.com/watch?v=Mxed1yJbVog

  • Dragan Krstič

   Valter, a je bla tvoja žlahta tud zraven?

   • Frank Novak

    verjetno. Edo in Ivan sta imela prste povsod

  • Dragan Krstič

   Valter ti pa zgodaj vstajaš. U kaliforniji je še noč. Zgleda da bolj malo spiš pri tvoji prelepi Venezuelki. Aja, verjetno milijone šteješ.

   • Peter

    Ima dodatek za stalno pripravljenost, no.

   • Frank Novak

    florida, ne CA

 • Olga101

  Židan naj spoka!

 • Dragan Krstič

  Potem so pa še ta rdeči iz SD hoteli storiti isto pa jim je fotošopar svetoval naj gredo najprej h kakšnemu plastičnemu kirurgu da face napravi kolikor toliko človeške šele nato naj se oglasijo pri njem

  • MEFISTO MODRI

   Zakaj zajebavaš MihaelaS.?

 • MEFISTO MODRI

  Mene bo kap.

  Jaz sem pa mislil, da je Židanov Dejan in partija, ki jo predstavlja, vrelec poštenja, načelnosti in etike ter morale kot Miro Cerar, ki je bil, če je kdo verjel, največji živeči etik, moralist in ekstremni pravni strokovnjak.

 • montyamp

  Židan se hrani s poljsko govedino .
  Poleg norih krav imamo tudi nore mladiče komunistov .

  • zokispoki

   Gamad skorumpirana, komunajzarska. Ne samo, da so popolnoma nesposobni, so tudi zabiti kot kante !

  • Serpentinšek

   Saj se mu vidi, eno oko mu je je kar v levo zategnilo

 • Vera

  Židana bi včeraj v Ljubljani klovnila, ko je kričal : ” Tovarišice in tovariši “. Nekoč sem slišala , za tovariše, da pecikle kradejo, danes pa vse , kar jim pride pod roke, najraje denar seveda .

 • Serpentinšek

  Zdaj sta že po dva odstopa na teden. Kdo bo odletel naslednji? Prašičerejec, Šivilja ali Cmeromir?

 • Serpentinšek

  Kdo bo odletel naslednji: Prašičerejec, Šivilja ali Cmero?

 • sloustava

  Ne sprasujte se, kako, vprasajte se, ZAKAJ? Neverjetno je, da mali panvitek tako zelo =be lasten narod. Zmerjanje s tovarisicami in tovarisi ti bo odneslo naslednje volitve! Samo se enkrat odpri svoja umazana usta o revansizmu in vracanju v preteklost, ti infantilnez! Vedi pa, mali panvitek, da narod, ki ne prizna lastne zgodovine, je pohabljen narod. Jaz jo poznam, nisem pohabljena, pa ti, jo poznas? Dvomim, ker me v l. 2019 zmerjas s tovarisico. Mulac.

 • Frank Novak

  takole so se najvecji med najvecjimi klanjali najvecjemu sinu nasih narodov in narodnosti:
  https://external-preview.redd.it/8UlGDYHke7e-oE04yKlhuSZW6OZXixohO_A953D49Nc.jpg?auto=webp&s=c71b3d0a8216bb387ef2707faf956fb204508e3e

 • Janez Kepic-Kern

  VALTEK !
  ti si – no saj veš – “TAK”,
  NIKOLI NE BOŠ DRUGAČEN. OZ. BOŠ, KO BOŠ V ŽARI.
  pojdi spat. – vsekakor si “tak”, da ni vredno debatirati s teboj.
  Ti
  KAR O TISTEM ŽE 40 LET MRTVEM “ŠLOSARJU” TROBIŠ. L-R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P,S.
  Valter BraniSlav=F. Novak!
  KOMUNISTI, TITO, NAJHUJŠI
  POLITIČNI MORILCI SVETA, FINANCE
  https://www.finance.si/192580

  AKADEMIK , SRB
  DR. J.I. DERETIĆ Istina o TITU
  https://www.google.com/search?q=jovan+dereti%C4%87+istina+o+titu&oq=JOVAN&aqs=chrome.1.69i57j35i39l2j0l3.9402j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
  POŠTENJAKAR, SRB Momčičo JOKIĆ
  TAJNI DOSIJE J.B. TITO
  https://www.google.com/search?q=mom%C4%8Dilo+joki%C4%87+tajni+dosije+josip+broz&oq=MOM%C4%8CILO+JOKI%C4%86+TAJN&aqs=chrome.2.69i57j0l5.24507j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 • Dragan Krstič

  Ne spada v kontekst teme pa vendar. Danes je avstrijski notranji minister Herbert Kickl izjavil da bodo migranti katerim azil ne bo odobren vrnjeni v državo iz katere so prišli. Ni podatka ali je imel v mislih izvorno državo ali Slovenijo, vendar če migrant nima potnega lista bo verjetno romal v Slovenijo. Večina njih pa so te potne liste “zgubili” že na poti.

 • Nata

  Kaj drugega pa lahko pričakujemo ? Mi smo jim dopustili, da nam vladajo.
  Prilagam dober članek o slovenski šlamastiki, s slabo banko na čelu in potem kar po vrsti. Ruski tajkuni, pa naši silni podjetniki z dobrimi povezavami !!

  https://podcrto.si/skrivnostni-kupec-bohinjskega-hotela-goljuf-ali-zrtev-ruskega-oligarha/

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!