fbpx

Kako je Golob izločil DeSUS in LIDE, ker si v svojih vrstah ne želi “političnih kadavrov”

Fotomontaža: Matic Štojs Lomovšek

Stranka DeSUS se na volilni parket podaja z novo strategijo. Pred državnozborskimi volitvami namerava volivce prepričati s skupno kandidatno listo z Zorčičevo LIDE. In kakšna je resnica okoli njunega združevanja? Zadnji mesec je bilo namreč slišati številne govorice, da se bo Robert Golob povezal s stranko DeSUS Ljuba Jasniča, ki je ostala brez poslancev, a ima status parlamentarne stranke. To se ni zgodilo, saj je prišlo do nesporazuma in spora med Golobom in Jasničem ter Igorjem Zorčičem na drugi strani. Iz zakulisja je namreč slišati, da si vodja Gibanja svoboda v svojih vrstah ne želi “političnih kadavrov”.

Tako DeSUS kot LIDE namreč s povezovanjem računata, da jima bo uspel preboj v parlament, pri tem pa prvaka obeh strank, tako Ljubo Jasnič kot Igor Zorčič, ne izključujeta možnosti nadaljnjega povezovanja oz. združevanja obeh strank. “Ne bom rekel ne, nadaljnji koraki lahko gredo tudi v to smer, še posebej, če bomo uspešni na volitvah,” ob tem dodaja Jasnič. Oba predsednika strank tudi ne izključujeta nadaljnjega sodelovanja s katero izmed preostalih strank. Zorčič je dejal, da so se pogovarjali z vsemi, ki so javno izkazali interes po povezovanju. Kaj pa o povezovanju z njima pravi Golob?

O možnosti sodelovanja z nekdanjim predsednikom uprave GEN-I Robertom Golobom je Ljubo Jasnič že pred časom dejal, da bodo počakali, kakšna bo politična aktivacija Goloba. “Če se bo potem odločil, da se želi z nami pogovarjati, smo odprti za pogovore,” je dejal. A je imel Golob drugačne načrte. Niti z DeSUS-om niti z LIDE se namreč ni želel združevati oziroma sodelovati, saj je dejal, da ne želi političnih kadavrov okoli sebe. Tako je Golob “ubil” upe obeh strank, ki pa sta se na koncu odločili, da za volitve združita moči.

Foto: STA

Po zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke je Ljubo Jasnič dejal, bosta stranki tako v nadaljevanju sklenili sporazum o skupnem nastopu na prihajajočih državnozborskih volitvah ter uredili medsebojno razmerje za čas volilne kampanje in po njej, določili bosta tudi ime skupne kandidatne liste, ki ga sicer za zdaj še ne izdajajo. Po Jasničevih besedah pa naj bi bila želja LIDE, da v skupnem imenu poudarijo tudi upokojence.

Sodelovali bi z vsemi, razen s sedanjo vlado
Jasnič in Zorčič ne izključujeta nadaljnjega sodelovanja s katero izmed preostalih strank, čeprav je bil Golob jasen, da ne želi “političnih kadavrov” okoli sebe. Zorčič je dejal, da so se pogovarjali z vsemi, ki so javno izkazali interes po povezovanju. “Naš dežnik je odprt, sprejmemo lahko tudi koga drugega,” pa je včeraj dejal Jasnič, ki sicer ne vidi možnosti za sodelovanje s “tistimi, ki danes vodijo državo”.

Igor Zorčič (Foto: STA)

Kakšen rezultat pričakujejo?
Ob vprašanje kakšen volilni rezultat pričakuje na volitvah, pa Zorčič ocenjuje, da je bolj smiselno stremeti k povezovanju kot določenemu volilnemu rezultatu. Dan po volitvah namreč po njegovih besedah nastopi politična realnost, takrat pa bo ključnega pomena, da bo zmagovalec sposoben oblikovati koalicijo, ki bo zdržala cel mandat.

Kako pa bo odločitev o nepovezovanju DeSUS in LIDE v Gibanje svoboda vplivala na rezultat na volitvah? Po vseh predvidevanjih je Golob s to potezo ubil dve stranki na mah in jima dodobra zagrenil načrte pred volitvami, saj DeSUS in LIDE nimata političnega kapitala, da bi bili izvoljeni v Državni zbor.

Sara Kovač