Kako je Golobova vlada v nevladne organizacije kanalizirala še evropska sredstva

Skupna izjava za medije državnega sekretarja v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Marka Koprivca in direktorja CNVOS Gorana Forbicija glede dodelitve sredstev skladu za civilno družbo. (Foto: STA)

Julija 2022, takoj po pričetku operativnega delovanja vlade Roberta Goloba, so nevladne organizacije pričele prejemati vse več davkoplačevalskega denarja. Vanje pa so kanalizirali tudi evropska sredstva. V enem letu so te prejele kar 40 milijonov evrov več. Osrednja figura nevladnikov pa je Goran Forbici, novi predsednik Programskega sveta RTV.

Nevladne organizacije so absolutne zmagovalke vlade Roberta Goloba. Diktirajo politiko vlade in se hkrati mastijo z novimi sredstvi, v dodatni vrednosti že več kot 40 milijonov evrov. S sporno odločitvijo ustavnega sodišča pa so osvojile še RTV z več kot 100-milijonskim proračunom.

Aktivnosti za povečanje sredstev za njihovo pripravljenost pri rušenju vlade Janeza Janše so pričele potekati že takoj po prisegi Golobove vlade. Spomnimo na obisk državnega sekretarja službe za kohezijsko politiko Marka Koprivca pri direktorju Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (Cnvos) Goranu Forbiciju, kjer so slavnostno napovedali, da bodo v Bruselj poslali prošnjo za prerazporeditev sredstev na Sklad za civilno družbo.

S tem so poleg državnih sredstev iz sklada Finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma zagotovili še izdatnejša evropska sredstva nevladnim organizacijam in civilni družbi v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, in sicer v višini pol milijona evrov.

Financiranje nevladnikov pod pretvezo varovanja človekovih pravic
Kot sta v takratni izjavi za javnost poudarila državni sekretar Koprivc in direktor CNVOS Forbici, so nevladne organizacije in civilna družba en ključnih temeljev za zdravo demokracijo in družbo. V zadnjih dveh letih je bil to sektor, ki je bil po mnenju levice izrazito zapostavljen. Nova vlada je s tem želela stanje na tem področju še izboljšati in prikrajšati državljane za druge bolj pomembne panoge. Zdravstvo, pokojnine, dolgotrajna oskrba, ceste, so torej drugotnega pomena.

Tudi Goran Forbici, sedanji prvi mož Programskega sveta RTV, je takrat izpostavil, da odnos prejšnje vlade do nevladnih organizacij ni bil pozitiven, ob tem pa je poudaril, da je novo vodstvo takoj reagiralo, prisluhnilo in poiskalo rešitve. Dodeljena sredstva bodo namenjena področjem človekovih pravic, demokracije in pravne države, torej področjem, kjer sicer ni državnega financiranja. Ob tem je tudi zagotovil: “Nevladne organizacije smo obljubile, da bomo še naprej bdele nad tem ali se bodo obljube o drugačni politiki, o pravičnejši, boljši politiki uresničevale in ta sredstva v resnici to omogočajo.

Andrej Žitnik