Kako je Janez Kocijančič po osamosvojitvi zakockal Adrio Airways, ki smo jo morali sanirati davkoplačevalci!

Janez Kocijančič (Foto: STA)

“Najbrž bi morali narediti forenzično preiskavo, kako je Adria poslovala pod tem vodstvom,” je pred dnevi na javni televiziji izjavil multipli funkcionar Janez Kocijančič, ki je Adrio Airways vodil med leti 1982 in 1993. Kar je zanimivo, saj je bil vidni član Zveze komunistov Slovenija in predsednik njene naslednice Združene liste socialnih demokratov (ZLSD), ki je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja ostro nasprotovala, da bi se javno razkrilo krivce za prvo sanacijo slovenskih bank.

Janez Kocijančič je leta 1993 postal poslanec državnega zbora. Bil je nadomestni poslanec, saj je zamenjal Rada Bohinca, ki je postal minister za znanost in tehnologijo. To je bil za danes 77-letnega komunista odličen izhod, saj je bila Adria Airways, katere direktor je bil od leta 1982, že krepko pod vodo, grozil ji je stečaj.

Komunisti so povzročali enormno gospodarsko škodo
To se je pokazalo še istega leta, ko so v javnost prišli tajni dokumenti Banke Slovenija o sanaciji treh bank: LB, KBM in novogoriške LB Komercialne banke. Razkrili so se dolgovi podjetij, ki so bili preneseni na takratno “slabo banko” oziroma Agencijo za sanacijo bank in hranilnic. Iz LB je bilo prenesenih za nekaj več kot milijardo takratnih nemških mark terjatev in skoraj 220 milijonov mark potencialnih obveznosti, iz NKBM 279 milijonov mark terjatev in za 162 milijonov potencialnih obveznosti, iz goriške LB pa je bilo prenesenih 204 milijone nemških mark. Skupaj torej za dve milijarde nemških mark.

Daleč največji dolžnik je bila Kocijančičeva Adria Airways, ki je dolgovala skoraj 21 milijard takratnih tolarjev. Od tega je bilo za 9,8 milijarde terjatev LB in 11,1 milijarde tolarjev potencialnih obveznosti. Potencialne obveznosti so se nanašale na garancije banke za najete kredite v tujini, ki pa jih podjetja niso bila sposobna vrniti in je dolg padel na banko. Te obveznosti so bile poravnane prek sanacije bank, plačali pa s(m)o jih davkoplačevalci. Janez Kocijančič je bil torej v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja torej največji škodljivec za davkoplačevalce, kar sploh ne čudi, saj je bil komunist. Komunisti pa so ljudem povzročali izključno škodo.

Vir: Banka Slovenije 1993

O škodi, ki jo je povzročil Kocijančič slovenskim davkoplačevalcem, se pred 25 leti ni govorilo, saj je takratna Drnovškova vlada celotno gradivo označila za zaupno. Kocijančič pa se je v začetku tisočletja pridružil Kučanovemu Forumu 21. In prav prstne odtise tega Foruma lahko najdemo pri najnovejšem dogajanju v zvezi z Adrio Airways.

A o tem več v prihodnjih nadaljevanjih.

Demokracija

 • rubec

  Največji prasec med prasci. Mljackati tuj denar ima njegova sorta v krvi.

 • rubec

  Citiram: “Dokazi pričajo o tem, da si je celoten slovenski partijski vrh (Boris Kidrič, Vida Tomšič, Boris Kocijančič, družina Bebler …) po koncu druge svetovne vojne in prevzemu oblasti med sabo razdelil umetnine, ki so bile zbrane v Federalnem zbirnem centru.” Konec citata.

  vprašanje: Kje so zdaj umetnine, ki jih je posedoval Boris Kocijančič? Konec vprašanja.

  • Slovenka

   Odletele so z Adrio Airways Dobi jih, če moreš.

  • SIMON ROZIC

   Nekaj malega je poklonil Milanu, nekaj pa Franti za zahvalo , da lahko tako
   lahkotno in brez strahu krade in lomasti po Sloveniji !

  • FRANC3

   Kocjančič upa, da jih bo nesel s seboj v komunistični raj (prosto po Marxu in Leninu&co).
   Ne ve pa, da truge nimajo žepov niti predalov!

  • samotoje

   To mene tudi muči. Že dva dni ne spim.

   • Nata

    No presneta reč. . . . .tole si zavrti, pa bo !!
    Prekrasni Brahms
    https://www.youtube.com/watch?v=t894eGoymio

    • samotoje

     Brahmsova Wiegenlied, dostikrat jo poslušam. In Mozartova uspavanka je tudi zelo lepa. Ampak tokrat bo za spanje treba kaj krepkejšega. Brco v kakšno rit.

     • Nata

      Ja, bilo bi sijajno brce deliti , ampak žal. ne gre.
      Je pa Mozart sijajna izbira !!

  • Nata

   Dobro vprašanje. Mislim pa , da je že nekaj časa nazaj tudi Nova pisala o tem. Bo potrebno poiskati. . . . .a, kaj ko veliko člankov s spleta kar izgine.Tako, kot z YT in FB.

 • Poštenjakar

  Kocka je kriv, ne pa jaz.

  • Jovo Jamnica

   Jas sn ti ga stisno. Minusa. zanalašč, ker si mi jih ti prej štepo.

 • Franc Vidrih

  Komunistu daj zlato palico v roke in postal bo smrdljiv in strupen drek. To so dokazali že mnogokrat. Kar se lotijo je za državo narejena škoda. Nakradeno pa hitro pospravijo v davčne oaza. Rešim Slovenijo, prva možnost je 10. 10. 2019!

 • SIMON ROZIC

  …in si upa odpirati gofljo še na studio City ? Če je Stefančič idiot, naj bo, mi nismo!
  Dobro, predobro poznamo vse “rabote” velikega Kučanovega “pobratima”….

 • montyamp

  UDBA ni bila preveč izbirčna . Zadruga topoglavih analfabetov in prototipov kulturnega marxizma s kupljenimi osnovnimi šolami je pač dobila oblast v roke .
  Rezultati njihovega dela so nam vsem znani , ker z enoumno partijsko strahovlado je domet murglosrbije samo BANKROT-ATENTAT z vsemi tlakovci in đamijo .

 • montyamp

  Kocjanćić je ekološko zelo napredoval , ADRIA je na zemlji , ne kuri več mazuta .

  • SIMON ROZIC

   …najbolj ekološko bo, ko bo on pod zemljo s svojimi rdečimi socialkomunističnokapitalističnimi
   pajdaši !

   • montyamp

    Zakopat s trebuhom navzdol , če se slučajno zbudi , da bo kopal v globine ………..

 • montyamp

  Zanimivo je, da revolucionarni heroji Kidrič, Dolanc, Kardelj, Maček, Kraigherji, Ribičič, Bebler, Vidmar, Pirjevec, Polič, Zemljarič, Vrhunc, Ambrožič, Bulc in Kocijančič … svojih otrok niso usmerili na izpostavljene politične funkcije, ampak so jim raje namenili druge kariere, večinoma v udobnem zavetju varnega javnega sektorja.

  Ni pričakovati, da bi se otroci odpovedali privilegijem
  Tako njihove otroke, za katere na splošno sploh ne vemo, da so potomci staršev herojev revolucije, najdemo zaposlene kot univerzitetne profesorje, raziskovalce na inštitutih, novinarje, sodnike ali visoke uradnike na katerem od neštetih slovenskih uradov in agencij. Če ne verjamete, lahko “poguglate” Jurko Kidrič, Igorja Dolanca, Jadrana Mačka, Hojko Kraigher, Živo Vidmar, Simona Vrhunca ali Lada Ambrožiča …

  • Anton

   Čisto vse imajo pokrito. Do zadnje trgovine. Oni niso internet oni so kurbe rdeče.

 • Solo

  Adria je zgolj še ena v nizu žrtev komunistične kleptokracije po sistemu:
  1. V upravo slovenske firme nastavi rdeče mafijce in lopove
  2. Vse pokradi in izcuzaj, firmo spravi na rob stečaja
  3. Z davkoplačevalskim denarjem rešuj in dokapitaliziraj, po potrebi najemi še drage kredite
  4. Ponovi drugo točko, pa potem spet tretjo in tako v nedogled
  5. Ko res ni več kaj ukrasti, bankrotirano firmo za 1 evro prodaj kakšnemu balkanskemu tajkunu ali pa slamnatemu skladu iz davčne oaze, ki ga v resnici upravlja udbomafija

  Na ta način so zagonili in izropali že celo stotnijo nekdaj uspešnih slovenskih firm (Elan, Fructal, Droga, Kolinska, Žito, Gorenje, Iskra, Istrabenz, Paloma, TAM, Litostroj, Merkur, Mura, Labod, itd, itd, itd…)
  Kaj je sploh še v slovenskih rokah? Praktično nič. Vse je pokradeno, izropano in za bagatelo prodano oz. šenkano tujcem, predvsem tajkunskim čefurjem. Slovenija na ta način ni samo izropana, ampak je uničeno tudi njeno narodno gospodarstvo, ki je temelj vsake neodvisne in suverene države.

  Komunisti so hujši od vsake naravne kataklizme… Butasti voli jih pa še kar volijo.

  P.S. Bedaki (predvsem iz liberalnega tabora) radi rečejo: “Dajmo vse državne (slovenske) firme prodat, da komunisti ne bodo mogli več krast.” To je seveda kretenizem, ker brez slovenskih firm bomo postali hlapci tujcem. Pravilno je pa: Dajmo nagonit, zapret in prepovedat vse komuniste, da bodo slovenske firme končno lahko normalno zadihale in poslovale brez komunističnih pijavk, ki v kovčkih odnašajo milijone in milijarde našega denarja. Že 75 let.

  • Anton

   Bravo!

  • est

   Verjemi. Vsa ta podjetja so v “slovenski” lasti. Navidezno jih vodijo tujci, zadaj pa zadeve vodijo “naši” rdeči povojni morilci in njihovi nasledniki. Ponavadi so to podjetja iz Cipra, Nizozemske, Srbije, itd, z zamegljenim lastništvom.

 • Kapodistrias

  Nič besed pa o tem, kako je Kocjančič goboko pod ceno razprodajal Adrijina letala z namenom , da jih poceni odkupi in ustanovi lastno firmo. Raziskovalni novinarji, imate veliko dela prav na to temo, ki je še nihče ni odprl. Tu je začetek konca Adrije.

 • FRANC3

  Komunisti so zafurali državo, sedaj pa pametujejo. Ovce jih pa volijo!

 • učko

  A da je Kocka zakockal Adrio?! Ta je pa bosa, da ne rečem “čelava” !!!!!!

 • antimur

  Ko vidim tega Kučanovega kkomunajzeskega kamerada, me mine do življenja. Takšne barabe kot je ta in celoten kučanistični rdečezvezdaški klan so krivci, da je Slovenija v popolni 3,14zdi. Ko sem ga zagledal med navijači odborkarjev v Parizu, sem televizor ugasnil in šel raje na sprehod.

 • xtc

  Kocjančiča bi morali ravno zaradi Adrije zapret in mu pobrat vso premoženje on jo je uničil,91 pa bi jo morali likvidirat in zapret.

 • IZBIRA

  Komunistični funkcionarji in direktorji so človeško dno dna nesposobnosti. Značilna komolčarska komunistična kadrovska selekcija, ki rezultira, da na površje priplava najbolj smrdljiv drek, ki plava v gnojnici svojih tovarišev, ki ne zmorejo tekmovati z njimi, ker so za nianso premalo odurni stvori od njh. Potem veselo uničujejo vse česar se dotaknejo.

 • Nata

  + + + + + + Možakar za večne čase ??
  Pa tole o umetninah . . . .takole, med vrsticami. . . . . kakšen klavir bi lahko meni dali, da zamenjam moj stari, dobri pianino !!

  https://www.rtvslo.si/kultura/novice/kaksna-je-usoda-umetnin-ukradenih-po-letu-1945/239854
  https://reporter.si/clanek/slovenija/zaplenjeni-zakladi-druzine-kocijancic-459137

 • Nata