Kako je nekdanji minister za šolstvo Slavko Gaber trdil, da je Slovenija imela “enega najnižjih BDP, namenjenega za šolstvo”, v resnici pa se uvršča v sam vrh v Evropi

Nekdanji minister za šolstvo dr. Slavko Gaber (printscreen: RTV Slovenija)

V nedeljski oddaji Politično s Tanjo Gobec na RTV Slovenija sta gostovala nekdanja ministra za izobraževanje dr. Žiga Turk in dr. Slavko Gaber, ki sta spregovorila o stanju financiranja zasebnih šol v Sloveniji. A presenetil je Gabrov nastop, ki ne le, da je bil slab, temveč je bil tudi poln neresnic. Na laž ga postavljajo podatki Svetovne banke in Eurostata.

Odločba ustavnega sodišča o izenačenju financiranja javnih in zasebnih šol, ki izvajajo isti, s strani države določen šolski program, je stara že pet let, a še vedno ostaja neizpolnjena. V zadnjem času je še posebej razburil predlog ministra za šolstvo Jerneja Pikala (SD), ki je želel zaobiti odločbo ustavnega sodišča.

Pikalo je šel še dlje. Če je bilo pred tem financiranje razširjenega programa zasebnih osnovnih šol pokrito do 85 odstotkov, bi po novem predlogu to znašalo 0 odstotkov. Sem spadajo dopolnilni pouk, jutranje in popoldansko varstvo.

Gre za ideološki napad na otroke
Gre za eklatanten ideološki napad brez primere na otroke, ki obiskujejo zasebne šole, na kar je v oddaji s Tanjo Gobec opozoril tudi dr. Žiga Turk. “Dejansko je nezaslišano, da nekdo vloži ustavno pobudo, da bi se njegov status izboljšal, in potem ga zakonodajalec za kazen kaznuje tako, da se bo njegov položaj poslabšal. V kakšni državi mi to živimo?”

Drugačnega mnenja je bil Gaber, ki ni želel razpravljati o ustavnosti Pikalovega predloga, temveč je raje pozval, “da se končno spravi delež financiranja javnih šol in šol nasploh, če tako hočete, v tej državi na primerljivo raven v Evropi”. Kot je trdil Gaber, naj bi v Sloveniji leta 2015 “namreč imeli enega najnižjih deležev bruto družbenega proizvoda, namenjenega za šolstvo”.

To se je izkazalo za še eno laž, ki jo je izustil Gaber. Po podatkih, ki jih je zbrala Svetovna banka, je bil delež BDP na prebivalca v Sloveniji leta 2015 eden izmed najvišjih v Evropi. Slovenija je namreč na podlagi razpoložljivih podatkov na 6. mestu od skupaj 51 držav v Evropi.

Uradna statistika postavlja Gabra na laž
Podobno kažejo tudi uradni statistični podatki evropskega statističnega urada Eurostat iz leta 2017. Tudi po teh podatkih je Slovenija med prvimi desetimi državami EU, kar zadeva delež BDP, ki ga vlada nameni za šolstvo.

Gabrova skrita premisa je, da če zasebne šole ne bi odžirale denarja javnim šolam, bi te lahko bile še boljše, kot so zdaj, zahvaljujoč izključno trudu in požrtvovalnosti učiteljev. Naj spomnimo, da je v vsej Sloveniji zgolj sedem zasebnih osnovnih šol, javnih pa je okoli 700. Ob tem morajo biti učitelji na zasebnih šolah enako plačani kot tisti na javnih, poleg tega pa zasebne šole ne smejo ustvarjati dobička, temveč morajo vsa finančna sredstva uporabiti izključno za opravljanje svoje dejavnosti.


Na tej točki postane jasno, da zasebne šole v Sloveniji ne obstajajo zaradi pohlepa, temveč zaradi želje po možnosti izbire in omogočanja pluralnosti. Vseeno Gaber svari pred spuščanjem duha iz steklenice in “naj se ne igramo v tej družbi z razmerjem med javnim in zasebnim”, ob tem pa pozablja, da ravno Pikalov predlog skrbi za dodatno elitizacijo zasebnih osnovnih šol, ki bi si jih po novem Pikalovem predlogu zares lahko privoščili zgolj premožnejši.

Od 38 do 54 odstotkov šolarjev na zasebnih OŠ upravičenih do subvencije za malico

Dovolj zgovoren podatek o elitizmu slovenskih zasebnih osnovnih šol je dejstvo, da na zasebni OŠ Alojzija Šuštarja kar 159 otrok prejema subvencijo malice. To pomeni, da 38 odstotkov učencev omenjene zasebne šole izhaja iz družin z nižjimi dohodki. Na OŠ Montessori Ljubljana je do subvencije za malico upravičenih 54 odstotkov vseh učencev. Vprašanje za Gabra ostaja, koliko učencev, upravičenih do subvencije za malico, bodo te šole, imele če Pikalov predlog zaživi?

Na vprašanje, ali v državi vemo, kaj je tisti javni program, ki ga država zahteva od zasebne šole, je Gabrov odgovor presenetil. Nekdanji minister za šolstvo iz vrst LDS namreč meni, da tega sodeč po razpravah, ki trenutno potekajo ne vemo “prav posebej natančno”, a da to do sedaj ni predstavljalo težav. “Kar pa zadeva zakon in dve desetletji ravnanja na tem področju pa to ni praktično do predvčerajšnjem nikoli bilo sporno.

Ko je Gobčeva vztrajala, da se sodeč po sprejeti ustavni odločbi mora vedeti, kaj tvori javni program, ki ga zasebna šola mora imeti, saj je od tega odvisno kaj mora država financirati, je Gaber pokazal, kako zelo se požvižga na Ustavo. “Sam o tej ustavni odločbi nimam prav visokega mnenja in ne verjamem, da kaže začeti pri njej.” Vseeno vztraja, da država mora vedeti kaj je javni program, zato da bi vedela, kaj točno financira oziroma kaj mora financirati.

Ko je ustava le še dokument, ki ovira vladajoče
A če je Ustava tista s katero morajo biti zakoni usklajeni, Gaber pa meni, da ni potrebno začeti od odločbe ustavnega sodišča, ki je zakon označilo za neskladen z Ustavo potem imamo velik problem. Gaber bi namreč rad pisal zakone mimo Ustave. Ustava na tej točki več ni varovalka, ki ščiti slovenske državljane, temveč zgolj še en prašen dokument, ki ovira vladajoče pri implementiranju svoje nastrojenosti proti, proti tisti dan določenemu sovražniku politike. En dan so to alternativni mediji, drug dan Cerkev tretji dan otroci v zasebnih šolah.

Zaradi Pikalovega predloga protiustavnega financiranja zasebnih osnovnih šol pred državnim zborom protestirajo starši otrok, dvorana državnega sveta, kjer poteka posvet, pa kar poka po šivih!

Po drugi strani so za Turka stvari jasne. “Kaj je javni program je povsem jasno. To je napisano v Zakonu o osnovni šoli. Deli se na obvezni program – to je tisto kar morajo učenci obiskovat – in dopolnilni program – to je tisto, kar mora šola obvezno nudit, ni pa nujno da učenci prihajajo.”

“Predlog kot je sedaj, da bi država zasebnim ponudnikom javnega izobraževanja financirala obvezni program, torej matematiko, fiziko, slovenščino itn. 100-odstotno dopolnilni program pa nič, pomeni, da bi pravzaprav starši teh otrok, ki so se odločili, ker se jim zdijo te šole boljše, za njihove otroke primernejše, morali otroka peljat v jutranje varstvo v neko državno šolo. Potem bi ga prepeljali na pouk v kot jim pravimo zasebno šolo in potem po šoli bi ga morali priti iskat in ga dat v popoldansko varstvo spet v javno šolo,” je probleme trenutnega predloga predstavil Turk, ki meni, “da je to naravnost absurdno.”

Ivan Šokić

 • Zombi Gartner

  Lažejo, kradejo…..
  Folk se pa jebe za preživetje…
  Narod pa vrjame ko grejo na volitve.
  V mojih 50 letih kar se spomnim ni noben politik naredil nič za Slovennijo.
  Same kozlarije delajo vsi po vrsti….bolniki.

 • pajot

  V javnem zavodu Idrija in v javnem zavodu Studenec so gojenci pametnejši od tega zahojenega gabra. Bi ga bilo potrebno poslat v enega izmed teh dveh javnih zavodov v dodatno izobraževanje. Lahko pa tudi na zaprti oddelek.

 • učko

  Gaber je itak kretenčnina, to se mu vidi že na prvi pogled, ko pa začne govoriti in gestikulirati, potem pa je vse skupaj še slabše !

 • antimur

  Vse kar smrdi po komunizmu, sploh pa barabe, ki sledijo izdajalskim kučanistom, kot je odvratni Gaber, so najbolj hudobna človeška vrsta, da ne razpadejo v sluz, jih drži skupaj samo laganje, podtikanje, ropanje državnega denarja itd.

 • Amerikanc

  Šolstvo je potrebovalo kar nekaj časa, da se je po Gabru za silo postavilo na noge. A kaj ko smo dobili nov partijsko bukovino – Pikala. Ta dva v tandemu, sta kot Lolek in Bolek.

 • pajot

  Gaber ima gabrove možgane. To si lahko razlaga vsak po svoje.

  • Anton

   no les gabra ima dobro lastnost in sicer ima eno najvišjih energetskih vrednosti, poleg akacije jesena ,bukve hrasta , kar je velika prednost pri kurjavi, dočim za tega osebka G. Slavka Gabra pač ne morem najti neke dobre lastnosti, kar je za komunista, ki so znani da so vsi po vrsti ničvredneži ni nikakršno presenečenje.Lahko tudi obrazložim , čemu imam tako stališče do teh nepridipravov, vam pa lahko že vnaprej povem, da argumentov za ni težko najti, au contraire.

   sarkazem press

 • milanček

  tipična predstavnika idiotov sta gaber, cerar, šarec, brglez, židan …! sramota za človeka!

 • AlojzZ

  Ko je ustava le še dokument, ki ovira vladajoče

  Pa to je bistvo vseh zakonov: da vladajoče omejuje. Diktator ne potrebuje zakone!

 • me

  TA ČLOVEK JE TOTALNA BUDALA.
  POČASEN, DILETANT IN BLEFER.

 • Franc Šink

  Kakršni učitelji, takšni učenci.

  • Andrej

   Kakršen minister, taki učitelji.

   • Franc Šink

    NE Ne Vsi Ministri ne proizvajajo komunistov. Samo da se nobeden ne upa upreti.

 • me

  kmalu bo cela slovenija ena velika javna hiša.
  sekret od države, sekret

 • Andrej

  Gaber, Pikalo, Šarec…: nomen est omen.

  • samotoje

   Še Golobič dobro sede vmes.

 • Garbage man

  Slavko, se še ne upa iz omare, ker mu je Milan raztrgal danko——

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Saj vam že priimek vse pove. Gaber ima trdo glavo, tako kot je trdo drevo. Ne moreš pričakovati od drevesa, da bo povedal kaj pametnega. Sploh pa ne, če je ves čas s krošnjo obrnjen u levo.

 • xtc

  Gaber je politični debil s titulami dobljenimi po politični liniji,drugače pa je njegov IQ,kot večino njegove žlahte,ki jo dobro poznam neekje okrog žabe.
  To potrjujejo tudi njegovi izpadi v smislu Ustave,človek z akademsko izobrazbo ne more razpravljati o ustavi-kot nepoterebni reči-oitno človek IQ jsko ni zmožen dojet ,da država funkcionira po ustavi in z njo skladnih zakonih,ne pa po političnih idiotizmih,ki bodo prinesli tožbe in odškodnine na ESČP.

 • samotoje

  Gaber je v času svojega ministrovanja naredil šolstvu toliko škode kot noben minister od osamosvojitve dalje. Morda ga bo Pikolo posekal, se mi zdi še bolj usekan. Že to, da ni želel razpravljati o ustavnosti vladnega predloga, jasno kaže na to, da Gaber sploh ne ve, o čem govori. On bi ukinil zasebne šole, da bi učitelji v državnih imeli za kruh. Tako si Gaber po gabrovo predstavlja šolstvo v 21. stoletju.