Kako je Šarčev sekretar Damir Črnčec hodil na tajna srečanja k Tomažu Lovšetu in vse to zamolčal KPKju

Fotografije nezakonitega početja Šarčevega sekretarja za nacionalno varnost je najprej objavil Požareport. foto: Požareport.

Ekskluzivne fotografije pričajo, kako je zdaj že bivši sekretar za državno varnost Damir Črnčec v času vlade Marjana Šarca hodil na tajna srečanja, ki so se odvijala doma pri Tomažu Lovšetu. Pri tem ni šlo oziroma ne gre za eno samo “naključno srečanje”, ampak za redne, pogoste obiske, včasih tudi večkrat tedensko, očitno vedno takrat, ko je bil Tomaž Lovše, ki živi na relaciji med ZDA in Slovenijo, v Ljubljani. Da se je Damir Črnčec, sporni Šarčev državni sekretar za nacionalno varnost, na skrivaj dobival z razvpitim lobistom in poslovnežem Tomažem Lovšetom, kar je zanimalo tudi KNOVS, zlasti v povezavi s prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju in dogajanjem na Petrolu (torej povsod tam, kjer je vpleten tudi Lovše) ter tajnimi preiskavami in poročili Sove, smo v preteklosti že pisali. Zadeva je spet aktualna zaradi ponovne aktivacije Damirja Črnčeca na socialnih omrežjih, ki želi preprečiti, da bi se po koncu korona krize ta vlada lotila temeljite preiskave njegovih spornih poslov.

Damir Črnčec je Tomaža Lovšeta obiskoval v stanovanju na Hacquetovi ulici 8 sredi Zupančičeve jame za Bežigradom, v stanovanju, ki je sicer pisano na Anito Lovše, soprogo Tomaža Lovšeta, ki uradno živi v Združenih državah Amerike. Te fotografije so bile posnete 21. novembra ob 19. uri in 20 minut, vendar to ni (bil) edini obisk Šarčevega sekretarja pri Lovšetu. Nasprotno, Črnčec in Lovše sta se dobivala zelo pogosto, vedno ob večernih ali nočnih urah in vedno je državni sekretar Črnčec prihaja k Lovšetu domov. Verjetno zato, da bi ta srečanja ostala tajna.

Kdo je “razvpiti Tomaž Lovše”, verjetno ni treba posebej poudarjati (spomnimo, dlje časa je bil tudi v priporu), saj so za to dovolj arhivi tega spletnega portala ali kakšnih drugih medijev. Je pa nujno povedati in poudariti vsaj še naslednje: tukaj je šlo za velika nočna varnostna tveganja. Govorimo o srečanjih državnega sekretarja za nacionalno varnost in zagotovo ni običajno, da bi državni sekretarji za nacionalno varnost redno hodili na obiske oziroma sestanke k razvpitim lobistom domov, in to v poznih večernih ali celo nočnih urah. Kar pomeni izrazito varnostno tveganje.

Matej Tonin v času, ko je bil še predsednik KNOVS. foto: STA.

Srečanj pri Lovšetu ni prijavljal na KPK, čeprav bi jih moral

Damir Črnčec teh obiskov in srečanj pri Lovšetu ni prijavljal Komisiji za preprečevanje korupcije (kar je razvidno tudi iz podatkov na Erarju), čeprav bi jih po zakonu moral. Torej ne gre samo za varnostno tveganje, ampak tudi za nezakonita početja. Po naših dokaj zanesljivih informacijah sta Črnčec in Tomaž Lovše te večere preživljala tudi ob pitju precejšnjih količin viskija, Damir Črnčec, imenovan tudi Muri, pa naj bi večkrat govoril, da si želi v tem mandatu – Šarčeve vlade – zaslužiti milijon evrov.

Po neuradnih informacijah sta Damir Črnčec in Tomaž Lovše tudi osebna, torej ne samo poslovna prijatelja. Za nekatere boljše poznavalce zakulisja vlade Marjana Šarca ni prav nobenega dvoma: njegovo vlado, figurativno rečeno, je “naprej postavil in potem še zrušil” Damir Črnčec.

Ob zasliševanju Mateja Tonina izgubljal živce
Na tajnem zaslišanju Knovsa, kjer so zasliševali Damirja Črnčeca, pa je državni sekretar – po navedbah naših virov – med zaslišanjem izgubil živce oziroma ga je vrglo iz tira, ko mu je Matej Tonin postavljal konkretna vprašanja o njegovi (domnevni) vlogi pri prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, o njegovi vlogi pri naložbah slovaško-češke finančne skupine J&T v Petrolu, vse to pa v povezavi s poslovnežem Tomažem Lovšetom, sicer nekdanjim lastnikom slovenskega Dinersa.

Sodeč po teh vprašanjih, ki so med zaslišanjem Črnčeca padala na Knovsu, naj bi Črnčec pri “svetovanju” Tomažu Lovšetu zlorabljal celo poročila Sove, ki jih je dobival kot državni sekretar za nacionalno varnost. Črnčec je sicer tudi tisti, ki je znotraj kabineta predsednika vlade na Gregorčičevi ulici filtriral sporočila obveščevalnih služb, Sove in OVS, torej obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo, ki so šla potem naprej na mizo k Marjanu Šarcu.

Luka Perš