fbpx

Kako je Šarec vedel za detektivsko agencijo župana Jordana?

Foto: DZ

“Kdo je najemal detektive? In kaj je bilo v Ribnici? Jaz vas tam nisem videl zraven. Ne vem. Me zanima potem, od kje ste vi to izvedeli, če mene sprašujete, od kje sem vse izvedel. Očitno ste tudi vi dobro obveščeni. Ampak očitno vsi tisti, ki jih ni bilo zraven, več vedo od mene, ki sem bil zraven.”

Tako je premier Marjan Šarec (LMŠ) odgovoril na večkrat ponovljeno vprašanja Žana Mahniča (SDS), ali je vplival na zaposlitev Nataše na Sovi in kdaj je nazadnje komuniciral z njo? Mahnič je, ko je to vpraševal, ocenil tudi, da je bil Šarec obveščen, da je župan Škofljice Ivan Jordan najel detektivsko agencijo, da bi ugotovil, kam je izginila njegova uslužbenka Nataša, ker naj bi Šarec Jordanu to očital na pogovoru v Ribnici.

O McCarthyju udarno, manj o Nataši
Kako ste to izvedeli? Ali od N. H. ali od koga na Sovi? In od koliko zaposlenih iz njihovih privat življenj še dobivate informacije o njihovem delu od Sove?” je Šarca Mahnič spraševal, kje je izvedel, da je župan Jordan najel detektiva. Ko je premier odgovarjal na vprašanja, je državni zbor po treh mesecih od odstopa Iztoka Puriča le dobil njegov predlog za novo ministrico Angeliko Mlinar, ki jo bo zdaj najprej zaslišal odbor DZ, da bi potem poslanci lahko še glasovali o njej. Prej kot v četrtek zaslišanje pred odborom ni mogoče.

Poslanec SDS Žan Mahnič (Foto: STA)

Čeprav je Mahnič večkrat ponovil vprašanji, kdaj se je Šarec zadnjič srečal z Natašo in ali je kaj vplival na zaposlitev na Sovi, premier na to ni odgovoril. Je pa napovedal, da bo odgovarjal komisiji za nadzor obveščevalnih služb (Knovs), in kot običajno v preteklosti odgovoril s protinapadom: z očitki čez SDS. Očital jim je, denimo, da so komisijo za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), spremenili v McCarthyjevo komisijo za lov na čarovnice. Ta komisija je po drugi svetovni vojni v ZDA “zaslovela” po preganjanju domnevnih komunistov na vseh koncih. Šarec je opoziciji očital še, da izdajajo zaupnosti države o arbitražnem sporu, kar koristi Hrvaški.

Na vprašanja Žana Mahniča, ki so bila takšna: “Kako komentirate očitno prirejene razpise na Sovi? Ali ste vplivali na katerokoli zaposlitev na Sovi ali komu naročili, koga naj se na Sovi zaposli? Kdaj ste nazadnje komunicirali z zaposleno na Sovi, o kateri je bilo govora – N. H.?”, pa je Šarec odgovoril tako: “Očitate mi klientelizem, očitate mi še, ne vem, kaj vse. Vendar ste vi zadnji, ki lahko to počnete. Na podlagi nekih lažnih novic na nekem portalu, ki mi očita razmerje in ne vem kaj še vse, se vaš vrli Knovs spravi na lov. Zdaj bomo pa mi premierja dobili. Zdaj pa premier zaposluje, kakor zaposluje, in tako naprej. In to gonite že nekaj mesecev in se pri tem sklicujete na inšpektorat. Ja, Sova je sama zaprosila inšpektorat za nadzor. Zato ker ste sprožali takšne in drugačne govorice. In inšpektorat je jasno ugotovil in mislim, da je to povedala tudi inšpektorica, verjetno tudi na zaprti seji Knovsa, kjer ste bili, ker vi po eni strani sedite v Knovsu in tam zaslišujete, po drugi strani pa sprašujete mene tukaj na odprti sceni. Ja, inšpektorat je povedal svoje, bile so nekatere sistemske nepravilnosti, šlo je za dve zaposlitvi v prejšnjem mandatu in dve zaposlitvi v tem mandatu. In kamorkoli bo šel inšpektorat v javnem sektorju, bo lahko odkril takšne in drugačne nepravilnosti. Bistvo pa je, da nobena od teh nepravilnosti ne vpliva na pravilnost postopka. In tukaj ravnate podobno, kot ravna Hrvaška pri arbitraži. Tudi tam je sodišče jasno povedalo, da arbitraža velja, pa Hrvaška enostransko izstopi.

Mahnič je opozoril, da je bila Nataša zaposlena brez izpolnjevanja pogojev.

Brez dovoljenj, brez znanja jezikov …
Tako je povedal: “Eden izmed pogojev je bilo dovoljenje za dostop do tajnih podatkov stopnje tajnosti EU, tajno Nato. Inšpektorat je ugotovil, da tega pogoja oseba N. H. ni izpolnjevala. Inšpektorica je jasno povedala, kar ni zapisano v poročilu, da če bi pogodba, ko so jo prvič zaposlili, še vedno veljala, bi to bila tako huda kršitev, da bi predlagali razveljavitev pogodbe. Ker pa Sova ni počakala tistih šest mesecev, da bi ta preizkusna doba pretekla, ker so očitno ugotovili, da so jo zaposlili nezakonito, so jo 3. septembra, dan pred iztekom te poskusne dobe, prezaposlili na delovno mesto, kjer pa je pogoje izpolnjevala. Očitno so ugotovili, da stvari niso bile takšne, kot bi morale biti. In če kdo ogroža nacionalno varnost, gospod premier, z zaposlitvijo N. H, jo ogrožate vi. In ne gre za neke navedbe na portalu. Vse te navedbe so se izkazale za resnične. Vprašajte direktorja Sove, vam bo povedal isto, kot je nam, kakšne nacionalne grožnje trenutno predstavlja N. H zaradi zaposlitve v Sovi. Še enkrat vztrajam pri vprašanju, ali ste vplivali, ali ste komunicirali oziroma kdaj ste nazadnje komunicirali z N. H?

Foto: STA

Šarec pa je odgovoril z očitkom, da je grožnja za nacionalno varnost prej razkritje dela tajnih podatkov, ki jih je Knovs razkril v zvezi z arbitražo, ko je javno objavil del poročila o nadzoru, kako so se v hrvaškem in srbskem tisku lahko pojavili posnetki pogovorov predstavnice naše vlade na arbitražnem sodišču Simone Drenik Bavdek in arbitra Jerneja Sekolca. Šarec je ta očitek izrekel tako: “Mislim, da je to bolj nevarno. Vi meni lahko očitate ne vem kaj, lahko me blatite na vaših portalih, tako kot ste me spomladi s tisto mojo famozno ograjo okoli hiše, tako ste se lotili tudi te zadeve. Lahko mi očitate razmerja, lahko mi očitate ne vem kaj. Bom preživel. Bomo zdržali. Te vse vaše napade bomo zdržali. Ampak to, da greste pa razkrivat dele tajnega poročila in s tem omogočite sosednji državi še dodatno možnost za pisanje v medijih in uporabljanje v arbitražni zgodbi, to je pa bolj žalostno. To je pa bolj žalostno.

Je pa premier napovedal, da pa pred Knovs bo prišel pojasnit svojo vlogo pri zaposlitvi Nataše, in to pojasnil tako: “Iz spoštovanja do Knovsa, do parlamentarizma, bom prišel. In tukaj sedi gospod Erjavec, ki mu je predsednik Knovsa pred časom očital vikende, pa še vedno nimamo teh vikendov, da bi mu jih kdo dal. Skratka, malo si izmislite, malo nabijate in to je za vas zgodba. Izvolite, ste v opoziciji, imate dovolj časa. Uživajte! Se vidimo na Knovsu!

Mahnič je zahteval razpravo celotnega zbora o teh odgovorih premierja, o čemer bo državni zbor glasoval v sredo. Predlog za splošno razpravo je Mahnič pojasnil tako: “Nihče mi ne bo prodal, da je normalno, da osebo, ki je na bolniškem staležu, v času bolniškega staleža Sova zaposli. Nihče mi ne bo prodal, da za zaposlitev v oddelku za mednarodno dejavnost ni potrebno znanje vsaj enega, če ne dveh tujih jezikov. Nihče mi ne bo prodal tega, da vse, kar pišejo portali, ki so blizu nam, po vaše pišejo same neresnice. Gospod premier, glede na pričanja, ki smo jih imeli pretekli teden, veste približno, kdo je pričal, oziroma verjamem, da točno veste, kdo je pričal, so se vse navedbe na teh portalih potrdile. Pa ker ne želim razkrivati, kaj je župan Jordan direktno tam govoril, ampak tako kot ste vplivali, da jo je zaposlil na Občini Škofljica, tako je očitno šlo tudi v tem primeru. In očitno nista samo vidva, ki vesta, kaj je bilo v tistem šotoru v Ribnici, ker je gospod Jordan točno to, kar sem jaz rekel, povedal na komisiji. Me pa zanima, kako boste vi to predstavili, da to ni bilo res.

Peter Jančič, Spletni časopis