fbpx

Kako lahko uredništvo glasila Lovec dopušča tako nizkotno propagando vidnega člana SD in udbovca Marjana Toša?

Nekdanji uslužbenec Službe državne varnosti in nekdanji direktor mariborske sinagoge Marjan Toš. (Foto: STA)

Nekdanji pripadnik Službe državne varnosti in vidni član SD dr. Marjan Toš je v glasilo Lovec, ki jo prejema okoli 22 tisoč članov “zelene bratovščine” napisal politični pamflet, kjer je med velike lovske osebnosti štel tudi nekdanjega diktatorja Josipa Broza Tita in pri tem zamolčal njegova grozodejstva.

Marjan Toš je v štajerskih krogih dobro poznan politični aktivist, saj se je vselej gibal v krogih, povezanih z nekdanjim režimom. Poleg tega, da ga najdemo na seznamu uslužbencev nekdanje komunistične tajne policije in med vidnimi člani njihove naslednice SD ter med pisci časnika Večer in v judovski skupnosti v Mariboru, pa je tudi lovec, ki že leta piše za slovensko lovsko glasilo.

Na uredništvo Nova24TV so se obrnili člani Lovske zveze Slovenije, ki jih je zmotil Tošev prispevek v lovskem glasilu Lovec, ki vsak mesec pristane v nabiralnikih vseh lovcev Slovenije – teh je namreč okoli 22 tisoč. Gre namreč za politično propagandno besedilo o nekdanjem diktatorju Josipu Brozu Titu, napisano povsem nekritično ter enostransko. Kako je tekst prišel skozi uredniško sito odgovorne urednice Jasne Kovačič Siuka ter uredniški odbor glasila, ki ga sestavljajo Arpad Köveš, Bojan Avbar, Marjan Gselman, Jurij Lampe, Boštjan Pokorny in Marko Rajkovič, še preverjamo. Kot so nam odgovorili v službi za odnose z javnostmi, bodo stališče odbora posredovali, ko se bo ta sestal.

Kaj spornega je torej pisal Toš?
Pri tem vas verjetno zanima, kaj tako spornega je zapisal Toš. Kot prvo je Tita označil za državnika, čeprav je bil diktator kot so bili to Hitler, Stalin, Brežnjev, Ceausescu, Pol Pot in drugi. Poleg tega je zapisal, da se o njem pojavlja tudi veliko publicističnih špekulacij in političnih obtožb, da je bil diktator in samodržec. Toš gre še dlje in pove, da ga kljub vsemu svetovna zgodovina uvršča med velike zgodovinske osebnosti, za voditelja, ki je uspešno vodil Jugoslavijo, Gibanje neuvrščenih držav, katerega pobudnik je bil Tito, pa je uvrstil med pozitivno dediščino.

Si lahko mislite, da danes, 30 let po zlomu krvavega titoizma, pod katerim je zaradi nasilja umrlo več kot pol milijona ljudi iz nekdanje Jugoslavije in zaradi česar se je znašel na lestvici najbolj krutih morilcev vseh časov, označi za obtožbo in špekulacijo? In da diktatorja s tako krvavimi rokami označi za veliko zgodovinsko osebnost? Toš pri tem zamolči, da svetovna zgodovina Tita uvršča tja kamor spada – med samodržce in diktatorje 20. stoletja, odgovorne za zločine in vzpostavitev komunistične diktature, za katero je bilo potrebnih skoraj pol stoletja naporov, da je prišlo do zloma in osvoboditve. Tudi označba Gibanja neuvrščenih držav, propadle povezave predvsem manj razvitih diktatur, ki so takrat obsegale kar polovico vseh držav sveta, za njegovo veliko dediščino, je žalitev za zdrav razum in lovske bralce.

Gre za vidnega člana SD in nekdanjega sodelavca udbe
Stališča pisca teksta Marjana Toša ne bi presenečala, če ne bi poznali njegovega političnega ozadja. Gre namreč za vidnega člana SD, naslednice Zveze komunistov, katere ustanovitelj vodja je bil prav samodržec Josip Broz Tito, ki je leta 2008 celo kandidiral na njeni listi za volitve v Državni zbor.

Predstavitev kandidatov SD za državnozborske volitve v 8. volilni enoti. Kandidati v 8. volilni enoti: Samo Dvoršak, Marjan Toš in Danijel Zajc. (Foto: STA)

Preverba še bolj v preteklost pa razkriva, da je bil Toš nekoč sodelavec Službe državne varnosti (Udbe), tajne policije titoističnega režima, ki ga tako opeva v lovskem glasilu.

Sara Kovač