fbpx

Kako neokusno: Kljub brezplačni prehrani, strehi nad glavo in žepnini, Levica migrantski center označuje za koncentracijsko taborišče!

Luka Mesec (Foto: STA)

Parlamentarna stranka Levica je preko družabnega omrežja Twitter izrazila podporo protestom, kjer se zavzemajo za nezakonite migrante, nastanjene v Centru za tujce v Postojni. V stranki zahtevajo zaprtje centra, ki ga tako kot nevladniki, ki so se protesta udeležili, označujejo za koncentracijsko taborišče, čeprav ta nastanjenim nudi brezplačno hrano, streho nad glavo in žepnino. Ob vsem tem bi morali v Levici obiskati komunistično taborišče Goli otok, ki so ga ustanovili njihovi predniki in takratne razmere primerjati z razmerami, v katerih živijo ilegalni migranti. Ali še huje, obiščejo naj sovjetske gulage, kjer so vzorniki Levice masovno pobijali ter stradali politične nasprotnike.

Glede na to, da marsikateri Slovenec z družino živi v slabših pogojih in se le stežka prebija skozi življenje, je težko razumeti, kako lahko člani stranke Levica ustanovo, ki nudi brezplačno zavetje nezakonitim migrantom, primerja s taboriščem. Še posebej ob dejstvu, da so bila koncentracijska taborišča v totalitarnih časih namenjena prevzgoji oziroma kaznovanju s prisilnim delom in izvajanjem telesne in psihične kazni. Ker je zaradi nezadostne hrane in mučenja umrlo veliko ljudi, ki so bili tako ali drugače nezaželeni za tedanjo vladajočo garnituro, je vse skupaj še toliko bolj neokusno.

Levica je v okviru svojega poziva uvodoma izpostavila, kako naj bi bili prestreženi migranti v center nastanjeni, brez kakršnekoli zakonske podlage ter da se jim otežuje vlaganje prošenj za azil. “Več sto zaprtih prosilcev za azil, med njimi tudi mladoletniki, je nameščenih v 20 kontejnerjih znotraj opuščene industrijske hale, brez oken, v skrajno neprimernih pogojih. Na sto oseb je na voljo le dvoje stranišč, higienske razmere nevzdržne, ujetniki brez ustrezne zdravstvene oskrbe. Taborišče je pod strogim nadzorom policije, na vse vhode v objekt so nameščene kovinske rešetke, skoznje migranti dobijo hrano. Center za tujce je dobesedno zapor, namenjen pridržanju in omejitvi gibanja tujcev, le pogoji za bivanje so veliko slabši in pod standardi, ki so določeni za zapore,” navajajo.

V pozivu so v stranki kritični, ker novinarjem ni dovoljen vstop. Še posebej problematično pa se jim zdi, da morajo ves čas preživeti v centru, ki so ga označili tudi kot postojnski pekel,  saj se ne smejo prosto gibati. “Zato so se zaporniki zaradi katastrofalnih razmer zatekli v gladovno stavko, ki jo je policija razgnala z vstopom v hangar s policijskimi psi. Varuh in specializirano državno tožilstvo se ne odzivata, varuh je obiskal center enkrat. Upravno sodišče redno od enega primera do drugega ugotavlja nezakonitost pridržanja.” Levica je prepričana, da Hrvaška ogroža številna življenja, zato nasprotujejo izgonu migrantov v to državo. “Slovenija je kot članica vojaških in gospodarskih struktur imperialističnih držav soodgovorna za krizna žarišča, državljanske vojne in globalno neenakost, ki begunce silijo k begu od doma. Najmanj, kar lahko zahtevamo, je, da naša država deluje v skladu s humanitarnim in mednarodnim pravom, ki naj bi mu bila zavezana!”, je prepričan Luka Mesec s somišljeniki iz Levice.

Torkov protest zaradi “nevzdržnih” razmer v centru za tujce Postojna, ki so ga podprli tudi v stranki Levica (Foto: STA)

Na voljo imajo pravno varstvo, zdravniško oskrbo in psihosocialno pomoč
V luči očitkov s strani nevladnikov iz organizacije Delovna skupina za azil in stranke Levica je potrebno še izpostaviti stališče policije, ki zavrača vse očitke. Poudarjajo, da so vsi postopki v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo ter mednarodnimi konvencijami. Prav tako ne drži, da so migranti nameščeni brez odločb. “Vsi nastanjeni tujci imajo izdane odločbe o nastanitvi na podlagi zakona o tujcih ali pa s sklepom odrejeno omejitev gibanja na podlagi zakona o mednarodni zaščiti,” so navedli za STA in ob tem dodali, da vedno upoštevajo postopkovno ugotovljene zadržke za vrnitev osebe. Migranti imajo zagotovljeno tako pravno varstvo, kot tudi oskrbo zdravnika in psihosocialno pomoč. 

V centru gladovna stavka ne poteka, so še poudarili in ob tem dodali, da se nestrinjanje s postopki ali nastanitvijo izražajo le občasno. Prav tako so zavrgli očitek, da hrane migrantom nikakor ne razdeljujejo preko rešetk. Sicer pa to onemogoča tudi razdalja med rešetkami, ki je premajhna zaradi same velikosti embalaže s hrano. Glede na to, da je v centru v bližini Postojne trenutno nameščenih 93 migrantov, kapacitete pa omogočajo namestitev 180 ljudi in 84 oseb v bivalnih kontejnerjih, so očitki na račun prenatrpanosti, še toliko bolj brez osnove.

Foto: STA

Človeku, ki potrebuje pomoč je seveda potrebno pomagati. Trditi, da so migranti nastanjeni v koncentracijskem taborišču, ko med drugim prejemajo tri obroke na dan, je nesprejemljivo in žaljivo do tistih, ki kljub delu, vsakodnevno živijo v pomanjkanju. Povsem skregano z zdravo logiko pa je prepričanje, da nekateri kljub nezakonitemu vstopu v državo pričakujejo hotelsko oskrbo in povrhu še pravico do prostega gibanja. Konec koncev si tudi mi ne moremo, kar izmisliti, da bi radi živeli v eni izmed skandinavski držav, zaprositi za azil, povrhu vsega pa še pričakovati, da nas bodo nosili po rokah.

Nina Žoher