Kako poteka v ozadju privatizacija energetskega sektorja

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: STA)

V oddaji Planet18 na Planetu TV so razkrili zanimive podrobnosti glede privatizacije slovenskega energetskega sektorja. Zapisali so, da se za kulisami dnevne politične drame, ko je bila vsa pozornost javnosti usmerjena v menjavo Danijela Bešiča Loredana, zdaj že nekdanjega ministra za zdravje, dogajajo pomembne stvari, povezane s privatizacijo trgovalnega dela elektrogospodarstva.

Koalicija Roberta Goloba (Gibanje Svoboda, SD in Levica) je v državnem zboru dan pred tem, ko je Golob ministru Danijelu Bešiču Loredanu potisnil v podpis odstopno izjavo, sprejela lobistični zakon, kar je šlo mimo javnosti. Povsod bodo namreč postavljali panele. A o tem pozneje. Zakon pa dejansko krepi t. i. Golobov Gen-I. Na Planetu TV so tudi razkrili, da potekajo tudi pogovori o veliki združitvi trgovalnih delov Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Gen-I. Ne samo to, potekajo že tudi pogovori o nastanku novega supertrgovca, kamor se bo po umiku iz politike, po propadu politične kariere torej, lahko vrnil “Sončni kralj” Robert Golob.

O tem, da je vlada Roberta Goloba le zaslomba za privatizacijo slovenske energetike, predvsem prodajnega dela, se govori že dlje časa, predvsem pa od takrat, ko je komercialna televizija POP TV začela delati predvolilno kampanjo zanj. Poznavalci tudi opozarjajo, da je elektrogospodarstvo v državni lasti zadnje zatočišče slovenske leve tranzicije, od koder je še mogoče črpati milijarde davkoplačevalskega denarja. Pri tem navajajo, da s privatizacijo ni nič narobe, če lastnik plača pošteno ceno in nato podjetje razvija naprej. Problematična pa je, kadar se dogaja v okvirih slovenskega modela menedžerskih prevzemov, ki so bili komaj kaj drugega kot slabo prikrit legaliziran rop javnih sredstev. Videti pa je, dodajajo, da bo Golobova privatizacija Gen-I in delov slovenske energetike potekala bolj po tradicionalno slovenskih kot mednarodnih standardih.

Lobistični zakon

Na izredni seji, na kateri so poslanci razpravljali o ukinitvi obveznega zavarovanja, so (mimo zanimanja javnosti) razpravljali tudi o zakonu o vgradnji naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov. Nov zakon omogoča postavitev sončnih in vetrnih elektrarn tudi na območjih, kjer je bilo to doslej strogo prepovedano: od kmetijskih zemljišč, jezer in celo v gozdovih, ki niso varovani. Poznavalci navajajo, da gre za lobistični zakon, ki je le zakonodajna osnova za načrte, o katerih je slišati iz ozadja. To pa je, naj bi se združila t. i. Golobov Gen-I in HSE kot največja trgovca z električno energijo in z obilnim potencialom davkoplačevalskega denarja. Pri tem je pomenljivo, da je na položaju direktorja HSE Tomaž Štokelj, Golobova poročna priča, v Gen-I pa je bil njegova desna roka, ko je bil Golob še direktor. Zeleno luč za projekt monopolizacije bi moral prižgati Žiga Debeljak, direktor Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki ga je nastavila Golobova vlada. Med drugim je znan po tem, da so ga kitajski lastniki iz Gorenja odslovili, ker naj ne bi bil sposoben urediti razmer v družbi. Oba, tako Golob kot Debeljak, pa sta prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Prvi je bil član Pozitivne Slovenije, drugi pa je bil del četice, ki je pred leti korakala na magistrat z namenom prositi Jankovića, naj “vendarle” kandidira na volitvah. Kot predsednik Pozitivne Slovenije je nato v državnem zboru pogorel.

Načrti niso novi

Golob je v preteklosti že kazal namere po združitvi več delov slovenskega energetskega sektorja, ki bi ga potem tudi vodil (in si verjetno še naprej izplačeval milijonske nagrade, ne da bi za to javnost kadar koli izvedela). Spomnimo. Pred dvema letoma je spletni portal Siol.net objavil tajne dokumente družbe Gen-I, ki so nakazovali, da želi Golob Gen-I prevzeti brez vednosti države – načrti so bili vodeni pod tajnim imenom Projekt Grom. Iz dokumenta je izhajalo, da je Golob že konec avgusta 2021 začel priprave na prodajo slabe polovice največjega slovenskega trgovca z električno energijo, to je Elektra Ljubljana. O načrtih, ki so glede na dokumente, ki jih je objavil Siol.net, zagotovo obstajali, pa nista vedela nič niti uprava Gen energije niti SDH. Da je šlo za resen načrt, priča tudi to, da je bilo posredniku pri prodaji Gen-I obljubljenih 420 tisoč evrov provizije. Pogodba je datirana na 16. junij 2021. Posel ni bil sklenjen, v vodo je očitno padel s tem, ko nadzorniki Golobu niso podelili novega mandata za vodenje Gen-I.

O tem, da je prva faza lastninjenja prodajnega dela elektrogospodarstva končana, pa je konec junija letos poročal tudi spletni portal pozareport.si. V članku z naslovom “Golob in njegovi res lahko že jeseni sestopijo s politične scene ter se vrnejo v urejeno energetiko” so med drugim opozorili na sodno poravnavo med Gen energijo in Elektrom Ljubljana.

Gen energija zavladala v lastništvu Gen-I

Glede sodne poravnave so mediji predzadnji junijski dan poročali, da sta družbi Elektro Ljubljana in Gen energija sklenili poravnavo, »s katero sporazumno in v obojestransko korist razrešujeta vsa sporna medsebojna razmerja, vezana na poslovni delež Elektra Ljubljana v družbi GEN-EL«. To pomeni, da je Gen energija uradno postala lastnica polovice družbe GEN-EL, ki je sicer polovična lastnica trgovca z elektriko in s plinom Gen-I. Elektro Ljubljana pa bo za 25-odstotni delež GEN-EL dobil 17,8 milijona evrov. Gre za izjemno pomembno zgodbo, strateško neposredno povezano z Robertom Golobom. Edini je na to opozoril pozareport.si. Urednik Bojan Požar je zapisal, da se z omenjeno sodno poravnavo končuje prva faza ambicij oziroma tihega načrta Roberta Goloba, ki pelje proti privatizaciji enega dela državne energetike, za kar naj bi se Golob tudi »vrnil« v politiko.

Odprta pot privatizaciji

Golobovi so skozi to sodno poravnavo iz skupine Gen uspešno izločili Elektro Ljubljana. Slednjega namreč ni mogoče privatizirati, saj gre za državnega elektrodistributerja, ki naj bi kasneje postal del družbe Eles. Prav tako ni mogoče privatizirati Gen energije (državne družbe, ki ima v lasti Jedrsko elektrarno Krško). Privatizirati pa je mogoče podjetje Gen-I ali katero od njegovih hčerinskih družb v tujini. Vendar le, če si na oblasti.

Zdaj je pot do naslednje faze načrta privatizacije tega dela energetike za Goloba dodobra odprta. Golob državno energetiko ta čas obvladuje prek svojih prijateljskih in družinskih zaupnikov, ki praktično vsi izhajajo iz Gen-I. Celo vladni koordinator za graditev drugega bloka Jedrske elektrarne v Krškem je postal Daniel Levičar, ki prav tako sodi v Golobov krog.

Tudi eden najboljših poznavalcev slovenske (državne) energetike je za pozareport.si potrdil, da je prva faza lastninjenja prodajnega dela električne energije končana. »Golob in njegovi res lahko že jeseni sestopijo s politične scene in se vrnejo v ‘urejeno’ energetiko. Hkrati pa poznavalci opozarjajo, da sporne pretekle posle med Gen-I in Elektrom Ljubljana preiskujeta tudi državno tožilstvo in policija, kar pa lahko Golob nadzira le, če je na funkciji predsednika vlade.

Slovenija država panelov

Poslanci vladajoče koalicije so 6. julija sprejeli zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE). Ta bo med drugim podlaga za določitev potencialnih območij za sončne in vetrne elektrarne. Sončne elektrarne (panele) bo mogoče postavljati na vse večje strehe zgradb, zaprta odlagališča, na energetsko in prometno infrastrukturo. Zakon bo dovoljeval sončne elektrarne na protihrupnih ograjah avtocest, plavajoče sončne elektrarne na premogovniških jezerih v savinjsko-šaleški regiji ter sončne in vetrne elektrarne na najširših vodovarstvenih območjih. Zakon bo omogočil tudi postavitev sončnih elektrarn na travnikih najslabše kakovosti in na kmetijskih zemljiščih v t. i. zaraščanju.

Sončni paneli (Foto: Pixabay)

V SDS in NSi so zakonskemu predlogu nasprotovali, saj menijo, da se preveč osredotoča na sončno in vetrno energijo, premalo pa je poudarka na geotermalni energiji in hidroenergiji. Spomnili so tudi na številne pripombe, ki jih je med obravnavo zakona izrazila zakonodajnopravna služba državnega zbora. Opozarjali so, da gre za lobistični zakon, naklonjen skupini Gen, ter da se bodo s tem zakonom povozili številni drugi zakoni, kot so zakon o varstvu okolja, o urejanju prostora in gradbeni zakon.

Dejstvo je torej, da Golobova vlada oziroma energetski lobi v njej želi Slovenijo spremeniti v deželo panelov, s prodajo in postavitvijo katerih bodo nekateri veliko zaslužili. Hkrati pa zanemarjajo drugi vir obnovljivih virov, to je vodni vir, saj graditev hidroelektrarn na Savi stoji.

Ključno pri obvladovanju Gen-I
Ključna dejanja pri obvladovanju Gen-I so izvedli v dveh korakih. Prvi je bil med vlado Mira Cerarja leta 2016, drugi, dokončni konsolidacijski korak v podjetju Gen-EL, kjer se je na škodo države »zaklenila« možnost vpliva na delovanje Gen-I, to je imenovanje uprave in sprejemanje ključnih lastniških odločitev, pa je bil narejen v času vlade Marjana Šarca in ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek leta 2019 s praktično izvedbo v prvih mesecih leta 2020. Za oba koraka pa so prej trasirali pot, ki je vse to omogočila, navajajo dobro poučeni viri na portalu pozareport.si.

Veliko vlogo je imela tudi Alenka Bratušek, katere sopotnik je Robert Golob.

Vida Kocjan