fbpx

Kako je predsednik N.Si Matej Tonin s solo nastopom na Evropskih volitvah pokazal, da ne gradi na dialogu, povezovanju in sodelovanju – odgovore o slabšem rezultatu zahteva tudi Peterle!

Predsednik KNOVS Matej Tonin trdi, da je bilo poročilo o arbitražni prisluškovalni aferi sprejeto soglasno, kar je Karla Erjavca spravilo v zelo neprijeten položaj. Foto: STA

Po volitvah pride čas za upravičevanje sprejetih odločitev. Pri NSi pa so se odločili za narobe svet. Tako predsednik NSi trdi, da je stranka pokazala povezovalno držo s tem, ko je samostojno nastopila na volitvah in ni želela v skupni projekt z SLS kot leta 2014, ko sta obe stranki dobili vsaka svojega poslanca, SDS pa tri. Zaradi slednjega je celotna desnica dobila enega evropskega poslanca manj. Da bo morala stranka odgovoriti, zakaj je podpora na letošnjih evropskih volitvah s 16,5 odstotka, kolikor so jih imeli na EU volitvah leta 2014, padla na 11 odstotkov, pa zahteva vidni član in nekdanji evropski poslanec Alojz Peterle.

 

“Odločili smo se premišljeno. Hoteli smo poudariti in tudi podčrtati, da tudi na slovenski desni strani obstaja drugačna politika. Obstaja politika, ki gradi na dialogu, ki gradi na povezovanju in sodelovanju,” je o samostojnem nastopu na evropskih parlamentarnih volitvah povedal predsednik NSi Matej Tonin, ko so bili znani rezultati.

 

 

“Tudi na slovenski desni strani” nakazuje, da politika, ki gradi na dialogu, povezovanju in sodelovanju, obstaja še kje drugje, morebiti na levici. A kaj, ko so vse koalicijske in ena nadkoalicijska stranka šle na volitve samostojno. LMŠ po lastni želji, SMC in SAB potem, ko jima je premier Marjan Šarec dal košarico.

Edini stranki, ki sta na evropskih parlamentarnih volitvah pokazali Toninov dialog, povezovanje in sodelovanje, sta SDS in SLS, ki so ju volivci nagradili z zmago na evropskih volitvah. Tonin kljub temu vztraja, da je NSi samostojno nastopila na EU parlamentarnih volitvah, ker v stranki gradijo na “zmerni politiki, demokraciji in povezovanju”.

 

 

Nadalje je Tonin skušal upravičiti odločitev stranke s trditvijo, da če bi NSi nastopila skupaj z SLS, kot so to storili leta 2014, bi SDS še vedno prejela le dva mandata. Tonin je zanemaril dejstvo, da bi ob samostojnem nastopu SDS lahko na listo dala še kaka druga dva kandidata in s tem privabila volivce. A po bitki je lahko vsak general. Dejstvo je, da so si pri NSi obetali boljši rezultat, kot so ga dočakali. Namesto povezovanja so se odločili solirati.

Stranka bo morala odgovoriti, zakaj je rezultat nižji kot na prejšnjih volitvah
Zdaj nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle, ki je bil v preteklosti nosilec kandidatne liste, je po poročanju STA povedal, da bo morala njegova stranka odgovoriti, zakaj je podpora na letošnjih evropskih volitvah s 16,5 odstotka, kolikor so jih imeli na EU volitvah leta 2014, padla na 11 odstotkov. Spomnimo, na zadnjih evropskih parlamentarnih volitvah je NSi pokazala povezovalno držo in nastopila skupaj z SLS.

Foto: STA

 

Ivan Šokić