Kako pri nas deluje socialni sistem: Par ima v Kamniku prijavljeno stalno bivališče, prejemata socialno pomoč, pa sploh ne živita v Sloveniji! V Šentilju je bilo na istem naslovu prijavljenih kar 547 oseb, lastnika pa sta za vsako prijavo računala 100 evrov!

Več let se v medijih in v širši javnosti nasploh opozarja na problematiko fiktivne prijave stalnih in začasnih bivališč, predvsem tujcev, kar je nezakonito samo po sebi. Dodatno pa lahko takšna dejanja pomenijo oškodovanje državnega proračuna, saj se na prijave prebivališč vežejo tudi pravice do socialnih transferjev. Eden izmed takšnih primerov se dogaja v Kamniku, ki ga je za oddajo Drugorazredni odločila razkriti gospa, ki že 40 let dela v Sloveniji in to čeprav gre za njene bližnje sorodnike.

Prijava prebivališč v Republiki Sloveniji tujcem velikokrat pomeni privilegij, ki v nadaljevanju omogoča pridobitev številnih socialnih transferjev, pravic in bonitet. V praksi so nam vsem dobro poznani primeri prijav prebivališča zgolj z namenom pridobitve dodatka za ločeno življenje, pravice do združitve družin, pravico do vstopa posameznika v Republiko Slovenijo iz naslova študija, pa čeprav ta oseba nato v naši državi nikoli ne študira in drugo.

Socialno pomoč dobivata čeprav tukaj nista delala
Gospa, ki je na naši televiziji delila svojo zgodbo, je v Slovenijo prispela leta 1980, pridobila slovensko državljanstvo in celo življenje pošteno delala. Drugo leto bo dopolnila 40 let delovne dobe. Žalosti jo, ker nekateri njeni rojaki ne razmišljajo podobno, da bi v Sloveniji pošteno zaslužili za svoje delo. Njena zgodba je osebna. Sorodniku je s hipoteko na lastno nepremičnino pomagala do kredita za stanovanje. Ta pa je sedaj na svojem naslovu s stalnim prebivališčem prijavil dva državljana Bosne, ki že sedem let živita v kraju pri Srebrenici. V Sloveniji dobivata socialno pomoč, čeprav tukaj nista delala.

“Na vašo televizijo sem se obrnila, da bi širša javnost izvedela, kako se zlorablja državni denar. Kako ga centri za socialno delo delijo brez kontrole ljudi, ki jim denar ne pripada. Ni prav, da ljudje, ki že leta živijo izven Slovenije prejemajo socialno podporo.” Čeprav je prijavila starejši par, ki živi pri njenem sorodniku, tega ne obžaluje. “Veliko sem prejokala, sprejeti sem morala težko odločitev. Toda enostavno ni prav, da na račun njenega trdega dela, nekdo tako poceni in nepošteno služi na račun Slovenije.” 

“Po 40 letih dela bom imela pokojnino 530 evrov, nekdo pa za niti en dan dela in življenje izven Slovenije prejema 420 evrov socialne podpore in dodatno zdravstveno zavarovanje, ki znaša 35 evrov.” Naša sogovornica je zgrožena nad tem, kako enostavno Republika Slovenija zaradi nedelovnih uradnikov dovoli, da tujci črpajo iz državnega proračuna. “V zvezi s tem sem informirala center za socialno delo. Gospa Dobnikar mi je povedala, da ljudje imajo pravico izbirati prebivališče. Nad tem odgovorom sem bila šokirana. Nisem vedela, kaj storiti. Obrnila sem se na inšpekcijsko službo oziroma na socialno inšpekcijo.” Šele ta je izvedla nadzor nad kamniškim centrom za socialno delo in delavce prisilila, da so sprožili postopek ugotovitve dejstev.

V Sloveniji veliko revežev, ki resnično potrebujejo pomoč
Naša sogovornica socialni sistem in delo Ministrstva za delo, družino in enake možnosti označuje kot zelo slaba. “V Sloveniji je veliko revežev, ki resnično potrebujejo pomoč. Ti ljudje iz sramu ne morejo do centra za socialno delo ker jih sram, na drugi strani pa so tisti, ki vse skupaj dobro izkoriščajo. Če slednjim CSD pošlje vabilo na razgovor, se ti v Sloveniji že oglasijo,” pravi naša sogovornica in poudarja, da v Kamniku vsi vedo, kako na takšen način lahko priti do denarja. “Menim, da bi morali imeti prejemniki socialne pomoči, kontrolo vsaj na tri mesece, da bi jih CSD obiskal na domu, da ugotovijo kje oseba biva, ne pa da zgolj pošiljajo vabila po pošti.” Gospa ponuja rešitev, ki ni nesmiselna. V tujini takšne službe obstajajo, da se izognejo bizarnim zgodbam, kot smo jim priča v Sloveniji. Denimo v Šentilju, kjer je bilo na istem naslovu prijavljenih kar 547 oseb, lastnika pa sta vsaki osebi za prijavo računala po 100 evrov.

“Brez preverjanja prineseš na center za socialno delo papirje iz katerih je razvidno, da imaš stalno bivališče, da nimaš premoženja in si že upravičen,” je jasna sogovornica. Vse številčnejše zlorabe kažejo na to, da ni vzpostavljene povezave med različnimi registri, ki vsebujejo potrebne podatke za preprečevanje tovrstnih zlorab in da pristojni organi delujejo zgolj parcialno oziroma med seboj ne delujejo. Načelnik upravne enote Kamnik Mihael Novak je za Nova24TV povedal, da v skladu z zakonom morajo vsi v 8 dneh prijaviti prebivališče, kjer prebivajo. “Če mi podvomimo, da nekdo tam prebiva, ali pa če je bila dana prijava, potem upravna enota po uradni poti uvede postopek  ugotavljanja dejanskega prebivališča.” To so storili tudi v primeru naše sogovornice, ko je ta vztrajno prijavljala in tudi sama pričala. Po besedah Novaka, če ugotovijo, da oseba prebiva na drugem naslovu, potem upravna enota po dokončnosti odločbe vpiše nov naslov stalnega bivališča. Če ugotovi, da stranka ne živi tukaj, ali se je odselila, odjavi prebivališče in stalni naslov vpiše v tujini, če ga ve ali vsaj države. Obstaja še tretja možnost, ko upravna enota dejansko ne more ugotoviti, kje prebiva neka oseba in takih primerov je vedno več. “V takem primeru upravna enota vpiše, da se mu preneha prijava stalnega prebivališča,” je izpostavil Novak.

Foto: Printscreen

Zadevo preverili na terenu
Delo, ki ga niso opravili na upravni enoti in centru za socialno delo, je šel opravit raziskovalni novinar in voditelj oddaje Drugorazredni Luka Svetina, ki je z novinarsko ekipo. Ko je ta na naslovu preveril, če dvojica, ki jo je sogovornica prijavila živi na naslovu, je vrata odprl neznani moški, ki ni želel odgovoriti, če tam prijavljena živita ali ne. Zneski prejetih transferjev tujcem in njihovim družinam so se v zadnjih štirih letih izrazito povišali in sicer na nekaterih območjih centrov za socialno delo tudi za več kot 50 odstotkov. Največ na območju Centra za socialno delo Spodnje Podravje in sicer za kar 67 odstotkov.

Foto: Printscreen

Gre za kompleksno problematiko
Po besedah socialnega delavca Francija Donka gre za kompleksno problematiko. “Še najmanj je to problem centrov za socialno delo. To je širši problem levičarske vladavine, ki namesto, da bi spodbujala mlade, da ostanejo tukaj, uvažajo delavce, ki izkoriščajo razne ugodnosti. Seveda ljudje niso neumni in pogledajo, kako se je mogoče v Sloveniji znajti.” To po prepričanju Donka spada k Balkanski mentaliteti. “Tega v Avstriji ne boste videli. Tam je mogoče po novem socialno pomoč dobiti po treh letih bivanja in če si vmes eno ali več let opravljal delo, ki so ti ga ponudili. Zlorabe ponavadi pridejo na plano, ko se med seboj skregajo.” 

Problem ni edini takšen
Naša sogovornica pravi, da primer, ki ga je prijavila inšpekciji, ni edini takšni, kar ga pozna. “Žal jih je še več, ampak to ni moj problem. To je problem centra za socialno delo, ker najlažje je čez okno metati državni denar brez kontrole.” Ob spremembi zakonodaje pred dvema letoma je bilo rečeno, da se bodo takšne anomalije sistemsko odpravile, a je iz prakse žal razvidno, da problemi ostajajo. Nove popravke obstoječe ureditve je kljub predlogu SDS koalicija Marjana Šarca, nad katero bdi duh Levice, gladko zavrnila.

Po besedah poslanke mag. SDS Karmen Furman prijaviti stalno prebivališče v Sloveniji in ne živeti v Sloveniji, trenutno ni nezakonito dejanje. “Glede na zakonodajo so mogoče takšne anomalije, da se tujci prijavljajo fiktivna bivališča. Na podlagi tega pa pride do zlorabe socialnih transferjev. Leta 2016 je vlada predlagala in sprejela spremembe zakona prijave prebivališča, ki naj bi take anomalije preprečil, žal glede na to, kaj spremljamo v medijih, je mogoče ugotoviti, da sprememba zakonodaje ni sledila ciljem, saj so anomalije še vedno možne. V SDS smo v mesecu maju naredili sklic dveh pristojnih organov, kjer smo obravnavali tovrstne primer in pripravili sklepe, da bi se pomanjkljivosti v okviru zakonodaje popravile.” Pri tem je Furmanova izpostavila primer, ko je na enem naslovu živelo več kot 500 ljudi in ob tem dodala, da bi z določitvijo minimalnega bivalnega standarda lahko omejili zlorabe. Tukaj ne gre za protimigrantsko politiko. Problem je, da država na eni strani omejuje socialo, jemlje našim državljanom, na drugi strani pa se transferji zlorabljajo s strani nekaterih, ki sploh ne živijo v naši državi.

Foto: Printscreen

“V okviru takrat predlaganih sklepov smo na matičnem odboru predlagali, da bi zakonodajno telo preučilo dobro prakso tujih sosednjih držav, ki so se s tovrstno problematiko srečevali že leta pred nami. Nismo noben unikum, migracije so bile in bodo,” je jasna Furmanova. Ob tem je problematizirala povišanje izplačil transferjev tujcem in dodala, da je tukaj razviden trend, da hkrati naraščata število fiktivnih prijav in izplačil. “Očitno trenutne vlade ne zanima, ne zanima kako bo problematiko na tem področju reševala,” je kritično poudarila Furmanova.

Hana Murn

 • Slovenec

  Noro, kakšni zakoni veljajo pri nas.

  • gornik

   Takšni zakoni, kot so mnogi poslanci. Dvigajo roke in se limajo na poslanske stolčke, ki jim prinašajo lagodno življenje za vsaj 4 leta, ali več.

   • stajerc5

    Aha, kdo pa voli poslance in ostalo rdeco vladno icici bakaz!!

 • Antonius

  Šenkana državljanstva južnjakom omogočajo, da na račun sociale lahko živijo tudi tam, kjer so v resnici še vedno *doma*.
  S socialo Slovenci levičarjem plačujemo jugo volivce.

  • Mare Kranjc

   Še bolj bolno pa je to, da tujcu za prejemanje socialne pomoči sploh ni potrebno biti državljan republike Slovenije! Dovolj je, da prijavi prebivališče v Sloveniji!

 • hle

  In kaj z tem težite nam če bi bili kaj sposobni bi na tem področju že zdavnaj lahko napravili red

  • SIMON ROZIC

   …prav zaradi takšnih barab kot si ti, je to nemogoče, ker se v svoji ničevosti
   in lagodnosti pridružuješ rdeči bandi ! In nauči se vsaj bolje slovensko, da ne bo
   tako očitno od kod si !

   • KAPIBARA

    Kaj pa je rekel narobe ?

    • Andrej, Miha ali Jure

     Dol mu je padel.

 • Beli Sneg

  Bedaki, delajmo še naprej za južnake. Opankarju odpisali 49 milijonov, včeraj je spet eden s 25 miljoni dolga DURSu zbrisal v Bosno, kriminalci in goljufi se z juga uvažajo na podoben način kot se množijo borci, se zdaj yugo kriminalci. Če dodamo še natur pokvarjeno rdečo slovensko mafijo potem slovenski delavec dela za 1,5 upokojenca In za enega goljufa. Solidarnost po čebinsko.

 • Ivan Ivanovič

  Migrantom, celo fiktivnim, socialna pomoč, domačim, ki so je potrebni, pa klošarstvo.

 • Amerikanc

  Veliko “izbrisanih” je bolj prebrisanih od naših socialnih ustanov. Kresalka jim je za glasove v politiki, dobrohotno podelila vse pravice, obveznosti pa poravnavajo v “svojih” – rodnih deželah. Slovencem so ostali za totimi, v večini protislovenskimi elementi, samo stroški in nategancija.

 • Ph4nt0m

  Zato pa smo Butalci in se jaz zbiranja zamaškov in doniranj za razne Krise itd. ne grem. Ko smo že pri metanju denarja skozi okno: Iz državne blagajne je nevladni sektor lani prejel 333 milijonov evrov. Zelo uspešne pri črpanju državnega denarja so nevladne organizacije, ki jim država priznava delovanje v javnem interesu; teh je nekaj več kot 5.000. Prejele so skoraj 70 odstotkov lanskih državnih nakazil oziroma 212 milijonov evrov. Proračunska javna sredstva je sicer skupno uspelo pridobiti 15.691 nevladnim organizacijam.

  • Beli Sneg

   Pa “pošteni” profesorji, vzgojitelji in moralneži na fakultetah imajo tudi miljone na razpolago, za izplačevanje nezakonitih dodatkov. Ti naj donirajo. Za doniranje so pa tisti dobri, ki fičnike zbirajo da mesec preživijo.

 • tomven

  Kamnik? Ni bil tam klovn prej župan? On seveda o delu csd, ki je z občino precej povezano, ne ve nič! Butale na kubik

  • gornik

   Vsi ti so njihovi volivci. Zakaj bi jih preganjali ?

   • Janez

    10.10.pri Prešernovem spomeniku v Lj.Orodje in pripomočke prinesite s seboj

 • Novakec1

  Tako Yugo brača zmaga na volitvah.

 • KAPIBARA

  A bejž no ?

  Da so tudi v SLO odkrili socialne probleme, tako kot Avstrijci, ki so dobila šiptarja, da z družino prejema socailne transferje, živi v BiH, kjer si je s tem denarjem, sezidal hišo…
  SLOVENIJA IMA PREOHLAPNO IN PREOBILNO SOCIALNO POLITIKO !!
  NIHČE, ki se ne sporazumeva v uradnem državnem jeziku, v uradnih postopkih, nima pravice dobivati bilokakek njene pomoči !!

 • Andrej, Miha ali Jure

  Mi smo republika. Ko pa rečeš še Slovenija, ti takoj dol pade.

 • althar

  Volilce je treba uvažati in plačevati, če želimo, da levica zmaguje.

  *Vsak levi politik.

 • mona lisa

  Tudi jaz poznam vsaj en primer ko dva tujca prejemata socialno pomoč v Bosni pa imata dosti premoženja in sicer med drugim več apartmajev tik ob morju ki jih oddajata. Naša država je radodarna do tujcev lastnim državljanom pa samo jemlje in jih spravlja na beraško palico.

 • Andrej, Miha ali Jure

  Pa Rade Šerbedžija prejema slovensko penzijo. Rade Šerbedžija???

 • dare326

  Pravijo, da je v Kranju že 10% prebivalcev, Šiptarjev.
  Za naselitev Šiptarjev iz Kosova in Makedonije sta odgovorna Fajonka in Žbogar.

  • Janez

   V Titovem Velenju pa uganite kdo?,.

 • rubec

  Čifuraj.

 • Andrej

  Za volilno bazo je treba skrbeti. Najbolj elegantno je, ko ti jo financirajo pridni, delavni staroselci in še naprej volijo komuniste. Beeeeeeee

 • Peter
 • totex39

  Vse to se dogaja samo zaradi tega, ker pri nas se nič ne preverja, medtem ko Slovenci pa morajo dokazovati na vse načine, če želijo kaj doseči. Smo država, kjer so priseljenci več vredni.

 • 51b3

  Ve se, govori se, naredi se pa nič

  Če si na vrhniki, brezposeln in delaš na fuš, je zadeva sledeča

  prejemaš socjalno pomoč, greš na CSD jokat da nimaš za ogrevanje. CSD ti da bon za drva ki najbi jih šel kupit v Obnovo.

  ko prideš v Obnovo rečeš, da maš bon za drva, ampak ti glih ne potrebuješ drva ampak bi raj cement.

  on ti fakturira drva ti dobiš cement in vse uredu.

  posledice tega pa so

  prvo si državo (nas davkoplačevalce) ucuriš za socjalno pomoč, pol si prpelov še ene dva kolega iz BiH ki najbš tud prejemata socialno pomoč, al pa še bolš jo ti prejemaš namesto njih. si nekemu poštenemu gradbincu stranko spelov ker si itak cenejši – tukaj si pa še DDV čupnu državi (nam davkoplačevalcem).

  posledica tega je pa itak, za nekega invalida ki resno potrebuje pomoč, ni, za tvoje prjatle iz neke bivše republike Yuge pa je. Nebodi si len dej prpel še tvojga bratranca pa sestro – al pa še bolš kr celo vas sm pruleč sej je itak use zastojn.

  ZA VRTCE NEBI DAL, za pol prištine pa bi
  ZA INVALIDE NI, za četrt bitole pa je
  ZA PENZJONISTE NI, za bulgare pa je.
  ČAKALNE VRSTE NA KLINIČNEM SO TUD PO DVE ALI CELO TRI LETA, na urgenc pa romuna sprejmejo prednostno.

  NAS SO ZBIROKRATIZIRAL TO TEGA FANDAMENTA DA ŠE SRAT NE MORMO IT BREZ DOVOLJENJA, janković pa komot prijavi 80.000 tujcev v LJ tik pred volitvam

  To smo mi davkoplačevalci, ki “smo” zvolil tele strokovnjake.

  Problematika je pa seveda širša.

  prideš iz makedonije, se prijaviš v novi gorici, prejmeš socjalo, hodš delat v italijo.
  prideš iz kosova, se prijaviš v g radgoni, prejmeš socjalo, hodš delat v avtrijo.

 • Skrajno Desni

  Slovenske socialce sankcijonirajo takoj, čefurji brez enega delovnega dne in ne dosega starost 65 prejema socialo in varstveni dodatek, kljub prijavi so nedotakljivi.

 • 51b3

  če bi le enkrat skupil skup pa nardil red v te držav…..

  premaknemo gore če je treba

  https://bit.ly/2lC4fXy

  to smo še dokazal

 • 51b3

  če bi skup stopil bi se tale problem hitr rešu…

  https://bit.ly/2lC4fXy

 • IZBIRA

  Če imajo upokojenci v povprečju (brez Kučana, Makarovičke in ZZB članov) penzije okoli 400 evrov, s tistimi v oklepaju pa 750 evrov (le kakšne penzije ima ta skupina, s Kučanom na čelu, da skoraj dvojno dvigne povprečje), zakaj potem volijo ljudi, ki so jim te mizerne penzije zrihtali?

  Razumem socialce, da jih volijo, saj se njihov standard dviga s hitrostjo odpisov dolgovm Jankovičem. Vsak mesec.

  Logika je taka. Penzionisti, ki dobivajo penzije na pragu ali pod pragom revščine na osnovi 40 let dela, s svojimi glasovi postavijo na oblast komuniste, ki poskrbijo za rast socialnih pomoči, ki so višje od penzij. In socialci z veseljem tudi volijo isto kliko.To pa je solidarnost, ali pa neumnost upokojencev. Ti so itak iz časov samoupravljanja s temelji boljševizma.

 • Ryuk

  Če je država prevač socialn (oz. socialistična), bo gotovo nastala industrija neupravičenega črpanja javnega denarja.

 • Celcar Mojca

  Noro!

 • Beli Sneg

  Take socialne službe, ki delajo birokratsko, s papirji in ne vejo kdo so reveži in kakšno bedo živijo, je slaba socialna služba. Mar ni bilo govora za časa Mrakove o reorganizaciji v smeri decentralizacije? Projekt se je peljal, denar se je porabil, rezultata pa ni. Kot večina državnih projektov. Denar ponikne v žepe, karavana gre dalje.

 • Boy

  Tudi tako se razprodaja drzava;

  – dusi in ponizuje se domacine (slabe penzije, sluzbe le za juznake, nobenega nadzora na priseljenimi…)
  – ter krepi tuja volilna baza, ki bo vztrajno a pocasi predala Slovenijo v roke juznjakov.

 • Janez Novak

  Narod ovc bo hitro imel vlado volkov.

 • Unikatna

  Prave reveže je sram, da bi poiskali pomoč. Mnogi izkoriščajo sistem, ker država nima kontrole!

 • šmentanamuha

  Ta država je resno bolana. Sem včeraj pogledala Drugorazredne. Za vsem tem sranjem stojijo kučanisti (SD), ki že vsa leta vodijo ta resor. Ko sem poslušala celo oddajo, sem prišla do zaključka, da tu ne gre za anomalijo, ampak za sistemsko (dirigirano) početje, tako kot pravo Boy, kjer se Slovence namerno demoralizira in ponižuje, kdor pa dvigne glas, ga začnejo zmerjati s ksenofobom in nacionalistom. Kučanisti so se preprosto odločili, da Slovenija NI njihova intimna opcija in zdaj delajo v tej smeri, da uničijo državo.
  Pomilujem vsakega, ki resnično misli, da je Kučan Dedek Mraz.

  • šmentanamuha

   Pa da se razumemo še nekaj. Večina strank na levici (LMŠ, SMC, SAB, prej Pozitivna Slovenija, Levica in na žalost tudi NSi, so izpostave SD, ki je matična partijska celica. Poglejte si to oddajo Drugorazredni, da boste videli vso razsežnost tega rakotvornega protislovenskega delovanja. Tisti, ki jih volite, ste sokrivi, hote ali nehote.

 • skorpijon93

  OBUP ! KJE ŽIVIMO FUJ ! Češka republika ima najnižji delež revščine med državami EU, javni dolg znaša 32 % BDP in je četrti najnižji med državami EU27, ČEŠKA nič NE daje priseljencem, če ne znaš jezika si si sam kriv , rdeča mafija komunistična uničuje Slovenijo na celi črti, lustracija kje si !!!???

 • Skrajno Desni

  Prvo bi vsem pritepencem bivše Yuge ukinil socialo, ker ni niti enega da ne razpolaga s premoženjem v Yugi, na Rakovi Jelši je več kot polovica hiš nekatere so cele vile zgrajene na črno lastniki ne plačujejo nič so na sociali, v teh hišah oddajajo tudi po šest sob po 300 € in več plus stroške, oblast lopovska, rdeča, čefurska, levičarska pa to podpira.

  • šmentanamuha

   Naredi prijavo.

   • Skrajno Desni

    Sem, pa se ni nihče odzval.

 • skorpijon93

  samo konservativna, stroga migracijska politika zagotavlja varnost in stabilnost neke države, liberalizem pa vidite kaj dela iz držav na zahodu , nekdanje kolonialne države

 • Vera

  Oseba za vrati,na sliki ni imela mirne vesti,zato je potrebno take ljudi,ki se lažno prijavljajo na določenih krajih ,preveriti,ter nagnati iz države,če ne živijo stalno na dotičnem naslovu .Še prej pa morajo vrniti ves prejeti denar.

 • Mariza Petrovcic

  Zgleda, da so nas narodi bivše jugo okupirali na podlagi sociale, ni jim bila treba vojna, brez vojne so naši okupatorji, kdaj bomo morali še njihove jezike govoriti, bog pomagaj nam slovencem

 • učko

  Davkoplačevalski denar levuharji kradejo na vseh možnih položajih, ubogljivi Zlovenaci pa vse to stojički pronašajo. Govna !

 • Steiermark

  Mene pa bolj zanima, ali naše odgovorne službe , ki tako radodarno dajejo balkancem – socialim turistom, stalna bivališča, že kaj preverjajo in brišejo ta neobstoječa bivališča in kako dokažejo jugoviči, da jih živi v eni hiši 500 ali 50 oseb ali pa kar 1000, kot je bilo že pred časom objavljeno. Vsi ti naj bi imeli stalna bivališča, kar v lokalih, trgovinah itd. V tujini, vsako bivališče preverijo, preden ti g a dajo, pokazati je potrebno prostor, ki ga uporabljaš, svojo “omaro” z oblekami in drugimi osebnimi stvarmi. Izdelane imajo kriterije, koliko ljudi lahko “živi” na določenih kvadratnih metrih…..moraš imeti uradno potrjeno pogodbo o najemu, pa tudi “družinskih članov emoreš vlačiti za sabo, če nimaš primernega zaslužka in stanovanja! Pri nas pa je še, kot izgleda, še vse, po balkansko – v smislu da se izpodrine avtohtone,ki namesto nas volijo in odločajo o naši usodi – že tito je hotel izpodriniti Slovence in jih zamenjati z balanci, ki danes , žal, večinsko komandirajo in odločajo o naši usodi….. Torej, organi, odgovorni za nastalo situacijo, ali že preverjate, ter brišete “stalna bivlišča” ter odvzemate pravico tem socialnim turistom?

 • NoName

  To ni nič, CSSD v NM pravi kolega ima baje na svojem naslovu Resslova ulica 7B, 8000 Novo mesto, prijavljenih preko 1000 ciganov, da lahko ti izkoriščajo sredstva iz strani države.