Kako si Golob in minister Loredan predstavljata zdravstveno reformo

UKC Ljubljana. (Foto: Fb)

Premier Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan si zdravstveno reformo očitno predstavljata predvsem kot zamenjavo vodstva bolnišnic – direktorje v UKC Ljubljana, na Onkološkem inštitutu, v Splošni bolnišnici Celje in Murski Soboti sta že zamenjala, zdaj je na vrsti UKC Maribor. Na funkcijo generalnega direktorja bi rada vrnila Vojka Flisa, ki je vodja svetniške skupine GS in član Strateškega sveta za zdravstvo. Flis je v času svojega preteklega vodenja UKC Maribor  pridelal skoraj osem milijonov evrov izgube, poleg tega se je znašel sredi prekrškovnega postopka. Znotraj vodstva UKC Maribor naj bi nato znova zaposlili tudi nekdanjo Flisovo pomočnico, ki je bila odpuščena iz krivdnih razlogov, primer pa preiskujejo kriminalisti.

Nekateri mediji so že pred časom pisali, da na ministrstvu za zdravje pripravljajo teren za razrešitev direktorja mariborskega kliničnega centra, Antona Crnjaca. “Ne razumem pozivov, razmišljanj o moji zamenjavi,” je komentiral slednji in dodal, da poslujejo stabilno, na eni od sej so člani sveta zavoda izrekli pohvalo, da so najboljša bolnišnica v Sloveniji. UKC Maribor je lani sicer ustvaril 2,5 milijona evrov izgube, vendar pa je bil dolg še veliko višji. Ko je Crnjac junija 2021 nastopil svoj direktorski mandat, je znašal 7 milijonov evrov. A četudi UKC Maribor posluje dobro, ostaja glavni Crnjacev problem torej, da je bil imenovan v času vlade Janeza Janše. Poleg tega bi aktualna vlada oziroma GS na direktorsko mesto rada vrnila svojega Vojka Flisa, ki je trenutno vodja svetniške skupine GS.

Kot je že pisal Požareport, naj bi ukaz za zamenjavo Crnjaca prišel osebno od premierja Roberta Goloba, ki naj bi to naročil ministru Danijelu Bešiču Loredanu, ta pa je navodilo prenesel naprej Alešu Šabedru, svojemu podrejenemu uradniku in predsedniku sveta UKC Maribor. Šabeder je po februarski seji sveta lansko poslovanje UKC Maribor označil za “solidno” in “bil zadovoljen” glede na sanacijo finančnih izgub, ki jih je prej pridelal generalni direktor Vojko Flis. Na seji sveta UKC Maribor 16. marca zaenkrat še ni prišlo do zamenjave generalnega direktorja, po navedbah Požareporta naj bi bila taktika sledeča: Šabeder mora Crnjaca prisiliti, da odstopi sam. Znotraj vodstva UKC Maribor naj bi nato znova zaposlili tudi nekdanjo Flisovo pomočnico in mestno svetnico GS Karin Jurše, ki so jo na UKC Maribor maja lani odpustili – iz krivdnih razlogov, povezanih z nepravilnostmi pri izvajanju pogodbe za storitev dnevnega čiščenja prostorov UKC Maribor, primer preiskujejo kriminalisti, saj naj bi nastala škoda za 470 tisoč evrov.

 

Karin Jurše je bila direktorica občinske uprave v Selnici ob Dravi, načelnica mariborske upravne enote, pred lanskimi parlamentarnimi volitvami je vodila volilni štab županskega kandidata Flisa, zdaj pa je mestna svetnica Gibanja Svoboda. Po volitvah – na katerih Flis ni zmagal – je Gibanje Svoboda v mariborskem mestnem svetu dobila močno svetniško skupino, Juršetova pa je hotela postati podžupanja ali direktorica mestne uprave, čemur se je župan Saša Arsenovič uprl. In to je po besedah Požareporta tudi bistvo spora med Arsenovičem in Gibanjem Svoboda. Tudi Flis se  sooča z nekaterimi posledicami svojega očitno spornega direktorovanja vodenja UKC Maribor, ki ga je vodil od junija 2017 do junija 2021. Poleg nekdanje namestnice direktorja UKC Maribor Klare Mihaldinec je namreč tudi njega doletel prekrškovni postopek na Okrajnem sodišču v Mariboru, kjer je obdolžen nezakonitega izdajanja naročilnic za medicinski potrošni material v skupni vrednosti treh milijonov evrov. Obdolžilni predlog zoper Flisa, Mihaldinčevo in UKC Maribor je vložila Državna revizijska komisija.

Del obdolžilnega predloga Državne revizijske komisije

Spomnimo, Vojko Flis, ki je UKC Maribor vodil do izteka štiriletnega mandata spomladi 2021, se za ponovno kandidaturo za omenjeno mesto ni odločil – Anton Crnjac je bil tako leta 2021 edini kandidat. Neuradno sta se kot vzroka, da Flis ni ponovno kandidiral, omenjala precejšnje razhajanje v vodstvu bolnišnice in pa dejstvo, da so zlasti zadnji dve leti njegovega mandata UKC Maribor pretresale afere ter številne anonimne obtožbe na račun Flisa in ožjega vodstva UKC Maribor zaradi domnevnih nezakonitosti pri poslovanju. O vsem tem je bilo obveščeno tudi ministrstvo za zdravje in tudi druge pristojne državne institucije, zato je velika verjetnost, da se je Flis umaknil iz UKC Maribor zato, ker spričo vseh očitkov ne bi dobil soglasja za še en mandat, kot zelo izpostavljena oseba pa bi po vsej verjetnosti tvegal tudi več kazenskih ovadb. Že pred časom smo pisali, da naj bi do nepravilnosti prihajalo predvsem pri delu oddelka za žilno kirurgijo, ki ga je vodil kar Flis sam, čeprav bi ga lahko vodil predstojnik ali pa vodja klinike. Flis se je torej namesto ponovne kandidature odločil, da nadaljuje svojo kariero v ljubljanskem Sanatoriju Rožna dolina, od koder se na njegov račun ponovno vrstijo številne negativne, a težko preverljive informacije. Sodeč po neuradnih informacijah naj bi Vojko Flis tudi pri novem delodajalcu, v že omenjenem Sanatoriju Rožna dolina, nadaljeval s prakso dvomljivega nagrajevanja in izplačil dodatkov sebi ter svoji ožji ekip – o čemer smo pisali pred lokalnimi volitvami.

Sara Kovač