Kako si NSi tlakuje “široko pot v politično pogubo”

Foto: STA

Stranka NSi se je v odnosu do volivk in volivcev (zadnje mesece) izkazala kot skrajno neodgovorna stranka. Ob različnih priložnostih, ko se odloča in glasuje o pomembnih temah (denimo o zakonu o finančni upravi), sploh ni glasovala. Zdi se, da so stranko premamili njeni parcialni interesi in da je dobro sodržavljanov postala postranska skrb. Eden takšnih interesov je zagotovo ohranjanje pozicij v državnih podjetjih. 

Nekdaj ugledno stranko NSi vse bolj navdaja odpadniški duh evroposlanke Ljudmile Novak. Slednja se v “pomladne” vrste prišteva le še deklarativno, njeno ravnanje pa prej spominja na ravnanje kakšne poslanke iz vladnih vrst. Nova Slovenija se je očitno odločila, da bo šla po udobnejši poti. Laskanje vladi Roberta Goloba kajpak omogoča ohranjanje določenih pozicij v državnih podjetjih, denimo predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka.

NSi pa se je s tem izkazala kot nenačelna. Izneverila se je volivcem, ki pričakujejo kritično držo do protidržavnih in protinarodnih potez vladajoče koalicije. Ob več priložnostih ni glasovala, kot bi volivci od nje po vsej verjetnosti pričakovali. In zdi se, da je s tem izneverila tudi krščanskim vrednotam, saj je očitno dala prednost pozicijam in zaslužku posameznikov pred tem, kar je prav. Sveto pismo jasno pravi, da ni mogoče služiti Bogu in denarju hkrati – “Nihče ne more služiti dvema gospodoma: ali bo namreč enega sovražil in drugega ljubil, ali se bo enega držal in drugega zaničeval.” 

https://twitter.com/PS_SDS/status/1645109950216019968?s=20

“Ne morete služiti Bogu in mamonu (Lk 16,13).” V Bibliji je še en poučen citat, ki ga ne gre spregledati: “Vstopíte skozi ozka vrata; zakaj široka so vrata in prostorna je pot, ki drži v pogubo, in mnogo jih je, ki po njej v pogubo hodijo (Lk 13,23–24).” Lažje je biti ustrežljiv do vladne koalicije in ji večkrat pogledati skozi prste, ker se to splača … Vendar ta pot vodi v politično pogubo. Prav lahko se zgodi, da po naslednjih parlamentarnih volitvah stranke NSi ne bo več v poslanskih klopeh …

Z neglasovanjem dejansko podpira sporne vladne odločitve
Navajamo primere, ko NSi ni glasovala: nujna seja za zaustavitev nezakonitega prehajanja meje, resolucija o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem, nujna seja proti uredbi EU za prepoved fitofarmacije, nujna seja o kmetijstvu in svetovnem prvenstvu čebelarjev, nujna seja glede ukinjanja vozil z notranjim izgorevanjem, glasovanje o zadržanju zakona o finančni upravi. Ali pa je sploh ni bilo na seji: nujna seja glede ukinjanja upravnih enot.

NSi je z neglasovanjem, denimo v primeru zadržanja zakona o finančni upravi, omogočila, da lahko davčni inšpektorji in cariniki brez kakršne koli odredbe sodišča in obvestila izvajajo tajno sledenje, ob čemer obstajajo številne možnosti zlorab. Kolaboriranje NSi se nadaljuje tudi pri predlogu sprememb Ustave RS. Te bi premierju omogočile, da ministre imenuje brez soglasja parlamenta. To bi v konkretnem primeru pomenilo še več moči in samovolje Roberta Goloba. Obenem ni zagotovila, da bi vlade delovale učinkoviteje. Bodo pa poslanci dejansko odvezani odgovornosti. Več tukaj.

Domen Mezeg