Gre za prikrito financiranje SD? Družinsko podjetje vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana bogato poslovalo z državnim Petrolom!

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. (Foto: STA)

POP TV je v ponedeljek popoldne presenetil s poročanjem o sumljivih in potencialno spornih poslih podjetja poslanca SD Matjaža Hana s Petrolom v tretjinski državni lasti. O vsem tem smo na spletnem portalu Nova24TV pisali že pred več tedni, vendar nam takrat podatkov o poslovanju na Petrolu niso želeli razkriti, na KPK nam spornosti niso potrdili. Zdaj pa preobrat. Po padcu “Berločnikove uprave” so se na POP TV, ki se ga je prijel vzdevek LMŠ TV, čudežno pojavili podatki o poslovanju družinskega Hanovega podjetja M&M International, predsednik KPK Boris Štefanec je izjavil, da obstaja možnost nasprotja interesov ali vsaj videza nasprotja interesov. V zakulisju se govori tudi o prikritem financiranju stranke SD preko Hanovega družinskega podjetja.

POP TV, ki se ga je zaradi povezav z Listo Marjana Šarca že oprijel vzdevek LMŠ TV. je v ponedeljek zvečer zbudil nemalo pozornosti s tem, ko je odprl temo o služenju družine poslanca Socialnih demokratov Matjaža Hana na račun državnih podjetij. V luči odhoda Petrolove uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika so “razkrili”, kako je podjetje M&M International v Hanovi lasti, ki ga sicer vodi žena Ljudmila Han, v lanskem letu s Petrolom v tretjinski državni lasti sklenilo za kar 275 tisoč evrov pogodb. Podjetje s sedežem v Radečah za družbo opravlja čiščenje, posel pa predstavlja skoraj polovico vseh prihodkov podjetja najbogatejšega poslanca državnega zbora, v lanskem letu so skupni prihodki namreč znašali 565.665,00 evrov. Pri tem je pomenljivo, da s Petrolovo mrežo črpalk upravlja Matjaž Šifkovič, tudi sam član SD.

Foto: posnetek zaslona

Hanovim žepe polnijo še številni drugi javni zavodi
O vsem tem smo na Nova24TV pisali že v začetku oktobra, razen podatkov o poslovanju med Petrolom in M&M, ki nam jih Petrol ni bil pripravljen razkriti. Kot smo še razkrili, aplikacija Erar razkrije, da Petrol ni edino z državo povezano podjetje, ki je sodelovalo s Hanovim podjetjem. M&M je svojo mrežo imel lepo razvito, saj so bili njegovi financerji tako ministrstva kot javni zavodi v občinah Radeče, Laško in Velenje. Med drugim so mu sredstva nakazali Kulturni turistični center Radeče (KTRC), Javni zavod Glasbena šola Radeče – Laško, Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško, Mladinski center Velenje – kultura in izobraževanje ter seveda njegova domača Občina Radeče. Njegove storitve pa so potrebovali še Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije, Služba vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve. Skupaj je Hanovo podjetje zaslužilo 205.438,14 evra, kar znaša celih 231 slovenskih bruto minimalnih plač.

Podjetje Matjaža Hana in njegovi zaslužki z državnimi podjetji in ustanovami. (vir ERAR)

Podjetje Matjaža Hana in njegovi zaslužki z državnimi podjetji in ustanovami. (Vir: Erar)

LMŠ TV se Hanu maščuje, ker je na TV Slovenija razkril, da je edini razlog za koalicijo nasprotovanje Janši
Da so se pri LMŠ TV tako hitro obrnili proti Socialnim demokratom pod vodstvom Dejana Židana, lahko pojasnimo s tem, da ta stranka, pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije, v zadnjem času velike napore vlaga v prepričevanje skrajne Levice, da nadaljuje s sodelovanjem v levi koaliciji, premierju Marjanu Šarcu pa bi bilo najverjetneje udobneje vladati kar s pomočjo Zmaga Jelinčiča in njegove Slovenske nacionalne stranke. Da pa so si za tarčo izbrali Hana, sploh ne preseneča, ta poslanec je namreč s svojim gostovanjem v oddaji Politično pri Tanji Gobec na TV Slovenija v začetku oktobra poskrbel za pravo sramoto vseh koalicijskih strank: “Mi bomo morali v tej državi nehat’, da bomo sestavili levo-sredinsko vlado samo zato, da ne bo Janša. Mi sestavljamo levo-sredinsko vlado zato, ker lahko delamo dobro za ljudi. In se mi zdi, da smo vsi preveč skoncentrirani samo na to, da ne bo prišel Janša na oblast.” Razkril je torej, da je bil edini razlog za nastanek te vladne koalicije izključevalen – da ne pride Janez Janša na oblast.

Hanovo podjetje po privatizaciji Pivovarne Laško izgubilo posel in padlo v izgubo
Kot smo prav tako že poročali na Nova24TV, je v preteklosti pomemben del prihodkov Hanovega podjetja predstavljala Pivovarna Laško, po poročanju spletnega portala Finance je imelo od leta 1992 sklenjeno dobaviteljsko pogodbo za etikete. Temu sodelovanju je naredil konec nizozemski prevzem Pivovarne Laško. Ko so Nizozemci prevzeli Pivovarno Laško, so najprej začeli z optimizacijo poslovanja. V sklop sprememb je spadala tudi centralizacija dobaviteljske verige, kar je pomenilo, da so se morali večji dobavitelji zato, da bi lahko dobili posel, prijaviti na mednarodne razpise. “Pri teh ni pomembna le cena, temveč tudi kakovost”, “zanesljivost dobav izdelkov ali storitev” in “tudi zagotovljeni obseg.” Hanovo podjetje iz neznanih razlogov ni bilo dovolj konkurenčno na mednarodnih razpisih, da bi dobilo posel, ki ga je imelo zadnjih 24 let. Neuradno naj bi podjetje M&M International na mednarodnem dobaviteljskem razpisu za dobavo etiket zamenjali Hrvati. Ob tem ne preseneča, da je Hanovo podjetje po izgubi donosnega posla zdrsnilo v izgubo, ob omenjenih prihodkih je ta v lanskem letu znašala kar 87.435 evrov.

Izguba M&M International je iz leta v leto večja. (Foto: posnetek zaslona)

Hana sicer to ne skrbi preveč, saj je ob udobni poslanski plači ob privatizaciji pivovarne dosegel 210 tisoč evrov dobička samo s prodajo delnic.

Foto: STA

Klientelizma se poslužuje tudi Hanova hčerka Špela
Da v celotni družini Hanovih vlada klientelizem, priča tudi zaposlitev Hanove hčerke Špele Han kot asistentke pri zloglasni levičarski evropski poslanki iz vrst SD, Tanji Fajon, ki se je še pred kratkim zgražala nad možnostjo, da se na takšnih mestih zaposluje sorodnike strankarskih funkcionarjev.

Tanja Fajon, Špela Han in Matjaž Han (Foto: Facebook/STA)

Rok Krajnc

 • JANEZ GUS

  Škobrne,tale model Han…….Sami rdeči poštenjaki.Za kozlat.Pa kateri pokvarjenci volijo to golazen.

 • VERZIFIKATOR

  Poje se na melodijo:
  Ku-ku, ku-ku, iz gozda odmeva, ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu.

  Kuki M. Hanček

  KU–KU IN HAN–HAN

  Ku-ku, ku-ku, čez Savo odmeva,
  ku-ku, ku-ku, naš fant je spet tu.

  Han-han, han-han, povsod se razlega,
  han-han, han-han, oblasti predan.

  Han-han, han-han, si družba prepeva,
  han-han, han-han, pa pleše kan-kan.

  Kot čuk, kot čuk, se v veje zadeva,
  kot čuk, kot čuk, leti na ho-ruk.

  Han-han, han-han, ime ga izdaja,
  han-han, han-han, je fant odposlan.

  Poslan, poslan, saj vsak ga zavaja,
  poslan, poslan, da bo žrtvovan.

  Brez šol, brez šol, je huda zadrega,
  brez šol, brez šol, teži ga najbolj.

  On ni, on ni, preprosta zadeva,
  saj ni, saj ni, navaden komi.

  On sam, on sam, se še ne zaveda,
  on sam, on sam, da je zapeljan.

  Speljan, speljan, je bil, to odmeva,
  han-han, han-han, ko bil je župan.

  Han, han, han, han, prav v tem je natega,
  han-han, han-han, da drugim je v bran.

  Ku-ku, ku, ku, že vrabec prepeva,
  han-han, han-han, kot čukec je vdan.

  Predan, predan, ta fant je seveda,
  han-han, han-han, je že žrtvovan.

  Ku-ku, ku-ku, han-han rad naseda,
  ku-ku, ku-ku, kdo mu je guru.

  Ni vsak, ni vsak, širok´ga pogleda,
  ni vsak, ni vsak, kot on korenjak.

  Han, han, han, han, drži se za skledo,
  han-han, han-han, kot kak ciciban.

  Ko bo, ko bo, premajčkena skleda,
  ga bo, ga bo, odneslo lepo.

  Han-han, han-han, v deželi odmeva,
  han-han, han-han, prišel bo ta dan.

 • Unikatna

  Pokvarjenci…sedaj bi pa on prepisal podjetje na zaposlene…ne, odleteti bi moral iz parlamenta….

 • Janez Mayer

  Seveda bi vsak pravi levičar, kar tov Han zagotovo je, vse svoje firme prepisal delavcem, sebi pa odredil minimalca, no.

 • Marija

  Dobro skrbijo zase.

 • Viktorh

  Tam, kjer je denar, je tudi partija…

 • Andrej

  Zakaj bi samo SD služil? Zdaj je še LMŠ na vrsti.
  Je pa jasno, zakaj Šarec preganja plačilo v privat portalih. Preveč razkrijejo.

 • RATATA

  Hana imajo rade. On je tako prikupno zmeden in iz ust mu izletavajo tako simpatične izjave, da se ti revež mora mal zasmilit. Pa še levičar je, kar pomeni, da je za socialo in solidarnost.
  Torej, Han mora ostati na položaju, ker je točno takšen kakršnega slovenski folk potrebuje!

  • branči

   a predlagaš zbiranje zamaškov?

   • RATATA

    Boljš dobrodelni koncert smrdečezvezdašice za polovično ceno in s predskupino magnifico je peder, za zaključek pa predikaka in zaklonišče prepeva u Laibachu.

 • rubec

  “KPK Boris Štefanec je izjavil, da obstaja možnost nasprotja interesov ali vsaj videza nasprotja interesov.”

  Hvala bogu, da vsaj pri njemu ni neznank. Štefanec ne daje videza, da je bk. On je bk.

  • Amerikanc

   Štefanec je bil eden prvih na plačilni listi Zoranove stranke PS. Zato,..pozabimo,….pa to !

 • xtc

  Dejstvo je,da je Han dobil preplačane nalepke iz LP letno za zneske krepko čez 100 jurjev vse to so mu preje omogočali od Turnška,Šrota(SD oba),in sedaj nazadnje Zorka zelo verjetno je šlo za deljenje denarja na to ,čemur so Nizozemci hitro naredili konec in odslovili Zorka,ki je mislil še nekaj izsiljevati,glede odpravnin in so ga hitro postavili na realna tla ali odhod mirno ali pa se za krajo pri nalepkah za denar in obresti srečajo na sodišču in Zorko jo je panično ucvrl k AB Kuri na TDK,kjer zopet meša d***.
  Zelo podobna je zgodba v Petrolu.
  Seveda pa je vprašanje zakaj sedaj tak pogrom nad Hanom
  Četudi se Xarxch maščuje Hanu,se mora Šipac zavedati,,da bo SD obstal njegove aferaške Šiptarske stranke pa po volitvah,ki so vse bližje ne bo več,kot ne njega,ki ne bo niti,na vaških veselicah več dobil posla.

 • Ryuk
 • marker

  Baje so bile Hanove nalepke za Laško pred prodajo 100% dražje od sedanjih.

 • branči

  sem mal kratke pameti, pa ne znam izračunat, koliko bi zaradi takih in še mal zraven bilo cenejše gorivo?

 • Antonius

  Reka Stiks mi pride na misel z razkrivanjem finančnih zlorab, ki se javnosti skrito pretakajo iz tuzemstva državnih podjetij v globoko *podzemlje* partijske oligarhije.
  —–
  Kučko pod pručko pozdravlja vse slovenske domoljube na Novi.

 • Sv. Jurij

  Nič novega, nič nelegalnega.

  • Amerikanc

   Hočeš povedati, da tovariši komunisti itak niso polagali pažnje na moralo in etiko.

   • Sv. Jurij

    Moralno vprašanje si oblastnik prikroji s pravnimi zakoni njemu v prid.

   • Sv. Jurij

    Ko je govora o morali pravijo učenjaki legitimno ne legalno.

 • Amerikanc

  Sedaj saj vemo, zakaj je postal tako ne konflikten komunist. Še en tovariš z gosposkimi kapitalističnimi prihodki. Od sedaj naprej bo res lahko tovariš, ki bo ženi pomagal čistiti pumpe !

 • FORT WORTH

  In, kje je zdaj genijalec d-savic, da bi to malce pokomentiral ??

 • Sv. Jurij

  Han Solo ali Han soler? To je vprašanje za milijon tolarjev.

 • steff

  Han je eden izmet Lacnih Francov SD-ja…

  • gušto

   Zgleda že tako.
   On služi dobro.
   Žena še boljše in
   Hčerka najboljše.
   Ne gre jim slabo. Kam vse to dajo ?

 • gušto

  Medtem ko podjetja “običajnih” državljanov životarijo in le z visokimi davki zalagajo državno
  “vrečo brez dna”, se tile rdeči tovariši špilajo veliko GOSPODO.
  Zakaj pošten – delaven človek ne more do dobrega, ali vsaj zmerno dobrega posla ????
  ZAKAJ ? ZAKAJ ? ZAKAJ ?
  Na to vprašanje že skoraj 30 let ne dobim odgovora.
  V čem so prvorazredni državljani boljši od ostalih ?
  Čas bi že bil, da se tudi dejansko začne delati pošteno in na vseh ravneh – po USTAVI države Slovenije tako, kot nam v njej že od prvega dne samostojnosti piše, da smo pred zakonom vsi enaki.
  Dokaz: 14. člen
  (enakost pred zakonom)
  V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.
  Vsi so pred zakonom enaki.

  Bog nam pomagaj !

  • RATATA

   Niti dva na svetu si nista enaka, saj smo si prav vsi RAZLIČNI in zato tudi pred zakonom ne moremo nikakor biti enaki!
   Mora pa zakon biti za vse le eden in s tem torej enak za popolnoma vse.
   Problem je predvsem v tem, da se zakon uporablja le za nekatere, za druge pa ne…
   Kot naprimer za cigojnerje ne velja zakon, ki velja za bele domorodne Slovence, da moramo parcelo kupit in plačat občini komunalni prispevek, da nam ue izda GD in si na svoji zemlji lahko zgradimo hišo ter napeljemo štrom in vaserlajtngo… ne, njim občina za naš denar vse napelje…

   • Sv. Jurij

    Ko bo nepriviligiran človek zakon in pravo povsem ločil, bo končno doumel, da za svoje prav se moraš izboriti. S točno določeno izobrazbo oz izstrelil s povprečja raje, z orožjem med vojno ali rojen pod srečno zvezdo( v priviligirani družini).

 • Olga101

  Cenimo sebe in svoj težko zaslužen denar! Izogibajmo se Petrolu in drugi “srebrnimi”!
  Kdo krade, laže in izkorišča ljudi? Komunisti ups levicarji – po novem lubenice, znotraj krvavi, zunaj zeleni!

 • milanček

  han, komunistično prase, ti pa poštenjak, crkni!

 • mginko

  Tako deluje podmladek stare murgelske udbomafije. Drugorazredni narod pa še kar spi. Prav je, da vas ta rdeča mafija obrača do podna.

 • hribovc

  sd-ejevci so se, zgleda, v zeleno prefarbal zato, da nagrabljeni zelenci ne bodo tolk v oči bodl’…

 • montyamp

  Če je kdo pričakoval od gošarskega nasledstva pošteno delo , se je pač uštel .
  Z nacionalizacijo in nekaznovanimi povojnimi poboji , so partijski bastardi legalizirali banditizem , ki je bil še v SHS kazniv .

 • branči

  in kaj se mu lahko zgodi “my ass?” naslednje leto bo pogodba za 300,000 € in poln rezervoar tvojega avtomobila!

 • Inaz

  Boj se tako prijaznih in ljudskih, kot je Han.Prodaja videz poštenjaka a resnica je čisto drugačna.