fbpx

Gre za prikrito financiranje SD? Družinsko podjetje vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana bogato poslovalo z državnim Petrolom!

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. (Foto: STA)

POP TV je v ponedeljek popoldne presenetil s poročanjem o sumljivih in potencialno spornih poslih podjetja poslanca SD Matjaža Hana s Petrolom v tretjinski državni lasti. O vsem tem smo na spletnem portalu Nova24TV pisali že pred več tedni, vendar nam takrat podatkov o poslovanju na Petrolu niso želeli razkriti, na KPK nam spornosti niso potrdili. Zdaj pa preobrat. Po padcu “Berločnikove uprave” so se na POP TV, ki se ga je prijel vzdevek LMŠ TV, čudežno pojavili podatki o poslovanju družinskega Hanovega podjetja M&M International, predsednik KPK Boris Štefanec je izjavil, da obstaja možnost nasprotja interesov ali vsaj videza nasprotja interesov. V zakulisju se govori tudi o prikritem financiranju stranke SD preko Hanovega družinskega podjetja.

POP TV, ki se ga je zaradi povezav z Listo Marjana Šarca že oprijel vzdevek LMŠ TV. je v ponedeljek zvečer zbudil nemalo pozornosti s tem, ko je odprl temo o služenju družine poslanca Socialnih demokratov Matjaža Hana na račun državnih podjetij. V luči odhoda Petrolove uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika so “razkrili”, kako je podjetje M&M International v Hanovi lasti, ki ga sicer vodi žena Ljudmila Han, v lanskem letu s Petrolom v tretjinski državni lasti sklenilo za kar 275 tisoč evrov pogodb. Podjetje s sedežem v Radečah za družbo opravlja čiščenje, posel pa predstavlja skoraj polovico vseh prihodkov podjetja najbogatejšega poslanca državnega zbora, v lanskem letu so skupni prihodki namreč znašali 565.665,00 evrov. Pri tem je pomenljivo, da s Petrolovo mrežo črpalk upravlja Matjaž Šifkovič, tudi sam član SD.

Foto: posnetek zaslona

Hanovim žepe polnijo še številni drugi javni zavodi
O vsem tem smo na Nova24TV pisali že v začetku oktobra, razen podatkov o poslovanju med Petrolom in M&M, ki nam jih Petrol ni bil pripravljen razkriti. Kot smo še razkrili, aplikacija Erar razkrije, da Petrol ni edino z državo povezano podjetje, ki je sodelovalo s Hanovim podjetjem. M&M je svojo mrežo imel lepo razvito, saj so bili njegovi financerji tako ministrstva kot javni zavodi v občinah Radeče, Laško in Velenje. Med drugim so mu sredstva nakazali Kulturni turistični center Radeče (KTRC), Javni zavod Glasbena šola Radeče – Laško, Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško, Mladinski center Velenje – kultura in izobraževanje ter seveda njegova domača Občina Radeče. Njegove storitve pa so potrebovali še Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije, Služba vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve. Skupaj je Hanovo podjetje zaslužilo 205.438,14 evra, kar znaša celih 231 slovenskih bruto minimalnih plač.

Podjetje Matjaža Hana in njegovi zaslužki z državnimi podjetji in ustanovami. (vir ERAR)

Podjetje Matjaža Hana in njegovi zaslužki z državnimi podjetji in ustanovami. (Vir: Erar)

LMŠ TV se Hanu maščuje, ker je na TV Slovenija razkril, da je edini razlog za koalicijo nasprotovanje Janši
Da so se pri LMŠ TV tako hitro obrnili proti Socialnim demokratom pod vodstvom Dejana Židana, lahko pojasnimo s tem, da ta stranka, pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije, v zadnjem času velike napore vlaga v prepričevanje skrajne Levice, da nadaljuje s sodelovanjem v levi koaliciji, premierju Marjanu Šarcu pa bi bilo najverjetneje udobneje vladati kar s pomočjo Zmaga Jelinčiča in njegove Slovenske nacionalne stranke. Da pa so si za tarčo izbrali Hana, sploh ne preseneča, ta poslanec je namreč s svojim gostovanjem v oddaji Politično pri Tanji Gobec na TV Slovenija v začetku oktobra poskrbel za pravo sramoto vseh koalicijskih strank: “Mi bomo morali v tej državi nehat’, da bomo sestavili levo-sredinsko vlado samo zato, da ne bo Janša. Mi sestavljamo levo-sredinsko vlado zato, ker lahko delamo dobro za ljudi. In se mi zdi, da smo vsi preveč skoncentrirani samo na to, da ne bo prišel Janša na oblast.” Razkril je torej, da je bil edini razlog za nastanek te vladne koalicije izključevalen – da ne pride Janez Janša na oblast.

Hanovo podjetje po privatizaciji Pivovarne Laško izgubilo posel in padlo v izgubo
Kot smo prav tako že poročali na Nova24TV, je v preteklosti pomemben del prihodkov Hanovega podjetja predstavljala Pivovarna Laško, po poročanju spletnega portala Finance je imelo od leta 1992 sklenjeno dobaviteljsko pogodbo za etikete. Temu sodelovanju je naredil konec nizozemski prevzem Pivovarne Laško. Ko so Nizozemci prevzeli Pivovarno Laško, so najprej začeli z optimizacijo poslovanja. V sklop sprememb je spadala tudi centralizacija dobaviteljske verige, kar je pomenilo, da so se morali večji dobavitelji zato, da bi lahko dobili posel, prijaviti na mednarodne razpise. “Pri teh ni pomembna le cena, temveč tudi kakovost”, “zanesljivost dobav izdelkov ali storitev” in “tudi zagotovljeni obseg.” Hanovo podjetje iz neznanih razlogov ni bilo dovolj konkurenčno na mednarodnih razpisih, da bi dobilo posel, ki ga je imelo zadnjih 24 let. Neuradno naj bi podjetje M&M International na mednarodnem dobaviteljskem razpisu za dobavo etiket zamenjali Hrvati. Ob tem ne preseneča, da je Hanovo podjetje po izgubi donosnega posla zdrsnilo v izgubo, ob omenjenih prihodkih je ta v lanskem letu znašala kar 87.435 evrov.

Izguba M&M International je iz leta v leto večja. (Foto: posnetek zaslona)

Hana sicer to ne skrbi preveč, saj je ob udobni poslanski plači ob privatizaciji pivovarne dosegel 210 tisoč evrov dobička samo s prodajo delnic.

Foto: STA

Klientelizma se poslužuje tudi Hanova hčerka Špela
Da v celotni družini Hanovih vlada klientelizem, priča tudi zaposlitev Hanove hčerke Špele Han kot asistentke pri zloglasni levičarski evropski poslanki iz vrst SD, Tanji Fajon, ki se je še pred kratkim zgražala nad možnostjo, da se na takšnih mestih zaposluje sorodnike strankarskih funkcionarjev.

Tanja Fajon, Špela Han in Matjaž Han (Foto: Facebook/STA)

Rok Krajnc