fbpx

Kako so tajkuni preko dveh “hudičevih odvetnikov” pod Bratuškovo vlado ugrabili državo in si odpisali 225 milijonov dolgov!

Zoran Jankovič in Zlatko Sraka (Foto: STA)

Zoran Jankovič in Zlatko Sraka. (Foto: STA)

Komisija za nadzor javnih financ je razkrila srhljivo resnico glede odpisov dolgov številnih prezadolženih tajkunov, ki je posledica avtorstva zakonodaje, pod katero sta podpisana dva sporna pravnika, Nina Plavšak in Srečo Jadek. Vse to se je dopustilo pod vlado Alenke Bratušek in ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem. Odvetnik Jadek ima eno bolj donosnih odvetniških pisarn Jadek&Pensa, kjer največ denarja obrnejo ravno po zaslugi svetovanja v gospodarskih sporih. Več kot 7 milijonov evrov prihodkov pa so zaslužili samo po zaslugi podjemov z državo. Srečo Jadek je mimogrede tudi brat ustavne sodnice Dunje Jadek Pensa. Nina Plavšak pa je glavna avtorica stečajne zakonodaje, svetovalka tajkunov in je za denar sposobna spisati tudi dve diametralno nasprotni mnenji, hkrati pa je solastnica podjetja, ki bogato posluje z državo. V zgodbi izkoriščanja insolvenčne zakonodaje se pojavljajo osumljenci, povezani s tranzicijsko levico, od Zorana Jankovića, Zlatka Srake in Sergeja Racmana.

V drugi vladi Janeza Janša se je sprejela zakonodaja poenostavljene prisilne poravnave. V njej je bila zapisana varovalka, da mora dolžnik poplačati vsaj 50 odstotkov svojih terjatev, da je poenostavljena prisilna poravnana dosežena. V vladi Alenke Bratušek pa so pravila bistveno poenostavili in znesek terjatev znižali na vsega 20 odstotkov. Alenka Bratušek zraven takratnega pravosodnega ministra Senka Pličaniča nosita moralno in politično odgovornost glede na napake, ki so se zgodile v preteklih letih.  Glavna pisca zakona o poenostavljeni prisilni poravnavi pa sta odvetnika Nina Plavšak in Srečo Jadek. Oba pa veselo služita milijone evrov v sodelovanju z državnimi ustanovami in občinami. Srečo Jadek pa ima vplivne zveze na Vrhovnem sodišču, kjer je njegova sestra Dunja Jadek Pensa vrhovna sodnica.

V svoji razpravi je dr. Anže Logar predstavil klasičen primer kršitve zakonodaje s katero so se rešili nekateri vplivni krogi. “Tipičen primer: dolžnik ustvari fiktivno terjatev do bližnje osebe (prijatelj, znanec), ki s tem namenom odpre d.o.o., ustvari se umetna terjatev do dolžnika, ki presega 60% vseh terjatev upnikov. Dolžnik sproži postopek poenostavljene PP (praktično brezplačno!) Odkar v ZFPPIPP ni več varovalke, da mora dolžnik ponuditi vsaj 50% poplačilo, predlagajo dolžniki tudi nižja poplačila, na primer 20% poplačilo, pri tem pa je nemogoče preverjati ali so terjatve upnikov, ki glasujejo za prisilno poravnavo fiktivne oziroma gre v ozadju za povezane osebe,”je povedal dr. Anže Logar, predsednik komisije in poslanec Slovenske demokratske stranke.

Glavna krivca. Pravosodni minister Senko Pličanič in predsednica vlade Alenka Bratušek. (Foto: STA)

Glavna krivca. Pravosodni minister Senko Pličanič in predsednica vlade Alenka Bratušek. (Foto: STA)

Primer Zoran Jankovič in Zlatko Sraka sta primer klasične zlorabe in lukenj v prisilni poenostavljeni poravnavi
Dr. Logar je nato na enem primeru pojasnil, kaj so počeli posvečeni in kako so uporabili zakonodajo. “Nekateri so uporabili prav vse institute, ki jih omogoča ta zakon, najprej so se dolgov znebili s PPP, potem so se znebili dolgov preko PPP za svoja zasebna podjetja, potem pa so se znebili še svojih osebnih dolgov na podlagi osebnega stečaja. Zlatko Sraka, hišni gradbinec Zorana Jankovića, se je tako znebil dolga 106 milijonov evrov. Bi vi lahko prepričali banko, da vam za kredit 100.000 evrov dovoli dolg 56 evrov? Ne. Zlatku Sraki pa so primerjalno gledano odpustili ravno toliko,” je povedal dr. Logar. Ob tem je spomnil, da je državno pravobranilstvo v 92% primerov glasovalo proti PPP, kar pove, da je zakonodaja popolnoma neprimerna, a šele v letu 2018 se je zoper PPP prvič pritožilo. “Poenostavljena prisilna poravnava je tipičen primer lobističnega zakona, ki je skupaj s sistemsko korupcijo poskrbela za oškodovanje slovenskega gospodarstva v višini preko 225 milijonov evrov,” je povedal dr. Logar.

Zoran Janković in Zlatko Sraka sta oba izkoristila institut poenostavljene prisilne poravnave. (Foto: STA)

Pomanjkljivosti opozarjajo na FURSU, državnem pravobranilstvu in upniki
Na pomanjkljivost zakonodaje so opozarjali na FURSU, državnem pravobranilstvu in upniki, da je bila zakonodaja napisana v korist dolžnikov. V letu 2016 so se opazili že prvi primeri zlorabe prisilne poenostavljene poravnave. Samo ministrstvo za pravosodje je opazilo, da se že dogajajo zlorabe, a na to niso reagirali. Takratna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Tina Brecelj potrdila, da je z zakonodajo vse v najlepšem redu.

Pravnika Srečo Jadek in Nina Plavšak. (Foto: Tax-fin-lex, Dnevnik)

Glavna protoganista in pisca zakonodaje, Nina Plavšak in Srečo Jadek trdila, da zakonodaja deluje. Logar očita tvorcema, da sta jo pisala za elito.
Nina Plavšak je bila vabljena na sejo komisije, dne 12.9.2019. V svoji izjavi je trdila, kljub znanim kršitvam in zlorabam zakonodaje PPP ni potrebno spreminjat. “Predlog je, da se postopek PPP nadomesti s posebnimi pravili za majhne in mikro družbe v okviru redne prisilne poravnave. V zvezi s tem bi bilo treba natančno pregledati in analizirati učinke,« je povzel dr. Logar in dodal, da je Plavšakova želela opraviti še četrto analizo v zvezi s tem. ” 

Vrhovna sodnica Dunja Jadek, sestra odvetnika Srečkota Jadeka. (Foto: STA)

Vrhovna sodnica Dunja Jadek, sestra odvetnika Srečkota Jadeka. (Foto: STA)

Srečko Jadek pa se je izgovoril, da se naj organizira nova skupina strokovnjakov ter popravi napisano zakonodajo v primeru PPP.  ” Ustvari naj se skupina, v kateri ne bodo le pravniki, temveč tudi ekonomisti in makro ekonomisti in se začne razmislek o tem, kakšne bodo bodoče “insolvence “, se na očitne svoje napake izgovarja Jadek. Na njune besede se je odzval Logar ter zatrdil, da je bila zakonodaja bila napisana za izbrance in priviligirance. “Zakonodaja je bila torej pripravljena za nekoga, ki ima vzvod moči, je brutalna do upnikov, na račun dolžnikov, avtorja zakonodaje to brez težav priznata. Zato je treba ugotoviti odgovornost in ugotoviti, zakaj se je omogočilo sprejem te lobistične zakonodaje, ki ima vse prvine sistemske korupcije, in kjer so se posamezni bogati krogi razdolžili svojih dolgov,” se čudi Logar.

Luknje v zakonu za omogočanje legalne kraje
“Sedaj pa poslušamo veliko sprenevedanje o tem, kako je do tega prišlo in krivimo finančno in gospodarsko krizo. Tudi drugi so imeli krizo, ne le Slovenija, pa se ni dogajalo nekaj takšnega kot tu, kjer je namerno zapisana takšna luknja v zakonu, ki omogoča drugo fazo kraje,” je dejal predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša in dodal, da tu ne gre le za sistemsko korupcijo, temveč  za funkcioniranje klasične hudodelske družbe, ki lahko deluje samo, če ima svoje pozicije v vseh vejah oblasti.  “Imena, ki nastopajo ne presenečajo, ker se svaljkajo  s podobnimi zadolžitvami skozi celo slovensko zgrešeno tranzicijo,” je komentiral Janša in dodal, da je sistem povsem utečen.

Nagrada za funkcijo direktorja NPU je mižanje oči v pranju iranske milijarde
Opozoril je tudi, da čeprav pravobranilstvo opozarja na zlorabe, se nanje ne pritoži, višje sodišče na pritožbe upnikov navede, da je zadeva kompleksna, pristojno ministrstvo naredi analizo, FURS pa diskretno opozarja. “To je prav groteskno,” je dejal Janša in nadaljeval: “Imena so znana, povezave so znane, nekaterim je pač treba natakniti lisice, a NPU, ki je bil ustanovljen zaradi takšnih zadev, se ne bo zganil, za direktorja NPU je bila namreč postavljena oseba, ki je spustila skozi pranje milijarde evrov za Iran v NLB in je bila s funkcijo nagrajena.Da ne govorimo o SDT, ki je tudi ustanovljeno za takšne primere, pa se nič ne dogaja. Iluzorno je pričakovati, da se bo zganilo sodstvo. Poskrbljeno je namreč za vse,” je situacijo komentiral Janša in dodal, da je prvorazrednim dovoljeno vse. “Ko bodo ti ljudje, ki so bili omenjeni, v nekih zelo omejenih sobanah, pa bo v Sloveniji drugače,” je zaključil predsednik SDS.

Alenka Bratušek in Zoran Janković, ko sta bila oba še člana Pozitivne Slovenije (Foto: STA)

Nina Plavšak in Srečo Jadek pa odlično služita milijone evrov v sodelovanju z državnimi organi, zavodi in občinami.
Nina Plavšak je polovična lastnica podjetja ABC NEPREMIČNINE, d.o.o. V preglednici Erar lahko vidimo 1.716.184,97 evrov. Posli pa so ji narasli v obdobju 2015-2018 z Družbo za upravljanje slabih terjatev (DUTB). Z omenjeno državno družbo je njeno podjetje zaslužilo  1.182.346,87 evrov. Veliko več pa je v preteklosti zaslužil še Srečo Jadek s svojo odvetniško pisarno Jadek & Pensa.  Z državo je opravil posle v vrednosti 7.476.826,02  evrov. Največ je zaslužil s Sklad Republike Slovenije za nasledstvo. Z njimi je zaslužil 3.486.522,99 evrov. Vse te zanimive številke pa dajejo vedeti, zakaj sta oba pisca zakonodaje o Poenostavljeni prisilni poravnavi delala v interesu prvorazredne državne elite.

Zaslužek odvetniške pisarne Jadek & Pensa. Zaslužili že več kot sedem milijonov evrov. (Foto: Erar))

Zaslužek odvetniške pisarne Jadek & Pensa. Zaslužili že več kot sedem milijonov evrov. (Foto: Erar)

 

Nina Plavšak odlično služi z DUTB. Dosedaj nekaj nad milijonom zasluženega davkoplačevalskega denarja. (Foto: Erar)

Nina Plavšak odlično služi z DUTB. Dosedaj nekaj nad milijonom zasluženega davkoplačevalskega denarja. (Foto: Erar)

Luka Perš