Kako sta dopisnik Dela Peter Žerjavič in navijač Tanje Fajon Sead Numanović napletla namišljeno zgodbo “non-paper” – zadnji, ki je pripravil škandalozno poročilo za Balkan pa je bil kar Kučan!

Bosanski novinar Sead Numanović in dopisnik Dela iz Bruslja Peter Žerjavič (Foto: STA/Yout Tube)

“Predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela sem nazadnje srečal lani. Težko bi mu tako februarja ali marca letos karkoli fizično predal, kot piše obskurni splet, ki ga navajate. Slovenija sicer resno išče rešitve za razvoj regije in EU perspektivo držav Zahodnega Balkana, s takimi zapisi pa se ravno ta cilj skuša onemogočiti,” je v ponedeljek poudaril premier Janez Janša potem, ko je dopisnik časopisne hiše Delo iz Bruslja Peter Žerjavič na Twitterju objavil zapis, kako naj bi se v bruseljskih krogih že nekaj šušljalo o obstoju tako imenovanega non-paperja o Balkanu, ki naj bi ga pripravil premier Janša in naj bi temeljil na etničnem razumevanju meja. “Ali njegova vsebina ustreza temu članku, ni gotovo,” je pripisal. Zanimivo pa je, da se je pod članek, katerega povezavo je objavil Žerjavič podpisal Sead Numanović, ki je sicer povsem “naključno” v Dnevnem Avazu lepo piše o nikomer drugem, kot o predsednici stranke SD Tanji Fajon! Nazadnje je “mirni odhod Srbov iz BiH” predlagal zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan, ko ga je Borut Pahor, takrat v vlogi premierja (2010), imenoval za posebnega odposlanca, potem pa je Kučan pripravil škandalozno poročilo, ki je obležalo nekje v stavbi EU-ja sredi Bruslja.

Avtor članka Sead Numanović je bil do septembra 2020 izvršni direktor KM Sarajevo, podjetja vpletenega v veliko BiH afero “respiratorji”. Dolgoletni novinar in urednik Dnevnega Avaza Numanović je bil pred zaposlitvijo v KM Sarajevo dlje časa tudi direktor podjetja “Avaz-roto press”. V Bosni pa je po navedbah novinarja in urednika Planet TV Mirka Mayerja sicer znan kot piarovec in tesen zaupnik nekdanjega ministra za varnost, zdaj medijskega magnata, Fahrudina Radončića. To podpirajo tudi navedbe portala Slobodna Bosna. Prebrati je namreč mogoče, da je bil dolgoletni in tesni sodelavec lastnika Avaza Radončića, kratek čas pa je bil tudi član redakcije Al Jazeera Balkans. Tedaj se je celo govorilo, da naj bi odšel na Al Jazeero, da preveri delovanje konkurence, nato se je namreč vrnil nazaj na Avaz.

Pred evropskimi volitvami je Fajonovi spisal hvalospev
Tik pred volitvami v Evropski parlament, leta 2014, je Numanović za Dnevni Avaz spisal hvalospev Fajonovi. Napisal je namreč, kako naj bi bila njena izvolitev za evropsko poslanko dobra tako za Slovenijo, kot tudi za Bosno in Hercegovino. V podporo tega je med drugim navedel njeno izjavo, ko je zatrdila, da je sama, tako kot tudi njena socialistična politična grupacija, intenzivno angažirana v promocijo držav Zahodnega Balkana in njene prihodnosti. Numanović je takrat strašil, da če bo v Evropski parlament izvoljenih preveč nacionalistov in “radikalcev”, bo to slabo za nadaljnjo širjenje Evropske unije.

V tokratnem članku na portalu Politicki.ba, katerega glavni urednik je od septembra lani postal Numanović, je bilo spisano, da je predsednik slovenske vlade Evropski svet obvestil, da bo ena izmed prioritet predsedovanja Evropski uniji, ki ga bo Slovenija prevzela 1. julija letos, preoblikovanje meja na območju nekdanje Jugoslavije. Za omenjeni portal naj bi to potrdilo več virov v Ljubljani in Bruslju. Začetek naj bi bila vrnitev k načrtu Vučić-Thaci o preoblikovanju meje med Srbijo in Kosovom. Predvidena naj bi bila možnost, da bi deli Črne gore in Severne Makedonije z albansko manjšino pripadli Albaniji, možnost odcepitve republike Srbske od Bosne in Hercegovine ter priključitev zahodne Hercegovine Hrvaški.

Tako kot je v navadi, ko gre za izvožene zgodbe v tujino, se je tudi tokrat “zaskrbljeno” odzvala Fajonova. “Tudi mene so te dni zasuli klici in številna zaskrbljena sporočila iz BiH, ki opozarjajo, da skuša premier Janša s predlogom o mirnem razpadu BiH dokončati načrt Milošević-Tudžman o oblikovanju velike Srbije in Hrvaške. Tako neodgovorno ravnanje lahko povzroči novo vojno na Balkanu!,” je namreč zapisala. Ob tem pa je vendarle potrebno poudariti, da je nazadnje “mirni odhod Srbov iz BiH” predlagal zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan, ko ga je Borut Pahor, takrat v vlogi premierja (2010), imenoval za posebnega odposlanca, potem pa je Kučan pripravil škandalozno poročilo, ki je obležalo nekje v stavbi EU-ja sredi Bruslja, je izpostavil Bojan Požar.

Posebni odposlanec Milan Kučan. (Foto: STA)

Kučan se je po poročanju Siola leta 2010 srečal s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom. Šlo je za srečanje za zaprtimi vrati, kjer je Dodik Kučanu pojasnil stališča bosanskih Srbov glede ključnih vprašanj v BIH. Iz takratnega sporočila za javnost je bilo mogoče razbrati, da bodo Dodikova stališča, ki so bila podana Kučanu, predstavljena slovenski vladi, v času bližajočega vrha EU. Kučan je tedaj izpostavil, da je njegov namen ugotoviti, če so po parlamentarnih volitvah v BIH možne ustavne spremembe. Sicer pa je Dodik potem, ko je bil Kučan imenovan za odposlanca zatrdil, da težko verjame, da bi Kučan pripomogel k rešitvi za BIH.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1381546181956878340?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1381546181956878340%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnova24tv.si%2Fsvet%2Fmedijski-pritiski-pod-taktirko-nase-leve-opozicije-se-nadaljujejo-in-se-bodo-ocitno-do-predsedovanja-svetu-eu-le-se-stopnjevali%2F

Po besedah Žerjaviča naj bi šlo pač za dan bruseljske zmede?!
Dopisnik časopisne hiše Delo iz Bruslja Žerjavič, ki je zgodbo lansiral v slovensko javnost, je kmalu za tem naprej zapisal, da so v tiskovni službi predsednika evropskega sveta Charlesa Michela potrdili, da so prejeli non-paper slovenskega premiera Janeza Janše o Zahodnem Balkanu. Nato pa je čudežno kmalu za tem še zapisal naslednje: “Očitno spet dan bruseljske zmede. Zdaj v Evropskem svetu pravijo, da ne morejo potrditi, da so prejeli non-paper …” Premier Janša se je na debuloze Žerjava odzval in zapisal: “Povsem očitno ste eden bistvenih sestavnih delov te zmede. Vse, samo da bi škodili Sloveniji. In EU. Dno od dna.”

Kot lahko vidimo, je jasno na belem, da je Žerjavič poskrbel za lansiranje resnično bizarne zgodbe, ki je vnaprej sploh ni preveril. Govoriti sedaj, da je zmedo povzročil Bruselj je seveda žalostno, včasih se je resnično potrebno pogledati v ogledalo in se posuti s pepelom! Žalostno pa je, da se za namene obračunavanja z vlado, ki levici ni po volji, gre tako daleč, da se blati lastno državo! Se bo Žerjavič sedaj opravičil. To je minimalno, kar bi se pričakovalo od njega! Konec koncev s tem ni poskrbel le za blatenje Janše, ampak države!

Vse odkar se je napor opozicijskega četverčka KUL na čelu s Karlom Erjavcem izjalovil smo seveda povsem “naključno” priča takšnim in drugačnim zgodbam, katerim skupni imenovalec je na vsak način oblatiti slovenskega predsednika vlade Janeza Janše. Vse skupaj postaja že naravnost bizarno, saj je vsakdo, ki ne naseda zgolj na lepe besede opozicije že zdavnaj ugotovil, da pisci tovrstnih člankov nimajo nikakršnega pojma kaj se dogaja v Sloveniji in da le pišejo po nareku slovenske levice in točno določenih virov, ki so tej podrejeni. Pri svojem pisanju tako nikdar ne vključijo obeh pogledov, saj je Levici v interesu za vsako ceno oblatiti premierja, ki za razliko od njih uživa ugled na evropskem parketu. Očitno preprosto ne razumejo, da se ugleda ne pridobi s smejčkanjem in objavljanjem slikic na družabnih omrežjih, ampak z vlečenjem državniških potez, ki vključujejo prekaljenost v diplomaciji.

Sara Kovač