Kako sta Marjan Šarec in Alenka Bratušek pripomogla k še večjemu poseganju v državno gospodarstvo!

Foto: STA

V državnem zboru je potekala 12. nujna seja komisije za nadzor javnih financ. Najpomembnejša točka je bilo kadrovanje v državnih podjetjih. Najbolj je slovensko javnost razburjala nenadna menjava uspešne Petrolove uprave. “Dejanja predsednika vlade Marjana Šarca in ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek kažejo, da se vračamo nazaj v čase, ko je politika neposredno posegala v imenovanja kadrov v državnih podjetjih,” je najnovejše kadrovanje vlade Marjana Šarca ocenil predsednik komisije in poslanec Slovenske demokratske stranke dr. Anže Logar.

Komisija za nadzor javnih financ se je zbrala na 12. nujni seji. Obravnavana točka na komisiji je bila “Upravljanje z državnimi podjetji in politično kadrovanje”. Slovenska vlada Marjana Šarca je v zadnjih mesecih poskrbela za pravi kadrovski vihar v energetskih podjetjih, Telekomu Slovenije in nazadnje s sporno menjavo uspešne Petrolove uprave. Predsednik komisije, poslanec SDS dr. Anže Logar, je dejal, da je običajno, da težo odgovornosti pri upravljanju z družbami nosijo nadzorni sveti in uprave, vendar to ne velja za Slovenijo: “Spomnimo se samo primera bančne luknje in mi povejte, koliko uprav in nadzornih svetov nosi odgovornost za svoje zgrešene politične odločitve?”

Izpostavil je, da nagla menjava uprave, kot se je zgodila v primeru Petrola, zbuja sume ter da se velja vprašati, zakaj zanjo ni nihče vedel, razen določenih izjem. Logar je odločno zavrnil trditve nekaterih koalicijskih poslancev, da razprave na sejah delovnih teles škodijo določenim projektom in podjetjem: “Vprašajmo se o vzrokih in posledicah. Če ne bi prišlo do menjave v Petrolu, te razprave danes ne bi imeli. Če bi se projekti izvajali transparentno, se ne bi sestajali. Če pa si koalicijski poslanci sami želijo natikati nagobčnike, zato da ne bi razpravljali o temah, ki delijo javnost, pa je to problem koalicije.”

Šarca dobili s prsti v marmeladi
Toda v času vladanja Marjana Šarca smo prišli še stopnjo višje. Predsednik vlade preko Twitterja javlja, v katerih medijih je treba oglaševati, o katerih bankah je treba ponovno premisliti, kljub dokončno izpeljanim postopkom, in celo o tem, da LMŠ nima nič z menjavo uprave Petrola, čeprav se takrat, ko se je zapis pojavil na Twitterju, seja še ni zaključila,” je dodal Logar, ki je prepričan, da je politika začela aktivno pridobivati vlogo v državnih podjetjih, ki jo je že nekoč imela. “Ko je bil generalni sekretar LMŠ ujet s prsti v marmeladi, je Šarec na novinarski konferenci rekel, da je to verjetno priložnost za razmislek o načinu imenovanja kadrov v državnih podjetjih,” je nadaljeval Logar, ki meni, da je premier Šarec na ta način prikimal še večjim goljufijam in nekdanjemu poseganju politike v državne firme, namesto da bi se posul s pepelom.

Alenka Bratušek povozila vse standarde kadrovanja
Spomnil je na izvolitev vlade Alenke Bratušek s svojo zahtevo, da se morajo vsi nadzorniki državnih podjetij takoj zamenjati. Predsednik komisije je spomnil tudi na septembrsko razkritje kadrovanja v energetskih firmah. “Takrat je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek popolnoma povozila vse načine kadrovanja v energetskih podjetjih, ki so bili po težkih mukah vzpostavljeni v preteklosti,” je dodal dr. Logar, ki ministrici Bratuškovi še očita, da je stopila nazaj v čase, ko je politika neposredno posegala v ta kadrovanja.

Nada Drobne Popovič za zaprtimi vrati povedala svojo resnico o zamenjavi Petrolove uprave
Poslanci so na seji od nove predsednice uprave Petrola in njegove nekdanje prve nadzornice Nade Drobne Popovič zahtevali podrobnejša pojasnila o razlogih za odhod uprave. Ta je ponovila, da je bil razlog za sporazumno prenehanje mandata razhajanje med nadzornim svetom in upravo glede izvajanja strategije družbe, podrobnosti pa zaradi določb sporazuma med nadzornim svetom in upravo ni mogla pojasniti. Ob tem je poudarila, da nadzorni svet zagovarja razkritje podrobnosti, zato je tudi ponovno pozval nekdanjo upravo, da naj se sporazum v tem delu prekine. Čeprav podrobnejša vsebina sporazuma predstavlja skrivnost, pa se je Drobne Popovičeva strinjala, da lahko podrobnosti članom komisije pojasni v primeru zaprtja seje za javnost, zaradi česar je predsednik komisije dr. Anže Logar to tudi storil. Na vprašanje novinarjev, ali so predstavljeni argumenti nadzornikov Petrola dovolj trdni za upravičeno razrešitev, pa je dr. Logar po seji odgovoril, da bo argumente presojala skupščina Petrola. “Na podlagi tega bo lahko nato tudi politika ocenila prepričljivost razlogov,” je dodal.

Petrol je zadnja sporna kadrovska poteza Šarčeve vlade. (Foto: STA)

Petrol je zadnja sporna kadrovska poteza Šarčeve vlade. (Foto: STA)

Komisija sprejela štiri sklepe
Člani komisije so na seji potrdili vse štiri predlagane sklepe. Vladi bodo tako priporočili, naj prepreči vpliv kakršnihkoli političnih interesov na kadrovanje in odločanje pri upravljanju državnega premoženja. Vladi in SDH bodo priporočili tudi, naj zagotovita čim hitrejše nadaljevanje privatizacijskih postopkov na način, da se za gospodarske družbe najde odgovorne lastnike. Vladi in SDH prav tako priporočajo, naj se na področju upravljanja z državnim premoženjem držita načel korporativnega upravljanja s priporočili Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj. Komisiji za preprečevanje korupcije pa bodo priporočili, da naj preišče morebitna korupcijska tveganja v postopkih razrešitev ali imenovanj oseb v organe vodenja ali nadzora družb v državni lasti.

Luka Perš

 • Ježek Teka Teka

  “S*ukati ga treba. Popolnoma ga je treba s*ukati,” … gospodarstvo … narodno identiteto … vse Slovence …

  • Rožle

   hehe .. 10+

 • branči

  ko razmerje plač v javnem sektorju napram ostalih doseže povečanje 5:1, potem veš, kdo so volivci, ki zagotavljajo prevlado rdeće golazi!

  • Vera

   V “državnem sektorju ” !

 • Rožle

  Komunisti so v vsej svoji zgodovini preživeli izključno samo z lopovščino
  in nikoli niso prav nič svojega ustvarili …
  Žal lahko samo nemo gledamo kako nam lewak še naprej sistematično ruši državo Slovenijo ..

  • Andrej

   Eno pa komunisti odlično ustvarjajo. ZGUBO. To jim pa laufa. Ampak, vedno na tuj račun.

 • Stajerka

  ….dogaja…..tudi drugod…….

  VIDEO: Županjo prekrili z rdečo barvo, ji odstrigli lase in jo prisili, da na kolenih …

  Nasprotniki vlade so podtaknili požar v mestni hiši, županjo pa so polili z rdečo barvo, ji odstrigli lase ter jo boso preganjali po ulicah.
  https://novice.svet24.si/clanek/novice/svet/5dc54d2aacc1b/foto-in-video-zupanjo-prekrili-z-rdeco-barvo-ji-postrigli-lase-in-jo-prisili-da-na-kolenih

  • Rožle

   Že ena Bolivija nas šiša 100 na uro ..

 • Ryuk

  Premalo smo še sprivatizirali. Prodati bo treba najmanj še Petrol in Telekom.

  • macon

   Za delnico Telekoma so zdi se mi leta 2015 tujci ponudili 130 EUR. Danes je vredna 53.

   Bojda DUTB že načrtuje novo Adrio. Vse iz Financ.

   • Rožle

    In če počakamo še 3 leta, bo vrednost delnice že ..
    .. minus -4,75‬ €

 • Rožle

  Rubec ..
  a so tisti na raftingu že vsi brez kape na glavi .. ?

 • Andrej

  Šivilja in tišler. A je že kje kdo videl kak njun izdelek? Izdelek, za katerega sta menda usposobljena. Če ne, kako, da jima pametni Slovenci kar državo zaupamo? Res smo čudni. Če je treba doma pipo popravit se obrnemo na monterja, pa še zraven stojimo, da vidimo, če gre v redu. Za vodenje države pa kar na slepo zaupamo. Še huje. Vemo, da imata podporo CK ZKS, pa še kar zaupamo. Brezupno.

  • traktor

   Baje da delata na enem pomembnem skupnem projektu. V igri so evropska sredstva in magisterij Serpentinška. Imenuje se lesena kikla.

 • Rožle
 • Garbage man

  To si ne morš izmislit: srbska kurba in šiptarski bastard v Sloveniji delata darmar

 • Imperial Commando

  Vidt ne morem te Alenke radikalno zabite. Sploh sedaj, ko so ji volilci stisnil šamar, ona pa še kar rovari. Pejt v rit Serpentinšek s tvojo parodijo od vlade.

 • Vera

  Upam,da se še kdo spomni,da je za časa juge bilo tudi politično kadrovanje,toda s to razliko,da so pošteni delavci lahko ostali tudi na vodilnih funkcijah.Takega terorja in čiščenja,kot ga dela ta nič vredna vlada pa vseeno ni bilo , Bili smo pod nadzorom,to je pa tudi vse ,saj se,če smo delali pošteno, ni bilo treba bati za svoje delovno mesto .

 • mginko

  ” Čeprav so slovenski politiki naredili vse … ” – ha, politiki, toso kučanovi izbrani politični pogrebci, za izvajanje udbomafijskih poslov po 75 letni praksi do danes, ob zblefiranem narodu po partjskih metodah.
  V Slovenskih novicah :”Hrvatica brutalno o slovenskih politikih, tako jih ni smešil še nihče”

 • Olga101

  Nam pa ostane: volitve in bojkot levičarskih – udbomafijskih firm, če želimo sebi in svojim otrokom dobro! Spoštujemo sebe in svoj debar!

 • Mariza Petrovcic

  Včeraj je bilo na TVS reportaža o Genovi, ko je bila so bili na oblasti levi je Genova stagnirala, mladi so odhajali drugam, po nesreči mosta Morandi je prišla na oblast desna stranka, Genova pospešeno napreduje gospodarsko, v turizmu, celo za starejšo populacijo imajo vizijo

 • Black_hawk

  slovenija drvi nazaj v socializem, čase ko je bilo vsega dovolj in za vse poskrbljeno. Če verjameš.