Kako v vodstvu RTV komentirajo (ne)poročanje o predlogu zakona o stanovanjski jamstveni shemi?

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc (foto: STA)

Zaradi načina (ne)poročanja o predlogu zakona poslanske skupine SDS o stanovanjski jamstveni shemi je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec na vodstvo RTV Slovenija in na programski svet RTV Slovenija naslovil protest in obenem tako od vodstva kot tudi programskega sveta zahteval ustrezna pojasnila. 

Vodja poslank in poslancev je uvodoma zapisal, da so v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke že večkrat izpostavili, da RTV Slovenija v dnevno-informativnih oddajah pogosto krši 4. člen zakona o RTVS o objektivni obveščenosti javnosti in nepristranskosti. Čeprav priznavajo uredniško politiko vsakega medija, pa menijo, da bi moral javni zavod RTV SLO skladno z zakonodajo zagotavljati celovite informacije o pomembnih družbenopolitičnih vprašanjih.

Kot poudarja Krivec, je eno teh družbeno pomembnih vprašanj, s katerim se je v preteklih dneh ukvarjala večina nacionalnih medijev, vprašanje formalne zaostritve pogojev za potrebe kreditiranja s strani Banke Slovenije. Radio televizija Slovenija je o tem družbeno pomembnem vprašanju, ki prizadeva 300 tisoč Slovenk in Slovencev, poročala v več informativnih oddajah (npr. v oddaji Dnevnik 28. 10., 29. 10., 30. 10., 1. 11., 5. 11., 6. 11.) ter ob tem tudi vestno beležila odzive izvršilne veje oblasti, predvsem predsednika vlade Marjana Šarca (v oddaji Dnevnik 28. 10., 5. 11., 6. 11.), različnih organizacij (Združenje bank Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije, Ekonomska fakulteta Ljubljana), družb (podjetje ABC Nepremičnine), bank (predstavnik Hranilnice Lon) itd. Krivec poudarja, da so v poslanski skupini SDS spremljali omenjene odzive ter nato kot edina poslanska skupina v zakonodajno proceduro predlagali učinkovit ukrep, ki problem razrešuje.

Foto: STA

Poslanska skupina SDS je namreč 6. novembra v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi, ki posameznikom, ki sicer niso upravičeni do stanovanjskega kredita, z jamstvom države omogoča dolgoročno ureditev stanovanjskega vprašanja. Na novinarski konferenci sta poslanca SDS Zvone Černač in Žan Mahnič jasno povedala, da so državljanke in državljani pri dostopu do stanovanj oziroma pri reševanju stanovanjskega vprašanja pod politiko aktualne vlade prepuščeni sami sebi, čeprav 78. člen ustave jasno določa, da država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje. Ker formalna zaostritev s strani Banke Slovenije v kombinaciji s popolno neaktivnostjo vlade dejansko otežuje reševanje stanovanjskih vprašanj številnim, predvsem pa ga bistveno otežuje dvema kategorijama, in to so mladi in družine z otroki, je ukrep, kot so ga predlagali v SDS, nujen.

Ekipa RTV vendarle spremljala konferenco
Čeprav so poslanke in poslanci iz največje opozicijske stranke, ki ji je glas na zadnjih državnozborskih volitvah namenilo daleč največ oziroma 222.042 volivcev, vložili predlog omenjenega zakona, ki bi pomembno vplival na položaj številnih državljank in državljanov (kar utemeljuje dejstvo, da je poročanje o tej temi nacionalnega pomena), in čeprav je novinarsko konferenco ta dan spremljala ekipa RTV, pa se je nekdo na RTV Slovenija odločil, da bo javni zavod v dnevno-informativnih oddajah to dejstvo zamolčal oziroma o tem poročal skrajno okrnjeno.

Foto: Demokracija

RTV eklatantno kršil svoje poslanstvo in zakon
Kot poudarja vodja poslanske skupine SDS, smo v oddaji Dnevnik 6. novembra tako spremljali prispevek na koncu podpisanih dveh novinarjev (Marko Štor in Andreja Gregorič) o zaostrovanju pogojev kreditiranja, v omenjenem prispevku pa niti z besedo ni bila omenjena vsebina novinarske konference poslanske skupine SDS, v oddaji Odmevi, ki je bila 6. novembra, pa je bil predlog poslanske skupine SDS omenjen s kratko vestjo, torej niti ne s prispevkom novinarja. Glede na vse navedeno vodja poslanske skupine SDS Krivec zahteva natančna pojasnila, zakaj je RTV, ki je javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, ki opravlja javno službo, na tak način eklatantno kršil svoje poslanstvo in zakon.

“Pričakujemo tudi natančna in celovita pojasnila, ki so vodila do uredniške odločitve, da se v osrednjih informativnih oddajah RTV Slovenija poročanje o predlaganem ukrepu s strani poslanske skupine SDS skoraj v celoti izpusti oziroma obravnava zgolj s kratko vestjo v večerni oddaji Odmevi, 6. novembra. Prav tako pričakujemo poimenski podatek o tem, kdo v vodstveni strukturi dnevno-informativnega programa oziroma RTV Slovenija je sprejel končno odločitev o tem, da se prispevka z novinarske konference, ki jo je organizirala poslanska skupina SDS, ne objavi,” je zapisal Krivec. Izpostavil je tudi zahtevo, da se obravnava konkretnega primera uvrsti na prihodnjo sejo programskega sveta RTV Slovenija, kjer pričakujejo natančna ter konkretna pojasnila ter uveljavljanje odgovornosti odgovornih oseb.

Krivec je v dopisu še navedel, da bodo v poslanski skupini SDS v primeru neodziva RTV na podlagi doslej pridobljenih informacij o postopku sprejemanja te škandalozne odločitve sprožili razpravo o odgovornosti vodstva RTV Slovenija na seji Državnega zbora RS.

Hana Murn

 • PLavi-mil

  Od HANZI greznice itak ne moreš pričakovati objektivno poročanje, Kadunc je samo lutka v primežu globoke države.

 • Jan Kovalski

  Pravilno! Potrebno je vršiti pritisk na javno hišo.

  • VERZIFIKATOR

   Ja, na hišo celo, staro kripo,
   a ne bo dovolj le kolektivno,
   treba bo dodatno, selektivno,
   sleherno v njej ukrotiti cipo.

 • rubec

  Tudi jaz bi imel eno vprašanje za RTV. Zakaj ste šele pred kratkim predstavili Zvezdano Mlakar, ki v svoji oddaji temperamentno,strastno, iskreno razbija predsodke in podira tabuje. Brez sodb in sprenevedanj, razmišljujoče in poglobljeno, neposredno in brez patetike. Šele s to oddajo sem dobil potrditev lastnih razmišljanj, da kljub težavam, ki jih imam v zakonu z domačo svinjo, na koncu le zmaga ljubezen.

  • Unikatna

   haha…

 • Observer

  Kako v vodstvu RTV in Novi24TV komentirajo (ne)poročanje o Agendi21 (ki vključuje stanovansko problematiko)

  Can’t Buy A Home? – That’s The Idea And This Is Why
  https://youtu.be/VtRVgt7IeXY?t=755

  Kar se tiče gospoda v videu, če vam gredo v nos nekatere njegove druge stvari, vam dam ameriški nasvet, pojejte meso in vrzite kosti stran. Kar se pa stanovanjske problematike tiče pa zadane v center.

 • Olga101

  Hanzi predvaja samo tisto, kar jim odobri CK v Murglah!

 • Andrej

  A tudi to postaja LMŠ TV SLO? CKZK SLO je pa že do sedaj. Samo, zakaj moram jaz, ki nisem v ZKS, to plačevat?

 • RATATA

  60 LET STAVBE??? WTF??

  SKUPŠČINA VSEGA ZLEGA!!!

  Parlament je tole:
  https://www.portalplus.si/2955/sto-let-drzave-shs?desktop=1

 • macon

  Bolivarska RTV SLO vendar rada prezre skrajne desničarje SDS in njihove predloga pripiše kar napredni levici, če se le da in ni preveč očitno.

 • šmentanamuha

  Verjetno se Kučan ni strinjal z objavo. Morda bi bilo boljše, če bi protestno noto naslovili kar nanj, saj se ve, kdo je šef RTV.

 • saturnsky23 saturnsky23

  Kot že večkrat rečeno. RTV, vsaj za Slovenijo velja, ne more uživat funkcije državnega pomena, iz razloga da je vzdrževana na takoj povojnih temeljih, na katerih paradirajo novinarji povojnih zločincev, njihovi sinovi, sorodniki. To je potrebno čimprej seznanit EU, javit mestu in svetu, da smo država, ki je razdeljena na “pol- pol in da po logiki narave je to komunistična televizija in služi njihovim namenom. Tu se moramo zedinit, ne pa jamrat kako da jo vsi plačujemo. Dokazov imamo menda več kot dovolj.

 • Antonius

  Škoda, nekoč, 70 let nazaj, je na prostoru kjer danes laže RtvS, domoval ljubljanski ZOO.
  Nikomur nevarne divje živali so dve leti kasneje odrinili na ljubljansko obrobje in jih v središču Ljubljane zamenjali z nevarnimi prevaranti in alkoholiziranimi lažnivci.
  Kolodvorsko ulico, kjer stoji RTvS, Ljubljančani že desetletja poznamo kot Rugljevo nabrežje.

 • xtc

  Zadevo samo snet z obveznih naročnin in proračunsa in na prosti trg z njio.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!