fbpx

Kako v vodstvu RTV komentirajo (ne)poročanje o predlogu zakona o stanovanjski jamstveni shemi?

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc (foto: STA)

Zaradi načina (ne)poročanja o predlogu zakona poslanske skupine SDS o stanovanjski jamstveni shemi je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec na vodstvo RTV Slovenija in na programski svet RTV Slovenija naslovil protest in obenem tako od vodstva kot tudi programskega sveta zahteval ustrezna pojasnila. 

Vodja poslank in poslancev je uvodoma zapisal, da so v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke že večkrat izpostavili, da RTV Slovenija v dnevno-informativnih oddajah pogosto krši 4. člen zakona o RTVS o objektivni obveščenosti javnosti in nepristranskosti. Čeprav priznavajo uredniško politiko vsakega medija, pa menijo, da bi moral javni zavod RTV SLO skladno z zakonodajo zagotavljati celovite informacije o pomembnih družbenopolitičnih vprašanjih.

Kot poudarja Krivec, je eno teh družbeno pomembnih vprašanj, s katerim se je v preteklih dneh ukvarjala večina nacionalnih medijev, vprašanje formalne zaostritve pogojev za potrebe kreditiranja s strani Banke Slovenije. Radio televizija Slovenija je o tem družbeno pomembnem vprašanju, ki prizadeva 300 tisoč Slovenk in Slovencev, poročala v več informativnih oddajah (npr. v oddaji Dnevnik 28. 10., 29. 10., 30. 10., 1. 11., 5. 11., 6. 11.) ter ob tem tudi vestno beležila odzive izvršilne veje oblasti, predvsem predsednika vlade Marjana Šarca (v oddaji Dnevnik 28. 10., 5. 11., 6. 11.), različnih organizacij (Združenje bank Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije, Ekonomska fakulteta Ljubljana), družb (podjetje ABC Nepremičnine), bank (predstavnik Hranilnice Lon) itd. Krivec poudarja, da so v poslanski skupini SDS spremljali omenjene odzive ter nato kot edina poslanska skupina v zakonodajno proceduro predlagali učinkovit ukrep, ki problem razrešuje.

Foto: STA

Poslanska skupina SDS je namreč 6. novembra v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi, ki posameznikom, ki sicer niso upravičeni do stanovanjskega kredita, z jamstvom države omogoča dolgoročno ureditev stanovanjskega vprašanja. Na novinarski konferenci sta poslanca SDS Zvone Černač in Žan Mahnič jasno povedala, da so državljanke in državljani pri dostopu do stanovanj oziroma pri reševanju stanovanjskega vprašanja pod politiko aktualne vlade prepuščeni sami sebi, čeprav 78. člen ustave jasno določa, da država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje. Ker formalna zaostritev s strani Banke Slovenije v kombinaciji s popolno neaktivnostjo vlade dejansko otežuje reševanje stanovanjskih vprašanj številnim, predvsem pa ga bistveno otežuje dvema kategorijama, in to so mladi in družine z otroki, je ukrep, kot so ga predlagali v SDS, nujen.

Ekipa RTV vendarle spremljala konferenco
Čeprav so poslanke in poslanci iz največje opozicijske stranke, ki ji je glas na zadnjih državnozborskih volitvah namenilo daleč največ oziroma 222.042 volivcev, vložili predlog omenjenega zakona, ki bi pomembno vplival na položaj številnih državljank in državljanov (kar utemeljuje dejstvo, da je poročanje o tej temi nacionalnega pomena), in čeprav je novinarsko konferenco ta dan spremljala ekipa RTV, pa se je nekdo na RTV Slovenija odločil, da bo javni zavod v dnevno-informativnih oddajah to dejstvo zamolčal oziroma o tem poročal skrajno okrnjeno.

Foto: Demokracija

RTV eklatantno kršil svoje poslanstvo in zakon
Kot poudarja vodja poslanske skupine SDS, smo v oddaji Dnevnik 6. novembra tako spremljali prispevek na koncu podpisanih dveh novinarjev (Marko Štor in Andreja Gregorič) o zaostrovanju pogojev kreditiranja, v omenjenem prispevku pa niti z besedo ni bila omenjena vsebina novinarske konference poslanske skupine SDS, v oddaji Odmevi, ki je bila 6. novembra, pa je bil predlog poslanske skupine SDS omenjen s kratko vestjo, torej niti ne s prispevkom novinarja. Glede na vse navedeno vodja poslanske skupine SDS Krivec zahteva natančna pojasnila, zakaj je RTV, ki je javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, ki opravlja javno službo, na tak način eklatantno kršil svoje poslanstvo in zakon.

“Pričakujemo tudi natančna in celovita pojasnila, ki so vodila do uredniške odločitve, da se v osrednjih informativnih oddajah RTV Slovenija poročanje o predlaganem ukrepu s strani poslanske skupine SDS skoraj v celoti izpusti oziroma obravnava zgolj s kratko vestjo v večerni oddaji Odmevi, 6. novembra. Prav tako pričakujemo poimenski podatek o tem, kdo v vodstveni strukturi dnevno-informativnega programa oziroma RTV Slovenija je sprejel končno odločitev o tem, da se prispevka z novinarske konference, ki jo je organizirala poslanska skupina SDS, ne objavi,” je zapisal Krivec. Izpostavil je tudi zahtevo, da se obravnava konkretnega primera uvrsti na prihodnjo sejo programskega sveta RTV Slovenija, kjer pričakujejo natančna ter konkretna pojasnila ter uveljavljanje odgovornosti odgovornih oseb.

Krivec je v dopisu še navedel, da bodo v poslanski skupini SDS v primeru neodziva RTV na podlagi doslej pridobljenih informacij o postopku sprejemanja te škandalozne odločitve sprožili razpravo o odgovornosti vodstva RTV Slovenija na seji Državnega zbora RS.

Hana Murn