Kakšen preobrat! Nezakonito odstavljeni poveljnik Škerbinc ovadil ministra Erjavca in direktorja OVS Matijeviča!

Težave Gvida Novaka so se začele, ko se je javno postavil na stran brigadirja Miha Škerbinc ob njegovi nezakoniti razrešitvi iz mesta poveljstva slovenskih vojaških sil.(Foto: STA)

Težave Gvida Novaka so se začele, ko se je javno postavil na stran brigadirja Miha Škerbinc ob njegovi nezakoniti razrešitvi iz mesta poveljstva slovenskih vojaških sil.(Foto: STA)

Po tem, ko je načelnica generalštaba Alenka Ermenc sporočila, da je ustno ovadila nekdanjega poveljnika sil slovenske vojske Miho Škerbinca, ker bi jo naj po zaupnem poročilu vojaške obveščevalne službe po govoricah ogrožal s pojasnili vojakom, zakaj je bila nekaj časa na bolniški, je zdaj zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja po 257. členu kazenskega zakonika obrambnega ministra Karla Erjavca in šefa obveščevalne službe Dejana Matijeviča specializiranemu državnemu tožilstvu ovadil nekdanji poveljnik vojske Škerbinc.

Komu točno je Ermenčeva ustno ovadila Škerbinca in kakšna je vsebina njene ovadbe, načelnica generalštaba javnosti ni pripravljena razkriti. Ni pa bila ta njena ovadba temelj za nadzor vojaških obveščevalcev, ki ga je odredil Karl Erjavec, izvedel pa šef obveščevalcev Dejan Matijevič, saj se je za ovadbo odločila šele po poročilu, ki je nastalo po tem nadzoru. Škerbinc pa je zdaj ministra in šefa obveščevalne službe ovadil zaradi zlorabe položaja prav zaradi tega, ker sta odredila nezakonit nadzor obveščevalne službe, ki je na poveljstvu sil ves dan zasliševali zaposlene, kaj je Škerbinc govoril sodelavcem in vojakom o razlogih bolniške odsotnosti Ermenčeve. Škerbinca samega niso zaslišali. Da je bil ta nadzor nad Škerbincem in raba policijskih pooblasti, ko ni bilo nobene ovadbe, nezakonit, je ugotovila že komisija za nadzor obveščevalnih služb in to je eden temeljev za današnjo interpelacijo proti obrambnemu ministru Erjavcu, ki pa bo verjetno ostal minister, ker premier Marjan Šarec potrebuje njegovo stranko za vladanje. Erjavec zanika, da bi prekršil pooblastila, obveščevalci pa po njegovi oceni niso izvajali policijskih aktivnosti z zaslišanji.

Del Škerbinčeve ovadbe je tudi streljanje ameriške vojske na Počku, po katerem ga je minister javno obtožil, da je kršil njegovo prepoved nočnega streljanja in tudi odločitev vlade, ki bi naj ne dovolila rabe 120 milimetrskih minometov ameriški vojski. Škerbinc v ovadbi, podobno je storil pred nadzorniki obveščevalcev, opozarja, da je minister Erjavec osebno odredil, da bo ameriška vojska uporabljala te minomete na vaji. Opozarja pa tudi, da minister z javnimi trditvami, kako bi moral poveljnik vojske poslušati njegove nenapisane ukaze, zahteva nezakonito ravnanje. Po zakonu poveljniku sil minister ni neposredno nadrejen in mu ne sme ukazovati, poveljnik sil pa takšnih ukazov ne bi smel upoštevati niti, če bi morebiti obstajali v pisni obliki. Minister je v odgovoru na interpelacijo sam priznal, da “žal” pisno ni nič o njegovih odločitvah, o kakšni prepovedi nočnih streljanj na Počku.

Erjavec verjetno ostaja
Seja državnega zbora se je pričela ob deveti uri zjutraj, napovedanih je več kot 14 ur razprav. V skrajnem primeru bo šele pozno polnoči glasovanje o zaupnici. Da bi ministra na koncu odstavili, pa je malo verjetno. Opozicija bi morala za nezaupnico ministru prepričati 46 poslancev. Ministra bodo precej zanesljivo podprli koalicijski poslanci, ki jih k temu zavezuje koalicijski dogovor: 13 poslancev LMŠ, enajst iz SD, devet iz SMC in po pet iz SAB in DeSUS. Skupaj je to 43 poslancev. Poslanci Levice, v DZ jih je devet, po posebnem dogovoru, ki ga imajo s koalicijo in Marjanom Šarcem, ne smejo podpreti interpelacije. To pomeni, da lahko opozicija, če ne bo presenečenj, zbere 36 glasov. 25 iz SDS, sedem iz NSi in štiri SNS. Celo z devetimi glasovi Levice bi segli le do 45, kar je še premalo. Še dva glasova imata manjšinca, za katera je, ker imata tudi dogovor o sodelovanju s Šarcem, tudi malo verjetno, da bi podprla odstavitev ministra Erjavca.

Komisija za nadzor obveščevalnih služb je včeraj začela zaslišanja Alenke Ermenc in šefa obveščevalne službe Dejana Matijeviča, ni pa jih dokončala, ker se vladni poslanci niso strinjali, da bi pogovor nadaljevali, ko je državni zbor že začel razpravo o poročilu varuha človekovih pravic za lansko leto. Nadaljevanje zaslišanj bo 8. julija.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Franc Šink

  Dobivam vtis, da poveljniški kader SV ne ve niti tega več, ali je zunaj noč ali dan.vse je nekoliko zmedeno in nevarno.

  • Prle

   Očitno si zelo neveden, prava vojska se mora znajti v vseh razmerah.

 • Andrej

  In taka vojska naj bi nas branila, če bi do česa prišlo?

  • Vera

   Poslušajte zdaj LMŠ-jevo punčko .

 • PLavi-mil

  Od Serpentinškove strani nič novega, vedno eno in isto, interpelacija je nabiranje političnih točk, ženska Serpentinškova, interpelacija je vse kaj drugega, samo ti ne znaš povedati nič pametnega, a si sama pišeš pisemca ali ti jih učenci prvega razreda?

 • Mitja Mazini

  A je mogoče da bodo zadevo padlega vojaka skušali reševati tako imenovani “parapolicaji” ?

  • soc

   Protobebec spet na delovni akciji…

   • Mitja Mazini

    Ena od značilnosti desnega ekstremizma je tudi netoleranca do drugače mislečih.

    • soc

     “Misleč” je čisti evfemizem za provokatorskega prodajalca Mladinine modrosti na sovražnih tleh. Naj te torej izpričana delovna bebavost veseli in notranje plemeniti še naprej.

 • Marija

  Tako je v slogi in denarju je moč.Ko bo enkrat to desno krilo dojeli potem bi se lahko kaj spremenilo.Tako pa na desni okopavala vsak svoj vrtiček,ker hoče biti vsak glavni.To je desnice problem.Zato ima levica moč.

 • Prle

  Tale Škerbinc je pravi sdsss.

  • Observer

   Jaz sem si vzel čas in sem poslušal nekaj časa razpravo. Škerbinc ni SDS. On je nestrankarski. Ni dovolil recimo, da bi SDS dobila prenosne vojaške kuhinje, da bi jim vojaki kuhali na nekem SDS srečanju in ni podpisal takrat. Itd. Glejte na zadevo objektivno, ne subjektivno, naši vaši. Brigadirju se je zgodila krivica in prav je, da je šel v javnost. Dost je blo uničevanja naše vojske.

 • tasilo

  Ministra bodo precej zanesljivo podprli koalicijski poslanci, ki jih k temu zavezuje koalicijski dogovor:

  Pa jebeš potem, ustavno določilo v Ustavi RS_

  82. člen — (poslanci)
  Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.

  Torej je treba nagnati iz parlamenta vse poslance, ki ne glasujejo po lastni vesti, temveč po strankarskih navodilih in nekakšni prekleti “koalicijski pogodbi”.

  TO JE SRAMOTA IN KATASTROFA ZA DEMOKRACIJO! Pišite še o tem, g Jančič.

  • samsara

   Je že tako, da v ‘demokraciji’ so visoki politiki in funkcionarji nad zakonom in nad ustavo.
   To še zlasti velja za ‘demokracijo’ udbokurčofevda.
   Zakoni vendar veljajo samo za plebs.

   • Observer

    Obnašajo se kot kralji včasih, ki so bili nad zakonom. Predsednik je pod zakonom, kralj je nad zakonom. Predsednik je zadolžen, da se zakon spoštuje, kraljem se je fučkalo in so si sproti izmišljevali svoje zakone, zakone, ki so koristili njim. Točno tako se obnaša naša oblast danes, ko kar spremeni ustavo, če jim ustava ne dovoljuje kršitve zakonov. Bolj kot se stvari spreminjajo, bolj ostajajo iste.

    • samsara

     Dokler ne nastopi sprememba v zavesti (človeka, skupine, množice, države…), dotlej vse kar se ‘novega’ dogaja, predstavlja le novo različico že videnega in doživetega.

 • soc

  Erjavca z glasovanjem nikoli ne bodo odstavili, ogrožen bi bil obstoj vlade in s tem usode Desusa, SMC in SAB, ki bi jih predčasne volitve zradirale.

  Edini način, da se tega sluzavega drekatorja znebijo, je Bruselj v zameno za “prostovoljen” odstop.

  • samsara

   Ali pa ‘sesutje’ vlade.

   • Prle

    In vzpostavitev Ivanove vlade…….

 • FORT WORTH

  Erjavec bo ostal to je jasno, ker je levakom edini cilj obdrzati oblast za vsako ceno.
  Vedo, kaj delajo in so koordinirani…
  Je pa res, da na tako visokih polozajih, kot je policija in vojska po mojem mnenju ne bi smele biti zenske, ker so ponavadi precej jezikave in zlahka pride do zdrah.
  To se je v tem primeru s sibko Ermencevo tudi pokazalo.

 • alojz

  Na 24 ur danes objavijo samo tiste prispevke, ki hvalijo Erjavca. Pa pozive, da so jih po vojni premalo pobili. To tam ni sovražni govor ampak željena retorika.

 • etrusk

  Zanima me, kdo bo za to odgovarjal, ali bo celo nagrajen

  • Prle

   Za interpelacijo je odgovoren sdsss z Ivanom na čelu, upam,da jim bodo trgali od plače.

 • palačinka

  ¸..a lahko phosm nehate mathat angelčka kohlna….on je največji poštenjak yugomafijske politike…teflonski kohl,ki se dehe kot bi dobil živčni zlom…

 • palačinka

  …dej ga mahnič…zyebaj ga kolikor moreš

  • Prle

   Če bo Mahnić prepričljiv in če ima argumente potem ga bojo razrešili,ampak Mahnić je prešmrkav za kaj takega.

 • palačinka

  SLOVENIJA Četrtek, 20. junij 2019 ob 06:34ALJUŠ PERTINAČ: IME ČESA JE ERJAVEC? TA POLITIČNI KONVERTIT, PRAVNI ANALFABET, POCENI POLITIKANT IN TRETJERAZREDNI POPULIST.

  http://pozareport.si/post/479549/aljus-pertinac-ime-cesa-je-erjavec-ta-politicni-konvertit-pravni-analfabet-poceni-politikant-in-tretjerazredni-populist

 • Nick Sobieski

  denarja ni za vojsko, a p velik za zidovske nevladnike in musliče??? To je veleizdaja, že druga v slovenski zgodovini in s strani istih levičarskih prascev…

 • Hamid Begic

  Škerbinc…. Hahahahahah… Hvala Bogu, da ga je Erjavec odstavil. :)

  PS: Spet nič od interpelacije SDS, aa?! :) #Hahhahahaha

 • palačinka

  …a lahko kdo modeldolfeta iz dvorane zabriše….kretena enega,neizvoljenega,ki trabunja,da oblast slej kot prej mine…NE…dokler se lahko pripuzaš v drugo stranko…

 • Olga101

  Tisti, ki podpirajo nezakonito ravnanje ministra Erjavca, podpirajo kršitev zakonov in ustave Republike Slovenije! Zato naj vsi odstopijo!

 • RATATA

  Ko je pamet kratka vsaj je, če pa pameti ni je pa tako, kot je pri nas, v osamosvojeni socialistični Respubliki Sloveniji.

 • Janez Kepic-Kern

  JA, SE ZDI – PRAVA POT.
  Ampak,
  a zdaj se bo pa vrh SV “ribal med seboj”
  NAMESTO DA BI
  “SV” DOBRO ORGANIZIRANO – BRANILA – JUŽNO MEJO ? L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA