Katere so tiste nesprejemljive politike SDS? Brezplačni javni prevoz ali predlog pokojninskega demografskega sklada?

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. (Foto: Twitter)

V času poskusa sestavljanja nove vlade vse bolj pogosto slišimo, da so politike Slovenske demokratske stranke nesprejemljive. Kakšna je dejanska politika neke stranke, najbolj natančno ugotovimo po njenem delu v državnem zboru. Kaj stranke predlagajo in kako glasujejo je edini pravi kriterij za preverjanje politike stranke. SDS je tako med drugim predlagala brezplačen javni prevoz za upokojence in pokojninski demografski sklad. So to tiste nesprejemljive politike?

Levo usmerjeni “intelektualci” in razni aktivisti v zadnjem, času v strahu pred izgubo svojih privilegijev, agresivno napadajo Slovensko demokratsko stranko, ki ji očitajo “nesprejemljivost”. Temu se pridružuje tudi Marjan Šarec, ki se je znašel v zadregi zaradi možnosti vzpostavitve nove vlade. V resnici po eni strani pripadniki koalicije nasprotujejo predlogom SDS brez kakršnega koli razloga, saj enostavno nimajo svojih stališč, po drugi strani pa zaradi slednjega mnogokrat enostavno ukradejo in prekopirajo predloge SDS ter jih predstavijo kot svoje. V nadaljevanju tokrat prikažemo nekaj primerov iz zadnjega mandata Državnega zbora s področja izboljševanja življenjske ravni upokojencev, v naslednjih dneh pa se bomo dotaknili tudi ostalih področij.

Brezplačni javni potniški prevoz upokojencem zagotovila SDS, zasluge pa ukradla koalicija
Tipičen primer kopiranja dobrih predlogov SDS s strani koalicije je brezplačen javni prevoz za upokojence. “Res smo veseli, da koalicija kopira naše dobre predloge! Spoštovani upokojenci, brezplačni javni potniški prevoz v prihodnjem letu smo vam zagotovili v SDS,” so sporočili oktobra. V koaliciji so si enega svetlih trenutkov Šarčeve vlade želeli prilastiti kar zase. To so storili tako, da so umaknili predlog SDS in v svojih amandmajih zapisali, da “popravek amandmaja povzema predlog amandmaja poslanske skupine SDS in določa roke za uveljavitev.” Žalostno, da še v sprejetih predlogih za dobrobit upokojencev in invalidov. S sprejetim predlogom se bo olajšalo veliko težav upokojencev v vsakdanjem življenju. Slovenska demokratska stranka pa je nadgradila svojo strategijo glede ugodne dostopnosti javnih prevoznih storitev. V času druge vlade Janeza Janše je bil v času najhujše gospodarske krize subvencioniran prevoz za dijake in študente. S to potezo je vsaka družina v Sloveniji privarčevala do 3.000 evrov na letni ravni. Letos pa so storitve brezplačnega javnega prevoza dobili še upokojenci in invalidi. S tem so upokojencem, ki dobijo tudi samo 250 evrov pokojnine, močno olajšali njihove težave glede transporta.

Foto: STA

Koalicija ni podprla predloga SDS o demografskem skladu
V SDS so zaradi spreminjanja strukture prebivalstva pripravili tudi predlog zakona o Slovenskem demografskem skladu, po katerem bi koncentrirali vse naložbe države pri enem upravljavcu, prihodke iz teh naložb pa namenili predvsem za sedanje in prihodnje generacije upokojencev. Premoženje Republike Slovenije je trenutno namreč v lasti več pravnih oseb, ki zasledujejo različne poslovne cilje. Premoženje velikokrat ni upravljano optimalno, kar pomeni, da izkupiček (donosnost) za lastnika ni maksimalen, temveč je podrejen različnim ciljem, ki jih te družbe zasledujejo. “V preteklosti je bilo že kar nekaj poizkusov, da se demografski sklad ustanovi, vendar noben poskus ni bil uspešen zaradi razlik v stališčih vladnih strank v preteklih dveh mandatih glede tega, kateri del državnega premoženja naj gre v omenjeni sklad. V predlogu zakona še posebej izpostavljamo, da vodenje sklada ne sme biti odvisno od vsakokratne večine ali manjšine, ki ima oblast, ampak mora skupščina postati Državni zbor RS, ki bo odločitve sprejemal z večino glasov vseh poslancev, saj gre za upravljanje skupnega premoženja,” so maja lansko leto sporočili iz SDS. A tudi tega predloga koalicija ni podprla.

Foto: SDS

Poslanska skupina SDS skozi celoten mandat opozarjala na nepravičnosti v slovenskem pokojninskem sistemu
V poslanski skupini SDS so sicer opozorili tudi na dve nepravični situaciji, ki  vplivata na nižje pokojnine in ki so ju s predlogom zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju želeli odpraviti. Poslanska skupina SDS je tako septembra lani v parlamentarni postopek ponovno vložila predlog o dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. S predlogom zakona so v poslanski skupini SDS predlagali rešitve za dve skupini zavarovancev oziroma upravičencev do pokojnine.

Prva skupina so zavarovanci ali upravičenci, ki so pokojninsko dobo dokupili po veljavnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, in so v neenakem položaju s tistimi, katerim se je doba prostovoljnega zavarovanja priznala kot pokojninska doba brez dokupa.

Druga skupina pa so nekdanji kmečki zavarovanci, ki so v preteklosti plačevali višino zavarovanja za polni obseg pravic, priznalo pa se jim je zavarovanje za ožji obseg pravic in s tem manjša odmera pokojnine, ko so izpolnili pogoje za pridobitev pokojnine.  V poslanski skupini SDS so z zakonom predlagali ureditev izjeme od dokupljene dobe po ZPIZ-2 in sicer tako, da bi se ta dokupljena doba pred dnem 31. 12. 2012 obravnala enako kot pokojninska doba brez dokupa in kot doba prostovoljnega zavarovanja ob pogoju plačila prispevkov.

Prav tako so predlagali rešitev, da se uživalcem pokojnine, ki jim je bila odmerjena nižja pokojnina zaradi upoštevanja zgolj pokojninske dobe brez dokupa, na novo odmeri pokojnina na podlagi njihove zahteve. Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje jih o tej njihovi pravici obvesti v roku 30 dni od uveljavitve zakona.

Rok Krajnc

 • Antonius

  Navadni, domači prašiči so vredni vsega spoštovanja naspram filozofskim intelektualcem in vsem vijoličastim mirovnikom in človekoljubcem.
  Ko prašičem zmanjka pri koritu, znajo za sebe sami poskrbeti, da preživijo brez korita.
  Najbrž si bo Šarec zaslužil spomenik, ker je v posledici svojega odstopa, filonakladače spravil ob nezaslužene privilegije in proračunski kruh.

  • Joc 52

   upajmo, upajmo, držim pesti

 • macon

  Edino res nesprejemljivo je neumen tretjerazredni igralec na vrhu izvršne oblasti.

 • jebiga, tudi če ste 100x SDS ali pa JJ, še vedn predlagate socializem in prerazdeljevanje tujega ustvarjenega kapitala……žal ste isti popuški, kot so levica in SD samo diametralna slika v ogledalu…..eni na balkan drugi v bruselj….vsi pa na puf in zastonj stvari……prekleti bedaki, ki volite leve in desne socialiste, niti od daleč vam ni jasno, da kopljete sami sebi grob

  • ZatonMesecnikov

   Povej koga naj volimo, pa te bomo poslušali….

   • realnost

    Tega pa od levakov ne boš slišal. Rekel bo da je on pameten in ne hodi na volitve, da s tem ohranja status quo.

   • yasuo

    desne stranke

  • Gren

   Ti si rdeči krt fašist

  • Lustrator

   ?? Zmanjšanje davkov, tanjšanjejavnega sektorja in spodbujanje panog z visoko dodano vrednostjo je zate socializem in prerazdeljevanje tujega kapitala?? O kakšnih pufih SDS-a govoriš? Janševa vlada je bila edina v zgodovini RS, ki zunanjega državnega dolga NI poviševala in je imela uravnotežen proračun kljub rekordni gospodarski rasti!

   Kopiral ti bom komentar, ki sem ga pripel tvojemu sanjaškemu vsegliharskemu tovarišu;

   “Bodi realen, v Sloveniji si – 65% slovencljev SDS karakterizira kot skrajno desno nacifašistično neoliberalno stranko. Če bi SDS že sploh na glas spregovoril to o čemer ti pišeš (in se kot libertarec osebno s tabo absolutno strinjam), si lahko brez pretirane domišljije jasno predstavljaš kakšno apokalipso bi zagnala globoka država preko svojih medijev in plačanih državnih udarnikov. V trenutku bi imel na ulicah na stotisoče pokupljenih javnosektorašev in še enkrat toliko “vemokdojezmagal” boljševiških fanatikov. Stranka, ki bi v svojem programu glasno promovirala tovrstne libertarne ukrepe, ima v Sloveniji morda doseg 3-4%, če pa SDS-u želiš takšno usodo, pa raje povej tako, kot pa da opletaš z “vsi kradejo” terminologijo.”

  • yasuo

   SDS in JJ imata kilometrino in vesta da je slovensko volilno telo butatso , levo usmerjeno in pada samo na bonbončke

 • Ivan Ivanovič

  Katere so tiste nesprejemljive politike SDS?
  ***
  To pa res ni težko vprašanje: Stari koritarji bi izgubili dostop do korita. To je zanje seveda nesprejemljivo.

 • Ph4nt0m

  Zapomnite si že enkrat – nič ni brezplačno kadar gre za javne storitve! Ali je to prevoz, vrtec, šolstvo ali pa zdravstvo, na katerega so vsi levičarji tako ponosni. Socialisti z lepim trikom naznanijo kako je vse brezplačno, nato pa vedno preložijo breme financiranja na državo oz. davkoplačevalce, to pa smo v končni fazi mi vsi.

  Demografski sklad bo samo še eno korito za plenjenje in to ni rešitev za naš demografski in pokojninski problem. Prispevke od plače, ki gredo za pokojnino in zdravstvo, je treba pustiti posamezniku. Tako bodo ljudje sami odločali o svoji pokojnini in si privoščili zdravstveno oskrbo. Zdaj se pa pač krade levo in desno, vse v imenu javnega interesa.

  • ZatonMesecnikov

   Vrtci so brezplačni samo za tujerodce z nizkim (prikazanim) socialnim statusom, za povprečnega domačina so zelo dragi. Za zdravstvo vsak povprečen zaposlen plačuje za časa svoje delovne dobe in njegov delodajalec 200-300 Eur na mesec. Vsak mesec 40 let. Brezplačno kartico dobijo samo migranti in to je za levičarja “socialno in javno”. V domovih penzionerjev je oskrbnina tja do +1000 eur mesečno, penzije jim pobirajo pa dajo žepnino. Šolstvo je javno tako kot po celem svetu. Samo faksi so brezplačni, kar pa rezultira v množici doktorjev in magistrov nekih povsem neuporabnih znanosti, ki študirajo, ker dela v Sloveniji ni. Končajo pa na avstrijskih žagah in hotelskih pralnicah. Javno in socialno je samo za kasto prvorazrednih Javnih. Za druge je “javno in socialno” pač velik nateg in demagogija.

  • Lustrator

   Bodi realen, v Sloveniji si – 65% slovencljev SDS karakterizira kot skrajno desno nacifašistično neoliberalno stranko. Če bi SDS že sploh na glas spregovoril to o čemer ti pišeš (in se kot libertarec osebno s tabo absolutno strinjam), si lahko brez pretirane domišljije jasno predstavljaš kakšno apokalipso bi zagnala globoka država preko svojih medijev in plačanih državnih udarnikov. V trenutku bi imel na ulicah na stotisoče pokupljenih javnosektorašev in še enkrat toliko “vemokdojezmagal” boljševiških fanatikov. Stranka, ki bi v svojem programu glasno promovirala tovrstne libertarne ukrepe, ima v Sloveniji morda doseg 3-4%, če pa SDS-u želiš takšno usodo, pa raje povej tako, kot pa da opletaš z “vsi kradejo” terminologijo.

   • Ph4nt0m

    Opisal sem samo realno stanje in kakšen naj bi bil ideal oz. idealna rešitev za trenutno problematiko, drugače pa se strinjam s teboj glede postopnih sprememb. Ravno zadnjič sem pisal o tem, da se iz 80-letnega komunističnega pranja možganov ne da instantno preklopiti in da bo preteklo še veliko vode preden bomo imeli normalno državo. Se pa morajo ljudje vsaj seznaniti s tem, da na svetu obstajajo že delujoče rešitve, ki ne pahnejo narod v bedo in revščino. To želim predstaviti ljudem v kontrastu z našimi konceptualno in finančno sfaliranimi politikami. Tudi slabe izkušnje s socializmom nas očitno še niso izučile. Po 30-ih letih bi pričakoval, da bi se začeli vsaj malo oddaljevati od preteklega režima, tako pa rinemo spet nazaj.

 • Gren

  KOMUNISTI NE ZNAJO NIČ DRUGEGA KOT KRASTI , MORITI IN UBIJATI PO SVETU SO V ZADNJIH STO LETIH POBILI VEČ KOT STO MILIJONOV NEDOLŽNIH LJUDI ZATO BI BIL ŽE ČAS DA JIH UGASNEMO IN POSPRAVIMO NA SMETIŠČE ZGODOVINE ODGOVORNE PA V ARESTE !

 • tasilo

  Teh 75 trolov, ki si rečejo intelektualci, nastopa s pamfletarskimi puhlicami in natolcevanjem.

  Pozor! Pravi intelektualec vedno nastopa z močnimi argumenti in po vseh pravilih trivija (retorika, gramatika, dialektika oz. LOGIKA). Tile intelektualistični troli nikoli ne navedejo niti enega samega stvarnega ali oprijemljivega argumenta, vsi njihovi možganski otrebki so megleni, abstraktni in arbitrarni, zato jim lahko mirno odrečemo pojem kakršnegakoli intelekta in omike. Zaslužijo edino posmeh in prezir.

  • semicstane

   Ti si zaslužijo samo še čimprejšnji obisk tete Matilde, da bo enkrat mir pred njimi, seveda vključno z njihovim botrom iz Murgel.

 • althar

  Ja. Oboje je sranje. Če hoče biti SDS vsaj približno verodostojna desna stranka, mora take neumnosti prepustiti levakom.

  • Lustrator

   Bodi realen. Slovenclji imajo SDS KLJUB SOCIALNEM PROGRAMU za skrajnodesno fašistično neolibaralno stranko, ki dela izključno za lastnike kapitala – nasveti kot so tvoji in še dveh tvojih pajdašev na tej temi, niso nič drugega kot recept za politični samomor – ne glede na to koliko se sam kot libertarec strinjam s tem, da “bi bilo fajn”, če bi Slovenija nekega dne postala normalna pravna, demokratična in kapitalistična država. A do tam je še dolga pot – dokler večina sodržavljanov pozdravlja rdečo zvezdo, nostalgično popeva jugopopevke in brez sramu hodi po kosteh pomorjenih domoljubov, smo od tega svetlobna leta daleč.

   • althar

    Seveda. Ampak malo jih je treba, navdušence, vsake toliko spomniti, kaj je levo, kaj desno in kaj libertarno :)

    • Lustrator

     V javnosti bo potrebno za začetek razčistiti sploh s tem, da so SD, SMC, LMŠ, DESUS, SNS in SAB nič drugega kot KOMUNISTIČNE stranke, torej stranke, ki v svojih programih, simbolih, retoriki, metodah in zalednem omrežju v ničemer bistveno ne odstopajo od svoje predhodne prastranke Komunistične partije Slovenije. Ker lustracije nismo izvedli, torej s komunizmon niti formalno še nismo opravili (celo okrepil se je), zato je pri nas že retorika “levo-desno” popolnoma mimo. Imamo zgolj komuniste in demokrate – pika.

     • althar

      Ja, saj imaš prav, ampak stvari vseeno niso (več) tako zelo enostavne.

     • Lustrator

      Če dovolj dosledno slediš toku denarja, kmalu postane zelo enostavno. Če k temu dodaš še imena in rodovnike ključnih igralcev, potem pa tudi podnapisov več ni potrebno dodajati.

 • xtc

  Vse kar ni za Tito in kučan komunizem,Rusijo in NOB zločinstvo -je nesprejemljivo za rdeče umske bolnike.

 • ZatonMesecnikov

  Smernice in pogojni refleks za Slovenskega levičarja je še vedno tisti iz časa kominterne in njene klasifikacije znanega sveta. Levo=Dobro, Desno=Slabo. po tem pogojnem refleksu reagirajo tudi tako imenovani intelektualci, ki jih je na vrh naplavil prejšnji režim ali pa so deca tega režima. zato slovenija še po 30 letih ni normalna družba, z normalno levico in desnico ampak je konfrontacija še vedno tista iz leta 1941/45.

  • Lustrator

   Drži. In vsa ta zabloda se začne že pri zlaganem izrazoslovju: komiji so v svojem novoreku vsem nekomunistom nadeli oznako “skrajno desni”, medtem ko so sebe iz komunistov (kljub nelustraciji!) neutemeljeno preimenovali v “levičarje” in celo “socialne demokrate”, “sredino”.

   Resničnost je seveda popolnoma drugačna; LMŠ, SD, SAB, DESUS, SNS in SMC niso LEVE stranke, ampak KOMUNISTIČNE v vseh pomenih besede, medtem ko SDS, SLS in Nsi tudi niso v osnovi DESNE stranke, ampak zgolj DEMOKRATIČNE.

   Slovenija nujno potrebuje lustracijo, ki bo iz slovenske družbe iztrebila KOMUNISTIČNO ideologijo in vse zgoraj naštete partijske strančice, da bo ostal le še DEMOKRATIČNI pol. Šele potem se lahko pogovarjamo o levičarjih in desničarjih.

   • ZatonMesecnikov

    Ja, se popolnoma strinjam. Prepletenost slovenske družbe z Komunizmom lahko primerjaš le s tistim iz Vzhodne Nemčije, verjetno zaradi karakterjev obeh nacij, da vse jemljejo dokaj resno. Na jugu ni bilo s tem takšnih problemov, sploh v srbiji ne, kjer so srbstvo naprimer vedno postavljali pred komunizem. Pri nas je bilo obratno. Že v Kraljevini je Komunizem cvetel ravno na severu države, zaradi industrijskega delavca in proletarca. Jug jih namreč ni imel in so bili uvožena kategorija. Zato tudi taka globoka zažrtost Slovenije in severa Hrvaške z njim. Druga zabloda je bila splošno prepričanje, da s komunizmom ni bilo pač nič narobe in da je slovenski komunizem v samem principu socialna demokracija, v kar se je na koncu tudi problekel. S starimi totalitarističnimi metodami ter nestrpnostjo do političnih nasprotnikov ter seveda starim besednjakom. Pa seveda v končni inštanci, pomor političnih nasprotnikov leta 1945. Zato imaš danes najbolj zagrizene zagovornike preteklega režima in levega v generaciji rojeni v 50tih, ki so bili najdlje izpostavljeni indoktrinaciji. Ti pa so danes na ključnih mestih te družbe. zato se pojavi praktični problem, kje začeti z lustracijo in kako je sploh izvedljiva, ob takšni vpetosti prebivalstva v bivši režim? Lahko kar pri mojem sosedu začnemo. Komunizem je namreč tipičnemu Slovencu prinesel nekaj pisanega na kožo njegovemu karakterju: Vsak je lahko pameten, od vseh je vsaj deklarativno vse, pa nihče ni za nič kriv. Ker tipičen Slovenec bo zadovoljen z majhnim standardom življenja, če bo le sosedov na istem nivoju…

    • Lustrator

     “je začeti z lustracijo in kako je sploh izvedljiva, ob takšni vpetosti
     prebivalstva v bivši režim? Lahko kar pri mojem sosedu začnemo.”

     Odgovoril si si pravzaprav že sam. Ko bomo končno izvedli desetletja zapoznelo lustracijo, bo ta morala biti precej bolj obsežna in ostra, kot bi bila potrebna recimo v sredini devetdesetih. Podobno kot z boleznijo – dokler ima ta zgolj indice, jo lahko celo preventivno preprečiš s krepitvijo imunskega sistema, ko pa se enkrat razplamti v vsej svoji moči in na vseh možnih področjih, včasih več ne pomaga niti tona vitaminov, cepljenj, antibiotikov. Dlje kot bomo odlašali z lustracijo, več ljudi bo potrebno lustrirati. Gospodarski in režimskopolitični vrh je le pika na i, glavnino pa predstavljajo popolnoma povprečni državljani – tudi tisti, ki recimo niso šli nikoli na volitve ali niso imeli nobenega omembe vrednega privilegija s strani partije/globoke države. Zaradi njihove apatije do sistemskega zločina, so namreč tisti, ki obvladujejo vrhove sploh lahko prilezli do svojih položajev in naredili, kar so pač naredili.

     • ZatonMesecnikov

      Bojim se, da pri procentu populacije 50% proti lustraciji in filozofijo, da s socializmom ni bilo nič narobe, bo to težko izvedljivo. Bolj se nagibam na misel, da bo potrebno najti nek kompromis oziroma neko srednjo pot. Predpogoj za to pa je seveda grški scenarij in resen pretres družbe, kakršno poznamo sedaj. Le nek sunek od zunaj, bo povzročil, da se bo družba začela pogovarjati. In ne izključevati.

     • Lustrator

      Drži – ta trenutek se zdi smešno že samo govoriti o lustraciji, saj večina slovencljev pač komunizma ne vidi kot problema, ampak celo kot rešitev (na probleme, ki jih je ta isti komunizem povzročil). Če že kaj, si lahko v nekem doglednem času predstavljam nekakšno srednjo pot oziroma kompromis do česar pa sem sam izjemno kritičen – prav ta “srednja pot” ki jo je moral Demos ubrati s komunisti, da smo sploh prišli do samostojnosti, nas je namreč pripeljala v stanje, ko smo od demokracije, pravne države in resnega naroda z jasno identiteto in vizijo še dlje kot v zadnjih letih Juge. Če lustracija ne bo zares obsežna in ostra, bo v praksi že v nekajmesecih tako, kot da je ne bi bilo.

      Ja, potrebujemo močan sunek od zunaj, a dokler bo EU celo sponzor kulturnomarksističnih idej, namesto njihov preganjalec, si ne moremo do nadaljnjega obetati nič dobrega.

   • Steiermark

    *********************************************

 • Celcar Mojca

  Levičarji so uničili našo državo! ČLas je da nastopi desna vlada! Stiskam pesti za koalicijo SDS, SMC, Nsi, Desus!

 • Andrej

  V sistemu, ki se mu reče demokratični, je pogoj za sestavljanje vlade sredinskost. Ta element sredinskosti v stranki omogoči, da se lahko povežejo levosredinske in desnosredinske stranke.
  Zelo lahko je ugotoviti, katere stranke pri nas nočejo sodelovati in izključujejo. Same sebe se imenujejo sredinske. A že po osnovni definiciji demokracije ne morejo biti niti malo sredinske, ampak so izključevalne, torej skrajne. Že v osnovi, v svojem osnovnem opisu samih sebe lažejo in zavajajo.

 • Black_hawk

  Janševa stranka je napredna prozahodna, za slovenske razmere zagotovo najboljša. Ni pa vse idealno jasno.

 • DEATH TO COMMUNISM

  Levuharji gobezdajo o nesprejemljivosti politike SDS, o njeni fašistoidnosti, izključevalnosti, orbanizaciji in podobnem neosnovanem dreku. Nikdar pa ne utemeljijo svojih klevet. Zakaj je SDS nesprejemljiva?! Na kakšen način je fašistoidna?! Izključujejo vedno in predvsem levuharske stranke. Kaj je slabega v orbanizaciji?! Nobenih argumentov, same floskule in klevete. Pa povrhu še nisem SDS volilec…

 • Novakec1

  Bolj kot brezplačni prevoz in demografski sklad je pomembneje preprečit kraje davkoplačevalskega denarja preko raznih svetniških zadev, pozapret zmikavte, povrnit nakraden denar iz davčnih oaz, pobrat opran denarček ki se vrača v slolandijo, malo uravnilovke pri plačah in penzijah itd… Druga švicarija, za vse dovolj.

 • Janko Lisjak

  Ko desnicarji obljubljajo nekaj zastonj se raje primem za denarnico