fbpx

Kakšna manipulacija 24ur: Blejski strateški forum bo gostil pomembna imena svetovne politike, največja komercialna televizija pa omenja le Orbana in Vučića!

Foto: STA

Portal 24ur je vnovič dokazal, da njegovo poročanje ni objektivno. Objavili so namreč manipulativen članek o tem, kako se bo predsednik slovenske vlade Janez Janša srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Omenjeno srečanje so označili kot srečanje trojice, ki pogosto deli podobne ideje in prepričanja, čeprav bodo na srečanju prisotni tudi številni drugi državniki. Zanimivo pa je, kako portala 24ur v preteklosti ni niti najmanj motilo, ko se je nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec srečal z Orbanom in Vučićem.

Če srečanja Marjana Šarca z Viktorjem Orbanom in Aleksandrom Vučićem tedaj 24ur.com ni motilo, je tokrat drugače. Tedaj so namreč tako kot drugi mainstream mediji pisali le hvalnice o tem, kako se je Šarec napotil v Budimpešto in Beograd in izmenjal besede o sodelovanju med državama. Če so Šarca prikazali kot velika državnika, pa so tokrat spisali članek z naslovom “Bled bo konec avgusta gostil Orbana, Vučića in Janšo”, ki je bil objavljen v ponedeljek, 17. avgusta. Očitno je, da so z naslovom poskušali pri bralcih ustvariti vtis, kako naj bi Janša gostil le enega predsednika države in predsednika vlade, in to označili kot srečanje “treh diktatorjev”. Pri tem so najverjetneje računali tudi na to, da vsi obiskovalci portala ne bodo prebrali članka v celoti, ampak le naslov.

Zapisali le imeni dveh udeležencev
Uvodoma so sicer v članku zapisali, da bo 15. Strateški forum Bled konec meseca znova gostil znana imena tudi iz svetovne politike, a vseh poimensko seveda niso našteli. Po “naključju” so našteli le dva imena in zapisali: “Na panelu bo sodeloval tudi slovenski premier Janez Janša, o oči pa bodeta še dve imeni, in sicer njegov madžarski kolega Orban in tudi srbski predsednik Vučić. Kot je znano, Janša odkrito paktira z Orbanom in Vučićem.” 

Foto: Printscreen

Glede na to, da je pretekla spletna konferenca Janše z Vučićem in Orbanom zmotila številne mainstream medije ne čudi, da niso pozabili pripisati, da so Janša, Orban in Vučić nastopili na skupni spletni konferenci Necenzurirana Evropa, ki jo je organizirala Fundacija za državljansko Madžarsko. “Trije voditelji so si v svojih nagovorih izmenjavali komplimente. “Naučil sem se veliko od Viktorja, ni me sram tega povedati,” je dejal Vučić.  Orban pa je dejal, da oba voditelja zelo spoštuje. Za Janšo je dejal: “Janeza na Madžarskem dojemamo kot najpogumnejšega protikomunističnega borca v evropski politiki. Veliki povratnik, ki se vedno bori, nikoli ne obupa in se vedno vrača.” Komentar pa je Janši izzval nasmeh na obraz,” so pripisali.

Foto: Printscreen

Ker Blejski strateški forum predstavlja strateški dialog na visoki ravni med voditelji iz privatnih in javnih sektorjev o ključnih težavah, s katerimi se sooča Evropa v 21. stoletju, bi bralci in poslušalci pričakovali, da bodo v članku zapisali, da bodo forum obiskali tudi hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, poljski premier Mateusz Morawiecki in češki predsednik vlade Andrej Babiš. Zunanjemu ministru Anžetu Logarju se bodo v pogovoru pridružili zunanji ministri iz Hrvaške, Slovaške, Češke in Madžarske. Preko videokonference bosta sodelovala tudi predsednica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach

Glede na to, da je pandemija Covid-19 prizadela družbo in gospodarstvo po vsem svetu ter trajno spremenila svet, kot ga poznamo, ne čudi, da se bo tokratni strateški forum potekal pod naslovom “Izzivi in priložnosti v svetu po covidu-19; sosedje – regije – globalni svet: partnerji ali tekmeci?”. Obstaja namreč zavedanje, da so dobri medsosedski odnosi tisti, ki imajo pomembno vlogo pri soočanju z grožnjami v prihodnosti. Konferenca bo organizirana kot hibridni dogodek. Srečanja na visoki ravni bodo namreč potekala na samem mestu dogajanja, nekatere diskusije pa bodo potekale kar preko spleta.

Očitno pa je, da namen tega članka ni bil, da se z njim informira javnost o pomembnem dogajanju čez 12 dni, ki bo Slovenijo postavil na zemljevid Evrope, ampak da se z njim zmanipulira ljudi in se Janšo predstavi v negativni luči. Glede na to, da je še najbolj slep lahko opazil, da je bilo poročanje o edinem obisku Šarca v tujini pri Vučiću in Orbanu povsem drugačno, se poraja vprašanje, koliko je še takšnih, ki bodo verjeli novicam na prvo žogo.

Nina Žoher