fbpx

Kakšna manipulacija Slovenskih novic v zvezi z umrlimi v Italiji!

Foto: Twitter

Družba Delo v lasti tajkuna Stojana Petriča, ki poleg osrednjega Dela izdaja tudi tabloid Slovenske novice, si je pri objavi glede aktualnega poročanja o številu smrti in okuženih z novim koronavirusom v sosednji Italiji dovolila, da članek opremi s fotografijo krst iz Lampeduse – oktobra 2013. Pri tem pa so se še gladko izmislili, kako naj bi sliko povzeli iz družabnega omrežja Facebook in s tem poskušali dati vtis, da je fotografija avtentična.

Fotografija krst pa niti približno ni avtentična, saj ta prikazuje krste umrlih migrantov v letališkem hangarju na Lampedusi iz leta 2013. Spomnimo. Ladja z 500 nezakonitimi migranti iz Somalije in Eritreje je potonila, število smrtnih žrtev pa je zaradi težkih vremenskih pogojev naraslo na kar preko 350.

Krste v Bergamu (Foto: epa)

Italija prehitela Kitajsko po številu smrtnih žrtev
Italije se ne označuje zastonj evropski Wuhan. Situacija je namreč resnično kritična in ni videti, da se bo kaj kmalu umirila. Včerajšnji uradni podatki so namreč razkrili kar 475 novih primerov smrti zaradi novega koronavirusa, kar je največ do sedaj v enem dnevu. V Italiji so po zadnjih podatkih zabeležili 3405 primerov smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Italija je po številu smrtnih primerov zaradi Covida- 19 tako prehitela Kitajsko in ima sedaj največ smrtnih primerov te bolezni na svetu. Iz tega razloga so se medicinske sestre in tehniki znašli v resnično težki situaciji, saj preobremenjenosti ni videti konca. Primanjkuje jim tako osebja, kot tudi potrebnega medicinskega materiala. Tako so vsi zaposleni v bolnišnicah izpostavljeni visokemu tveganju za okužbo z novim koronavirusom. “Trajno smo ogroženi,” opozarjajo.

Sporno prikazno sliko že zamenjali
Glede na to, da stroka svetuje, da naj se ljudje izolirajo, druženje premaknejo na družabna omrežje in se vseskozi informirajo z nastalo situacijo, je prav da so mediji skrajno previdni, ko o nečem poročajo. Ker pa je v 21. stoletju dostop do medmrežja in informacij široko dostopen ne čudi, da so napako nemudoma opazili številni državljani, zaradi česar so se nato pri Slovenskih novicah odločili, da naslovno sliko le zamenjajo in jo nadomestijo z avtentično.

Foto: Printscreen

Hana Murn