fbpx

Kakšna razlika: Na Portugalskem ovadili moškega s transparentom: “Dober policaj je mrtev policaj!”, pri nas pa se kljub konkretnim grožnjam s smrtjo spreneveda!?

Foto: Twitter/STA

V Sloveniji lahko iz tedna v teden opazujemo, kako se na petkovih shodih pojavlja organizirana grožnja s smrtjo ob podpori opozicijskih strank in levici podrejenih osrednjih medijev. Če bi človek pričakoval, da bo tožilstvo zaradi napisov “smrt janšizmu” odreagiralo, se je uštel. To je namreč zavrglo kazensko ovadbo in pripomnilo, da pri grožnjah s smrtjo naj ne bi šlo za spodbujanje sovraštva, nestrpnosti in nasilja?! Kakšna banana republika smo pa najbolje dokazuje novica iz Portugalske, kjer so enega izmed protestnikov, ki je nosil transparent z napisom “Dober policaj je mrtev policaj” ovadili. Grozi mu petletna zaporna kazen.

Gre za primer protestnika, ki se je v portugalskem Portu udeležil enega izmed protestov proti rasizmu. Potem, ko je policiji uspelo identificirati protestnika, je bila vložena ovadba. Ker pa je bilo protestnikov z grožnjo s smrtjo več, je policija sporočila, da pospešeno dela na tem, da identificira tudi ostale. “Po pregledu fotografij, ki so krožile na družabnih omrežjih in opravljeni preiskavi nam je uspelo identificirati enega osumljenca. Pričakovati je, da bo prišlo tudi do razkritja identitet ostalih,” so izpostavili.

Portugalska: V pravni države grožnje s smrtjo niso dopustne
Portugalska policija je v isti izjavi poudarila, da zavrača kakršen koli ekstremizem in diskriminacijo, ne glede na to, ali temeljijo na rasni, politični, verski stroki, narodnosti, spolni usmerjenosti, poklicni uspešnosti ali drugi okoliščini. Iz okrožnega državnega tožilstva pa so po navedbah Expressa sporočili, da zavračajo kakršen koli poziv k nasilju ali uporabi nasilja ne glede na to za koga gre, saj le to v pravni državi ni dopustno. Za kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in nasilja po kazenskem zakoniku, ki je v veljavi na Portugalskem, storilcu grozi zaporna kazen od šest mesecev do pet let.

Vir: Twitter

V Sloveniji pa se zdi, da si nekateri pravno državo v 21. stoletju predstavljajo po svoje. Drugače si ni mogoče razlagati odločitev vodje ljubljanskega tožilstva Katarine Bergant, ki se je odločila, da zavrže kazenske ovadbe zoper spodbujevalce sovraštva, čeprav je jasno, da grožnje s parolami, kot sta “Smrt janšizmu, svoboda narodu!”, “Ubi Janšo” in grožnje “smrt janšizmu” niso splošne ampak usmerjene proti točno določeni osebi. Številni intelektualci in pravniki so se oglasili in podarili, da se je resnično nemogoče sprenevedati, proti kateri osebi so tovrstni pozivi usmerjeni, saj sintagma smrt janšizmu vsebuje ime osebe, nanaša se torej nanj osebno, njegovo družino in privržence.

Radikalni del slovenske levice se iz dneva v dan trudi, da bi prepričal slovensko javnost, kako naj bi trenutna vlada predstavljala le slovensko verzijo italijanskega fašizma. Pri čemer pa so ti že večkrat dokazali, da sploh ne vedo kaj fašizem je in proti čemu se pravzaprav zavzemajo. Kakorkoli, po besedah enega izmed osumljenca, ki je s smrtjo grozil predsedniku vlade, je Janša pričel z vlaganjem tožb. Ta je namreč na Facebook zapisal: “Gospod Janšizem, kdorkoli že to je, se je odločil, da angažira policijo, da popišejo vse protestnike, ki ga na transparentih žalijo, tako da nas bo lahko kasneje preganjal na predlog. Torej še preden smo storili domnevno kaznivo dejanje proti gospodu Janšizmu. Smrt janšizmu, smrt fašizmu. Svoboda Narodu!”

Fotografija osebe Janez Janša.

Vodja okrožnega državnega tožilstva dr. Katarina Bergant.

Reakcije pri nas povsem nasprotne
Seveda bi bilo zanimivo opazovati, kakšna bi bila reakcija določenih posameznikov, ki zagovarjajo napise “smrt janšizmu”, če bi na transparentih opazili grožnjo s smrtjo, ki se nanaša nanje. Bi bili enaki vatli? Kakorkoli, dejstvo je, da v Sloveniji velja Kazenski zakonik, ki v 297. členu jasno govori o kaznivem dejanju v primeru vzpodbujanja ali razpihovanju sovraštva, ki temelji na političnem prepričanju. Glede na to, da smo v skladu z Ustavo enaki pred zakonom je naravnost nesprejemljivo, da se tolerira ekstremno obnašanje določenih radikalnih levičarjev. Praksa iz Portugalske, ki je v popolnem nasprotju z našo, nedvomno kaže, da nizka stopnja zaupanja v pravosodje v Sloveniji ni kar od včeraj. Vredno bi se bi bilo zamisliti. Na Portugalskem so namreč ovadili protestnika, ker je nosil napis, ki grozi s smrtjo policistom in je precej bolj splošen kot napisi v zvezi z janšizmom, pri nas pa ko gre za konkretno grožnjo, se spreneveda. To se dogaja, čeprav smo tako kot Portugalska država članica Evropske unije. Resnično neverjetno.
Hana Murn