fbpx

Ministrstvo bo vodil ustanovitelj Inštituta 8.marec in LGBT aktivist

Simon Maljevac (Foto: zajem zaslona)

62 odstotkov volivcev je na referendumu glasovalo za nova ministrstva, med katerimi je tudi ministrstvo za solidarnost. Ukvarjalo se bo ukvarjalo s perečimi problemi, kot so dolgotrajna oskrba, stanovanjska problematika in ekonomska demokracija, vodil pa ga bo nekdanji aktivist LGBTQ. Kam pluje Slovenija z novim vodstvenim kadrom, ni znano, vsekakor pa se ne sliši prav nič obetavno.

Na referendumu je bilo potrjeno novo ministrstvo za solidarnost, v torek pa so na ministrstvu za delo predstavili tudi vodstvo novega ministrstva za solidarno družbo, ki je po koalicijskem razrezu pripadlo stranki Levica. Prevzel ga bo popolnoma neizkušen kader z Metelkove, vodil pa ga bo nekdanji prostovoljni aktivist LGBTQ, ustanovitelj in do aprila letos edini lastnik Inštituta 8. marec Simon Maljevec. Vključevanje in solidarnost je ena zadeva, vendar se zdi ne le abotno, ampak celo noro, da na položaj, od katerega je odvisna blaginja naroda, Levica postavi neizkušenega aktivista z Metelkove, ki je imela doslej vse prej kot sloves intelektualizma.

Predvidevanja nekaterih, da se je nova vlada tako zagrela za ustanavljanje novih ministrstev, se zdijo pravilna. Novo ministrstvo za solidarnost bo delovalo pod vodstvom domnevno pvsem neizkušenega kadra z Metelkove, na Twitterju lahko o tem preberemo, da so “nekateri so pač potrebovali nove službe”. Novo ministrstvo naj bi se ukvarjalo z dolgotrajno oskrbo, stanovanji in ekonomsko demokracijo, vodil pa ga  bo Simon Maljevac, ki se doslej v svoji karieri lahko bolj ali manj pohvali le s prostovoljnim delovanjem v organizacijah, povezanih s skupnostjo Lezbijk, gejev, transseksualcev in biseksualcev (LGTB), kakšnih drugih resnih referenc pa nima. Bil je še odgovorni urednik revije Narobe in vodja enega od oddelkov pri Zagovorniku načela enakosti, ki ga vodi znani aktivist LGBT Miha Lobnik. Nekateri navajajo, da gre pri vsem za to, da bo novo ministrstvo vodil kader z Metelkove. Ta na področju, ki naj bi ga pokrivalo ministrstvo, praktično nima izkušenj.

Sledimo pogubni zahodnjaški ideologiji
Svetu grozi ekonomska kriza, globalna energetska kriza, če to želimo ali ne, smo v hudih časih, ki zahtevajo izkušene in trdne ljudi, ki se bodo zmožni racionalno odločati v kriznih situacijah. Hitro in učinkovito odločanje v kriznih situacija je bila Slovenija vajena le v času Janeza Janše, zato smo se skozi čas korone tako dobro prebili. Visoka gospodarska rast, nizka brezposelnost, uspehi, ki smo jih bili kljub okoliščinam vajeni. Zdaj ministrstvo, ki se bo soočalo z najbolj perečo problematiko, ki pesti Slovence, mlade in starejše, prevzema nekdanji aktivist LGBTQ, prepričan v zahodnjaško pogubno ideologijo. Kam pluje Slovenija? Vlada je obljubila, da niti cent davkoplačevalskega denarja ne bo še v nove zaposlitve in nova delovna mesta, zdaj pa smo temu priča. “Do leta 2026 – planiranje. Za 25 mio €/leto. Le to. Sistem – pač,” je povzel prihodnost Slovenije pod vodstvom novega ministra poslanec SDS Andrej Hoivik.

Novi kader, nove zaposlitve
Za ekonomsko demokracijo na ministrstvu bo skrbela Katja Simončič, ki je prav tako brez omembe vrednih referenc, povezanih z vodenjem v državni upravi. V svoji predstavitvi na družbenem omrežju Linkedin je zapisala: “V zadnjih nekaj letih delam kot raziskovalka, ki preučuje škodljive, a normalizirane prakse sodobnega kapitalizma, kot so potrošništvo, današnja narava dela in vzpon AI. Trenutno delam v javnem sektorju in svetujem o vprašanjih ekonomske demokracije.” Za dolgotrajno oskrbo na ministrstvu pa bo skrbel Luke Omladič, ki je na Wikipediji predstavljen kot slovenski filozof, okoljevarstvenik in okoljski analitik. Kako se spozna na dolgotrajno oskrbo, na predstavitvi niso povedali.

Novo ministrstvo naj bi se ukvarjalo z dolgotrajno oskrbo, stanovanji in ekonomsko demokracijo, kot minister pa ga bo vodil Simon Maljevac, ustanovitelj in do aprila letos edini lastnik Inštituta 8. marec, katerega predstavnica je domnevno “neodvisna” Nika Kovač. Za stanovanjsko politiko na ministrstvu bo skrbel Klemen Ploštajner, ki je prav tako brez vsakih izkušenj z delom v državni upravi, kaj šele na področju gradnje stanovanj. Trenutno je mladi raziskovalec na FDV.

Ana Horvat