Kakšna kompetentna vlada! Minister Han Španijo in Portugalsko razglasil za otoški državi

Foto: zajetje zaslona/RTVS

“Španija in Portugalska imata drugačen sistem, glede na to, da sta to državi, ki sta otoški državi, in nimata sistema, kot ga imajo druge evropske države, ki so v bistvu na celini. One imajo drugo matematiko,” je v oddaji Odmevi dejal gospodarski minister Matjaž Han in poskrbel za precej smeha pa tudi zgražanja na družabnih omrežjih. Han je sicer minister z najnižjo formalno izobrazbo v Golobovi vladi.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han je na TV Slovenija odgovarjal na vprašanje voditelja Luke Svetine, zakaj Slovenija ni sama oblikovala kapice na cene plina in elektrike, kot sta to storili Španija in Portugalska. Pojasnil je, da imata ti dve “otoški državi” drugo matematiko kot ostale države na celini in da tukaj pač obstajajo določene specifike, ki jih je treba poznati. “Morate vedeti, da sta oni v prejšnjih letih, ko smo ga mi kupovali zelo poceni, nabavljali bistveno dražji plin. Tukaj so specifike, ki jih moraš poznati. Zelo dobro je, da z drugimi državami, kot sta Nemčija in Nizozemska, sodelujemo in poskušamo priti do skupnega imenovalca,” je še povedal minister.

Po poročanju STA bodo danes voditelji držav članic EU na vrhu v Bruslju govorili o nadaljnjih ukrepih za soočanje z energetsko draginjo. Razpravljali bodo o predlogih komisije, ki med drugim predvidevajo omejevanje cen na glavnem evropskem vozlišču za trgovanje s plinom TTF. Mehanizem bi bil v veljavi, dokler ne bo oblikovan dodaten indeks za določanje cen plina v pogodbah, ki bo temeljil na trgovanju z utekočinjenim zemeljskim plinom LNG. Evropska komisija predlaga tudi uvedbo začasnega mehanizma za omejitev nihanja cen terminskih pogodb za elektriko in plin znotraj posameznega trgovalnega dne. Med predlogi pa so še ukrepi na področjih skupnega naročanja plina in solidarnosti med državami članicami.

Sara Kovač