Kakšna zaušnica Šarčevi koaliciji: Državni svet izglasoval veto nad dvema pomembnima zakonoma!

Foto: STA

Zaradi preslabega financiranja občin in napačnega načina izrednega usklajevanja pokojnin je državni svet dvakrat udaril z vetom in s tem ustavil dva zakona za proračunsko poslovanje v prihodnjem letu. To je sramota za Marjana Šarca, je pred glasovanjem o slabem financiranju občin ocenil Franc Kangler in opozoril, da bo le Maribor izgubil osem milijonov, premier pa kot nekdanji župan nima časa za to, ima pa čas, da čez noč sprejme zakon o vardah, da preko Sove preganja opozicijske poslance, je protestiral Kangler. Predsednik DS Alojz Kovšca pa je pripomnil, da je premier vedno dobrodošel v državnem zboru, je tudi redno vabljen, a ne pride.

Zaradi premalo denarja občinam so veto s 25 glasovi za in nič proti izglasovali na zakon o izvrševanju proračuna (Zipro), zaradi nepoštenosti usklajevanja pokojnin v enakih zneskih pa z 29 glasovi za in nič proti še na poseben interventen zakon o ukrepih na področju plač ter izredni uskladitvi pokojnin.

Vsem enako ali po prispevku?
Povišanje pokojnin v enakih zneskih za vse z razlago, da se cena kruha in mleka tudi za vse povečuje enako, so prejšnji teden uzakonili poslanci SD Dejana Židana, Levice Luke Mesca, večjega dela LMŠ Marjana Šarca, NSi Mateja Tonina in SNS Zmaga Jelinčiča. Proti je bila, da je to nepošteno, ker so nekateri vplačevali več, nekateri pa manj, podobno nenavadna koalicija DeSUS Karla Erjavca, SMC Zdravka Počivalška, SDS Janeza Janše in manjšega dela LMŠ. Glasovanje o dopolnilu, da bi pokojnine usklajevali odstotno in torej ne bi rušili razmerij med njimi, se je v državnem zboru po strankah razpletlo v pat. Tako:

Tisti, ki dobijo povprečno pokojnino okoli 650 evrov, bi po obeh način uskladitve dobili enake zneske in tudi državo bi uskladitev v obeh primerih stala okoli 50 milijonov evrov, ki jih za izredna višanja politiki dobijo s prodajo državnih podjetij.

Vlada sploh ne bi usklajevala
Po enakih zneskih se bo uskladitev bolj splačala tistim s podpovprečnimi pokojninami, manj pa tistim z nadpovprečnimi, in ne odseva vplačanega v pokojninski sistem. To pa je tudi razlog, da je državni svet izglasoval veto, s katerim pa svetniki nimajo veliko možnosti za uspeh. Na koncu je namreč zakon o ukrepih na področju plač in usklajevanja pokojnin podprlo 56 poslancev, proti ni bil nihče. To je krepko več kot 46, kolikor je nujnih za ponovno potrditev zakona.

Po vladnem predlogu zakonu o ukrepih na področju plač ter izredni uskladitvi pokojnin izrednega višanja pokojnin prihodnje leto sploh ne bi bilo. Vlada je namreč predlagala, da bi pokojnine uskladili le, če gospodarska rast preseže tri odstotke. Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pa je napoved rasti za prihodnje leto s 3,4 znižal na 2,8 odstotka. A poslanci so, da bi upokojencem dali več, pogoj znižali na 2,5 odstotka. Umar je, ker so razmere v mednarodnem okolju turbulentne, opozoril, da je mogoč tudi “alternativni scenarij”, po katerem bo rast prihodnje leto le 1,7 odstotna. Če se bo zgodilo to, ne bo nobene izredne uskladitve pokojnine.

Veto še za črtanih 140 milijonov občinam
Z vetom je državni svet ustavil tudi zakon o izvrševanju proračuna za leti 2020 in 2021 (Zipro), ker so vladne stranke za prihodnje leto občinam z znižanjem povprečnine prejšnji teden odvzele 140 milijonov evrov. O obeh vetih so svetniki glasovali v stavbi obrtno-podjetniške zbornice, ker njihovo dvorano v parlamentu še preurejajo, nadomestna dvorana državnega zbora (veliki salon) pa je bila ob uri, ki bi bila za državni svet najprimernejša, zasedena.

Predstavniki občin so veto na Zipro zahtevali, ker izračuni ministrstev kažejo, da bodo dejanski stroški, ki se krijejo iz povprečnine, v letu 2020 659 evrov in v letu 2021 668 evrov. Opozorili so, da je nujno občinam zagotovi povprečnino v višini, ki zagotavlja pokritje stroškov izvajanja zakonsko določenih nalog, da občine za to ne bodo več porabljale denarja iz drugih virov, ki bi moral biti namenjen za nujno vzdrževanje cest in mostov, izvajanje evropskih projektov, nabavo gasilske opreme, vzdrževanje šol in vrtcev ter druge potrebne investicije. Več denarja za občine je opozicijskima SDS in NSi celo že uspelo spraviti v zakon, a je 46 poslancev LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in SNS prejšnji teden vsoto z dopolnilom spet znižalo nazaj. Za prihodnje leto na 589 evrov, kar je predlagala vlada.

Tudi o Zipru, ki je nujen za normalno finančno poslovanje države v prihodnjem letu, bo zaradi veta državni zbor moral ponovno glasovati, potrjen pa bo le, če ga znova potrdi najmanj 46 poslancev. Prvič je bilo za 48 poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in SNS. Iz “koalicije” je manjkal le glas Roberta Polnarja (DeSUS), ki je bil proti nižanju financiranja občin.

Razplet glasovanja po strankah je bil takšen:

Če ne bo presenečenj, bo po vetu Zipro decembra gladko ponovno potrjen v DZ. Posnetek je iz seje DS pred glasovanjem o obeh vetih:

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Rožle

  Po zaušnici bi lahko ujela še en šamar ..

  • tasilo

   Ja pa kva še … Po zaušnici bi lahko ujela kvečjemu še eno ornk brco v rit … tako, z gojzarjam.

 • rubec

  Če klovne vabijo kot pravi Kovšca, potem tudi z našim DS nekaj ni v redu.

  • samotoje

   Samo zaradi bontona, bi rekel.

 • marijan

  “Predsednik DS Alojz Kovšca pa je pripomnil, da je premier vedno dobrodošel v državnem zboru, je tudi redno vabljen, a ne pride.”
  Najbrž je tule mislil g. Kovšca, da je premier vedno dobrodošel v državnem svetu.

  • Olga101

   Šarca ob sprejemanju proračuna NI bilo v DRŽAVNEM ZBORU!

 • Stric iz ozadja

  Saj ga bo padalec resil, kot ga je prvic. Huda zausnica bi bila le, ce bi ga pustil na cedilu. Tako da je tak bombasticen naslov brezpredmeten.

  • WISKY 1000

   zakaj se nima hematoma,če je bila huda?

 • to_mi_delaj

  Bi bilo dobo pisati biografijo o šarcu, bi se dalo na teh komedijah dobro nasmejati in zaslužiti

 • RATATA

  Je pa šarc takoj pahorja klofutnil!!
  Takole piše topnjuz:
  “Predsednik vlade Marjan Šarec je zavrnil predlog predsednika republike Boruta Pahorja, da zaradi “vojne” med Sovo in KNOVS-om skliče razširjeno sejo Sveta za nacionalno varnost (SNAV), ki da bi mu v tem primeru prav tako grozila politizacija.”…

  • anzek

   In to s povdarkom…“po nekajdnevnem razmisleku”. Le s čim lahko Serpentinšek misli???

   Sicer pa, to ni napisal seljačina, ki niti enega stavka ne zna pravilno povedati, napisati. To so mu skupaj zložile piar službe ali pa Čuri Muri osebno.

   p.s.

   Se pa nad Šarcem zgrinjajo črni oblaki!!! Ta zavrnitev razumem zgolj kot “time out” v košarki.

   • RATATA

    Eh, tako zelo mimo mi je šarec, da rajši ne bi o njem, še posebno zato, ker sem se pred časom odločil, da se bom izogibal zmerjanju. Žal.

 • milanček

  ali so organi od šarca dobri za presaditev človeku, ki jih rabi? to bi bila edina korist od tega idiota, možgančke, ta bolani del pa v Koto!

 • Ružla Čkapi

  SLS in SDS dve partiji z najvec svetniki in župani po občinah Slovenije. Ni kaj so sposobni v lastni obrti.

 • Skrajno Desni

  To je to ko se gredo namišljeni komedijanti in idioti politiko.

 • Unikatna

  Slaba zaušnica…krepko bolj bi jih morali dobiti, da bi se streznili…Kako lahko Sarec zavrne predlog predsednika Pahorja?!

  • marijan

   Treba ga je odstavit, ker kot PM ne ve niti tega, da so zakoni napisani zato, da se jih spoštuje.
   Kako bo zahteval od državljanov red, če ga sam ne spoštuje.
   Povsod mora biti red. Kjer ni reda je nered. V državni politiki takšno poslovanje, vodi v anarhijo.

 • marijan

  Ob tej utemeljitvi naših “socialistov” v DZ, da ” se cena kruha in mleka tudi za vse povečuje enako”, me je najprej spomnilo na tisto misel, da tudi človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust Mt 4,4
  Na uravnilovke smo bili navajeni v nekem drugem sistemu, ki je že krepko za nami. Se vračamo nazaj, ali je tako hitreje rešeno in bolj “komot” ? Sicer pa je tudi ta % zagotovo, kar “potegnjen z rokava”.
  Pravilno je napravil DS, ker je izglasoval veto tudi na uskladitev pokojnin, ker se s tem ruši obstoječe razmerje.

  • tohuvabohu

   Najbolj sem bil presenečen, da je tudi NSI glasoval ZA to neumnost. Res lepa druščina, hehe. Nasedel je celo Jožef Horvat, ki se rad pohvali, da je fizik po poklicu.
   V socializmu je bilo res veliko uravnilovke, a vseeno ne poznam primera, da bi to počeli na tak kretenski način.

 • Montana

  In zgodilo se ne bo nič, ker je Šarec z današnjim dnem, ko je zaradi svoje lepe “matahari” zavrnil sklic Agencije za nacionalno varnost (celo na predlog predsednika države) postal mali diktator.

  • samotoje

   Diktator je že ves čas, predvsem pa je patološko ambiciozen in narcisoiden. Še bolj je pa problematičen Črnčec. Ta je v resnici nevaren.

 • xtc

  Bo že Kučman uredil ,da bo še enkrat izglasovan,no Šipac X je naredil točno to kar sem opozoril,da verjetno bo “nogiral ” je Pahorja in njegov poziv ,očitno živci vse bolj popuščajo,seveda pa je vprašanje doklej te igrice lahko še gredo.

 • Novakec1

  Pri penzijah bodo bogati še bolj bogati, revni pa še bolj revni, to hoče državni svet, ane sloovce zabite.

  • marijan

   Novakec1, ta “povišica” je samo “pesek v oči” in veliko vprašanje je, če sploh bo. Prav pa je, da se razmerja ne ruši dokler ne pristopijo resno k ureditvi pokojnin, ker tudi to, kar imamo trenutno ni dobro.

   • Novakec1

    Razmerja so se v času po osamosvojitvi skoz neki večala, npr. Makarovička ma sokr tako penzijo kot Kučko, oba pa me krepko šišata in bi bilo sedaj čisto v redu da dobimo vsi v enakem znesku, obadva bosta še dolgo in daleč pred veliko večino, vključno z mano. Težko za razumet, isto bi naredu pa tudi pri plačah, razlike so že postavljene.

 • Hribouc

  Kozu je zavrnil pahorjev poziv za sklic komisije za Nacionalno varnost!
  Kako lahkotno!
  Plus tole , kar pišete, plus Varde, plus pizdarija na pizdarijo, da kozlaš!
  Mislim, da je tale totalno nor!
  POT V KAOS!
  Načrtno?
  Da bo Milan Boljševik Kučan “reševal” kar bo ostalo? Pripravite se, kriza je tukaj in to grozna!

 • montyamp

  Kaka zaušnica ???
  Take reči se učinkovito rešijo samo z rjavim šraufncigerom .
  Iščejo murglosrbi izredno stanje , se jim spet kolca po krvi .

 • R7

  “Državni svet ne predstavlja vseh državljanov Republike Slovenije, temveč le posamezne družbene in gospodarske interese.”

  Teh ljudi tam, nismo izvolili na volitvah.

 • Olga101

  Če bi imel klovn kaj med ušesi, bi že zdavnaj odstopil!

  • dež

   Po mojem mnenju zakonodaja tega ne omogoča. Pa tudi če bi, njega ni toliko v hlačah, da bi to naredil.

   • tohuvabohu

    Pahor je brž dokazal, da je šleva. Na Šarnčecovo pismo je odgovoril, da spoštuje njegovo odločitev.

 • tramal

  Če ne bodo zvišali pokojnine tudi tistim ki so se upokojili pred devetimi leti in pozneje ,je zame banditizem prve vrste .Tudi tem se mora pokojnina zvišati na 63 procentov plače.To kar sprejemajo komunajzerji ni niti malo podobno kakšni reformi,temveč brezglavo vladanje.

  • dež

   O tem sem že večkrat pisal. 2 učitelja, ista šola, isto delovno mesto, enaka delovna doba, enaka starost ob upokojitvi, ne moreta imeti različnih pokojnin samo zato, ker sta se upokojila 5 let narazen. Zadeva je globoko protiustavna, pa naj pravniki še tako zatrjujejo, da ni. A nihče ne upa ugrizniti vanjo, ker se starejšim pokojnin ne da znižati, za povišico mlajšim pa ni dovolj denarja.

 • Antonius

  Kdor Pahorjevo pismo Serpentinšku resno jemlje je naiven.
  Serpentinška bo klofuta doletela, ko se bo za njo CeKa iz Murgel odločil in ga odsluženega odstavil.
  Pahor je v vseh pogledih in ravnanjih dolžan ubogati tisto njegovo *ozadje* od katerega je odvisna njegova do- upokojenska prihodnost.
  Ker je premlad prišel na položaj predsednika države, bo moral še kar precej let delovno odblefirati do pokojnine.
  Najhujše, kar se lahko predsedniški *narcisi* zgodi bo, če na prihodnjih volitvah zmaga opozicija. Vprašanje bo, kdo ga bo lahko potem poslal v kakšno dobro plačano službo v Evropo.
  Klofutanje?! Nič pretresljivega. Šarplaninšek še naprej igra svojo PM tragikomedijo.

 • piko8

  Klovnu šarcu če mi pride v roke obljubim, da mu ušesa na mašno zavežem na vhu glave (buče)!!

 • mapu

  Pizdek…….

 • Beli Sneg

  Sem proti uravnilovki pri usklajevanju pokojnin. Če bi želeli vsem dati enako in bolj pomagati tistim z nizkimi pokojninami, bi podpiral predlog SDS, ki so ga ponujali v času volilne kampanje: vsem božičnico v višini 500 €. Seveda upokojenci so raje volili lažniveca Erjavca in Bratuškovo.

 • piko8

  Zaušnica serpentinškovi vladi: bedaka lahko mlatiš, dase mu kadi iz ušes pa ga neboš spravil k pameti!!!

 • karpelec

  Oh, pa šarko, kako moraš biti tako zaplankan, da ne vidiš poti, ki ti jo kažejo tvoji bližnji sorodniki?

 • Andrej

  Šarec to razume samo kot poceni pridobivanje političnih točk opozicije.