Kaj obeta stranka, katere podpredsednica zanika znanost?

Sodnica Urška Klakočar Zupančič in Marko Potrč (foto: fb)

Nova podpredsednica Golobove stranke Gibanje Svoboda in nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič je v najhujših trenutkih epidemije podpirala Marka Potrča, ne pa strokovne skupine, zdravnikov in epidemiologov. Ob deljenju Potrčevih videoposnetkov je zapisala, “meni je ta retorika veliko bolj všeč kot Beovič, Krek, Bergant, Kacin in, veliki diktator Janša …”. In vse te, ki so se borili z epidemijo označila z “zafustriranimi osebki”. Nekdanja sodnica je v času prvega vala torej zagovarjala švedski model spopadanja z epidemijo, ko je v tej skandinavski državi umrlo kar desetkrat več ljudi (glede na število prebivalcev) kot v Sloveniji. Kakšne obete torej ponuja stranka, kjer drugi človek takoj za predsednikom Robertom Golobom, zanika znanost?

Ko se je virus pričel okrepljeno širiti, je Marko Potrč kljub pomanjkljivemu znanju o medicini in infektologiji javnost nagovarjal, da so omejevalni ukrepi slabi, ob tem pa je ta poudarjal, da bi lahko normalno živeli, če bi posebej zaščitili starejše. Mnogi so svarili pred tem nevarnim početjem, ki bi lahko imelo hude posledice. Potrč je namreč v številnih javljanjih prek družbenih omrežij dal vedeti, kako ne podpira nošenja zaščitnih mask, čeprav je stroka vključno z WHO enotna, da te učinkovito pripomorejo k zajezitvi širjenja virusa. Glede na to, da je uporaba družbenih omrežij razširjena, ne čudi, da se je njegovo sporočilo hitro širilo naokrog in doseglo tudi novo predsednico Golobovega Gibanja Svoboda Urško Klakočar Zupančič.

Ta je v svojem zapisu ne le zaničevala stroko, ampak tudi neprimerno napadla predsednika vlade Janeza Janšo in ga označila z velikim dikatatorjem, zafustiranim osebkom, ki ima željo zatirati vse, kar mu stoji na poti, in da ima hudo potrebo po maščevanju.

 

Foto: FB, Siol

V vsakem stavku njene analize veliko zgrešenih trditev
Spomnimo, da je Potrč med epidemijo bil med najaktivnejšimi anticepilci v Sloveniji in nasprotniki ukrepov in zvesto snemal videoposnetke, a podatek, da so se Švedi cepili precej bolj množično kot Slovenci, tudi s poživitvenim odmerkom, in da cepljenju proti covidu-19 na splošno tudi nasprotujejo precej manj od Slovencev, boste na njegovem Facebookovem profilu iskali zaman, poroča Siol. A kljub temu so zaradi neukrepanja v prvem epidemiološkem valu imeli katastrofalno epidemiološko sliko, ki je bila  tudi glavni vzrok za pustošenje covida v domovih za starejše, kjer je umrlo 75 odstotkov vseh dotedanjih švedskih žrtev covida-19. Švedska je panično ukrepala in domove za starejše za kar šest mesecev dobesedno spremenila v zapore, tamkajšnji stanovalci stikov z zunanjim svetom niso imeli med 1. aprilom in 1. oktobrom. Od začetka marca do konca junija 2020 je na Švedskem zaradi bolezni covid-19 umrlo skoraj 5.500 ljudi, v Sloveniji v enakem časovnem obdobju petdesetkrat manj (111) oziroma desetkrat manj glede na število prebivalcev. Zagovarjati ta model, za katerega so celo švedske oblasti priznale, da je bil zgrešen, je naravnost škandalozno za nekoga, ki se podaja v politiko.

So se imeli torej na Švedskem veliko lepše kot v Sloveniji, kot je to trdila podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič? Smo imeli več smrtnih primerov? Imamo pri nas hudo ekonomsko, socialno in psihološko krizo? Podatki kažejo ravno nasprotno, trditve nekdanje sodnice pa so se praktično vse izkazale za netočne in ravno tukaj lahko vsakdo vidi, da ni sposobna treznih analiz, ki so potrebne za vodenje države.

Sara Kovač