fbpx

Kakšni so obeti za prihodnost države? Čaka nas izjemno nestabilno obdobje, politični analitiki ocenjujejo, da vlada z neizkušenim predsednikom, s številnimi partnerji in brez stalne večine ne bo zdržala dlje kot leto ali dve

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Vse od volilne nedelje 3. junija, čeprav jo je zaznamovala SDS-ova zmaga, se levičarji na vse pretege trudijo sestaviti vlado. Po vseh poskusih in pogajanjih ter odstopu NSi so se znašli pred vrati, za katerimi je (če bo do tega prišlo) izjemno nestabilna vlada, so prepričani strokovnjaki. Po odločitvi v stranki Levica, da v koalicijo s Šarcem ne bodo vstopili, jo bodo pa podprli, so politični analitiki izjemno skeptični, ali lahko takšna vlada sploh obrodi sadove. “Takšna vlada bo še daleč bolj konfuzna in daleč manj funkcionalna kot vlada Mira Cerarja,” meni politični sociolog dr. Matevž Tomšič. Politični komentator prof. dr. Matej Makarovič pa je dogajanje komentiral, “da vlada brez stalne večine, s številnimi partnerji in neizkušenim predsednikom ne bo pa zmožna učinkovitega vladanja in skoraj gotovo ne bo zdržala dlje od leta ali dveh”.

Odločitev Levice je bilo mogoče predvideti, saj so tudi njeni predstavniki še pred začetkom pogajanj lansirali to zgodbo o tako imenovanem portugalskem scenariju, nam je povedal Tomšič, s katerim se strinja tudi Makarovič, ki je dejal, da se je takšno ravnanje napovedovalo že prej, tako da ni presenetljivo. “Tukaj so nedvomno v Levici prišli do spoznanja, da bi jim direktno sodelovanje v vladi škodovalo in bi morala stranka sprejeti odgovornost za določene odločitve, ki nikakor ne bi bile po volji volivcem,” je dejal Tomšič.

Dr. Matevž Tomšič (Foto: Demokracija)

Levica se bo otepala odgovornosti, hkrati pa si bo pripisovala zasluge
V Levici so ugotovili, da mora Slovenija izpolniti nekatere mednarodne zaveze, ne glede na to, katera vlada bo obstajala. “Ključna zadeva je torej tukaj Nova ljubljanska banka; vemo, da je Levica odločno proti prodaji, je pa to tudi zaveza Slovenije in Evropska komisija je pri tem nepopustljiva in zahteva izpolnitev te zaveze. In če bo Levica zunaj vlade, bo še vseeno lahko nekako nasprotovala določenim odločitvam,” je dejal Tomšič. Mnogi pa ji ravno to očitajo. Da si bo pripisala zasluge, če bo koalicija izpolnila njihove zahteve, hkrati pa bo iz opozicije silovito kritizirala Šarčevo vlado zaradi prodaje NLB in zadev, s katerimi se ne strinja. Makarovič pa je kritičen do samega programa Levice, za katerega pravi, da je “preprosto premalo realen, da bi omogočal uresničevanje v vladi, zato lahko Levica ohrani sedanjo popularnost le v opoziciji”.

Prof. dr. Matej Makarovič (Foto: STA)

Kaj nas čaka? Analitiki ocenjujejo, da vlada ne bo zdržala dlje kot leto ali dve
Vprašanje je, ali bodo druge stranke, tako imenovani Šarčev peterček, sploh pristale na takšno situacijo. Znano je namreč, da je manjšinska vlada, sestavljena iz petih strank, izjemno nestabilna. “Obstajajo sicer manjšinske vlade, na primer z eno, dvema, največ tremi strankami. Pa še v tem primeru, kjer je več strank, je ena izrazito dominantna, ima izrazito več glasov kot druge. Medtem pa Šarec sestavlja vlado iz petih strank, kjer imajo tri stranke največ glasov in takšna vlada bo še daleč bolj konfuzna in daleč manj funkcionalna kot vlada Mira Cerarja.” Zato je vredno tukaj razmisliti, ali se jim dejansko splača v takšno vlado, saj ne bo imela dolgega trajanja in bo dejansko lahko delovala le tako, da bo izgubljala podporo, meni Tomšič. Enako meni Makarovič, ki napoveduje, da “se vlada brez stalne večine, s številnimi partnerji in neizkušenim predsednikom sicer lahko oblikuje, ne bo pa zmožna učinkovitega vladanja in skoraj gotovo ne bo zdržala dlje od leta ali dveh”.

Stranke in razni zakulisni centri moči bodo storili vse, da predčasnih volitev ne bo
Predčasnih volitev ni mogoče izključiti, bodo pa stranke storile vse, da do njih ne pride, ker vemo, da bi nove volitve večini strank, ki so v parlamentu, škodovale, je dejal Tomšič. “Sploh strankam peterčka, ki so dejansko tiste, ki se z Marjanom Šarcem na čelu pogajajo in sestavljajo vlado že skoraj dva meseca. In ker ta stvar traja že dolgo, je jasno, kdo bo nosil glavno odgovornost za to, če se vlade ne sestavi.” Zato bodo te stranke in tudi razni zakulisni centri moči storili vse, da bo do nekakšne vlade že prišlo, zagotovo pa ta ne bo stabilna.

A. G.