Kakšno je stališče političnih strank do dviga ali znižanja DDV? Proti zniževanju samo Dobovšek in Šarec

Foto: sta

V uredništvu Nova24TV smo pred prihajajočimi volitvami vsem političnim strankam, ki se bodo podale v politični boj, poslali sklop vprašanj, pomembnih za razvoj slovenske države in družbe. Ker menimo, da bi morale stranke tekmovati izključno na podlagi primerjav programov, vam želimo olajšati odločitev pri izbiri z odgovori in stališči različnih strank. 

Tokrat izpostavljamo stališča političnih strank do dviga ali znižanja davka na dodano vrednost. Dodatno vprašanje se nanaša na to, ali zagovarjajo znižanje DDV na predkrizno raven.

Slovenska demokratska stranka (SDS): Zagovarjamo znižanje stopenj DDV na predkrizno raven (splošna stopnja z 22 % na 20 % in znižana stopnja z 9,5 % na 8,5 %). Uvedli bomo tudi dodatno tretjo močno znižano stopnjo DDV, predvsem za blago in storitve, vezane na razbremenitev stroškov v družini. Znižanje DDV bo spodbudilo potrošnjo, kar bo ugodno vplivalo na gospodarsko rast, najbolj pa bodo znižanje DDV občutili manj premožni državljani, ki jim bo v denarnicah ostalo več.

Nova Slovenija (NSi): Iz programa NSi je razvidno, da podpirajo zniževanje davkov, med drugim tudi DDV.

Lista Marjana Šarca (LMŠ): Zanašanje na visoko gospodarsko rast ni na mestu, zlasti, ker smo visoko zadolženi. Realno gledano, menimo, da javno finančna situacija še ni zrela za zniževanje DDV. Treba bo hkrati tudi zniževati javno porabo, kajti rezerve so še, zlasti pri sistemu javnega naročanja. Okrepiti je treba finančni nadzor, učinkovito pobrati davke in skrbeti za plačilno disciplino.

Slovenska nacionalna stranka (SNS): Smo za znižanje DDV tako, da bo stopnja še nižja od tiste pred krizo. Na splošno je potrebno znižati prav vse davke, saj je davčni vijak tako močan, da onemogoča normalno delovanje in delo vsakogar, ki je sploh pripravljen delati. Za zajezitev sive ekonomije je potrebno povišati plače, tako ne bo potrebe po popoldanskem šušmarjenju.

Stranka ReSET: Dvig DDV je bil začasen ukrep v času krize, zato je logično, da se zniža na predkrizno raven, ko je krize konec!

Nova ljudska stranka (NLS): V NLS zagovarjamo znižanje DDV na raven pred krizo. Predlagamo tudi dodatno znižanje DDV za osnovne življenjske potrebščine in otroške potrebščine in druge stimulativne ukrepe za gospodarstvo.

Dobra Država: Lahkotni, ad hoc predlogi za znižanje davkov so nestrokovni in populistični. Država že v tem trenutku, kljub rekordni rasti, ni v najboljšem fiskalnem stanju. Siva ekonomija in njeno preganjanje sta stvar sistemskega pristopa, tudi spremembe mentalitete, samo birokratska represija pri tem ne bo pomagala; potrebujemo več vsebinskega pristopa, predvsem debirokratizacijo in poenostavitev postopkov s strani finančne uprave.

Slovenska ljudska stranka (SLS): V SLS smo že pred dvema letoma prvi zahtevali  znižanje DDV na predkriznih 20 in 8,5 odstotka in kasneje svojo zahtevo še večkrat ponovili. Znižanje DDV ne bi bil samo konkreten ukrep za dosego konkurenčnejšega slovenskega gospodarstva – najbolj pozitivno bi znižanje DDV občutili državljani, ki si morajo vse prepogosto izmišljevati kreativne načine za preživetje družine s 500 evri na mesec. Znižanje DDV bi pomenilo dvig kupne moči prebivalcev ob enaki višini bruto plače, zmanjševanje previsokega deleža BDP, s katerim razpolaga država (sedaj 59,5 %), manj vmešavanja države v življenje ljudi.

C. Š.

 • Miro

  znižanje DDV? populistične predvolilne obljube….. realnost je drugačna

  • osa

   tvoja realnost je več ukrasti več imeti

   https://www.estv.admin.ch/estv/de/home/mehrwertsteuer/fachinformationen/steuersaetze.html

   Steuersätze ab 1. Januar 2018

   Ende 2017
   lief die Zusatzfinanzierung der IV durch die MWST um 0,4 MWST-Prozentpunkte
   aus. Gleichzeitig erhöhten sich per 1. Januar 2018 die MWST-Sätze um 0,1
   Prozentpunkte aufgrund der Finanzierung des Ausbaus der Bahninfrastruktur
   (FABI). Aus diesem Grund, veränderten sich die MWST-Sätze ab 1. Januar 2018 wie
   folgt:

   Normalsatz Sondersatz Beherbergung

   Steuersätze
   bis 31.12.2017 8.0 % 3.8 % 2.5 % Auslaufende IV-Zusatzfinanzierung 31.12.2017

   Neue
   Steuersätze ab 01.01.2018

   7.7 % 3.7 % 2.5 %

   Wie sich die
   die Änderung der Steuersätze im Detail auswirkt, können Sie der MWST-Info
   19 Steuersatzänderung per 1. Januar 2018 entnehmen.

   Mogoče je že malo zlajnan
   izrek poljskega filozofa Leszeka Kolakowskega, ki pravi, da je laž nesmrtna
   duša komunizma, vendar se moramo tega znanega kritika komunizma in marksizma
   nenehno spominjati, saj nas derivati komunizma nenehno pitajo z lažmi in
   prevarami. Semenj laži in prevar je z odstopom Mira Cerarja na stežaj odprl
   vrata in tja do volitev bo ponudba izjemno bogata.

   • tohuvabohu

    Cmero je personificirana laž. Je pa tudi neumen kot noč. Misli, da ga bo folk nagradil zaradi odstopa. To se še nikoli nikjer ni zgodilo.

    • Soave

     Uh ? Kaj pa tista. . . . . izjema potrjuje pravilo ?

 • črnogled

  Z znižanjem ddv se v glavnem strinjam.Vprašanje je samo,kdo bi nadzoroval trgovce,da bi spustili cene artiklom,za znižano stopnjo?Trgovci so fakini in takoj izkoristijo vsako priliko,da nas nategnejo.Znižanje ddv za 2 % in ceno znižati za 1%.Taktika za povišanje marže.

 • Rupnik

  kaj pravi za stranka ZEDINJENA SLOVENIJA? in vi se pritožujete nad rtv :D

 • Jefferson Vendski

  A tako, Sekretinšek bi kar obdržal previsoke davke. Kurc ga gleda.

 • Mojca pokraculja

  “Zanašanje na visoko gospodarsko rast ni na mestu, zlasti, ker smo visoko zadolženi.”
  Šarec torej jasno pove, hočemo status quo.
  Nič se ne sme spremeniti, zadolževali se bomo še naprej iz pufa v puf. Niti enega centa nismo odplačali na račun zadolženosti z “privarčevanimi” euri od visokih davkov in dajatev. Ker vse sproti pokradejo, saj še za 1mesečni znesek pokojnin nimamo, tudi to gre vse iz pufov.
  Slovenije ni več.

 • xtc

  A od posvojenega Bosančka in policaja pričakujete pamet?
  Nak.
  Kot tudi ne od ostalih levih strank.
  Dejstvo je,da države z nizkimi davki beležijo visoko rast in nizko stopnjo davčnih utaj.
  Realnost ,ki bi bila za Slovenijo najboljša bi bila enotna davčna stopnja okrog-12-15%,znižane druge dajatve in prispevki.
  Seveda je predpogoj,da se zmanjša JS za vsaj 45%+ izvede privatizacija vključno z bolnicami,šolami itd ter da se uredijo delovni časi ,da se dela cel dan kot v anglosaških državah.
  Seveda pa je treba zmanjšati socialo-predvsem za one,ki so dela zmožni,če si v državni službi ne moreš imeti ob njej še SP ali Doo inzaposlovanje preko SP prepovedati, treba pa je poenostaviti odpuščanje in odpraviti odpravnine.

  • Aresnica

   Šarec ni Bosanc -je pa posvojen ŠIPTAR- to je javno priznal_mi je vseen kaj je – vem pa, da je lutka SLOmafijskotajkunskega omrežja.
   __________
   Lep pozdrav

 • janez.pokoncni

  Razmišljam. Kljub več kot 50% obdavčitvi moje plače sem od tega, kar je ostalo, plačeval še 22% DDV za vsak pasji drek in z ženo vseeno zgradil hišo, za kar sem že zdaj kaznovan z davkom na uporabo stavbnega zemljišča, vseskozi mi grozijo z davkom na premoženje.
  V bistvu priznam, cepec sem. Res moraš biti idiot, da se v takšnem okolju trudiš za karkoli. Pametni se prepustijo socialnemu toku in živijo na račun takšnih idiotov kot sem jaz.

  • moon

   He, he.. ali pa se izselijo, ko se imajo cas (in voljo ) za to..

 • garfi

  Dobovšek se je ponovno izkazal za škodljivca
  Požar je pa strpen do lgtb mafije in uničevanja otrok
  “levaki” so pa genocidni plenilci

 • macon

  Vsak posameznik lahko najbolje razpolaga s svojim dohodkom, prasci nas visoko obdavčijo, da čimveč strpajo v lastne žepe, za izgovor in laž pa imajo socialo in javne usluge, za katere namenijo manjši del zaplenjenega od ljudi in firm. Korupcija se širi, torej kradejo čedalje več in v ta namen višajo davke in paradavke kot so trošarine.

 • Vera

  Moj komentar ne spada ravno na temo članka , pa vendar ga bom napisala . Gre se za plačevanje ali vračanje dohodnine zaposlenim . Znan mi je najnovejši podatek, da je oseba , ki je lani prejemala vse leto enak osebni dohodek , dobila letos odločbo, da mora plačati skoraj 100 evrov dohodnine za leto 2017, čeprav je za enak dohodek lani plačala manj kot 50 evrov . Zakaj povišanje ? Plača = 760 evrov neto na mesec ima pa 16 let delovne dobe v isti branži . Že tako komaj shaja , saj ji , ko plača vse položnice ne ostane nič . Mislim, da je to zelo krivično do vseh, ki že itak malo zaslužijo, da jih država lupi do golega ! Kam dajo tisti denar do bruto zneska ? ? ?

 • moon

  OK.. najvecji zahojenec je Dobovsek.. vsaj po tem odgovoru, kaze da bi rad sral po malem podjetniku, kateri menda na veliko utajuje davke…
  Nic novega za stranko, katera ima sekretarje tipa Jamnik..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!