Kakšno “naključje”! V razmiku trinajstih minut kar trije novinarji iz treh različnih medijev poslali skoraj identična elektronska sporočila!

Obrambni minister Matej Tonin in stric iz ozadja Damir Črnčec. (Foto: sta)

S strani osrednjih medijev in tranzicijskih politikov pogosto slišimo floskule, kot so: neodvisni mediji, neodvisni novinarji, svobodni mediji in svobodni novinarji itd. Da gre zgolj za “brikete”, s katerimi globoka država “futra” svoje pravoverne “ovčice”, da so lepo rejene za “koline” (beri volitve), smo že večkrat poročali. Tokrat pa je portal Požareport postregel z zelo konkretnimi dokazi. Trije novinarji treh različnih tranzicijskih medijev – POP TV, Večera in Svet24 so skoraj sočasno in s presenetljivo podobnimi novinarskimi vprašanji (ter na isto temo) zasuli ministrstvo za obrambo. Kot kaže, je šlo za koordiniran kartelni napad na obrambnega ministra Mateja Tonina, ki se je udeležil vrha Nata v Bruslju. 

Voditelj oddaje Faktor na TV3 in nekdanji dolgoletni član Socialnih demokratov Aljuš Pertinač je pred časom že dejal, da “slovenski novinarji oziroma večinski mediji delujejo usklajeno kot medijski kartel v službi bivšega režima”. V torek, 15. junija 2021, so v dopoldanskem času na ministrstvo za obrambo kar deževala elektronska sporočila z novinarskimi vprašanji. Pravzaprav je šlo za vprašanja treh različnih medijev, ki so na elektronski naslov službe za odnose z javnostmi prispela v roku pičlih trinajstih minut. Ob tem je potrebno povedati, da so po vsebini tako rekoč identična, poroča Požareport.

Vsa vprašanja so se nanašala na pravkar končani vrh zveze Nato v Bruslju, v njih pa so novinarji pod vprašaj postavljali udeležbo obrambnega ministra Mateja Tonina na tem srečanju. Novinarsko vprašanje je najprej poslala Živa Vertačnik z Večera (ob 10.20). Sledilo je elektronsko sporočilo novinarke Maje Račič s POP TV, z izjemno podobno vsebino (ob 10.31), zatem pa še Luke Tetičkoviča s Sveta24 – tabloida medijskega barona Martina Odlazka (ob 10.33).

Koordiniran medijski kartelni napad na obrambnega ministra Mateja Tonina. (Foto: posnetek zaslona)

Ob tem je jasno, da je tako rekoč nemogoče, da bi trije novinarji, s treh povsem različnih medijev, skoraj sočasno poslali novinarska vprašanja, ki so povrh vsega tako rekoč identična ter navsezadnje zastavljena celo istemu naslovniku. Ob tem lahko sklenemo, da je šlo za usklajeno kartelno operacijo dela osrednjih medijev. Novinarji so bili v tem primeru kot avtomobilčki na daljinsko upravljanje. Daljinca pa so v rokah držali politični akterji iz ozadja. Za konkretno akcijo naj bi stala točno določena politika – stranke LMŠ.

Koordiniran napad tranzicijskih medijev na ministra Mateja Tonina. (Foto: posnetek zaslona)

Elektronska sporočila naj bi po namigovanju Požarja med novinarje razposlal in jih kar po alinejah zapisal stric iz sence nekdanjega premierja Marjana ŠarcaDamir Črnčec. Poleg tega zadeva še dokazuje, da omenjeni novinarji samega dogodka dejansko sploh niso preverili in so kot ovce sledili pozivu svojega “pastirja”. Ne nazadnje že uradno dostopni podatki zveze Nato kažejo, da je 24 vodij držav oziroma vlad (od skupno 30 zaveznic Nata) v svoje delegacije vključilo tudi obrambne ministre ter ministre za zunanje zadeve. Poleg Tonina je bilo v Bruslju še 20 obrambnih ministrov. Temu je pritrdil tudi premier Janez Janša, ki je kritično poudaril naslednje: Mimogrede, na vrhu NATO je bilo veliko obrambnih ministrov iz številnih držav. Ali Odlazkovi podaljški stranke LMŠ mislijo, da bi morali biti tam ministri za iskanje odvrženih pušk v koruzi?”

Koordiniran napad tranzicijskih novinarjev na prvaka NSi Mateja Tonina. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg