Kakšno poniževanje slovenskega športa si je pred osamosvojitvijo drznil zapisati novinar Igor Bergant

Novinar RTV Igor E. Bergant (Foto: STA)

Za mala tržišča, to pa Slovenci smo in bomo najmanj nekaj stoletij to še ostali, so v tem velikem cirkusu torej rezervirane stranske vloge,” je novinar Igor Bergant pisal v Tribuni leta 1991 in prek športnih “argumentov” skušal vplivati na potek osamosvajanja Slovenije. Pri tem je strašil z uvrstitvijo slovenskega športa med afriške “eksote” in nekaterim športom napovedal životarjenje v evropski kletni kakovosti. 

Tako kot na RTV fabricirajo slovensko zgodovino, tudi nikoli še niso omenili, da je bil njihov novinar Igor E. Bergant v mesecih pred osamosvajanjem Slovenije na strani, ki bi ga uvrstila med izdajalce oziroma tiste, ki so bili na napačni strani zgodovine. Bil je namreč proti samostojni državi Slovencev, to pa je utemeljeval z zgrešenimi tezami o katastrofi, ki se bo zgodila slovenskemu športu v primeru odcepitve Slovenije iz skupne države Jugoslavije.

Igor Bergant je tako v Tribuni še leta 1991, ko je bila država z eno nogo že na poti v samostojnost, napovedoval naravnost tragične scenarije za slovenski šport in se tako pridružil mnogim na levici, ki so preko javnih občil nasprotovali osamosvajanju. Bergant je kot športni novinar ubral svojo pot.

Uspehi slovenskih športnikov v zadnjih 30 letih povozili prazne grožnje Berganta
Zanimivo, kako se je Bergant zmotil v svoji kolumni Športni duh v zdravem telesu, kjer je skušal izločitev gruzijske nogometne zveze iz sovjetskega nogometa preslikati kar na slovensko raven. Med drugim je poniževalno zapisal, da je evropski javnosti, ki ne loči med Slovenijo in Slovaško, popolnoma vseeno, ali nekdo igra za slovensko, jugoslovansko, hrvaško ali grško reprezentanco. Barva dresa ali grba pa imata le simbolno raven – pa je to res? Prav tako je Bergant trdil, da je velike uspehe mogoče tržiti le v državah z veliko potrošniki, z veliko kupno močjo. “Za mala tržišča, to pa Slovenci smo in bomo najmanj nekaj stoletij to še ostali, so v tem velikem cirkusu torej rezervirane stranske vloge.” Pri tem je strašil z uvrstitvijo slovenskega športa med afriške “eksote” in nekaterim športom napovedal životarjenje v evropski kletni kakovosti.

Kako zelo se je Bergant zmotil v takratnih napovedih, povedo številni uspehi slovenskih športnikov v zadnjih 30 letih, ki so s številnimi uspehi največ naredili za prepoznavnost Slovenije in dvignili državo na svetovni zemljevid. Bergant pa je znova izpadel politični agitator in še eden izmed predstavnikov leve tranzicijske elite, ki je dokazano deloval proti samostojni državi, a je od nje imel stalne karierne in finančne koristi.

Sara Kovač