Kakšno razkritje: “Neodvisni strokovnjak” Rihard Knafelj navijal za dobavo smrtno nevarnih ventilatorjev

Rihard Knafelj. (Foto: Printscreen Tarča)

Potem, ko so snovalci oddaje Tarča na RTV Slovenija zdravnika Riharda Knaflja predstavili kot neodvisnega strokovnjaka, ki je ocenjeval ponudbe za zaščitno opremo in je označil naročene ventilatorje pri podjetju Geneplanet kot neustrezne, se je že izkazalo že marsikaj. Med drugim, da niti slučajno ni neodvisen, saj je bil prvi svetovalec Marjana Šarca za zdravstvo. Portal Siol pa sedaj razkriva, da so v uredništvo pridobili elektronsko pošto iz katere je razvidno, da je Knafelj navijal za dobavo ventilatorjev znamke Bellavista. Še posebej zaskrbljujoče je, da so te ventilatorje označili kot nevarne.

Ventilatorje so kot nevarne označili v mesecu novembru in sicer na Ameriškem uradu za hrano in zdravila (FDA), kanadskem Uradu za zdravstvo, kot tudi pri slovenski Agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

Delovanje alarma kot kritična tehnična napaka
Elektronska pošta v rokah Siola.net razkriva, da je Knafelj med drugim navijal za dobavo ventilatorjev znamke Bellavista, čeprav so bili ti označeni kot smrtni nevarni. Po navedbah ameriškega in kanadskega urada je med drugim najbolj kritično tehnično napako predstavljal alarm, ki lahko povzroči takojšnjo smrt pacienta. Tudi iz izdanega varnostnega obvestila v slovenskem jeziku je razvidno, da pri samem delovanju aparatov prihaja do občasnih izpadov.

Vir: Siol.net

Naročilo nevarnih ventilatorjev je bilo izpolnjeno
Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve je naročilo ventilatorjev Bellavista z Gorenjem že izpolnilo, kar pomeni, da je očitno, da je neformalna strokovna skupina omenjene ventilatorje, kljub njihovi nevarnosti odobrila. Zaenkrat še ni znano, ali smo v Slovenijo dobili ventilatorje Belavista 1000, ki so iz sporne serije, ali tiste, ki imajo odpravljeno napako. Vsekakor je ob povedanem še posebej neokusno, kako je mogoče, da se je Knafelj sploh odločil izpostaviti v Tarči, kjer je ta poskušal ustvariti vtis, kako naj bi bili točno določeni ventilatorji neustrezni, čeprav so iste ventilatorje za boj proti COVID-19 naročili tudi v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Nizozemski, Rusiji, ZDA in drugod in so se izkazali za popolnoma ustrezne. Rešujejo torej življenja.

Vir: Siol.net

Vir: Siol.net

Povezava z LMŠ več kot očitna
Potem, ko se je okrog Knaflja zgradila afera zaščitna oprema, ki je, kot poudarja minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, povsem izmišljena, se je izkazalo, da Knafelj le ni tako neodvisen. Kljub temu, da poskuša nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ustvariti vtis, kako Knafelj nima nič s stranko LMŠ, ga je na laž postavila kar lastna piarovka Nika Vrhovnik, ki je s svojim zapisom dala vedeti, da je ta še kako povezan z LMŠ. Glede na to, da je Knafelj pričel z LMŠ sodelovati že pred državnozborskimi volitvami leta 2018, Šarec nikakor ne more navajati, kako naj bi se le bežno poznala. Knafelj je namreč celo sodeloval pri pripravi programskega dela za področje zdravstva, po volitvah pa so ga omenjali celo kot morebitnega ministra za zdravje.

Pri celotni zgodbi okrog Knaflja je še posebej zaskrbljujoče, da je kot zdravnik na UKC Ljubljana na Facebooku zapisal: “Odlična novica! Tvoja družina nas je obvestila, da molijo k Jezusu za vas. Ventilator bomo tako dali nekomu drugemu, ki nima Jezusa, da bi ga pozdravil.” Ta objava pri marsikomu upravičeno poraja občutek, da bi kristjanom očitno odrekel dostop do medicinskih ventilatorjev. Še posebej v luči dejstva, da je to v popolnem nasprotju s Kodeksom zdravniške etike in Ženevsko deklaracijo. Kljub temu, da so za Knaflja značilne številne nestrpne izjave, ta uživa veliko podporo podpornikov skesanca Ivana Galeta. Kar pa seveda ne čudi, glede na to, da je bilo v skupini zaslediti tudi komentarje, ki so pozivali k smrti politikov. Se bodo ob nedavnem razkritju, njegovi zvesti podporniki le zamislili?

Hana Murn