fbpx

Kakšno zavajanje: Dvigovanju prahu s strani ZZB NOB Slovenije okrog državnih proslav se je pridružil Dnevnik

Foto: STA

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB Slovenije) se je spravila na okope in na svoji uradni strani objavila protestno izjavo Koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije (KoDVOS), del katere je tudi sama. V izjavi so njeni člani kritični do sestave Koordinacijskega odbora za državne proslave, vse skupaj pa je še dodatno podpihnil Dnevnik, v lasti tajkuna Bojana Petana s člankom z naslovom “Janša je Zvezo združenj borcev NOB umaknil iz priprav na državno proslavo”. Prodali so namreč zgodbo, kako naj bi vlada KoDVOS izključila iz koordinacijskega odbora, čeprav to ne drži. Vlada namreč ni izključevala, ampak je zgolj sprejela nov Sklep o določitvi protokolarnih pravil. 

“KoDVOS javno protestira zoper odločitev vlade, da v Koordinacijskem odboru za državne proslave in prireditve nima več svojih predstavnikov in s tem tudi nima možnosti sodelovanja pri usklajevanju organizacije proslav ob državnih praznikih in počastitvah obletnic pomembnih obrambno-varnostnih, političnih, kulturnih, gospodarskih in zgodovinskih dogodkov ter drugih prireditvah državnega pomena,” je mogoče prebrati v uvodu protestne izjave. V nadaljevanju pa so med drugim še pripisali, kako naj bi vlada z uporabo kadrovskega ključa “naši – vaši” izbrala Združenje za vrednote Slovenske osamosvojitve (ZVSO), ki po njihovo nikakor ne more predstavljati stališč nevladnih organizacij. “Še posebej pa ne veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije, saj je dokazano izključevalen ter politično in provladno usmerjen,” so dodali.

Izključevanja ni bilo
Kot je v navadi pri politični levici, je tudi tokrat prišlo do ustvarjanja zgodbe, ki ne obstaja. Vlada Janeza Janše namreč ni nikogar izključila, ampak je le sprejela nov Sklep od določitvi protokolarnih pravil. Razlog za to je predvsem organizacijske narave in sicer ponovne umestitve koordinacijskega odbora v okvir Generalnega sekretariata vlade RS, kjer domuje Protokol RS. Na ta način je namreč omogočena boljša koordinacija dela med vlado, protokolom in koordinacijskim odborom.

Ob tem je potrebno pripomniti, da je bil nov Sklep o določitvi protokolarnih pravil, pripravljen na podlagi Sklepa o določitvi protokolarnih pravil iz leta 2012. Tako je trenutna sestava in organiziranost Koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve, kot ga predvideva Sklep o določitvi protokolarnih pravil, praktično identična, kot je bila v letu 2012, ko je le ta v skladu s splošno oceno deloval dobro. Med člani odbora tudi tedaj ni bilo predstavnika KoDVOS, ampak je bilo Združenje VSO.

Vlada Alenke Bratušek iz odbora izločila VSO
Zanimivo pa je, da se je vlada Alenke Bratušek leta 2013 odločila, da iz koordinacijskega odbora izloči domoljubno in veteransko Združenje VSO. Članice KoDVOS (Zveza društev “General Maister”, Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza slovenskih častnikov, Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Zveza društev in klubov MORiS in Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije) so zavrnile prošnjo s strani Združenja VSO za vključitev v KoDVOS. Še več, nekatere članice KoDVOS so si celo aktivno prizadevale, da bi vlada Združenju VSO odvzela status društva, ki deluje v javnem interesu.

Sklep o določitvi protokolarnih pravil iz leta 2012:

Foto: Printscreen

Izsek sklepa o spremembah in dopolnitvah Sklepa o določitvi protokolarnih pravil iz leta 2013:

Foto: Printscreen

Sklep o določitvi novih protokolarnih pravil iz leta 2020:

Foto: Printscreen

Predalič pokazal povezovalno stališče
Nikakor tudi ni mogoče spregledati povezovalnega stališča generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča, ki je v odgovoru predsedniku republike Borutu Pahorju dal jasno vedeti, da bo vladi na eni izmed prihodnjih sej predlagal, naj obravnava pobudo predsednika republike po razširitvi članstva koordinacijskega odbora tudi s predstavnikom KoDVOS, saj si želi preseči nadaljevanje takšnih in podobnih delitev.

Naravnost neokusno je, da pri Dnevniku kljub dejstvom, ustvarjajo zgodbe, kjer jih sploh ni, ko pa je vlada Alenke Bratušek iz sestave koordinacijskega odbora izključila domoljubno veteransko društvo VSO, ki združuje vse, ki imajo pozitiven odnos do svoje domovine in slovenske osamosvojitve, tovrstne obsodbe ni bilo. Toliko o enakih vatlih v praksi.

Hana Murn