Kam je izginil denar? Pod vlado Marjana Šarca samo v dveh mesecih nastal proračunski primanjkljaj v višini 180 milijonov evrov!

Foto: sta

Se je že začelo tisto, na kar so ekonomisti, pa tudi fiskalni svet, opozarjali vlado Marjana Šarca. Namreč, da so načrtovani izdatki previsoki, da je poraba proračune prevelika, tako zdaj v javnost že prihajajo prve novice o tem, da je državni proračun v prvih dveh mesecih letos izkazal primanjkljaj v višini 176,7 milijona evrov. Na vladi se sicer branijo, da je proračun ta čas v letu običajno nekoliko večji kot v drugih mesecih, med drugim zaradi izplačil večjega dela obresti in subvencij, kar je bilo uradno sporočilo z ministrstva za finance. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, pa je primanjkljaj je v enakem obdobju lani po prvih podatkih dosegel 108,4 milijona evrov, po vmes revidiranih pa se je znižal na 106,3 milijona evrov. Januarja in februarja letos je bil tako za 66 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani!

Proračun je v prvih dveh mesecih letos zabeležil 1,53 milijarde evrov prihodkov, kar je 5,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so narasli za 10,1 odstotka na 1,71 milijarde evrov. A ker čas debelih krav ne bo dolgo trajal, Evropi se po napovedih makro ekonomistov namreč v kratkem obeta nova svetovna gospodarska kriza, bi morala država z denarjem ravnati bolj preudarno. Davčni prihodki, glavni vir proračunskih prihodkov, so se zvišali za 6,6 odstotka na 1,43 milijarde evrov. To odraža nadaljevanje ugodnih trendov v gospodarstvu in na trgu dela, raste pa tudi potrošnja, žal nekontrolirano, na kar so v javnosti večkrat vlado Marjana Šarca opozorili tudi davčni svetovalci, kot je denimo mag. Ivan Simič, pa tudi predsednik Fiskalnega sveta Davorin Kračun.

Kot še poroča STA, so se prilivi od dohodnine povečali za 14,4 odstotka na nekaj manj kot 230 milijonov evrov, davka od dohodkov pravnih oseb za 11,9 odstotka na slabih 130 milijonov evrov, od DDV pa za 9,9 odstotka na nekaj manj kot 673 milijonov evrov. Trošarine so se medtem znižale za 3,3 odstotka na dobrih 245 milijonov evrov. Na strani odhodkov so se tekoči transferji povečali za 3,8 odstotka na 912,5 milijona evrov. Med njimi je bilo največ tistih, ki zajemajo obveznosti do občin, skladov socialnega zavarovanja in javnih zavodov. Transfer občinam je višji za 2,8 milijona evrov zaradi finančne izravnave občinam, ki je bila potrebna zaradi zvišanja višine povprečnine za letos.

Vladi je bil tudi izstavljen račun zaradi populističnih jesenskih prijemov, ko so javnim uslužbencem višali minimalno plačo. Posledica zvišanja plač v januarju zaradi napredovanj v preteklem letu in učinka višjega vrednotenja večine delovnih mest na podlagi decembra lani sklenjenega dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju, na podlagi katerega so se zvišale izplačane plače v februarju, se namreč odraža v skoraj 12 milijonov evrov višjih izplačilih tekočih transferjev v javne zavode.

Sredstva za plače in prispevke delodajalcev za socialno varnost zaposlenih v ožji državni upravi so se zvišala za 8,2 odstotka na slabih 216 milijonov evrov, sredstva za plače in prispevke zaposlenih v širši javni upravi v okviru tekočih transferjev v javne zavode pa so narasla za 5,4 odstotka na približno 264 milijonov evrov.

Evropska komisija je letos pozimi že okarala vlado Marjana Šarca zaradi proračunskega načrta, a se trenutni levi šestorček na opozorila požvižga. Foto: EPA.

Slovenija se je januarja močno zadolžila
Naj spomnimo. Slovenija se je letos januarja že dodatno zadolžila, potem ko je izdala novo 10-letno referenčno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov s podaljšanim prvim obrestnim obdobjem in končno zapadlostjo obveznice 14. marca 2029. Gre za prvo ponudbo državne obveznice v območju evropskih držav letos, kar so objavili tudi na spletni strani ministrstva. Ob dodatnemu zadolževanju in pričakovanemu gospodarskemu ohlajanju je zato obremenjevanje proračuna še kako nevarno, kar je nenazadnje Slovenijo pred kratkim opomnila že tudi Evropska komisija.

Kot smo že poročali, je iz mnenja, ki ga je objavila komisija, razvidno, da posodobljeni osnutek proračunskega načrta za letos predstavlja tveganje neskladnosti z evropskimi proračunskimi pravili, poleg tega pa je v poročilu o gospodarskem stanju v Sloveniji mogoče prebrati, da v Sloveniji ni vidnega napredka na področjih zdravstvenega varstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, ki jih obremenjuje staranje prebivalstva. Glede letošnjega posodobljenega osnutka proračunska načrta je bila Slovenija pozvana, da naj v okviru nacionalnega proračunskega postopka ukrepa na ustrezen način, da bo zagotovljena skladnost pravil in proračuna. Ob tem pa je viden poudarek na opozorilu, da bi lahko osnutek proračunskega načrta prispeval k znatnemu odklonu od prilagoditvene poti za uresničitev srednjeročnega cilja.

Kljub neupoštevanju Fiskalnega sveta in odložilnemu vetu, ki ga je na izvajanje proračuna vložil Državni svet, je koalicija v državnem zboru ob ponovnem glasovanju z večino premagala kritike in tudi ob podpori Slovenske nacionalne stranke izglasovala nevarno izvajanje proračuna, ki Slovenijo pelje v negotovo prihodnosti.

T. F.

 • Antonius

  Kako bo Serpentinšek vedel kje ima 180 milijonov evrov, če niti za en milijon in pol ne ve, kam si jih je založil.

 • VERRZIFIKATOR

  Marija Serpan Tinjšek

  MATEMATIK IVAN

  Ivan v matematiki odličen
  bil naj bi, izvrsten do nedavna,
  le navzgor je šla krivulja ravna,
  kazal Ivan vsem se je petičen.

  Ta navzgor krivulja več ne mine,
  s prstom nanjo je občinstvu kazal
  in po tabli bajne cifre mazal,
  vzponi, rekel je, so serpentine.

  Sam si naračunal je prihodke,
  jih delil potem kakor bonbone,
  pa v resnici šlo je za milijone,
  za občinstvo pekel je piškotke.

  Ga pobarajo mimoidoči,
  dol da šla krivulja je rapidno,
  da ravna naj karseda previdno
  in da plus od minusa naj loči.

  Štiriletna šola da ga čaka,
  naj bo v matematiki razsoden,
  v kalkulacijah nikar prezgoden,
  kajti draga da je šola taka.

  Nič ne de, se Ivan posmehuje,
  bom pa delal šolo bolj potratno,
  štiri leta zraven še dodatno,
  meni vsaj ponavljanje ni tuje.

  Osem let prinese dvakrat štiri,
  sem vnaprej že namreč skalkuliral,
  da rekorde stare bom podiral,
  takšne Ivan naokoli širi.

  Ivan v matematiki odličen,
  šola ponavljalska silno draga,
  važno je, da sebe fant premaga,
  rezultat pa itak znan je – ničen.

  To pač ne, je ničla previsoka,
  rezultat bo bistveno drugačen,
  razred gol in bos, pošteno lačen,
  luknja žal za vselej pregloboka.

  Kaj pa Ivan, mar bo res ponavljal?
  Kje pa, ta nikoli ne izdela,
  matematika bo fanta vzela,
  ko bo pluse v minuse popravljal.

 • Darth Vader

  slovenska globoka država je del mednarodnega kriminalnega sindikata: copy/paste:

  Predsednik Trump je v ekskluzivnem obširnem intervjuju v sredo zvečer za Fox News za oddajo “Hannity” obljubil, da bo javno objavil polne in neredaktirane Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) naloge in sorodne dokumente, ki jih je uporabil FBI za preiskavo njegove kampanije. Dejal je tudi, da želi “priti do dna” kako se je dolgotrajna zgodbica o ruskem vmešavanju začela.

  Trump je povedal novinarju Sean Hannityu, da so mu njegovi odvetniki v preteklosti odsvetovali, da ne naredi tega dramatičnega koraka zaradi strahu, da bi bilo to lahko oviranje pravice.
  “Imam načrte da odstranim oznako zaupno in objavim. Absolutno imam načrte, da to razkrijem.” je dejal Trump. “Imam kar nekaj talentiranih ljudi, ki delajo zame, odvetnike, res niso hoteli, da to storim na začetku.”

  Trump je prav tako obtožil odgovorne osebe FBI “izdaje” – ostro je obsodil bivšega direktorja FBI James Comey-a, ki je “grozen človek”, bivšega direktorja CIA John Brennana kot potencialno duševno motenega ter predsednika demokratskega House Intelligence Commiteeja Adam Schiffa kot kriminalca. Redaktirane verzije FISA dokumentov, ki so že bile obljavljene do sedaj, razkrivajo, da se je FBI ekstenzivno zanašal na dokumente, ki so bili fabricirani s strani Christopher Steela– anti-Trumpovski bivši britanski vohun, ki je delal za podjetje, katerega je financirala predsedniška kampanija Hillary Clinton in DNC (Democratic National Committee), zato da so nadzirali trumpovega pomočnika Carter Pagea. Vsaj en višji uradnik je imel pomisleke glede zanesljivosti Steela, sodeč po SMS sporočilih, ki jih je ekskluzivno pridobila televizijska mreža Fox News. več: https://ambasador21.wordpress.com/2019/03/31/trump-najavil-veliko-ofenzivo-proti-poizkusu-drzavnega-udara-globoke-drzave/

 • bubamara

  Zadolževanje in višji davki. To je ekonomija lenuhov. Bodo že ta mlad plačal zapitek. Udri brigu na veselje.

 • traktor

  Vlada bedakov in konjev. Nihče nima nikakršnega ekonomskega znanja. Ko bi poznali vsaj kmečko logiko. Vodi jo diletant s šestimi popravci. Pravi raj na zemlji.

  • Novakec1

   On kot premier z financami nima nič in tudi druge zadeve imajo čez njegovi ministri ki pa lahko delajo dobro ali slabo. Po videnem in slišanem zadnje čase delajo slabo na vseh področjih.

 • Franjo Trojner

  Dva največja ekonomista v državi Marjan in Lukec sta presenečena, ker se jima je državni proračun vkup vsipo! Da je blamaža še večja je v državni blagajni MINUS 180 milijonov € že po parih dhevih OD mimo USTAVE/fiskalnega sveta v DZ sprejetega , potrjenega njunega rebalansa proračuna????? Rebalans proračuna so v DZ potrdile stranke in poslanci vladne koalicije ( LMŠ, SMC, SD, Desus, ZAB in ZL) ter opozicijska Jelinčičeva stranka SNS???
  Marjan mizar, komedijant in Lukec diplomant LJ Fakultete za družbene vede, pač nimata uporabnih znanj, da bi se lahko igrala z financami mikro podjetja, kaj šele, da bi vodila makroekonomsko politiko naše države in s tem zagotavljala stabilne javne finance, pospeševanje gospodarstva ter družbeni razvoj.
  Proračun Republike Slovenije je akt države, s katerim so predvideni vsi prihodki in drugi prejemki ter odhodki in drugi izdatki države za eno leto. Proračun sprejme Državni zbor po posebnem, predpisanem postopku.Državni proračun je pomemben instrument, ki ga ima vlada na voljo pri izvajanju večletne makroekonomske politike, katere cilj je zagotavljanje stabilnih javnih financ in pospeševanje gospodarskega ter družbenega razvoja. Temeljne naloge pri upravljanju proračuna so uresničitev proračuna v okvirih in za namene, kot je bil sprejet, njegovo pravočasno in fleksibilno prilagajanje spremenjenim fiskalnim okoliščinam in uresničevanje v proračunu zastavljenih družbenih in gospodarskih ciljev.
  Sedaj lahko sami vidite, kaj vse usodnega se zgodi, ko v visoko politiko države, zaradi negativne selekcije vstopajo raznorazni praznoglavi šarlatani, vsi sami populusti, brez vseh ustrznih znanj za vodenje države.
  Tu imate zdaj vaše nove, neobremenjene obraze, politike, kot osli ste se jim pustili na volitvah že tretjič preslepiti. Zaradi teh vaših neumnosti pa zdaj trpimo vsi! Žal mi je, da bodo prazne denarnice, prazni taleri in s tem posledično prazni želodci prisili volilce, da bodo v prihodnje prekleto dobro premislili za koga bodo na volitvah oddali svoj glas. Od ideološkega gobcanja in mahanja z zastavami bivše totalitarne komunistične YU se ne da živeti!

 • montyamp

  Hehehe , ko pridejo HLAPCI z morijo , montiranimi procesi , neustavnim volilnim sistemom , na položaje , drugega niso sposobni kot najemanja kreditov , katere bodo odplačevali , no , če kdo ve kakšni bodo naši vnuki .
  ATENTAT BANKROT KURĆANIZEM , je šoder , katerega si Slovenci s poštenim delom nismo zaslužili .
  Strpnost med rdečimi podganami === samomor nacije .

 • montyamp

  Mentorji in murglosrbski kleptomani , generatorji trenutne zasedbe instant ultraidiotov na vladi , drugega do danes nimajo pojkazati kot 800 morišč po državi , par tranzicijskih atentatov
  K*R*A*M*B*E*R*G*E*R*-S*L*I*V*N*I*K*-G*O*L*U*B*-J*A*M*N*I*K
  in rafalne bankrote vzporedne legalne ekonomije , tiste ki je podvržena UDBOVSKI TRANZICIJSKI PREVARI .
  Kandelabri čakajo .

 • GverilaStyle

  Tudi KPK ga nebo našel……je že v oazah…….ni se jim za bat za pokojnine.

 • Silos

  Kam je izginil denar?Poglej sliko! Odgovor enak prejšnjemu,odgovor enak prejšnjemu odgovor enak
  prejšnjemu………………………..

 • montyamp

  Zaradi odzivov na takšne rabote UDBOVSKE DECE , Avstrijci trdijo da so Slovenci najbolj butast narod v EU in med prvimi tremi na svetu .
  Islandci so pedersko gnezdo razgnali , zagotovo jim ni žal .
  HOMOSEXUALNI LOBIJI VODIJO SLOVENIJO ?????????????????????
  http://www.gibanje-ops.com/prispevki-razlicnih-avtorjev/41-prispevki-razlicnih-avtorjev/350-zgolj-za-medklic-in-za-dokaz-kompatibilnosti-z-naim-seznamom-udbovcev
  ISLANDIJA
  http://www.sinteza.co/resitev-krize-po-islandsko

 • montyamp

  HAVEL PRAVI TAKOLE

  »Le redko se zgodi, da družbeni sistem ponudi tako na stežaj odprta vrata ljudem, ki so pripravljeni podpreti karkoli in kdajkoli, če jim le prinese kakšno korist, ljudem brez načel, hrbtenice, ki so v želji po oblasti in osebni obogatitvi, rojenim lakajem, pripravljenim na vsakršno ponižanje, in sposobnim kadarkoli žrtvovati svoje sosede in svojo čast za golo priložnost, da se spečajo s tistimi, ki imajo oblast.
  V tej luči ni presenetljivo, da tako številne javne in vplivne pozicije zasedajo, bolj kot kdajkoli poprej,

  notorični karieristi,
  oportunisti, šarlatani,
  ljudje dvomljivih dosežkov,
  na kratko: tipični kolaboranti,

  ljudje, ki imajo poseben dar prepričati se, da njihovo umazano delo na vsakem koraku služi reševanju nečesa ali pa vsaj preprečevanju, da bi jih zamenjali še slabši ljudje.
  Prav tako ni presenetljivo, da v takih okoliščinah cvete korupcija med javnimi uslužbenci vseh vrst, da so povsem odprto pripravljeni sprejemati podkupnine in se brezsramno obrniti tako, da to koristi njihovim zasebnim interesom, ki jih diktira pohlep …
  Število ljudi, ki iskreno verjamejo tisto, kar pravi uradna propaganda in ki zares podpirajo oblast, je manjše, kot kdajkoli poprej.
  A število hinavcev vztrajno narašča: do točke, ko je pravzaprav vsak državljan prisiljen postati to – namreč hinavec – tudi sam. Opazimo lahko, da nikogar več ne zanima, ali ljudje zares verjamejo tisto, kar govorijo, ali pa jim gre le za zasebne koristi.

  Število hinavcev v Sloveniji vztrajno narašča , ko je med izkrivljeno politiko pravzaprav vsak državljan prisiljen postati to – namreč hinavec – tudi sam.

  • AlojzZ

   Jap! Tako je! Sicer je pa že v Knjigi vseh knjig opisano stanje v družbi, kjer pravični ne more trgovati, ne more ne prodajati, ne kupovati.

 • branči

  demokracija je sveto načelo, tudi takrat, ko večina vzame manjšini! slovenija ni bogata z naravnimi bogastvi, zato se jemlje tam, kjer je – kamen na kamen palača – davki, samoplačniški sistem, bencin, cene življenskih potrebščin… tlačan upogiba svoj hrbet! dokler ne bo na tleh, bo tiho in podpiral rajanje gospode, ninanana komedija to potrjuje!

  • bubamara

   Tlačan je tiho, ker misli da je vse zastonj (zdravnik, učitelj, doklade… ). Tlačan ni brihtne sorte.

   • AlojzZ

    No, ni čisto tako. Tlačan je tiho, ker jih sicer dobi z bičem. Tlačanke pa, če so blond in nasmejane, pa dobijo …. Ah! Tega ne omenjajmo!

    • wert

     Če tlačan nima denarja, da plača oderuškega odvetnika, je bolje, da je tiho.

  • AlojzZ

   Najbolj preprost opis definicija demokracije, ki vlada v tem času na tleh Evrope je:

   Trije ustvarijo vlado v kateri ima vsak od njih en glas, nato dva glasujeta, da se tretjega okrade.

 • Anton

  jap bo treba neki denarja nameniti ninamediji, da bo skušala s svojimi “projekcijami” naplahtati volilce, nič presenetljivega, nebi bilo, in tudi ne prvič.

  z denarjem se da kupiti javno mnenje, z denarjem se da kupiti volitve in navsezadnje oblast!

  sarkazem press

 • Skrajno Desni

  Si je vsak od teh petih lopovov prisvojil po 30 milijončkov za čas ko ne bodo mogli krast.

 • antimur

  Dovolj je že, da vidimo te barabe in nesposobneže na zgornji fotografiji, in takoj je jasno kam so zabluzili naš skupen denar, če pa dodamo še idiota in levega fašista Mesca, je zadeva povsem razumljiva.

 • Janez Novak

  Šarca si bomo zapomnili podobno kot Pahorja: bedastega praznogovorca, ki zapravlja javni denar in zadolžuje državo prek vseh zmožnosti.

 • Marija

  Potem bo pa predsednik države.Ljudje so ravno dovolj neumni.In Saga se nikoli ne konča vedno je slabše.

 • tohuvabohu

  Če imajo otroci denar, imajo kramarji semenj …

 • Janez Kepic-Kern

  ZASKRBLJUJOČE – NI KAJ !
  Za odkrito prevetritev v Parlamentu naše R. Slovenije. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • tohuvabohu

  Eh, pa kaj, bodo pa uprizorili nov rebalans. Prejšnji rebalans si itak ne zasluži tega imena, ker ni temeljil na dejanskih ekonomskih kazalcih. Če Bertoncelj temu reče rebalans, potem je bodisi pek bodisi lump, najbrž pa oboje. Itak je Šušteršič v Faktorju lepo povedal, da sta oba s Šarcem težka šelebajzarja.

 • Govekar

  SDS Škofja Loka ne zna delat primerjav. Verjetno ker so druščina demagogov. Primanjkljaji v prvih dveh mesecih:

  2019: 177
  2018: 108
  2017: 154
  2016: 248
  2015: 246

 • Get Smart

  PREIMENOVANJA podmladka KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

  LDS (in vsi njeni derivati Zares, ZL, ZaAB, PS, SMC, ŠARAC …) je formalnopravna naslednica SKOJ-a – Savez komunističke omladine
  Jugoslavije).
  SKOJ – Med vojno SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ustanovi USAOJ
  (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije) in je hkrati član in deluje posebej. Po vojni se USAOJ preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije), nato pa se ti kaviar jugokomunisti, ki so se kakor razcepili, znova združijo (SKOJ + USAOJ (NOJ)) v NOJ. Nakar se NOJ preimenuje v SSOJ (Savez socijalističke omladine Jugoslavije), ki formalnopravno še traja. SSOJ ima seveda podružnice po vsej Jugoslaviji: tukajšnja se imenuje ZSMS (Zveza socialistične mladine srbije) – in ta podružnica na prvih (v 2/3 sfejkanih in v 1/3 demokratičnih) volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom ZSMS, na naslednjih (1992), pa se je ta organizacija ZSMS (Zveza socialistične mladine Srbije v Sloveniji) preimenovala v ZSMS – liberalna stranka, nato liberalno demokratska stranka LDS, pa Liberalna demokracija Sljovenjije. Prakso ustanavljanja strančic SKOJ-a, imenovanj, preimenovanj, t. i. “novih obrazov”, ki se potem počasi spet kakor združujejo v
  t. i. “Združeno levico” itd. lahko še vedno opazujete:
  LDS, Zeleni, SSS, SMS, Zares, PS – pozitivna srbija nje, ZaAB, TRS, IDS, …
  Verjamem sholtesu, Dobri LDS DOBOVŠEK SMC … ŠARAC … = LDS = SKOJ, podmladek KPJ =
  vse to je ena in edina KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE =
  MURGLSKA KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

 • Get Smart

  PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji =
  = MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA =
  (znak “””>””” pomeni “””JO PREIMENUJEJO V”””):
  KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE > ZVEZA KOMUNISTOV JUGOSLAVIJE > ZKS-SDP= Zveza KOMUNISTOV Slovenije–Stranka demokratične prenove > SDP= STRANKA DEMOKRATIČNE PRENOVE > spet SDP z dodanim “Slovenije= STRANKA DEMOKRATIČNE PRENOVE Slovenije > spet SDP, toda, POZOR= SOCIALDEMOKRATSKA PRENOVA Slovenije > ZL= ZDRUŽENA LISTA > ZLSD= ZDRUŽENAA LISTA SOCIALNIH DEMOKRATOV > SD= SOCIALNI DEMOKRATI
  Sledimo? Razumemo?
  SD = de iure in de facto (= formalno pravno z vsemi pravnimi efekti
  KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE v Sloveniji = MURGL KOMI JUGA nje

  1. Predno so si spremenili ime v SD = SOCIALNI DEMOKRATI, so se imenovali ZLSD – Združena lista socialnih demokratov.
  2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA. V ZLSD so se kakor združili s “Semulićevo SZDL”,*
  ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUza kogaS bodo začeli v MURGL
  JUGOKOMUNISTIČNEM agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe o uspehu nje”, ko za predsednika DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora.
  * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji – ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku:
  SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
  3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije –
  Socialdemokratska prenova Slovenije.
  4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka
  demokratične prenove.
  5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov
  Slovenije-Stranka demokratične prenove.
  6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV
  JUGOSLAVIJE
  https://i.imgur.com/D4LXeH6.jpg
  7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

  Kot najbrž veste, tudi bivajo še vedno na istem naslovu, in sicer v UKRADENI vili svojega rojaka (ki pa ni bil kaviarkomunističnižid, ampak le biznisžid, torej ni bil predan revoluciji nje),
  ki jo je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE “nacionalizirala” nje in se vanjo naselila.

 • Get Smart

  In izbijte si iz glavičev FLOSKULE tipa
  “leva politična opcija” in “desna politična opcija”,
  saj česa takega na tem svetu ni. Na svetu ni DRŽAVE, ki bi se imenovala ali bila leva/desna.
  Na svetu sta 2 RAZLIČICI (“opciji” nje) DRŽAVOTVORNOSTI in DRŽAVNOSTI (POLITIKA=državnost, državotvornost … = SKRB ZA POLITEJO = DELO ZA POLITEJO):

  __ I. __ –kaviaržido KOMINTERNISTIČNA država = KOMUNIZEM = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = NACIONAL SOCIALIZEM = FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = kozojebizem = vukojebizem = transićizem = satanistično SUŽNJELASTNIŠTVO =
  red razredov =
  1. prvorazredne gazde = krvosesi
  2. drugorazredni psi čuvaji = WATCHDOGOVI
  3. brezpravni sužnji = LJUDJE
  = skratka »KULTURA SMRTI«
  in pa
  __ II. __ – DRŽAVA / POLIS / POLITEJA LJUDI,
  kjer vlada RESNICA, PRAVICA, PRAVO, DOBRI ČLOVEŠKI ODNOSI, DOMOLJUBJE, RODOLJUBJE … skratka
  »KULTURA ŽIVLJENJA«,
  ki smo jo
  Slovenci podarili ljudem tega sveta.

  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   T. i. “Levica” = uradno = IDS + TRS + radnici violete tomić.
   IDS je “nov obraz”, ki ga je v hotelu UNION ustanovil MILAN KUćAN,
   TRS = “nov-obraz” KUćANOVEGA zeta in kaviarŽIDO pussića Kermaunerja, bolj znanega kot Hanžeka nje, violeta pa je odcepek od DeSUS-a, DeSUS pa je “nov–obraz” oz. odcepek od SD = Socialni demokrati, ti pa so “star–obraz” oz.
   le preimenovanje
   KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji.
   –––––––
   IDS = INICIATIVA za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM = ZDRUŽENA LEVICA =
   = LEVICA =
   =
   ta “nov obraz” je ustanovila KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE =
   = FORUM 21 = na zasedanju FORUMA 21 v hotelu UNION leta 2013 =
   IDS oz. danes imenovano “Levico” ustanovi sam tovariš MILAN KUćAN;
   prvo nastopljeni predsednik IDS-ja = Luka Mesec

   • Get Smart

    Uradni začetek Lučkine zvezde oziroma pol-meseca je oznanil sam tovariš
    MILAN KUćAN,
    predsednik PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
    in sicer leta 2013 v hotelu Union:

    “Leta 2013 so se na omizju FORUMA 21 v hotelu Union zbrali
    tovariši na čelu s še živečimi partijskimi voditelji,
    uradnimi nosilci naziva predsednikov predsedstva Centralnega
    komiteja Komunistične partije JUGOSLAVIJE v Sloveniji in
    formalno pravnih naslednic te zločinske združbe (KP JUGOSLAVIJE)*,
    in sicer tovariš KUćAN, Kocijančič, Ribičič — vsi trije
    predsedniki SD-ja = KPJ,* kjer so JAVNO PREDSTAVILI t. i.
    INICIATIVO za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM = IDS.”

    —–
    * – INICIATIVO za DEMOKRATIČNI SOCIALIZEM so najprej združili s

    TRS-om KUćANOVEGA zeta kao sindikalista SVIZ in KSJS in delavsko stranko štabnih
    babilonskih delavk Violete TOMIć,
    nakar so zadevo najprej PREIMENOVALI v “ZDRUŽENO LEVICO”,
    nato pa v “LEVICO”.

 • Get Smart

  Tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
  = »kultura smrti« =
  = globalno pa kaviarŽIDO KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
  in ostali -izmi = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = USTAŠIZEM=ČETNICIZEM =
  SERBUSIZEM=hlapčizem = vukojebizem = pedrizem = pedofilizem = muslićkultizem = kozojebizem = vegizem = feminizem … = TRANSIćIZEM =
  = kaviaržido KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =
  = SMRTNO neprijateljstvo DO LJUDI.

  (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
  pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
  gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
  i tako dalje do tokija …)
  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
  =
  “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =
  (babilon perzija egipt bizanc rim jugoslavije … = ein folk, ein firer nje)
  1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
  2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
  psi čuvaji tekovina revolucije
  3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
  oz. z njihovimi besedami,
  “… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

  Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
  seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
  .
  Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
  so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU ljudi.
  .
  Jezus Kristus:
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
  .
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

  • Get Smart

   Država VAS NE ROPA … država NE DELA, država samo je,
   je OKUPIRANA, okupator je MURGL KOMI JUGA = združenje zločinskih kastratov =
   transićev nje = pohabljalcev svojega in predvsem telesa ljudi.
   DRŽAVA OBSTAJA kot formalni okvir, je družben dogovor ljudi
   (ali pa kaviaržido KOMINTERNISTIČNIH
   in tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH kreatur = transićev) o
   skupnih poslih.

   Če pa že (pogojno), če prav morate, želite uporabljati pojem država,
   MORATE povedati, katera!

   =kaviaržidoKOMINTERNISTIČNA država = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA =
   =muslićkulti islamska država = je le oddelek KOMINTERNE=
   =MURGL JUGOKOMUNISTIČNA država = je oddelek KOMINTERNE.

   MURGL JUGOKOMI kreature delajo za svojo državo MURGL KOMI JUGO =
   VSI -izmi = KOMUNIZEM = FAŠIZEM = SOCIALIZEM = pedofilizem = pedrizem = lezbizem =
   MURGLJUGOKOMUNIZEM = vukojebizem = muslićkultizem = kozojebizem … so izdelki kaviaržido
   KOMINTERNISTIČNIH transićev in njihovih serbusov=hlapcev= psov čuvajev=watchdogov. VSI.

   ČLOVEK pa dela za svojo pošteno državo: svobodno, pravno, pravično, človekoljubno,
   resnicoljubno …
   .
   Torej, tega in onega NE DELA NEKA DRŽAVA (država to, država ono, država je grda … VSE TO JE KOMINTERNISTIČNI oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNI agitprop),ampak to počno MURGL JUGOKOMUNISTIČNI aparatčiki – “vojaki revolucije”, kot jim pravi tovariš MILAN KUćAN, ki je predsednik predsedstva Centralnega komiteja Komunistične partije JUGOSLAVIJE v Sloveniji, sami pa si mekanocurni pussići med drugim pravijo še “WATCHDOGI” = “psi čuvaji” tekovina MURGL JUGOKOMUNISTIČNE revolucije.

   • Get Smart

    Samo v primeru v STOŽIC nje je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku
    IZROPALA = BARBIE BORAT POHARKA je kot kao-PREMIER odobrila
    220 MILIJONOV € za projekt,
    ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo
    40 milijonov €
    in pozor, BOSANCOV, ki so gradil Stošče nje,
    MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov =
    = najboljš JUGOKOMUNISTIČKO KAPITALISTIČKI “socialno čuteči”* đupljan nje NI PLAČAL
    ampak jih
    je nagnal domov BREZ PLAČILA.
    ———
    * MILAN KUćAN: »Jankovića vidim kot takšnega KAPITALISTA,
    ki je pokazal socialno ozaveščenost«
    ———
    Torej, za koga dela sereorsko lopovsko lažnivo MURGL JUGOKOMUNISTIČKO govno?
    Kaj odmeva v Stoščah?

    – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
    – ZA koga? Za PARTIJU?
    – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
    – “Evviva communismo!”
    – “Bandiera rossa la triumfera!”

    Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo
    osvobodila.

    • Get Smart

     MESSI ni španski nogometaš, je argentinski V ŠPANIJI,
     RONALDO ni italijanski, je PORTUGALSKI v Italiji.
     “Vsi nogometaši so isti” “vsi igrajo za isti klub” “vsi igrajo za isto državo”
     “vsi nogometaši so pošteni kot kurbica” = to OPRANI OTROCI najraje ponavljajo, rajcajo jih prostitutke nje = kar je seveda v redu, ni pa v redu, če poštenim prostitutkam PODTIKATE NEPOŠTENOST =
     sledite, OPRANI OTROCI???? = poštene KURBICE so POŠTENE DELAVKE = ti pošteno plačaš, one pa ti nudijo spolne storitve,
     za razliko od MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH ZLOČINSKIH PEDERČINA in KURBETIN,
     ki vam ROPAJO MILIJARDE
     v zameno pa vam nudijo storitev “jebanja na suvo u zdrav mozak nje”.
     Magarac u Lipicama ni LIPICANAC nje. Boste otročički odprli učke in vklopili možgančke?
     Marjanka ŠARAC ni slovenski premier,
     ampak je
     MURGL JUGOKOMUNISTIČNI kao premier v Sloveniji =
     = je pi-ar lutka, je nastopljen mekanocurni pussić, ki pred kamerami in mikrofoni svira kurtzu, prodaja maglu … in pa seveda LAŽE kot pes teče.
     VSE kaviaržido KOMINTERNISTIČNE kreature in njihovi SERBUSI=hlapci
     so lahko in so:

     –MURGL JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
     –MURGLSRBO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
     –MURGLRVACKO JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
     –kaviaržido KOMINTERNISTIČNI stvor v Sloveniji*
     –MUSLIćKULTI JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
     –pravoslavni JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji
     –gezoslavski JUGOKOMUNISTIČNI stvor v Sloveniji

     i tako dalje do tokija.

     * = babilonski perzijski egiptovski bizantinski rimski turški … =
     = kaviaržido KOMINTERNISTIČNI.

     Pamet v glavo.

 • Get Smart

  POLITIKA = pomeni DELO za POLITEJO, SKRB za POLITEJO = DRŽAVO.
  POLITIK je tisti, ki na kakršenkoli način dela za POLITEJO = DRŽAVO.
  POLITIKI se razlikujejo po tem, ZA KATERO DRŽAVO DELAJO in na KAKŠEN NAČIN delajo za POLITEJO, ne pa kot vam v glavice PODTIKA kaviaržidoKOMINTERNISTIČNA in lokalno MURGL JUGOKOMUNISTIČNA AGITPROPAGANDA in kar otročički neumno ponavljajo:
  “vsi nogometaši so isti”, “vsi igrajo za isto državo”,
  “nogomet je grd”, “nogomet je kurba”, “nogometaš je nedolžen kot prostitutka”
  in kar je še POTURJENIH BULŠITIZMOV,
  ki jih je kaviaržidoKOMINTERNISTIČNI oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNI propagandni aparat (v lasti imajo preko 90 % medijev tega sveta, MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA pa celo 99 % medijev v OKUPIRANI POLITEJI Sloveniji),
  naselil v OPRANE glaviće OKUPIRANIH-zasužnjenih ljudi,
  kot so top šop »vseglihastva«
  nogometaš (napadalec) MESSI je isti kot nogometaš (golman) OBLAK, kajne, otroci?
  Sledimo?
  NOGOMETAŠI se prav tako kot POLITIKI razlikujejo po tem, za KATERO POLITEJO delajo
  in na kakšen način.
  MESSI dela za POLITEJO ARGENTINO in dela kot napadalec = zabija žogo v nasprotnikove gole ZA POLITEJO ARGENTINO,
  ne za Španijo, ne za Italijo, NE ZA VSE ISTE, ne za bla bla bla, ampak DELA ZA POLITEJO ARGENTINO,
  medtem ko recimo OBLAK DELA ZA POLITEJO SLOVENIJO, brani gol za POLITEJO SLOVENIJO,
  ni isti kot MESSI (ker naj bi bili »vsi isti« nje, kot nabija KOMI propaganda),
  ampak DELA ZA POLITEJO SLOVENIJO, ne za Španijo, ne za Italijo, ne za VSE ISTE,
  in DELA drugače kot MESSI, saj BRANI GOL za POLITEJO SLOVENIJO.

  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   Pomni, kaj so ti položili v zibko:

   SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
   seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
   vrednotami.
   Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
   ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
   = poštenost,
   = pravičnost,
   = resnicoljubnost,
   = prijateljstvo do ljudi,
   = domoljubnost,
   = rodoljubnost,
   = svobodoljubnost
   in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI podarili svetu.
   Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

   • Get Smart

    Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

    KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oz. tu
    MURGL JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
    = BABILON PERZIJA EGIPT BIZANC RIM JUGOSLAVIJA … =
    = detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE = sviranje kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh … =
    = TRANSIćIZEM = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke oziroma natančneje prisvojene KUPLJENE OTROKE kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s hormoni nasprotnega spola,
    in ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
    sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
    poznate PODTIKANJA o fovšiji = FEJK ženske = TRANSIćI = KASTRIRANI fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti ženskih bolečin in užitkov,
    FEJK moški = TRANSIćIRANE deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških” =
    = in to KAO MOŠKO POŽENSŠČENOST vam potem PODTIKAJO LJUDEM = modus operandi =
    = PEDRIZEM / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
    kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
    kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” = za SERBUSE ROJENI =
    ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
    ki so ZA SERBUSE tekovina revolucije ROJENI;
    potem pa je PEDRIZEM/LEZBIZEM sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
    ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
    kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
    samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljajo ženske in otroke
    in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
    = enako velja za ostale -izme =
    = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
    KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem … = tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
    = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in
    njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM … = vsi -izmi so “novi obrazi” kaviaržidoKOMINTERNE, vsi, kot so vsi “novi obrazi” MURGL KOMI JUGE le KOMUNISTIČNA PARTIJA JU
    (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    i tako dalje do tokija …) = vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
    = “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =
    = 1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde = odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psov=WATCHDOGOV in zasužnjenih ljudi
    = 2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
    psi čuvaji tekovina revolucije
    = 3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
    .
    Jezus Kristus:
    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
    .
    »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

    • Get Smart

     SOCIALIZEM = MURGL-JUGOKOMUNIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM =
     = JUGOKOMUNIZEM = USTAŠIZEM = ČETNICIZEM = TURČIZEM =
     = FEVDALIZEM = LIBERALIZEM = KAPITALIZEM = MUSLIćKULTIZEM …
     so vse po vrsti onanije, drkancije = t. i. POPULISTIČNE floskule,
     ki so vse po vrsti IZUMI=TVORBE kaviaržido KOMINTERNE =
     =SUŽNJELASTNIŠTVO =
     =kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.

     Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji =
     = FORUM 21 =
     = FORUM 21 = MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA,
     predsednik pa je MILAN KUćAN,
     ki je tudi predsednik PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji= ki so jo uradno preimenovali v SD = SOCIALNI DEMOKRATI
     in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije =
     = uradno preimenovan v LDS =
     DeSUS LEVI bratuške šoltesi Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški ŠARAC
     i tako dalje do tokija,
     pa so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur, ki je dejansko ENA =
     = MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

 • Imperial Commando

  Levićarji levićarjiiiiii

  (z melodijo Vrtičkarjev)

 • Joško

  Nekdanji finančni minister Šuštaršič je na glas povedal, da serpetinšek in zdajšnji finančni minister nimata pojma o proračunu!

  • Janez Kepic-Kern

   +++++++++++ HVALA ZA INFO.
   NAJ G. ŠUŠTERŠIČ TO POVE ŠE NA RTV SLO.
   Dokler nečesa ni na RTV SLO – SE ZDI – KOT DA – NE OBSTAJA. L.R. JANEZ K. K. KOMENDA

   • tomnidari

    Saj bi tudi tam povedal, če bi ga vprašali!

  • opazovalec

   In kakšne so reference Šušteršiča. Po svojem nesrečnem ministrovnju je izginil iz javnosti

 • Janez Kepic-Kern

  TILE LJUDJE NA ZGORNJI SLIKI
  PA SO
  ZA MOJE POJME
  – VSAK ZASE “PRIMERKI EXTRA SORTE” smo rekli včasih. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Common Sense

   banda.

 • Common Sense

  “Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati.”
  ― Ivo Andrić

 • opazovalec

  Če bi se vprašali, koliko glavnice in obresti na dolgove, nastale večinoma zaradi tajkunskih kreditov med 2004-2008 (famozna najboljša vlada, kdor ne verjame naj prebere recimo zadnji prispevek Cetinskega v sobotni prilogi Dnevnika) mora RS poplačati v 1. kvartalu, ne bi pisali takšnih nebuloz.

  Da vam pomagam, dolg centralne države 28.2.2019 je bil natančno 28.511,28k€, v prvem kvartalu pa je potrebno poplačati 3.603,22 k€, ali v višini 1/3 proračuna. Me prav zanima, kdo je sposoben poplačati v četrtletju iz enakomerno porazdeljenih prilivov 1/3 proračuna. Mogoče kakšen pameten novinar na Orbanovi TV za ljudi s posebnimi potrebami, ministrstvi za finance sigrno NE. Sicer pa relativni dolg, merjen glede na BDP v Sloveniji upada 2. najhitreje (za Irsko) po stopnji 12% letno…..

  • Common Sense

   Tvoj point je? Trošimo še naprej. Je to to?

   • opazovalec

    Moj point je ta, da ne moreš v 1 kvartalu odplačati stroškov za 1/3 proračuna brez dodatnega zadolževanja. Če ti to znaš iz svoje plače poplačati 1 1/3 plače in obenem še jesti in stanovati, prosim obrazloži kako je to možno!
    Sicer se pa bilanco gleda na letni osnovi, in kakor je znano je stopnja zadolžitve glede na BDP lansko leto precej upadla (2. največ v EU), res pa se je za nekaj nad 100 M€ (manj kot 1% celotne vsote) absolutna vrednost dolgov centralne države povečala.
    še enkrat, daj mi razloži kako lahko iz palče poplačaš v istem mesecu 1 173 plače obveznosti!

    • Common Sense

     Gotovo. A lansko leto je bil rezultat ob istem času 80M boljši (manjši primankljaj). Kakorkoli obrneš, troši se več in preveč. Dokler si moramo izposojati, je to pač tako.

   • Hunjađi

    Kako bo tempo kapitalizma laufal, če boš evre v štumf tlačil?

  • xtc

   A bi ti nam razložil,kdo sobili šefi in uprave v bankah v tem času?
   In komu so na veliko dajali krediter brez kritja?
   Seveda večina uprav so bile levičarske z Kučanovimi ljudmi,če jih je JJ skušal zamenjati je bil v javnosti vik in krik ,da politika posega v gospodarstvo ,no in komu so ti posojali?
   Hja Hermanu Rigelniku,Senici,Šrotu,Bavčarju,Šeeoku,Petriču,Odlazku,Petanu,Racmanu,itd samim SDS tajkunom a ne?
   Zakaj so posojali po Kučanovem ukazu?
   Zato,ker so skušali na ta način zablokirati desno vlado a so se ušteli in državo zapeljali na kant,kot jo bodo sedaj do konca.

   • opazovalec

    Banke so bile v državni lasti, in državo upravlja vlada z vsemi konsekvencami. Kdo je bil na vladi se ve, če niso povzeli potrebnih ukrepov so pač krivi za tistih famoznih 25 miljard narejenega dolga s svojo vsaj tiho vednostjo. In pri tem mnenje opozicije ne šteje kaj dosti. In če mene spomin ne vara, je takratna stranka na oblasti lepo rekla, če so eni kradli 50 let, bomo pa še mi 20 let.

    In kredite so jemali razno razni tajkuni, najbolj sta se hotela omastiti današnja zapornika, ki imata s SDS še kako dobre zveze. Zakaj bi pa sicer IJJ skliceval sestanke o lastništvu Mercatorja, o pivovarnah, Delu….. Je pa še kar nekaj kadrov direktno iz SDS, ki so delali na primorskem silne škode, eden si je v pisarno že prvi dan postavil maršalovo (ops, vodnikovo) sliko.

    • xtc

     No fenomen zakaj ste se levi drli ko je JJ hotel demontirati Kučanove bankirje ,kiso Kučanovim tajkunom ,dajali kreditze-zanimivo na kreditnih papirjih podpisi samih kučanovih ljudi-zanimivo a ne,ne se sprenevedat.
     Še danes krulite isto,ko vas Bruselj stiska z prodajo NLB,hvala bogu ga z mediji in nategi naroda in uličnimi protesti ne morete ustavii kot ste JJ v njegovi nameri.
     Katera sta ta SDS zaprnika-a bi lahko z besedo na dan lažnivec?
     Ali naj ti pomagam?
     Igor Bavčar-LDS in Boško Šrot SD a si mislil ta dava?
     No nista ravno SDS -NE ZAVAJAJ.

     • opazovalec

      Nikjer nisem napisal da sta SDS, napisal sem, da sta imela dobre zveze z SDS. Beri natančno. Še enkrat ti pa povem, da je za vladanje odgovorna vlada in ne opozicija. Če IJJ ni bil kos vladanju in obvladanju opozicije bi pač moral odstopiti, tako pa naj nosi posledice. No, milo rečeno jih že, saj ga skoraj nihče izven SDS ne mara in je živo politično truplo.

    • samotoje

     Ti si pa res smešen primerek. Tretjinska lastnica NLB je bila belgijska KBC, NKBM pa je bila delno že privatizirana. Preberi si kaj o strukturi in delovanju bank (Google?). Ni sramota, če ne veš, sramota je, če se pretvarjaš, da veš.

     • opazovalec

      Bolje smešen kot neumen. marsikateri dvorni norček je imel več mozga kot spoštovani vladar. NLB je bila res v 1/3 lasti KBC, NKBM delno sprivatizirana, tudi v naši družini smo se pustili nategniti famoznemu bankirju Bajuku.

      Ampak večinski delež (>50%) je še vedno imela država, ki jo je zastopa trenutna vlada. In naj te opozorim, guverner BS gaspari je opozarjal na možne posledice prekomernega zadolževanja. Pa so ga silno napadali zaradi njegovih poročil v Bruselj, kao da izdaja Slovenijo. Pa so bila, kakor je pokazal čas, njegova previdevanja glede morebitnega zloma precej podcenjena.

  • samotoje

   Zakon o menedžerskih odkupih je sprejela Drnovškova vlada, NLB pa je v letih 2004-2008 vodil Drnovškov Kramar. Če že nisi preveč pameten, to ni greh, lagati pa je.

   • opazovalec

    Kaj mene briga kakšen zakon je sprejela Drnovškova vlada, kdo je vodil NLB. Mene zanima kdo je (ne)upravljal z državo 2004-2008 (In to bojda najbolje v zadnjih 30 letih) in je odgovoren za njeno poslovanje. In tu ni nobene laži. Verejtno se vsi strinjamo, da je bil predsednik vlade IJJ, imaš ti mogoče drugačne podatke?

    • samotoje

     Saj to je srčika stvari. Briga te samo tisto, kar ti paše, zato se ti pa zdi, da je za tajkunske kredite NLB, ki jo je vodila rdeča klika, odgovorna vlada- katerakoli. Res bi bilo zanimivo vedeti, kako bi izgledalo, če bi vlada odločala, kdo bo dobil v bankah kredit in kdo ne. In drži vlada 2004-2008 je bila najboljša vlada doslej. Brez Desusa bi bila še bolj učinkovita.

     • opazovalec

      Vlada nikakor ne odloča o trenutnih poslih v državnih podjetij, vsaj ne dokler se od nje ne zahteva garancija. Vlada pa mora skrbeti preko svojih predstavnikov v nadzornih organih za smotrno vodenje svojih podjetij, ali bank kar ti je ljubše. In tega ni storila, vlada je vodila povsem napačno politiko, saj je svojimi ukrepi (olajšavamai) še bolj poregrevala že pregreto ekonomijo. In posledica je bila zadolžitev za 25 milijard. In večina teh 25 miljard kreditov gospodarstva je končala v javnem dolgu države, v veliki meri tudi zaradi ne dovolj hitrih ukrepov človeka, katerega ste kasneje ustoličili za predsednika države. In v svoji drugi vladi cenjeni voditelj IJJ ni kaj dosti postoril za sanacijo svojih napačnih odločitev, s svojimi ukrepi je spet grešil slepo poslušajoč bruseljske birokrate. Če je prvič požar pregrevanja gasil z bencinom (olajšave gospodarstvu) je v drugo namesto prilivanja bencina (spodbujanja gospodarstva) uvajal drastično gašenje požara (prekomerno varčevanje). “Statistiki” bi rekli, da je v povprečju ravnal pravilno, ekonomisti pa vsakikrat napačno. Šele njegova naslednica je začela mukoma premikati voz iz blata.

     • tomnidari

      Tebe tudi nič ne briga, da Kranjec kot guverner BS, ki je vedel, da se dogajajo po bankah nepravilnosti, o tem takratne vlade namensko ni obveščal!

     • opazovalec

      Pa saj ste Kranjca sami nastavili (16.7.2007-16.7.2013), kaj pol jamrate če ste nastavili dementneža. Gasparija ste pa nagnali, ker je opozoril na morebitne posledice napačne politike.

 • xtc

  Dejstvo je,da bo SLO levake in Kučana zdajšnja kriza dokončno dotolkla,kajti sedaj bodo prišli še vsi stari računi in treba bo spremembe,ki so nujne že od nastopa prve Drnovškove vlade napreje a se jih SLO komunisti z vsemi silami z Kučanom vred upiirajo ,a prihaja neizbežno gospodarski zlom države in izguba oblasti za trajno,kot tudi vzvodov moči,zato bo Kučan z vsemi sredstvi pritiskal na zadolževanje za vsako ceno dokler bo šlo,kajti,ko bo pa zmanjkalo kreditov(kot je v SFRJ) bo pa počilo nič več volilcev in nič več pristašev.
  Skratka SLO je nevzdržno stanje,ki zaradi komunističnih anomalij-deluje popolnoma izkrivljeno in se zadeva vzdržuje le na puf,kot sem že dejal Kučan 6Co se bodo šlepali na vse načine po oblasti,dokler ne bo konec enak kot pri SFRJ.
  Skratka SLo se lahko znormalizira le s pomočjo Trojke in tujine,ki bo sprivatizirala vse in tako onemogočila Kučanovo druščino,saj jim zasebni lastniki odvzamejo moč in pri njih razni Zemljoti ipd tipi nimajo nobene teže,ker jih odslovijo.

 • samotoje

  Prisežem, da tega denarja pri meni ni, vem pa, kdo je mojster v izginjanju milijonov. V Kamniku jih še vedno intenzivno iščejo.

 • Janez Kepic-Kern

  ODGOVORNI OBLASTNIKI?
  ZADNJI,
  RES ODGOVORNI, KESAJOČ IN ZA SVOJE
  VLADARSKE GREHE POKORO DELAJOČ – VLADAR
  JE BIL VERJETNO
  Boleslav, kralj poljski – iz 11., 12. stoletja,
  ki se je po legendi pokoril za svoje grehe, predvsem za umor škofa Stanislava
  v benediktinskem samostanu na OSOJAH na Koroškem.
  za
  oddih od aktualnih zbrk – za nič odgovornih “žal naših”
  “pokomunističnih oblastnikov” – sI v LINKU lahko preberete
  klasično pesem
  A. AŠKERCA – MUTEC OSOJSKI ! Klic po etičnih vladarjih ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  IZ MOJE REVIJE “SLOVENIANA”
  “MUTEC OSOJSKI” – KLASIČNA PESEM
  O RES ODGOVORNEM VLADARJU – KRALJU Boleslavu II.
  https://sloveniana.si/wp-content/uploads/2018/10/SlovenianaRevija_mesecnikJULIJ2018_webFINAL_mutecOsojski.pdf

  • Janez Kepic-Kern

   BESEDILO PESMI A. AŠKERCA – MUTEC OSOJSKI.
   Pozdravljam te, oj temni stoletni samostan,
   pozdravljam te, jezerska zelena, tiha plan!
   Prelepi, skriti biser koroške ti zemlje,
   bo li ob bregu tvojem mir našlo mi srce?
   Kdo je popotnik tuji, sam s sabo kramljajoč,
   ob jezeru Osojskem po cesti beli spoč ?
   Glej, viteška mu hoja in vitešk mu je stas,
   oko žari še živo, a bled mu je obraz.
   Že je dospel pod goro do samostanskih vrat,
   pred samostanom sivi sprehaja se opat.
   In nem je romar tuji, nagovora ne zna,
   Odgovor pa menihu na listu pisan da:
   »Kaj čitam v tvojem pismu, iz Rima romar si?
   In tu pri nas ostati da srce ti želi ?
   Le z mano mož pobožni – če srce ti zvesto,
   Za hlapca nam očetom boš služil ti lehko!
   Molče gre za opatom čez samostanski prag.
   Najnižje posle v hiši on dan opravlja vsa,
   Najprvi je na nogah, ko jutro se rodi,
   Poslednjemu na večer sen stisne mu oči.
   In nihce več ne vpraša kedo je ter od kod,
   Kje zibka u je tekla in kje njegov je rod.

   Neznan kot bil je došel in tuj ostane vsem –
   Kdo pač bi z njim se menil, saj mož je tih in nem!
   In bolnega previdet Osojski gre opat.
   Tam v celici tesnobni želi ga nemi brat,
   Na postelji ubožni je mutasti bolnik –
   S poptnico približa se mu izpovednik.
   »Oj, oča moj čestiti, poslušajte me zdaj !…«
   Čuj ! govori li mutec ? … godi se čudo . kaj !?
   Ni bil li v samostanu nad sedem dolgih let ?
   I zdaj zna govoriti, kar mogel ni popred !
   S počasno govorico si olajšuje vest,
   O dneh življenja burnih, – oj, dolga je povest !
   Povest o škofu svetem, Stanislav mu ime,
   Ki z mečem on je nekdaj prebodel mu srce … .
   In ko je na Osojah napočil tretji zor,
   Mrtvaške pesni v cerkvi menihov pel je zbor,
   Na sredi cerkve v krsti je hlapec nemi spal,
   Za njega v plašči črnem opat je mašo bral ;
   Pel mašo oča Tenho in molil je tako:
   »naj pride njega duša, o Bog, tja gor v nebo !
   Glej, delal je pokoro naš nemi samotar,
   Naš Boleslav kralj poljski, – zavreči ga nikar “! natis Janez K.K. KOMENDA

 • Skrajno Desni

  Naši Venezuelski levaki učijo te Šarčeve zabitke kako je treba krast dokler je še čas.

 • šmentanamuha

  Natančno tako si komunajzli in njihov podmladek predstavljajo vodenje države in podjetij: živimo na kredit, ki ga odplačujejo drugi. Žal njihovi voiivci niso nič boljši.

 • Andrej

  Morda se Duhec spozna na mračne sile. Bo on razložil kam pri komunistih izgineva denar davkoplačevalcev.

  • Common Sense

   Duhec je v resnici Duhica mimogrede. Pa dvomim, da ve kje je cash.

   • Andrej

    Duhovi so brezspolni, zato je vseeno: Duhec, Duhica. Na klepetalnici lahko vsak reče kaj je, kar nima zveze z realnostjo. Vidim pa, da je Duhec tukaj za kibic in nič drugega.

 • Darth Vader

  Zagovorniki visokih Vladnih izdatkov trdijo da, ko se pokažejo znaki upočanjevanja gospodarstva, bo to
  okrepilo potrošnjo, ki bo okrepila gospodarstvo. Pri takšnem načinu razmišljanja trošenje nekega posameznika postane del prihodkov drugega posameznika, in trošenje spet tretjega posameznika postane del prihodkov prvega posameznika. Če zaradi poljubnega razloga ljudje pričnejo manj
  verjeti v lepo prihodnost ter se odločijo, da bodo zmanjšali svoje trošenje, bo to vplivalo na zmanjšanje potrošnje. Ko posameznik troši manj, to poslabša položaj nekega drugega posameznika, ki posledično
  potem tudi zmanjša svoje trošenje. Če sledimo tej logiki, bi zato, da bi preprečili, da prihajajoče upočasnjenje stopnje rasti gospodarstva nebi ušlo iz nadzora, Vlada morala dvigniti izdatke ter tako zapolnila izpad v trošenju zasebnega sektorja.

  Ko je enkrat tok trošenja vzpostavljen na ustrezen nivo, so stvari normalizirane in trdna gospodarska rast je ponovno vzpostavljena. To je splošno prepričanje v Sloveniji.

  Mnenje, da bo povečanje Vladnih izdatkov prispevalo k ekonomski rasti daje vtis, kot da ima Vlada na razpolago zalogo resničnih prihrankov, ki jih uporabi v kriznih trenutkih. Ko se enkrat recesijski grožnji izogne, lahko Vlada zmanjša podporo tako, da zmanjša dobavo realnih prihrankov gospodarstvu. Vse to namiguje na to, da naj bi Vlada nekako ustvarjala resnično bogastvo in ga uporabila, ko se ji to zdi potrebno.

  Glede na to, da Vlada in država nista ustvarjalca bogastva/kapitala, kadarkoli dvigneta svoje izdatke
  morata tudi pospešiti tempo kanaliziranja bogastva/kapitala iz zasebnega sektorja, v katerem pa se ustvarja bogastvo/kapital. Posledično temu, več kot Vlada/država misli trošit, več bogastva/kapitala bo primorana vzeti ustvarjalcem bogastva/kapitala. S preusmerjanjem resničnega kapitala v različne neproduktivne aktivnosti povečanje Vladnih/državnih izdatkov dejansko spodkopava ustvarjanje
  bogastva/kapitala ter sčasoma tudi oslabi gospodarsko rast. Ta način razmišljanja sledi idejam Maynard Keynesa. Na kratko, Keynes je bil mnenja, da v tržnemu gospodarstvu ne moremo povsem zaupati, ker je konstantno nestabilno. Če je brez nadzora, lahko tržno gospodarstvo pride do točke samo-uničenja. Torej iz tu potem izhaja potreba po Vladah/državah in centralnih bankah, ki upravljajo z gospodarstvom. V Keynesianskem okviru razmišljanja je iznos, ki ga neko gospodarstvo lahko generira z danim bazenom resursov, naprimer delovna orodja in stroji z dano tehnologijo brez povzročanja inflacije, označen kot potencialni iznos. Posledično temu, v Keynesijanskem okviru, večji kot je bazen resursov, ker so vse ostale stvari enake, večji iznos lahko ustvari gospodrstvo. Če zaradi poljubnih razlogov povpraševanje po proizvedenih dobrinah ni dovolj močno, to pripelje do ekonomskega
  upadanja (nezadostno povpraševanje po dobrinah povzroči, da se uporablja samo del obstoječe delovne sile in kapitalskih dobrin). Več: https://ambasador21.wordpress.com/2019/01/28/drzavno-vladno-trosenje-investicije-ne-ustvarjajo-gospodarske-rasti/

 • Get Smart

  Nič panike, vse bo MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA vrnila, evo samo što nije nje.

  • Get Smart

   Skuuup nje, ono ekskluziv bre.

   • Get Smart

    Eksluzivno – SCOOP:

    Dobili smo uradno obvestilo, da MURGL JUGOKOMUISTIČNA banda, torej MURGL KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE v Sloveniji
    SESTOPA nje.
    .
    Ukinili bodo vseh 3000+ uradov za varuhe murgl jugokomi pravic, vseh 3000+ uradov za sviranje kurtzu, vseh 3000+ (ono pozitivna srbija nje) uradov za prodajanje magle, izgnali bodo vse SOROŠEVE plačance, zaprli bodo vse lažove, lopove,

    vse nastavljene sodnike s FEJK DIPLOMAMI, torej vse masleše, đorđeviće, potpariće, pavliće, kneževiće, markoviće, lušine, likiće, suknaiće, vuksanoviće, zimiće, miliće, staniće, vrebce, arifine, rojiće, pavliće, rakočeviće, draganiće i tako dalje do tokija bodo odstopili in kazensko preganjali zaradi VELEIZDAJE SLOVENIJE,enako bodo naredili z vsemi SINDIKALISTI, na čelu s KUćANOVIM zetom (SVIZ + KSJS), pa semulićem, jerkićem, petrovićem, stojanovićem, utrošama, uroševićima, rajićima, ščernjavićima …
    odstavili in poZAPRLI bodo vse »najboljš na svetu nje« LOPOVSKE MURGL JUGOKOMUNISTIČNE đupljane POZITIVNO SRBSKE Z.JANKOVIćE, SMC ArsenovićE, LDS balažiće, SD KONTIćE i tako dalje do tokija …
    iz DRŽAVNEGA ZBORA bodo odstranili vse svoje MURGL JUGO KOMI lutke:
    ŠARCE Leve SD DeSUS Bratuške Plemenite-srbo-rvatske NACONALjugokomujare …

    vse lopovske in LAŽNIVE babilonske vlačugice makarovićke diklićke vuk-godinice fajonice joveve murgaljice i tako dalje do tokija, bodo seveda pozaprli, potem KAMENJALI …
    Skratka vso +100.000 glavo armado SERBUSOV, za SERBUSE rojenih SERBUSOV=watchdogov=psov čuvajev tekovina revolucije V DRŽAVNEM APARATU bodo pozapri, izgnali …
    in še vse ostale ZUNANJE prisesanćete +++100.000 (pozitivna MURGLsrbo-rvackija… nje) nje bodo odstavili od seskov,
    VRNILI BODO ves NAROPAN KAPITAL = iz svojih nabiralnikov po oazah širom sveta, iz kanalov, iz kajmanov, iz sejšelov, iz bahamov, iz amsterdama, iz beograda, iz lihtenštajna, iz CIPRA nje …
    vrnili bodo VSA UKRADENA PODJETJA = ki so zdaj pisana na FORUM 21 ali na njihove kaviaržidoKOMIUNTERNISTIČNE gazde =
    vse MERKATORE, vse MERKURE, vse FRUCTALE, vse MESNE in MLEČNE industrije, vso INDUSTRIJO JEKLA, Drogo, PERUTNINO PTUJ, pivovarni LAŠKO in UNION, Radensko, Rogaško …
    vse to kar so prepisali NASE in na SVOJE kaviaržidoKOMINTERNISTIČNE gazde, bodo POŠTENO VRNILI LASTNIKU, pošteno nje, torej poštenim LJUDEM SLOVENIJE,
    skratka s SESTOPOM bodo samoosvobodili Slovenijo MURGL JUGOKOMUISTIČKE okupacije.

    .
    »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan« nje, prosto po predsedniku predsedstva centralnog komiteta KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE MILANćETU KUćANU.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!