fbpx

Kam je izginilo pol milijarde evrov iz GEN-I?

Robert Golob in Alenka Bratušek (Foto: STA)

Robert Golob spada med najbolj vplivne osebe na področju energetike v Sloveniji. V preteklosti je bil vplivni državni  uradnik za pisanje zakonov in odločb o energetiki. Bil je podpredsednik stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankoviča in predsednik sveta Stranke Alenke Bratušek. V letu 2019 je sodeloval z Bratuškovo pri brutalnem kadrovanju v družbi SODO. Bojan Požar je v seriji člankov razkrinkal veliko sumljivih nezakonitosti in afer vodstva GEN-I. V glavnih vlogah, poleg Goloba, igra osrednjo vlogo eden izmed pomembnih stebrov Gregorja Golobiča v energetiki, predsednik Elektro Ljubljana Andrej Ribič. Oba sta sodelovala v spornem poslu podjetja Elektro Energija. Računsko sodišče je v reviziji nekaterih poslov ugotovilo, da je neznano kam izpuhtelo 14 milijonov evrov. Ob vseh teh razkritjih je ukrepal sedanji minister za infrastrukturo dr. Jernej Vrtovec in zahteval revizijo poslovanja družbe GEN-I. Od poznavalcev slovenske energetike smo dobili zelo zanesljiv podatek, da je v GEN-I in povezanih družbah izginilo vsaj 500 milijonov evrov.

Pred dnevi je postala pravnomočna pogodba o nakupu družbe E3, ki jo je Petrol kupil od Elektra Primorske. Petrol je za nakup E3, največjega primorskega trgovca z elektriko, plačal 15 milijonov. Tu je treba spomniti na leto 2016, ko je bila s strani državne Elektro Ljubljana prodana Elektro Energija – glavna akterja pri tem pa sta bila predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič in predsednik uprave Gen-I Robert Golob. Pri tej prodaji pa Elektro Ljubljana ni prejel plačila v obliki denarja, pač pa je postal 25 odstotni lastnik družbe Gen EL, ob tem pa je bila cena tudi močno podcenjena. Za osvežitev spomina spomnimo še na to, da je Robertu Golobu kasneje spodletel nakup E3, izbran je bil namreč Petrol.

Če po javno dostopnih podatkih primerjamo prodajno ceno ugotovimo, da je bila Elektro energija prodana za malo manj kot 11,5 milijona evrov, E3 pa za skoraj 15 milijonov evrov. Razlike je torej za 3,5 milijona evrov, s tem da je E3 manjši trgovec. Glede Elektro Energije je tu še podatek, da je imela družba leto pred prodajo največjo izgubo od vseh trgovcev z električno energijo, in sicer skoraj sedem milijonov evrov, menda pa naj bi bila v resnici izguba še večja. Do slabega poslovanja naj bi prišlo predvsem zaradi Ribičevih čudnih poslov s srbsko firmo Rudnap. Ribiču je uspelo v treh letih obstoja Elektro energije uničiti več kot polovico njenega kapitala, kar je koristilo kupcu Elektro energije, Robertu Golobu in Gen-I.

Poleg Elektra Ljubljana je sponzor Gen EL še Gen, ki je ravno tako 25-odstotni lastnik, ob tem, da je neposredni lastnik 50-odstotnega deleža v Gen I, direktor družbe Gen pa je Martin Novšak. Je pa medijsko praktično neznana firma Gen EL 50-odstotni lastnik Gen I, kjer je predsednik uprave Robert Golob. Kdo pa so preostali lastniki? Dva, ne boste verjeli: 25-odstotni lastnik je kar sam Gen-I, se pravi je 12,5-odstotni lastnik samega sebe, in še bolj neverjetno, 25-odstotno lastništvo je v rokah srbskega poslovneža Miodraga Kostića prek njegove Gorenjske banke. Predsednik nadzornega sveta pa je Andrej Ribič, ki bi ga lahko vprašali, kaj o Elektro Ljubljana, katerega poslovanje se v celoti financira z denarjem davkoplačevalcev, počne v lastništvu Gen EL. Obvladovanje Gen EL pa je ključno za Goloba, ker tako kontrolira svojo pozicijo na mestu predsednika uprave in sestavno nadzornega sveta Gen-I. Glede Goloba je treba opozoriti še na to, da je bil podpredsednik Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića in tudi nekdanji predsednik sveta Stranke Alenke Bratušek. Prav slednja naj bi v času svojega ministrovanja pripomogla pri raznih kadrovskih potezah, ki so šle na roko omenjenim in tudi nekaterim drugim akterjem.

Prodaja elektrike po prijateljski ceni
Kmalu po razkritju vseh teh zgodb, ki smo jih mi le na kratko povzeli, je Požareport prejel anonimno pismo. Sporočilo te anonimke je bilo, da se elektrika iz Gena prodaja na “prijateljski podlagi” z negativnim učinkom na lastnika Gen, torej na državo. V pismu je med drugim omenjeno, da je Golob v preteklosti, poleg dela na ministrstvu predsedoval kar petim nadzornim svetom, in sicer nadzornemu svetu Eles, Elektro Ljubljana, HSE, borzen in Agencija za energijo. Omenja se tudi, da je bil vedno zelo spreten tudi z mediji  in izredno naklonjenost naj bi mu izkazovala na primer novinarka portala Necezurirano.si, Vesna Vuković.

Del anonimke I (vir: Požareport)

Del anonimke II (vir: Požareport)

Del anonimke III (vir: Požareport)

Avtor anonimnega pisma je še opozoril na anomalijo, ki je povezana z NEK, stric iz ozadja pri vseh teh zgodbah pa naj bi bil dolgoletni predsednik uprave Stanislav Rožman. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi. Pismu je bilo dodano tudi revizijsko poročilo o smotrnosti poslovanja Gen energije pri prodaji električne energije. Na povezavi je dostopno tudi porevizijsko poročilo.

Del revizije o smotrnosti poslovanja Gen energije pri prodaji električne energije (dostopno na spletu)

Neučinkovito poslovanje pri prodaji električne energije
Revizija je torej ugotovila, da je Gen energija v letih od 2009 do 2011 prodala 9.863.699 megavatnih ur električne energije in s tem realizirala 533,6 milijona evrov prihodkov. Glavni nabavni vir električne energije so njena proizvodna podjetja Nuklearna elektrarna Krško, d. o. o., Krško (50 odstotkov proizvodnje, ki pripada Sloveniji), Savske elektrarne Ljubljana, d. o. o., Medvode in Termoelektrarna Brestanica, d. o. o., Brestanica ter 12,6 odstotka proizvodnje Hidroelektrarn na spodnji Savi, d. o. o., Brežice. V reviziji je zapisano, da v kupoprodajnih pogodbah navedene pogodbene cene ne zagotavljajo sledljivosti in tudi ne transparentnosti njihovega določanja. Družba je dosegla za najmanj 12.889 tisoč evrov manjši prihodek in takšno ravnanje predstavlja neučinkovito poslovanje pri prodaji električne energije.

A zgodba se tu še ne konča. Požareport je pred dnevi poročal, da od Elektro Ljubljana, ni prejel odgovorov na svoja vprašanja, navedli so le zakon o gospodarskih družbah, odgovori Gena, ki ga vodi  Martin Novšak, pa so bili še bolj megleni in so vsebovali le splošne fraze. Janez Žlak, novi predsednik uprave SDH, pa se je pri svojih odgovorih skliceval na “strategijo upravljanja kapitalskih naložb”. Toda v tej strategiji je zapisano, da se družbe, ki trgujejo z elektriko lahko prodajo, ne pa menjavajo – kot se je zgodilo v primeru Ribiča, ki je 100-odstotni lastniški delež države v Elektro energiji, menjal za 25-odstotni “sponzorski delež” v Gen-EL. V strategiji je tudi zapisano, naj se kupnine od prodaje uporabijo za 100-odstotno lastniško konsolidacijo Republike Slovenije v distribucijah. Požareport je pisal tudi o tem, da so bili skupščinski sklepi SDH, na dveh skupščinah Elektra Ljubljana leta 2016, povsem nerazumljivi. Na skupščini, ki je bila dne 25. julija 2016, je SDH odobril menjavo deležev med Elektrom Ljubljana in Gen-I, na drugi skupščini, dober mesec kasneje, 30. avgusta 2016, pa je SDH sprejel sklep o pridobivanju lastnih delnic. Katera sredstva so imeli tu v mislih ni jasno, morda sredstva davkoplačevalcev? Ob vsem tem pa je takratna uprava SDH mirno prezrla usmeritev iz parlamentarno sprejete strategije upravljanja. V imenu SDH je na obeh skupščinah glasovala sedanja začasna članica uprave SDH , Vanessa Grmek, predsednik uprave SDH Žlak pa je s svojim odgovorom te sporne transakcije povsem pokril.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je po vsem tem že napovedal podrobno forenzično preiskavo oziroma revizijo spornih transakcij in povedal, da bo o tem govoril s predsednikom uprave Slovenskega državnega holdinga Žlakom, saj so na SDH edini pristojni za njeno uvedbo. Revizija naj bi razkrila odgovorne in obseg oškodovanja državnega premoženja. Po nekaterih informacijah naj bi samo iz Gen-I doslej izpuhtelo že 500 milijonov evrov.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1356292939547353088?s=20

Sara Kovač