fbpx

“Kam nas pelješ, Tanja Fajon?” sprašuje v pismu razočarani član stranke SD in jo poziva k odstopu

Tanja Fajon (Foto: Twitter)

V uredništvo smo ponovno prejeli pismo, ki ga je napisal razočaran član stranke SD in ga namenil Tanji Fajon. “Hrana za zafrustrirane egote. Na koncu izgleda podobno, kot bi se lačne živali vrtele in plenile okrog enega kosa mesa,” je bilo med drugim napisano. Član stranke SD je v pismu Fajonovo pozval, naj odstopi od svoje kandidature za predsednico stranke.

Tanja Fajon bila si ves čas v vodstvu stranke, kot podpredsednica stranke Socialnih demokratov. Pojasni članicam in članom spodnje dogajanje in zakaj si boljše alternativa od Dejana Židana. Kljub temu, da zasedaš že tretji mandat v Bruslju, Socialni demokrati nismo dosegli višje javnomnenjske podpore, tako na državni, kot tudi ne na lokalni ravni. Na več stolih je težko sedeti. Če ti je tako malo mar za Slovenijo, odstopi kot poslanka v Bruslju in predaj mesto Matjažu Nemcu. Nato se boš lahko posvetila delu in pripravam na naslednje parlamentarne volitve v Sloveniji, saj si želiš mesto premierke,” je bilo jasno in glasno sporočilo predsednici, Tanji Fajon.

V pismu je bilo nadalje tudi zapisano, da je tajnik SD Dejan Levanič med razlogi za uvedbo novega instituta regijskega koordinatorja, ki so ga potrdili na lanskem kongresu SD v Velenju, izpostavil predvsem prešibko povezanost med članstvom, mrežo in vodstvom stranke. “Žalostno, da je Dejan Levanič to dojel šele sedaj, po toliko letih in zgodovini, ki jo imamo socialni demokrati,” je zapisal anonimni pisec pisma in član stranke SD.

Dejan Židan (Foto: STA)

Seznam à la carte
V nadaljevanju pisma smo izvedeli, da bo za glasovanje na volilnem kongresu Tanja Fajon pripravila seznam članov, ki jo bodo izglasovali za predsednico stranke. “Ko se bo želela Tanja Fajon zavihteti na vrh stranke, bo v ta namen izdelan poimenski à la carte seznam posebno izbranih delegatov in koordinatorjev, ki so odločujoča ekipa Tanje Fajon. Seveda bodo kasneje že kako nagrajeni, izvoljena predsednica jih bo verjetno peljala na kosilo in jadranje. Skipper jesenskega jadranja po Kornatih bo verjetno nekdanji kulturni minister Dejan Prešiček. Ko je moral zapustiti ministrstvo, se je za nagrado lahko zaposlil pri stranki SD in postal še del predsedstva SD.” Zanimivo, da v stranki podpirajo mobing, ki ga je nad zaposlenimi izvajal Prešiček v času svojega ministriranja. V preteklosti se je v medijih tudi šušljalo, da sta Fajonova in Prešiček par tudi zasebno, kar bi razložilo nekatera namigovanja v tem pismu.

Na koncu pisma je bilo zapisano jasno sporočilo, da naj prevzame vodenje Socialnih demokratov poslanec Državnega zbora Jani Prednik, ker je “neobremenjen in v stiku z aktualnim dogajanjem v Sloveniji.” Fajonovi je bilo namreč nekajkrat očitano, da se ne posveča slovenski politiki in da ji je za dogajanje v Sloveniji popolnoma vseeno.

Židanovo trgovanje s slovenskim lesom
Pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo je dodana tudi povezava na članek ki opisuje, kako nam iz državnih gozdov vsak dan pokradejo za najmanj 40 tisoč evrov lesa. Spomnimo. V našem mediju smo že pisali o sporni vlogi nekdanjega kmetijskega ministra in nekdanjega predsednika SD Dejana Židana ter njegovih kompanjonov v Zavodu za gozdove Slovenije. Židan je kasneje sicer odletel z vrha stranke zaradi razkritja afere. Stranka SD naj bi se namreč financirala s prodajo lesa na črno v Avstrijo in z ukradenimi milijoni. Manipuliralo naj bi se z med 15  do 30 odstotki  posekanega lesa, kar na letni osnovi znese približno 15 milijonov Evrov. Predvsem zato, ker je cena na črno posekanega lesa nižja za vsaj 50 odstotkov. Obtožbe, ki letijo na to isto družbo, govorijo tudi o malomarnem ravnanju z hlodovino in prodaji te iste hlodovine po nižji ceni od tiste, ki je določena na trgu.

Zlatko Ficko, Dejan Židan in Damjan Oražem. (Foto: STA)

Nepravilnosti v družbi je opazila tudi sedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki želi razrešiti sedanjega direktorja zavoda na gozdove Slovenije, Damjana Oražma. Pivčeva je kot razloge za razrešitev navedla moteno financiranje lovišč, zaposlitev sorodnice in delovanje Oražmovega zasebnega podjetja. Oražem je vse obtožbe zanikal.

Tanja Fajon je bila v zadnjem času precej aktivna na družabnem omrežju Twitter, vendar zaenkrat njenega odziva na to pismo še nismo opazili, čeprav je bilo naslovljeno tudi nanjo. Morda pa nima časa, ker že nabira posadko za jadranje po Kornatih. Volilni kongres je praktično že pred vrati in kmalu bomo videli, ali bo imela Fajonova res spisek svoje posadke, ki ji bo prinesla tudi razlog za veselje.

Sara Bertoncelj