fbpx

Kampanjo so Pahorju plačali Češko, Škrabec in Kumer – slednji je Pahorju posodil več kot 14 tisoč evrov!

Viden član stranke SD Dušan Kumer. (Foto: STA)

Ajpes je doslej objavil tri poročila o predsedniških kampanjah: že lani za Andreja Šiška, letos pa še za kandidatko NSi Ljudmilo Novak in predsednika republike Boruta Pahorja. Iz računskega sodišča so danes sporočili, da je njihov predsednik Tomaž Vesel odločil, da začnejo revizijo pravilnosti financiranja volilne kampanje kandidatke Romane Tomc za volitve predsednika republike.

Ker je temelj za to običajno poročilo štaba kandidata, sem jih prosil, da mi ga posredujejo. Njenega poročila Ajpes še ni objavil in tudi prejel še ne. Podobno kot še ni prejel in objavil poročila za Marjana Šarca.

PLAČALI SO: ČEŠKO, ŠKRABEC IN KUMER
Poročila o kampanji Tomčeve nimajo, so mi sporočili iz računskega sodišča. Sklep o začetku revizije so sprejeli, ker revizijo poslovanja Tomčeve, Šarca in Pahorja morajo opraviti, ti trije kandidati so namreč zbrali več kot desetino glasov. Dejansko pa jo bodo začeli, ko poročilo prejmejo, za kar imata Tomčeva in Šarec še čas; dobre štiri mesece po volitvah se izteče rok za zaprtje posebnega računa in poročanje.

Sandi Češko (Foto: STA)

Za kampanjo je Pahor porabil 40.467 evrov, je v poročilo zapisal Dušan Kumer. Kumer je razkril dva večja donatorja za kampanjo: Sandi Češko in Stanislav Škrabec sta prispevala vsak po pet tisoč evrov. Skupaj je Pahor za kampanjo zbral 26.330 evrov prispevkov. Kdo je prispeval še 16.330 evrov, v poročilu ni zapisano. Manjših donatorjev po zakonu ni nujno razkriti. Za manjkajočih 14.200 evrov je v poročilu navedeno, da jih je organizator kampanje, torej Kumer, iz svojega transakcijskega računa prenesel na volilnega. Pahorjeva kampanja, v uradnem delu (za plakate, oglase v medijih in podobno), kar morajo kandidati razkriti,  je bila poceni. V preteklosti so stale toliko:

Ker bo Pahor iz proračuna dobil po pregledu računskega sodišča povrnjene vse stroške kampanje, si bo Kumer to lahko povrnil.

ČUDAŠKA OMEJITEV PLAČEVANJA RAČUNOV
Če bo ta “prenos” obveljal za prispevek ali za posojilo Kumer kot posameznik s tem ni prekoračil omejitve desetih plač, ki velja po zakonu za fizične osebe. Zakon je v tem delu povsem slovensko čudaški: organizator je dolžan poravnati vse stroške na predvolilnem računu, zakon pa mu ostro omejuje, koliko lahko največ prispeva ali posodi iz svojega računa. Matematično se to ne izide nujno. A v tem primeru se, komaj, je.

Za kampanjo Ljudmile Novak je NSi porabila več kot Kumer za Pahorja: 54.916 evrov. Prispevkov so zbrali manj: 620 evrov. Vse ostalo pa so prenesli s strankinega računa: 54.300 evrov. Za stranke po zakonu ne veljajo omejitve, ki jih je državni zbor v času vlade Alenke Bratušek določil za Kumre (posameznike) za prenos med računi.

Peter Jančič, Spletni časopis