fbpx

Kandidat za kohezijskega ministra Purič dolgočasil poslance, poleg tega v glavo rdeč kot kuhan rak – je kriv alkohol ali trema?!

Iztok Purič (Foto: posnetek zaslona)

Današnja predstavitev ministrskega kandidata Iztoka Puriča odraža pričakovanja, še enkrat je potrdil, da ni kompetenten niti za srednji menedžment manjšega podjetja, kaj šele ministra. Več kot eno uro je dolgočasil poslance s svojim dolgovezenjem, ministrski kandidat Iztok Purič, ki ga je po odstopu Marka Bandellija predlagala kadrovsko očitno močno podhranjena Stranka Alenke Bratušek, tudi na svoji predstavitvi ni navdušil, na dolgo in široko je dolgovezil o funkcijah Službe vlade Republike Slovenije za kohezijo (SVRK), pri tem pa je priznal, da te službe ne pozna “detajlno”, prav tako pa je priznal, da kar pogosto menja službe – na približno vsaka štiri leta.

“Vsakemu je jasno, da je predlog kandidata, kakršen je pred nami, izraz strahotne kadrovske stiske te vlade,” je prisotne opomnil poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Branko Grims, preden ga je predsedujoči prav nesramno prekinil in mu očital, da pri uvodu svojega vprašanja ni bil spoštljiv. Nato je Grims poučil kandidata o pomenu in obsegu kohezijskih sredstev ter ga vprašal, v čem vidi svojo primerjalno prednost, da bi bil boljši kot ostale možnosti, ter kje vidi strateške prednosti Slovenije pri črpanju evropskih sredstev. Ob tem je Grims hudomušno pripomnil, da bi se Purič gotovo dobro razumel s predsednikom Evropske komisije Jean–Claudom Junckerjem! Pri svojem odgovoru se je kandidat Iztok Purič hvalil s svojimi povezavami, ki naj bi mu pomagale priti do ogromnih sredstev, in se strinjal s poslancem, da so ta zelo pomembna. V repliki je Grims še poudaril, da bi si želel videti več konkretnih ciljev, kandidat je odvrnil le: “Se absolutno strinjam.”

Minister z dosedanjim delom ni pokazal pretirane sposobnosti
Po odstopu ministra Marka Bandelija je Stranka Alenke Bratušek za novega kohezijskega ministra predlagala dolgoletnega direktorja javnega zavoda Brdo Iztoka Puriča. Da je bil Purič v preteklosti obtožen številnih zlorab položaja na različnih funkcijah, so pisali celo nekateri osrednji mediji. Tokrat objavljamo dodatne informacije od enega izmed nekdanjih zaposlenih v javnem zavodu Brdo, ki Puriča dobro pozna, zato je o njem povedal marsikaj, česar javnost še ne ve. Naš vir nam je zaupal, da so vse obtožbe o famozni preprogi, preplačani za kar 70 tisoč evrov, zaradi katere se je znašel celo v kazenskem postopku, resnične. Toda to še ni vse. Zaupal nam je, da je v času njegovega vodenja zavoda Brdo prišlo do številnih drugih moralno in pravno spornih dejanj z njegove strani. Iztok Purič je po izobrazbi doktor organizacijskih ved, doktoriral pa je leta 2003. Kot nam je zaupal vir, je zagovor opravil kar v prostorih objekta Brdo, čeprav fakulteta takrat ni imela tam nobenih prostorov. Po zagovoru naj bi profesorsko komisijo peljal na kosilo v bližnjo restavracijo, kjer je račun poravnal kar s sredstvi zavoda. Kosilo smo tako plačali davkoplačevalci. Vprašanje smo takrat poslali tudi Puriču, ki je vse zanikal.

Mag. Branko Grims (Foto: Posnetek zaslona)

Med službenim časom igral golf, ima Purič tudi težave z uživanjem alkohola?!
Purič je znan kot strasten igralec golfa. Vedno je imel letno karto za golf igrišče na Bledu, kjer je preživel večino lepih ter sončnih dni, in sicer kar med delovnim časom. Njegov delovnik je po pripovedovanju nekdanjega sodelavca potekal nekako tako: zjutraj je prišel v pisarno, spil kavo, podpisal kakšno zadevo in se odpravil na golf igrišče za 4-5 ur in se nato na kratko vrnil. Kakšen je Purič kot šef javnega zavoda Brdo? “Zaposlenim je povzročal strašne travme, ogromno kadra je zato odšlo stran, saj je izvajal mobing,” je povedal nekdanji zaposleni in dodal, da se osebnostno ne razlikuje od odstopljenega ministra Marka Bandellija. Prav tako naj bi imel Purič težave z uživanjem alkohola, kar se mu vidi že po videzu, tudi na današnjem zaslišanju v državnem zboru je bil vidno pordelega videza. Ali je kriv alkohol ali morebitna trema, pa presodite sami.

Foto: STA

Milanu M. Cviklu zelo ugodno ponudil grad Strmol za njegovo fantovščino
Ena izmed spornejših zadev je zagotovo informacija, da je Purič vidnemu predstavniku levice Milanu M. Cviklu pred leti za smešno nizko ceno (ali celo brezplačno) oddal znameniti grad Strmol za njegovo fantovščino. Da gre verjetno za točno informacijo, pove dejstvo, da je Milan M. Cvikl kot nekdanji generalni sekretar Pahorjeve vlade podaljšal mandat Iztoku Puriču na čelu direktorja javnega gospodarskega zavoda Brdo. Tudi to navedbo je Purič na naša vprašanja zanikal in dodal, da je Cvikl vse storitve plačal po redni tarifi. Mimogrede, grad Strmol je bil last Rada in Ksenije Hribar, ki so ju partizani izvensodno ubili, grad pa je nato za svojo rezidenco uporabljala komunistična elita.

J. Ž.