fbpx

Kandidat za župana občine Velenje bil v TEŠ-u odpoklican iz mesta direktorja, občina Velenje pa beleži izgubo v višini skoraj 5 milijonov evrov!

Peter Dermol, nekdanji direktor TEŠ-a in podžupan ter vršilec dolžnosti župana v mestni občini Velenje (Foto: STA)

V Velenju za župana kandidira podžupan in vršilec dolžnosti Peter Dermol, ki je bil v preteklosti znan tudi kot direktor v Termoelektrarni Šoštanj. Po pisanju medijev ga je vodstvo Holdinga Slovenskih elektrarn s tega mesta odpoklicalo zaradi ugotovljenih hujših kršitev delovnih obveznosti pri oddaji poslov in pri naročanju storitev. Dermol je bil do pred kratkim tudi samostojni podjetnik, ki je svoje podjetje po naključju odprl štiri dni po podpisu 17 milijonskega projekta. Podjetje je odprl tri mesece po tistem, ko je postal predsednik uprave Nogometnega kluba Rudar in ga zaprl še pred iztekom mandata, oziroma tik pred volitvami. 

V začetku novembra 2014 smo bili priča novici, da se je Holding Slovenskih elektrarn – HSE odločil, da z mesta direktorja Teš odpokliče podžupana in vršilca dolžnosti Petra Dermola. Kot razlog za to so navedli ugotovljene hujše kršitve delovnih obveznosti pri oddaji poslov in naročanju storitev. Matjaža Eberlinca pa so imenovali za začasnega direktorja. Teden dni kasneje je Dermol na sedežu Teša opravil zagovor pred pooblaščenko HSE. Podal ga je v pisni obliki in zanikal vse predhodno očitane kršitve, pri tem pa vztrajal, da naj bi kot direktor TEŠ-a vseskozi deloval kot dober gospodar. Na zagovoru mu je pooblaščenka želela vročiti razširitev obdolžitve zaradi hujših kršitev pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, in sicer še za eno naknadno ugotovljeno nepravilnost.

Poslovodstvo HSE je sklep o odpoklicu s funkcije direktorja družbe vročilo prek pooblaščene odvetnice, čeprav bi sam takšno novico pričakoval od odgovorne osebe, v tem primeru Blaža Košoroka. Dermol očitkov ni želel sprejeti, saj je ves čas trdil, da je vse odločitve sprejel kot dober gospodar. V njegov odpoklic je bil po njegovem mnenju vpleten novi direktor Eberlinc. Dermol je takrat še obrazložil, da naj bi bil Eberlinc tisti, ki je najprej kot član odbora za nadzor v TEŠ-u dajal soglasja in mnenja pri sprejetju vseh odločitev. Zavrnil je sporazumno prekinitev delovnega razmerja, ki ga je želela pooblaščenka HSE, njemu pa se je zdel takšen sporazum ponižujoč in nemoralen, zato se je odločil, da ga nikakor ne sprejme. Izrazil je prepričanje, da naj bi 3. novembra pripravili skrbno načrtovan napad nanj. Dermol je kasneje potrdil, da TEŠ od njega zahteva plačilo odškodnine v višini 76 tisoč evrov, a po nasvetu svojih odvetnikov, ni razkril razloga za tožbo in ta še do danes ostaja skrivnost.

Foto: STA

Kljub resnim očitkom na račun Dermola se je nekdanji velenjski župan Bojan Kontič odločil, da bo s prvim junijem 2015 mesto podžupana prevzel prav on. Prav tako je Dermol postal tudi predsednik uprave nogometnega kluba Rudar. V luči tega so se razpisali pri Financah in poudarili, kako so se glavni akterji afere TEŠ 6 po večini znašli v varnih državnih službah. Razvpiti direktor TEŠ-a Uroš Rotnik, ki velja za očeta projekta, se je namreč leta 2015 zavihtel na mesto direktorja Komunalnega podjetja Velenje, Dermol pa na mesto podžupana, ki ga zaseda še dandanes. Po navedbah Dermola je njegova zadnja plača kot podžupanu in vršilcu dolžnosti znašala 3132 evrov. Vse skupaj le ne čudi toliko glede na to, da je Kontič po navedbah Dnevnika tisti, ki se je prvi podpisal pod predlog zakona o državnih poroštvih za TEŠ 6, Dermol pa je tisti, ki je TEŠ vodil v času zadnje večje, kar 130-milijonske podražitve projekta. Mestna občina Velenje je kasneje leta 2018 vložila tožbo zoper TEŠ v višini 750 milijonov evrov za leto 2016, zaradi neizplačila škode, ki jo povzroča elektrarna. Višina odškodnine je bila določena s sporazumom, sklenjenim med HSE, TEŠ in Mestno občino Velenje dne 9. maja 2014, v času, ko je bil direktor TEŠ-a še Dermol.

Štiri dni po podpisu milijonske pogodbe vpisal v register s.p. Zgolj naključje?
30. maja 2019 je Dermol podpisal pogodbo za vrtoglavih 9 milijonov evrov s podjetjem VG5 d.o.o. za izvedbo gradbenih, obrtnih in instalacijskih del za projekt CTN prireditveni oder in prostor na Velenjskem jezeru. Štiri dni po podpisu pogodbe s podjetjem VG5 d.o.o. je Dermol očitno po naključju odprl svoje podjetje. Na soočenju je sicer odprtje podjetja obrazložil s tem, da je postal predsednik uprave nogometnega kluba Rudar, a to ga postavlja na laž.  Samostojni podjetnik je postal šele junija, medtem ko je bil na mesto predsednika uprave NK Rudar imenovan že 25. marca 2019. Dermolovo podjetje je bilo izbrisano iz registra Ajpes 30. septembra letos, svoj zahtevek pa je oddal še pred začetkom kampanje za župana. Ne glede na to, da je podjetje zaprl, pa še vedno ostaja predsednik uprave NK Rudar.

Vir: Ajpes

Občina letos v rdečih številkah
Občina Velenje je vsaj štiri leta prej, leto zaključila pozitivno. V letošnjem letu, pa je ustvarila kar 4,6 milijonov evrov primanjkljaja, saj so bili odhodki občine višji, kakor prihodki. Leto še sicer ni zaključeno, bo pa na koncu vidno, ali bo občini uspelo pokriti skoraj pet milijonsko izgubo. 

Sara Kovač