fbpx

Kandidatka z zgolj 800 prejetimi glasovi na volitvah ni bila sposobna obsoditi vseh totalitarnih režimov

Predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Dominike Švarc Pipan pred odborom DZ za pravosodje. (Foto: STA)

Na seji odbora za pravosodje se je danes predstavila kandidatka za ministrico Dominika Švarc Pipan. V svoji predstavitvi je izpostavila prioritete, ki bodo visoko na lestvici njenega ministrovanja. To je po njenih besedah odprava blokade imenovanja državnih tožilcev na vladi, ki jo morajo, kot je dejala, izpeljati karseda hitro. Zavzemala naj bi se za vladavino prava, za uveljavitev ustavnih odločb in odpravo postopkov, ki so bili sproženi zoper posameznike v času epidemije.

Med nujne spremembe je kandidatka za ministrico uvrstila tudi zakon o varstvu osebnih podatkov, pripravo in sprejem zakona o zaščiti žvižgačev, novelacijo Kazenskega zakonika, novelo zakona o prekrških, novelo stečajnega zakona oz. zakona o finančnem poslovanju v postopkih, novelo zakona o Sodnem svetu ter zakon o kolektivnih tožbah.

Na volitvah prejela zgolj 800 glasov
Poslanec Dejan Kaloh je med zastavljenimi vprašanji omenil, da je kandidatka za pravosodno ministrico na državnozborskih volitvah prejela manj kot 800 glasov in jo vprašal, če se ji umanjkanje glasov ne zdi kot nezaupnica državljanov in državljank. Slednja je odgovorila, da tega ne šteje kot nezaupnico.

Image

Poslanec Kaloh je omenil tudi gesto kandidatke, ki v času kampanje ni sprejela ponujene roke premiera Janeza Janše. Bodoča pravosodna ministrica je poslancu odgovorila, da je bilo njeno dejanje namerno in sporočilno.

Dejan Kaloh je nato kandidatko vprašal, kako gleda na to, da je sodelovala s pisarno, ki je zagovarjala vojnega zločinca Radovana Karađića. “Slovenska javnost je to dolžna slišati, saj so to pomembne zadeve,” je poudaril. Švarc Pipanova pa je dejala, da pri omenjeni pisarni nikoli ni bila zaposlena.

Rdeča zvezda ni simbol komunizma?
Poslanec Andrej Hoivik je v razpravi izpostavil, da je vlada pod vodstvom Janeza Janše Ministrstvu za pravosodje zapustila dober proračun za leto 2023, kar 120,5 milijonov evrov. Nato je kandidatko spomnil na proračun iz leta 2020, pri katerem je kot takratna državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu sodelovala in ki je temu istemu ministrstvu zagotovilo le 75,5 milijona evrov.

Image

Poslanec Hoivik se je dotaknil tudi groženj protestnikov, predvsem tistih, ki so letele na predsednika vlade Janeza Janšo, ki se je dnevno soočal s pozivi k smrti. “Zavržno je, da se lahko najvišjemu predstavniku izvršilne veje oblasti grozi brez posledic,” je bil oster Hoivik.

Andrej Hoivik je omenil tudi zakon o prepovedi nacističnih in fašističnih simbolov, ki ga namerava vložiti bodoča vlada. Izpostavil je, da veliko slišimo o obsojanju nacizma in fašizma, premalo pa o obsodbi komunističnega režima. “Menim, da moramo živeti v državi, ki obsoja vse totalitarne režime z enako mero,” je zaključil. Švarc Pipanova je odgovorila, da rdeča zvezda ni simbol komunizma, ampak simbol narodnoosvobodilnega boja.

Leteli so opomini svobodnjakov
Nato se je oglasila poslanka Alenka Jeraj, katere niz vprašanj se je nanašal na številna področja o učinkovitosti sodstva, javnosti sej na sodiščih, opustitev ukrepov v času covidnih ukrepov, zakonov, ki se jih je potrebno držati, a jo je med razpravo predsednica odbora Lena Grgurevič (Gibanje Svoboda) ves čas prekinjala, češ da ne sprašuje in komentira stvari, ki sodijo v okvir predstavitve kandidatke, in ji izrekla celo dva opomina. Jerajeva je predsedujočo vprašala, če se bodo v državnem zboru sploh lahko še pogovarjali in kaj vprašali, ali morajo biti samo tiho. Zanimivo je, da smo razpravo poslanke Jeraj objavili tudi na Twitterju, ki pa je bila kmalu po objavi videa umeščena med občutljivo vsebino.

Poslanka Jeraj je opozorila na besede kandidatke, ki je proteste v centru Ljubljane označila za miroljubne. “Na teh shodih se je zažigalo, razbijalo, vandaliziralo, da ne govorim o napadih na nas poslance, zaradi tega imamo danes pred vrati 24 ur dnevno policiste, ker so nas dobesedno ogrožali. Moji kolegi poslanci so podali prijave na policijo, ker je prihajalo do porivanja, pljuvanja in groženj. To niso miroljubni protesti,” je dejala.

Po koncu razprave je odbor za pravosodje z devetimi glasovi za in petimi glasovi proti sprejel mnenje, da je bila predstavitev kandidatke za pravosodno ministrico ustrezna.

Sara Kovač