Kangler in Podobnik zbližujeta stranki, v pismu o nameri oba izrazila interes po skupnem sodelovanju

Foto: SLS

Predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) Marjan Podobnik in predsednik Nove ljudske stranke (NLS) Franc Kangler sta danes podpisala pismo o nameri, s katerim sta stranki izrazili interes za vsebinsko, organizacijsko in kadrovsko sodelovanje na državni ravni. Po besedah Podobnika se pogovarjajo tudi o tem, da bi se stranki spomladi združili. Med konkretnimi projekti stranki v pismu izražata namero vsestranskega sodelovanja in skupnega nastopa na majskih volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament ter na prihodnjih volitvah za poslance DZ in svetnike DS.

Marjan Podobnik je ob podpisu izrazil zadovoljstvo, da s tem stranki krepita težo “ljudske usmeritve” v Sloveniji, hkrati pa je bilo ob podpisu zaznati tudi željo po združitvi obeh strank. O tem se stranki že pogovarjata, razmišljanja pa gredo v smeri, da bi se združili na združitvenem kongresu, ki bi bil predvidoma aprila v Žalcu, je povedal Podobnik.

Franc Kangler je podpis pisma o nameri ocenil kot pozitiven začetek nove zgodovine na področju slovenske parlamentarne demokracije. S tem je po njegovih besedah napočil čas, da se v Sloveniji zberejo tisti iz SLS in okrog SLS, ki mislijo pozitivno in imajo radi slovensko deželo. “Slovenija namreč v tem trenutku potrebuje eno žlahtno SLS, desnosredinsko stranko za boljšo prihodnost Slovenije,” je dejal. Pismo o nameri izraža pripravljenost za skupni nastop že na volitvah v Evropski parlament. Kangler pri tem na vprašanje, ali se sam vidi med možnimi kandidati, odgovarja, da je cilj predvsem dobiti svojega predstavnika v Evropskem parlamentu, in če bodo pri tem ocenili, da lahko k temu prispeva s svojo kandidaturo, je svoje ime pripravljen izpostaviti.

Sodelovanje z NSi na evropskih volitvah bo znano po novem letu
Po besedah Podobnika se sicer pripravljajo tako na možnost, da na evropskih volitvah nastopijo s samostojno listo, kot na možnost, da oblikujejo skupno listo z NSi. Predlog za oblikovanje takšne liste je SLS v torek že poslala NSi, resni formalni pogovori o tem pa bodo stekli po novem letu, je dejal. V SLS po besedah njenega predsednika prednost sicer dajejo skupni listi z NSi, verjamejo pa, da lahko do evropskega poslanca pridejo tudi z lastno listo. Favorit za nosilca samostojne liste je zdajšnji strankin evropski poslanec Franc Bogovič, ki je po mnenju Podobnika tudi eden od favoritov za nosilca skupne liste z NSi. A Podobnik ob tem poudarja, da v SLS ničesar ne pogojujejo, pač pa so odprti za medsebojne pogovore in dogovore. SLS je svoj kandidacijski postopek za volitve v Evropski parlament začela v torek, je še povedal.

Kangler preživel enega večjih linčev, ki so si ga privoščili v policiji in pravosodju
Podobnik je danes Kanglerju izrazil še priznanje “za boj, ki ga je izboril in preživel” z organi pregona in se ponovno “brez sovraštva in maščevalnosti” vrnil na politično prizorišče. Ocenjuje namreč, da je šlo pri številnih policijskih in sodnih postopkih zoper Kanglerja za enega največjih “linčev v času samostojne Slovenije ter za obžalovanja vredno zlorabo, ki sta si jo privoščila del slovenske policije in del pravosodja”. Kangler je odgovoril, da ne gleda v preteklost, ampak v prihodnost. “Nekatere rane so se zacelile, a brazgotine so ostale,” je dodal.

H. M., STA