Po desetih letih se je tudi zadnji pravosodni konstrukt proti Kanglerju sesul v prah

Franc Kangler (Foto: STA)

Dvojna merila slovenskega krivosodja so jasno razvidna v primeru oziroma primerih nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je bil žrtev številnih zmontiranih sodnih procesov, iz katerih je sicer vedno znova izšel kot zmagovalec – a posledice so vseeno nepopravljive in puščajo temen pečat na poklicni poti ter življenju Kanglerja. “Kriminalisti so obrnili glave in z enako vsebino odšli k drugemu sodniku, Žirovniku. Sodniku, ki je bil bivši agent Udbe, ki je bil namestnik direktorja Sove, sodniku, ki sem ga kot bivši poslanec enajst let nadziral, njega in njegovo delo in se z njim tudi kdaj sporekel. Šlo je za čisti politični obračun,” je v enem primeru pojasnil Kangler, o čemer smo pisali že pred časom. Bo po zadnjem konstruktu končno konec kalvarije? “Rane so se zacelile, brazgotine bodo ostale,” je dejal Kangler.

“Višje sodišče v Ljubljani je zaključilo zadnji politično-policijski konstrukt “ Lutkovno gledališče MB”! Zavrnilo pritožbo SDT! “Naj bi izkoristil svoj vpliv in Mestni občini Maribor pridobil 7.4 milijonov evrov ! Kdo ju tu nor? Zaključena bo zadnja 24 ovadba,” je na Twitterju zapisal Franc Kangler in dodal še dokument iz katerega je razvidno naslednje besedilo: “Sodišče prve stopnje je ocenilo, da je videz nepristranskosti okrožnega sodnika Janeza Žirovnika okrnjen zaradi razmerja s Francem Kanglerjem, ko je bil Žirovnik zaposlen v Sovi, obdolženec pa je bil član Komisije za nadzor varnostnih služb (Knovs) ter kandidature Janeza Žirovnika za načelnika Upravne enote Marobor v času, ko je bil osumljeni Franc Kangler župan mestne občine Maribor.” Pregon za lutkovno gledališče, za katerega so dobili 7,5 milijonov evrov iz Evrope, toliko je bilo tudi lastnih sredstev si je Kangler “prislužil”, ker so mu očitali storitev kaznivega dejanja goljufije, –  izkoristil naj bi svoj vpliv in MOM pridobil protipravno korist. Po desetih letih bo kalvarija končno zaključena:  “Specializirano državno tožilstvo se je pritožilo nad odločitvijo Okrožnega sodišča v Ljubljani; višje sodišče je vse zavrnilo in dalo meni prav – tako da se sedaj le še čaka, na kakšen način bo zgodba zaključena, možno je, da bo tožilstvo odstopilo ali pa bo zaključila sodnica. Po desetih letih je tudi zadnja zgodba našla resnico in pravico,” je pojasnil državni sekretar.

Državni sekretar Franc Kangler je že pred časom opozarjal na, po njegovem mnenju, sporno delovanje preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika, ki je v kar osmih primerih podpisan pod odredbo mariborskim kriminalistom o uporabi prikritih preiskovalnih metod. Kangler je dokazoval, da so odnosi z Žirovnikom obremenjeni s številnimi medsebojnimi konflikti – v času, ko je Žirovnik delal na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), ki jo je Kangler kot poslanec nadziral, sta bila namreč pogosto v konfliktu. Kljub temu, da so se postopki končali v njegovo korist, ni mogel ne delati ne spati, je povedal na sodišču in pojasnil, da se je bal, da bo spet obsojen. “Ker je greh v Sloveniji biti desni politik,” je še navrgel. Po njegovih besedah se je vse začelo, ko so mu 4. maja 2011 nezakonito odvzeli prostost. Pred tem je imel ugled tako v družbenem kot tudi političnem okolju: “Vedno sem bil izvoljen, kjer sem kandidiral. Po tem, ko sta se policija in država z vsemi postopki spravila name, je bil moj ugled okrnjen. Zatem sem dvakrat kandidiral za župana in nisem bil izvoljen,” je povedal Kangler.

Kangler zahteva zahteva 661.725 evrov odškodnine
Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve in nekdanji mariborski župan je sicer prepričan, da se ga je država lotila z zrežiranimi procesi, zato zahteva 661.725 evrov odškodnine, saj je bil zaradi sodnih postopkov  ob ugled. Sodnici ljubljanskega okrožnega sodišča Boženi Novak, ki presoja v primeru njegove tožbe proti državi, je sporočil, da je naštel 2200 negativnih objav v medijih – in to le v primeru Ježovita, kjer je bil sprva obsojen na sedem mesecev zapora, nato pa po izločitvi prisluhov iz spisa oproščen.

Kangler zaradi petih kazenskih postopkov (primeri jasnovidka Ježovita, Astrid Bah, Kolektor oziroma mariborska tržnica, lutkovno gledališče in radarji), ki so se razen enega že pravnomočno končali v njegovo korist, zahteva skupaj 661.725 evrov in tudi zamudne obresti. Zoper njega je bilo sicer vloženih 24 ovadb, bil pa je tudi tarča finančne preiskave in davčnega pregleda – politika je namreč ugrabila mariborsko policijo, tožilstvo in sodišča. Zaradi izgubljenega osebnega dohodka zaradi nezmožnosti zaposlitve pri družbi Varnost, d. d., od aprila 2013 do marca letos, ko je bil imenovan na mesto državnega sekretarja, zahteva 251.725 evrov. Skupaj 410.000 evrov pa pričakuje zaradi duševnih bolečin, je poročalo Delo v začetku maja letos.

Sara Bertoncelj