fbpx

Tea Jarc je povzročila pravi kaos: Počilo tudi med nevladnimi organizacijami in skrajno Levico

Urban Suhadolnik in Nika Kovač (Foto: Facebook, STA)

Incident na Kredarici še naprej poglablja spore na levici. Če so se glede odzivov na dogodek “udarili” med SD in LMŠ, pa omenjeni dogodek globoko vpliva tudi na levo civilnodružbeno sfero. Udarili so se “nevladniki” in podporniki Levice.

Roni Kordiš je odgovor voditeljice stranke SD Tanje Fajon komentiral kot primer hinavščine: “Je Tanja komentirala nekaj, kar sploh ni videla,” je vprašal. “Vam je bilo morda neprijetno tudi ob tem, ko ste videli, da je mene dejansko nekdo udaril, ker sem izražala svoje mnenje, Tanja Fajon? To vam je sprejemljivo oz. se vam ne zdi omembe vredno Ženski forum SD? Zanimiva pozicija. Sprašujem popolnoma spoštljivo,” pa je po incidentu na Kredarici napisala Tea Jarc, ki je bila očitno užaljena, ker je Fajonova v oddaji 24ur Zvečer dejala, da ji je bilo ob gledanju posnetka s Kredarice neprijetno. “Vsi, ki se s to vlado ne strinjamo, pokažimo to drugače. Janša seje sovraštvo in zato ne more biti žrtev. Slovenijo lahko vrnemo na pravo pot, ampak ostanimo pri tem spoštljivi. Ker nočemo postati isti,” je v informativni oddaji dejala Fajonova. A Kordiš se je spravil tudi na stranko SD in jim zabrusil: “Če ste na strani tistih, potem to tudi jasno pokažite in naj Tanja ne poskuša s svojim soliranjem, ki že meji na precednikovo.” Za nameček pa je še dodal: “Ej stranka SD in Tanja Fajon dejte nam nalit čistega vina … na kateri strani ste? Če so dogodki zadnjih dni znanilec sprememb pri vas, je čas, da tudi volivci izvemo, da se greste kolaboracijo.” Dogajanje je Bojan Požar označil, da je tako, kosatelit(k)i Gregorja Golobiča planejo na stranko SD“.

A to še ni bilo vse. Kordiš se je seveda odzval tudi na Požarjevo pisanje. Nato pa sta se v prepir vpletla še stranka Levica in Inštitut 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač. Slednja je na Facebooku pod naslovom “O Kredarici in nabiranju političnih točk” zapisala, da poslanci opozicijske stranke (“stranke – gibanja”, ki v zadnjih 4 letih ni organizirala enega večjega protesta ali akcije, ni preizpraševala form parlamentarnega sistema in ni vzpostavljala novih načinov boja proti obstoječi oblasti – je pa bila še vedno ena najaktivnejših strank pri akcijah civilne družbe), ki s svojega kavča z več kot 2 tisoč evri plače, z vzvišene pozicije žugajo protestnikom in paternalistično delijo nasvete o njihovem delovanju. “Ni to ok,” je temu pridala in nadaljevala s poetični zapisom: “Ne veste, kako je biti vsak petek na ulici. Ne veste, kako je temu posvetiti svoje celotno privatno življenje. Pozabili ste, kako je delati brez sredstev in strokovne podpore. Tvegati varnost bližnjih. Izpostaviti sebe.” Nato je priznala, da tega ne ve niti sama, saj na petkovih protestih ni redno aktivna. A če se komu zdi potrebno, naj obsodi konkretno akcijo, ne pa deliti nasvetov, trepljati po ramenih. “Moralizirati o protestniškem delovanju in odnosu do oblasti. Nabirati politične točke. Politične točke na ramenih tistih, ki vsak petek opravljajo vaše delo,” je bila stroga do kritikov primitivnega obnašanja Jarčeve.

Kovačevi je odgovoril Urban Suhadolnik, član Levice. Kovačevo je vprašal, ali je prepričana, da bi rada pljuvala po Levici. “V tvoji kampanji smo zbrali preko 10 tisoč overjenih podpisov. Prostovoljci Levice so dva meseca stali pred upravno enoto brez znakov stranke. Dva meseca smo plačevali najem tvoje stojnice na Prešernovem trgu po 150 evrov na dan (60*150=9000€). Tiste dni, ko ste imeli prostovoljce čez vi, je bila stojnica prazna,” ji je očital ter dodal, da to meji že na krepko nehvaležno. Levica je pri kampanji namreč krila preko 10 tisoč evrov stroškov, dala na stotine ure prostovoljcev. Ponudila je svoje prostore, ki jih je po besedah Suhadolnika družba Kovačeve v naglici zapustila. “A zdaj smo pa vredni tok k knof od gat. Sej je ok. Ni treba met korektnega odnosa do Levice,” je zapisal, že kar precej užaljeno. Kovačeva pa je bila mnenja, da je njegov zapis žaljiv in patetičen ter Suhadolnika vprašala, če ni bila Levica prijavljena v kampanjo kot eden od organizatorjev, ker verjame v temo. “Ni z nami sodelovala, ker je verjela v temo,” je ponovila vprašanje ter želela izvedeti, o kakšni osebni kampanji pravzaprav govori. “Je to denar Levice ali denar davkoplačevalcev,” ga je še vprašala – kar pa bi zanimalo tudi nas.

Image

Image

Image

Image

Sara Bertoncelj