fbpx

Kaos: Slovenski zdravniki povsem goli in bosi pri ukrepanju z obolelimi pacienti!

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je izkazal za neučinkovitega v reševanju morebitne pandemije koronavirusa v Sloveniji. (Foto: STA)

Popolni kolaps vodenja zdravstvene politike padle Šarčeve vlade. Po razkritju informacije, da v Sloveniji enostavno ni več mogoče dobiti varnostno zaščitnih mask, so se oglasili še zdravniki, ki od pristojnih sploh niso dobili nobenih informacij, kako morajo postopati v primeru morebitne okužbe s koronavirusom. Aleš Šabeder pa se je izkazal za še enega nesposobnega birokrata na mestu ministra za zdravje.

Padla Šarčeva vlada pada iz ene katastrofe v drugo. Sedaj so se oglasili še v Zdravniški zbornici, saj nimajo nobenih informacij, kako naj zdravniki ukrepajo v primeru morebitne okužbe pacienta s koranavirusom. Na neodzivnost ministrstva za zdravje se je oglasil tudi dr. Blaž Mrevlje. “Če prej niste razumeli, da bivši direktor hortikulturnega podjetja ne more voditi univerzitetne bolnišnice UKC Ljubljana in ministrstva za zdravje in da to lahko pomeni le katastrofo, boste po uničenih treh strokah in NIOSB, morda vendarle ob prihajoči epidemiji SARS-CoV-2,” se je odzval Mrevlje na nesposobnost zdravstvenega ministra Šabedra.

Zdravniška zbornica Slovenije je zjutraj na ministrstvo za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) naslovila pismo, v katerem med drugim opozarjajo, da številni zdravniki na primarni ravni niso seznanjeni z nobenimi ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku z virusom. Zanima jih tudi, kakšna je razpoložljivost osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce.

Zdravniki sploh ne vedo, kaj naj delajo v primeru okužbe koronavirusa 
Ob morebitni potrditvi okužbe se zdravniki sprašujejo, kam naj okužene napotijo. “Gre za razlikovanje med tistimi, ki so okuženi, a še brez kliničnih znakov, in tistimi, ki že kažejo posamezne klinične znake. Predvsem to vprašanje zanima kolege na obrobju države, kjer je tudi največ vstopnih točk v državo,” so navedli v pismu ministrstvu in NIJZ. Prav tako ni navodil o tem, kam naj napotijo ljudi, za katere domnevajo, da so bili v stiku z obolelimi.

Zdravnike zanima tudi, kakšna navodila naj dajo bolnikom glede samoopazovanja oz. ali obstajajo kakšna enostavna navodila (seznami opazovanih simptomov), ki bi jih lahko posredovali zaskrbljenim bolnikom. Zdravnike in verjetno tudi druge zdravstvene delavce zanima, “ali so pripravljeni algoritmi za določitev oz. izbiro tistih, ki bodo vključeni v oskrbo obolelih“. Gre za to, kako bodo odgovorni določali (izbirali) zdravstvene delavce, ki bodo skrbeli za paciente, ki bodo okuženi s COVID-19 in zbolele zaradi drugih akutnih stanj in poškodb, navajajo.

Spodaj pa si lahko preberete celotno javno pismo Zdravniške zbornice glede koronavirusa v Sloveniji:

 

Zapis Zdravniške zbornice. V Zdravniški zbornici niso dobili nobenih navodil, kako ravnati v primeru okužbe s koronavirusom.

Luka Perš