fbpx

Česar ni storila Fajonova, je storil EP: Zaradi “liste za odstrel”, na kateri je bil Zver, je prekinil vezi z Iranom – bo tudi sedaj sprejemala iranske teokrate?

Tanja Fajon in veleposlanik Islamske republike Iran Kazem Sahefij (Foto: Twitter)

Evropski poslanci bodo prekinili vezi z iranskimi predstavniki in institucijami, je včeraj na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta sporočila predsednica Roberta Metsola. Odločitev o prekinitvi stikov s predstavniki in institucijami Irana je namreč odgovor na sankcije, ki jih je Teheran konec oktobra uvedel proti več institucijam in posameznikom iz Evropske unije, med drugim proti vrsti evropskih poslancev, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Med slednjimi je tudi slovenski evroposlanec Milan Zver, eden od dveh vodij neformalne skupine Evropskega parlamenta, imenovane Prijatelji svobodnega Irana. Ali bo tudi sedaj Tanja Fajon, ko je celo evropski parlament prekinil stike z iranskim režimom, še vedno sprejemala iranske funkcionarje tako pridno kot doslej?

Vlada Roberta Goloba, predvsem pa zunanje ministrstvo pod vodstvom Tanje Fajon se na škandal, da je Iran evropskega poslanca Milana Zvera dala na listo teroristov, ni primerno odzvalo, saj očitno še naprej simpatizira s sprejemanjem iranskih funkcionarjev. Zanimivo bo spremljati, kako bo Fajonova ravnala sedaj, ko celo Evropski parlament želi sankcionirati Iran zaradi nedopustnega dejanja.

Foto: Twitter

Teheran je sankcije uvedel zaradi podpore terorističnim skupinam, vzpodbujanja nasilja ter povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj v Iranu. Dejansko je šlo za odgovor na sankcije, ki jih je EU proti Iranu uvedla 17. oktobra zaradi smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatiranja množičnih protestov, ki potekajo od njene smrti.

Brutalni protesti v Iranu (Foto: posnetek zaslona)

Kot je pojasnila Metsola, se je Evropski parlament zdaj odločil za protiudarec, in sicer za prekinitev vseh neposrednih stikov med delegacijami in odbori Evropskega parlamenta ter uradnimi predstavniki Irana. “Ne bomo odvrnili pogleda od tistih, ki v nas gledajo z ulic Irana. Smo z vami. Ostali bomo z vami,” je obenem sporočila protivladnim protestnikom v Iranu, oblastem v Teheranu pa, naj nemudoma, “tukaj in zdaj” prenehajo z zatiranjem protestov.

Tanja Fajon, Milan Zver (Foto: STA, posnetek zaslona)

Zaradi pasivnosti Fajonove je takoj po tem, ko se je Zver znašel na  “na listi za odstrel”, Slovenska demokratska stranka na vlado in MZZ naslovila poslansko pobudo, v kateri je pozvala k odzivu in pozivu iranskega ambasadorja na zagovor. “Prvič v zgodovini Slovenije se je zgodilo, da je bil slovenski politik – evropski poslanec dr. Milan Zver – s strani druge države označen za terorista, zato dajemo pobudo, da slovenska vlada takoj in odločno odreagira,” so zapisali in predlagali, da ministrica za zunanje zadeve pokliče na pogovor iranskega veleposlanika v Republiki Sloveniji in podpre slovenskega evroposlanca kot posameznika, ki se zavzema za mir in nima nobenih terorističnih teženj. Kako se bo Tanja Fajon sedaj odzvala, ko je tudi Evropski parlament potrdil, kar so ji skušali dopovedati v stranki SDS?

Sara Kovač