fbpx

Kar ni uspelo levici celo desetletje, je uspelo tej vladi: Dogovor, ki bo prinesel višje plače zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu!

Foto: STA

Danes so se vlada in reprezentativni sindikati dogovorili o dopolnitvi tarifnega dela kolektivne pogodbe ter na ta način postavili plače medicinskim sestram in drugim profilom v zdravstvu in socialnem varstvu na način, da za opravljeno delo dobijo pošteno plačilo. Dogovor prinaša višje plače kar 35 tisoč zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu. Kot je ob slavnostnem podpisu dejal zdravstveni minister Janez Poklukar, je bilo v času epidemije covida-19 razgaljeno številno od prej nerešenih vprašanj. Problemi so nastajali leta in leta in so se poglabljali, jasno pa je, da se jih ne da rešiti čez noč. “Lahko pristopimo konstruktivno z ustreznim dialogom in jih rešujemo skupaj. Tako kot smo to storili v našem primeru”, je dejal minister Poklukar.

Vse to, kar Socialni demokrati niso mogli realizirati v vseh teh letih na oblasti, je sedanja vlada v kratkem času uresničila. Z dialogom in sodelovanjem niso le obljubljali, ampak so dogovor dejansko  realizirali. Popolnoma nasprotno od opozicije KUL, ki je nezmožna dogovora, sodelovanja, kaj šele realizacije svojih obljub.

Ironija, v istem dnevu je potekal slavnostni podpis ob sklenitvi dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, še isti dan pa je SD lansiral še eno od svojih praznih obljub. Ta je oportunistična, populistična in nesprejemljiva, tudi glede na nedavni poziv članice SD Brigite Skela Savič in poslanca Marka Koprivca na protest v času, ko divja epidemija in rušimo rekorde z novookuženimi. Več spoštovanja bi namenili medicinskim sestram, če ne bi večali števila okuženih in s tem zmanjšali količino dela v bolnišnicah, kot pa s praznimi obljubami.

S sodelovanjem do realizacije; osnova za podpisan dogovor je bil dialog
Po slavnostnem podpisu je zdravstveni minister Janez Poklukar v izjavi za medije dejal, da so bila med epidemijo covida-19 razgaljena številna prej nerešena vprašanja. “In eno v nebo vpijajočih vprašanj je vprašanje kadrov v zdravstvu in socialnem varstvu. Kot prvi direktor sem že maja 2018  javno naslovil to vprašanje na takratne odločevalce, da s sistemskimi pristopi rešijo oziroma pripomorejo k normalizaciji razmer v bolnišnicah in socialnem varstvu. Zdravstveni delavci tako v zdravstvu kot v socialnem varstvu so preobremenjeni, po drugi strani jih je premalo.” Ko govorimo o vprašanju kadrov in kadrovanja ter drugih izzivih in problemih, ki so nastajali leta in se poglabljali, je jasno, da jih ne moremo rešiti prek noči, in tudi ne en sam minister. Lahko pristopimo konstruktivno z ustreznim dialogom in jih rešujemo skupaj. “Tako kot smo to storili v našem primeru”, je še dejal.

Podpis ob sklenitvi dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in nadaljevanju pogajanj (Foto: STA)

To je le začetek
Osnova za podpisan dogovor je bil dialog. “Dosegli smo, da izboljšamo plače na področju zdravstvene nege ter hkrati dosežemo aneks h kolektivni pogodbi iz dejavnosti zdravstvenega in socialnega varstva ter aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi. To je zgolj začetek normalizacije kadrovskih razmer v zdravstvu in socialnem varstvu”, je dejal Poklukar. Irena Ilešič Čujovič, predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva, je prav tako pohvalila oba ministra, Poklukarja in Ciglerja Kralja, saj je bil dialog konstruktiven, “zato smo prišli do te zaključne faze. Za nami so hitro zaključena pogajanja. Na pogajanjih z vladno stranjo smo se vedno strinjali, da moramo najti rešitev, ki bo hitra in učinkovita.”

Plače bodo višje za tri do šest plačnih razredov
Izpogajano pomeni višje plače za več kot 80 odstotkov zaposlenih v zdravstvu (v e2, e3 in e4), več 80 odstotkov zaposlenih v socialnem varstvu ter 40 odstotkov zaposlenih v plačni skupini J. Medicinske sestre bolnišničnih dejavnosti bodo dobile višje plače za tri do šest plačnih razredov. V socialnem varstvu bodo plače višje za štiri plačne razrede (medicinske sestre, bolničarji).

Anita Gužvič